Майчинството счетоводно - 6

• 68 002
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 1 020
Имам едно въпросче - сега съм в майчинство, остатъкът до 315 дни, но съпругът ми е на по-висока заплата - мога ли да му прехвърля майчинството и да получаваме 90% от неговата заплата?
Благодаря!

Не. Може да прехвърлите отпуска за гледане на дете. (след 315 ден)

# 1 021

3.И ако се вземат детски,аз откъде да си взема служебна бележка след като тази година съм в майчинство и от  работата ми не могат да ми дадат тъй като при тях съм на нула.От НОИ ли трябва да си взема бележка с парите,които съм получавала?

За обезщетенията, изплащани от НОИ, данните се дават служебно в Социалните -  не е необходимо вие да ги намирате и т.н.

За новите стойности на каквото и да е, очакваме Закона за бюджета на ДОО за 2008г. както и промените в другите закони.  Simple Smile

# 1 022
Здравейте мами!
Предполагам, че тази тема вече е дискутирана, но няма как да изчета всички публикувани отговори във форума. Въпроса ми е следния: Мога ли да си прекратя трудовия догор след изтичане на платения ми полагаем отпуск за отглеждане дете, респ. майчинство след навършване на двегодишна възраст на детето и съшевременно да се регистрирам на трудовата борса като безработно лице и мога ли да получавам обезщетения за това? Имам 5 години трудов стаж преди да изляза в майчинство, но особеното в случая при мен е, че един месеца преди да изляза в тези 45 дена  болнични преди раждане имах фирма, регистрирана като ЕТ за период от една година, след което беше спряна от упражняване на дейност и съответно бях назначена на трудов договор точно 1 месец преди тези 45 дена болнични. Затова се изнтересувам да разбера дали имам право да получавам обезщетения от трудовата борса след като ми изтече майчинството и бъда евентуално регистрирана там.
Благодаря Ви предварително.

Щом си прекратиш договора, може да се регистрираш в Бюро по труда в три месечен срок - ще получаваш минималното обезщетение в продължение на 4 месеца, ако си напуснала по взаимно съгласие.
Ако само временно си прекратила дейност във фирмата си, не мога да ти кажа как стоят нещата.

# 1 023
  • Карлово
Здравейте!
Вчера получих Разпореждане, с което ми отказват изплащане на болничен. Мотивите са следните: "Съгласно чл.5, ал.т Кодекса за социално осигуряване и във връзка с чл.1, ал.2 от НИИПОПДОО е представена некоректна информация за месец Септември 2007 в ТД на НАП. Не е представена нужната корекциа след уведомление на осигурителя с писмо с обратна разписка с дата 20.11.2007 в срока по чл.15 от НИИПЛПДОО"
Ясно е, че осигурителите ми са за  #2gunfire, но въпросът ми е как точно и всъщност аз ли трябва да обжалвам. Цитирам пак от писмото "Разпореждането може да се обжалва по реда на чл.117, ал.1, т.2, буква "е" от Кодекса за социално осигуряване пред ръководителя на ТП на НОИ, в 14-дневен срок от получаването му."
И те като не са си свършили работата, аз как да ги накарам да го направят?
Цитирам си първоначалния проблем, после Инкаденсън ми отговори, но...Счетоводителките твърдят, че отдавна са направили нужната корекция, в петък са ходили до НОИ, пак да коригират. Аз имам обаче човек, който провери в събота-не са направили нищо. Проблемът е, е ме водят в неплатен отпуск дни /без да съм подавала молба/, за които аз и съответно в НОИ има болничен. Няма да обяснявам надълго, но тази врътка я правят заради човека, който ме замества. Сега въпросите:
Имам ли право да си поискам копия от документите, с които правят тези корекции в персоналния регистър? Разбрах, че се прави с програма и после се изпращало някакво писмо ли, не знам как се нарича, до ТП на НОИ. Има ли някакви членове от някакъв закон, с който да ги изискам и въобще как да го направя възможно най-законно?
Имате ли представа какви точно документи ще са ми небходими за да подам жалбата до ръководителя на ТП на НОИ?

# 1 024
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Вчера получих Разпореждане, с което ми отказват изплащане на болничен. Мотивите са следните: "Съгласно чл.5, ал.т Кодекса за социално осигуряване и във връзка с чл.1, ал.2 от НИИПОПДОО е представена некоректна информация за месец Септември 2007 в ТД на НАП. Не е представена нужната корекциа след уведомление на осигурителя с писмо с обратна разписка с дата 20.11.2007 в срока по чл.15 от НИИПЛПДОО"
Ясно е, че осигурителите ми са за  #2gunfire, но въпросът ми е как точно и всъщност аз ли трябва да обжалвам. Цитирам пак от писмото "Разпореждането може да се обжалва по реда на чл.117, ал.1, т.2, буква "е" от Кодекса за социално осигуряване пред ръководителя на ТП на НОИ, в 14-дневен срок от получаването му."
И те като не са си свършили работата, аз как да ги накарам да го направят?
Цитирам си първоначалния проблем, после Инкаденсън ми отговори, но...Счетоводителките твърдят, че отдавна са направили нужната корекция, в петък са ходили до НОИ, пак да коригират. Аз имам обаче човек, който провери в събота-не са направили нищо. Проблемът е, е ме водят в неплатен отпуск дни /без да съм подавала молба/, за които аз и съответно в НОИ има болничен. Няма да обяснявам надълго, но тази врътка я правят заради човека, който ме замества. Сега въпросите:
Имам ли право да си поискам копия от документите, с които правят тези корекции в персоналния регистър? Разбрах, че се прави с програма и после се изпращало някакво писмо ли, не знам как се нарича, до ТП на НОИ. Има ли някакви членове от някакъв закон, с който да ги изискам и въобще как да го направя възможно най-законно?
Имате ли представа какви точно документи ще са ми небходими за да подам жалбата до ръководителя на ТП на НОИ?

