Майчинството счетоводно - 6

• 68 050
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 1 005
Много благодаря за отговора! Виждам, че мгого от въпросите на мамите се препокриват, а вие момичета и момчета продължавате търпеливо да отговаряте, за което пак благодаря.  newsm51

# 1 006
  • Някъде в мечтите си
Здравейте!
И аз като повечето мами тук имам много въпроси ... и си ги задавам. Wink Сега са няколко:
1. Имам ли право на детски по време на майчинство?
2.Кой ги взема-аз или мъжът ми?
3.И ако се вземат детски,аз откъде да си взема служебна бележка след като тази година съм в майчинство и от  работата ми не могат да ми дадат тъй като при тях съм на нула.От НОИ ли трябва да си взема бележка с парите,които съм получавала?
Извинявам се,ако въпросчетата са ми глупави  Blush,но наистина не съм запозната.
Благодаря ви предварително   bouquet

# 1 007
Може ли някой да ми хвърли линк или таблица как се изчислява годишното данъчно уравнение? (за хора на трудов договор). Имам предвид това, за което се дава бележка от предишен работодател.
Благодаря ви.

# 1 008
Обща годишна                   Данък
данъчна основа   
до 2400 лв.              ----            необлагаеми
от 2400 до 3000 лв.----   20 на сто за горницата над
                                    2400 лв.
от 3000 до 7200 лв.----   120 лв. плюс 22 на сто за гор-
                                     ницата над 3000 лв.
над 7200 лв.            ----           1044 лв. плюс 24 на сто за гор-
                                     ницата над 7200 лв.

# 1 009
Здравейте!
И аз като повечето мами тук имам много въпроси ... и си ги задавам. Wink Сега са няколко:
1. Имам ли право на детски по време на майчинство?
2.Кой ги взема-аз или мъжът ми?
3.И ако се вземат детски,аз откъде да си взема служебна бележка след като тази година съм в майчинство и от  работата ми не могат да ми дадат тъй като при тях съм на нула.От НОИ ли трябва да си взема бележка с парите,които съм получавала?
Извинявам се,ако въпросчетата са ми глупави  Blush,но наистина не съм запозната.
Благодаря ви предварително   bouquet
Имаш право на детски ако доходите на член от семейството са до 200 лв - т.е. ако си с едно дете общо 600лв за тримата с мъжа ти.Обикновено декларацията се подава от майката.На мен служебна бележка ми дадоха от Социалните І там, където си подаваш декларацията. Трябва да носиш копие/плюс оригинала искат за справка/ от акта за раждане на детето и бележка за доходите на бащата за  последните 12 месеца
P.S  от 1.1.2008 се говореше,че ще вдигнат дохода до 250лв, но не съв сигурна дали са го приели

# 1 010
  • Някъде в мечтите си
  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 011
и аз имам един въпрос Confused
в момента съм с непрекъснати здравни осигуровки,но имам неплатени за 2000 и 2001г.възможно ли е да ми бъде спряно обезщетението за отглеждане на дете или неизплащане на болничен за погасяване на дължими суми.

никой ли не знае  как стои въпроса със здравните осигуровки  newsm78

# 1 012
в момента съм с непрекъснати здравни осигуровки,но имам неплатени за 2000 и 2001г.възможно ли е да ми бъде спряно обезщетението за отглеждане на дете или неизплащане на болничен за погасяване на дължими суми.

Колко точно на брой неизплатени вноски имаш? влез сама в сайта на НОИ и с ЕГН-то си провери какво точно ти излиза като съобщение-прекъснати или непрекъснати. Мисля, че нямат връзка с изплащането на болнични, по-скоро може джипито нещо да ти създаде проблем, но нека и други кажат.

# 1 013
Не се бой, няма страшно щом си с непрекъснати права. И аз съм като теб- не съм плащала 2000-2001, но това не пречи по никакъв начин на майчинството Stop

Колко точно на брой неизплатени вноски имаш? влез сама в сайта на НОИ и с ЕГН-то си провери какво точно ти излиза като съобщение-прекъснати или непрекъснати. Мисля, че нямат връзка с изплащането на болнични, по-скоро може джипито нещо да ти създаде проблем, но нека и други кажат.

# 1 014
  • Варна
Отново се появявам с въпрос, но това е, защото не съм счетоводител, а трябва сама да си "движа" нещата по договора. Та на въпроса: в средата на месец декември прекъсвам майчинството си и започвам работа при нов работодател. За 50-те % от обезщетението за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2 г., трябва да подам молба-декларация до...кого? работодателя? И как става тегленето на парите от НОИ ( заварено положение съм)? Трябва ли да нося някакви документи до НОИ или...?
Сърдечно ви благодаря за търпението, с което се отнасяте към всичките ни въпроси!

# 1 015
Стики, благодаря за отговора.   bouquet
веднага ще започна да действам.
 Grinning

# 1 016
Това са извадки от системата на НОи за осигурителния ми доход през последните 6 месеца преди да изляза в 45-дневен болничен преди раждане. Интересува ме дали правилно ми е изчислено среднодневното възнаграждение на което ми изплащат болничните?

Знаеш ли какво си получавала като чисто възнаграждение в месеците април - септември?

Стики, за съжаление, незнам. Тъй като при мен се получи така, че заплатата ми беше/брутна/ - 950лв., но преди да изляза в болничен с работодателя ми се договорихме да ми увеличи заплатата, за да мога да получавам по-голямо обезщетение през тези 9-те месеца на платено майчинство. Подписах допълнително споразумение със задна дата/01,04,2007г/ и ми довнесоха сумите за осигуровките до 1400лв., като изпратиха и корекциите в НОИ. От системата на НОИ, виждам, че там са получили тази информация и ме водят на 1400лв., но единственно не ми е ясно това, дали е изчислено правилно среднодневното обезщетение. Тъй като през м. август, за който говоря, бях 3 дни в болничен, но тогава заплатата ми все още не беше корегирана и беше 950лв. Това обезщетение ми бе изплатено септември месец -77,48лв./при среднодн. обезщетение - 38,74лв./. Защо тогава е изчислено, при по-голямата заплата, че среднодн. обезщетение от 39,17лв/разлика само от 0,43лв./.Ето, това не ми се връзва!

Стики, предполагам, че не сте видяли този мой пост, та затова го пускам отново и ако може и имате възможност да ми отговорите. Благодаря Ви,  предварително, за което!

# 1 017
Имам едно въпросче - сега съм в майчинство, остатъкът до 315 дни, но съпругът ми е на по-висока заплата - мога ли да му прехвърля майчинството и да получаваме 90% от неговата заплата?

Благодаря!

# 1 018
запис

Последна редакция: нд, 16 дек 2007, 22:45 от nenaatoa

# 1 019
Сайли2, извинявам се за забавянето!  Praynig
Според мен и болничният от август не ти е изплатен правилно. Вероятно не са отразили всички корекции в НОИ.
За болничния август получавам 43лв. а за бременност и раждане - 47.53лв. дневно.  Разбира се, това са мои изчисления (в смисъл че не си ползвала болнични, неплатени отпуски март и февруари и др.).
По Наредбата за изплащане на обезщетения, до 31.05.2008г. трябва да преизчислят обезщетенията за 2007г. и да изплатят в този срок разликата.

Общи условия

Активация на акаунт