Съжалявам първо, че ти се налага да се занимаваш с такива неща, точно сега.

В Персоналния регистър данните се представят общо за всички работници и служители и от придружителното писмо трудно можеш да познаеш какво е подадено, защото там пише единствено за кой месец са данните, дали са редовни или коригиращи и колко записа са.
Дали данните са за тебе или някой друг само в дискетата / или на ръчната декларация може да се види. Принципно можеш за всичко, което те касае да търсиш информация от работодателя. Другия вариант е да видиш в Персоналния регистър на НОИ какви данни има и да разпечаташ справка и съответно да търсиш отговорност от работодателя си лично или с жалба.
Жалбата е свободен текст - описваш подробно ситуацията, подаваш я и си търсиш вх. номер, а после чакаш реакция. Но тя няма да е много скоростна, така, че се зареди с търпение.

# 1 025

Мили момичета, имам към вас няколко въпроса:
Собственик съм на ЕТ, когато забременях направихме прокурист половинката ми. Платеното майчинство ми свърши 10.07 год., днес ни се обажда счетоводителката и ни казва, че трябва да започне да ме осигурява, защото като собственик на фирма нямам право да ползвам 3-та година майчинство. В такъв случай, какво става с прокуриста? Защо не мога да ползвам 3-тата година?
Ще съм ви много, много благодарна, ако ми отговорите, при първата ми бременност ми казаха, че не мога да ползвам 3-та година, защото нямах прокурист, сега имам и пак нямам право, вече не знам на кого да вярвам. Благодаря предварително.   bouquet
Отново слагам питането си на тази страница с надеждата за отговор. Благодаря.

# 1 026
Сайли2, извинявам се за забавянето!  Praynig
Според мен и болничният от август не ти е изплатен правилно. Вероятно не са отразили всички корекции в НОИ.
За болничния август получавам 43лв. а за бременност и раждане - 47.53лв. дневно.  Разбира се, това са мои изчисления (в смисъл че не си ползвала болнични, неплатени отпуски март и февруари и др.).
По Наредбата за изплащане на обезщетения, до 31.05.2008г. трябва да преизчислят обезщетенията за 2007г. и да изплатят в този срок разликата.

СТИКИ, много ти благодаря! Явно ще се ходи до НОИ, за да ги видим какви са ги свършили, и се надявам да ми преизчислят сумите по-скоро.

На теб, семейството ти  и на всички знаещи и пишещи тук, желая Весели коледни празници, много здраве, радост и късмет през Новата година!   

# 1 027
Момичета,някоя от вас има ли представа, колко пари дават като еднократна помощ за второ дете?

# 1 028
  • Пловдив
Момичета,някоя от вас има ли представа, колко пари дават като еднократна помощ за второ дете?
В началото на годината, когато родих второто си дете, беше 200 лв. Мисля, че гласуваха нов размер на тази помощ, но май ще е от 2008 г. Не съм много сигурна  newsm78

# 1 029
  • Карлово
Инкаденсънс, отново благодаря! Заканила съм се, че докато не ми оправят нещата, няма да раждам Mr. Green, пък после може и да се съдим, ако продължават да ме размотават

# 1 030

Собственик съм на ЕТ, когато забременях направихме прокурист половинката ми. Платеното майчинство ми свърши 10.07 год., днес ни се обажда счетоводителката и ни казва, че трябва да започне да ме осигурява, защото като собственик на фирма нямам право да ползвам 3-та година майчинство. В такъв случай, какво става с прокуриста? Защо не мога да ползвам 3-тата година?
Ще съм ви много, много благодарна, ако ми отговорите, при първата ми бременност ми казаха, че не мога да ползвам 3-та година, защото нямах прокурист, сега имам и пак нямам право, вече не знам на кого да вярвам. Благодаря предварително.   bouquet

Няма такова понятие " третата година майчинство ". Единствено, ако си на трудов договор имаш право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8 годишна възраст, който е по 6 месеца за всеки от двамата родители.

# 1 031
В началото на годината, когато родих второто си дете, беше 200 лв. Мисля, че гласуваха нов размер на тази помощ, но май ще е от 2008 г. Не съм много сигурна  newsm78

Проектът за 2008 година е 250 лева за първо и 600 лева за второ.

# 1 032

Няма такова понятие " третата година майчинство ". Единствено, ако си на трудов договор имаш право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8 годишна възраст, който е по 6 месеца за всеки от двамата родители.
Ох, извинявам се, че досаждам, но нали има 3та година неплатено майчинство, което се зачита за трудов стаж? Аз нямам право да го ползвам? Благодаря ти за отговора.   bouquet

# 1 033
Здравейте. Бях питала дали "уведомлението за сключен договор което се представя в НОИ" и "Справка за прием и отхвърляне на уведомление" което всъщност работодателя е дал на работника са едно си също нещо. И има ли смисъл, ако не са, да се изиска това копие което по право се полага на работника. Ако някой знае моля кажете ми  Sad Извинявам се, че постоянно питам някакви такива неща, но ако не сте вие тук, просто няма кой да ти каже нищо.   

# 1 034

Ох, извинявам се, че досаждам, но нали има 3та година неплатено майчинство, което се зачита за трудов стаж? Аз нямам право да го ползвам? Благодаря ти за отговора.   bouquet

Това беше доста отдавна и вече го няма. Писах какво действа, но това е по Кодекса на труда, а теб той не те касае, тъй като си управител и собственик на ЕТ.

Общи условия

Активация на акаунт