Майчинството счетоводно - 6

• 67 981
  • 1 194
  •   1
Отговори
# 1 035
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Бях питала дали "уведомлението за сключен договор което се представя в НОИ" и "Справка за прием и отхвърляне на уведомление" което всъщност работодателя е дал на работника са едно си също нещо. И има ли смисъл, ако не са, да се изиска това копие което по право се полага на работника. Ако някой знае моля кажете ми  Sad Извинявам се, че постоянно питам някакви такива неща, но ако не сте вие тук, просто няма кой да ти каже нищо.   

Справката е документа, който се издва от служитея на НОИ и точно тя удостоверява, че твоят договор е приет в системата на НОИ. Връчва се след декларирането на договора в НОИ и чак тогава работникът започва работа.

# 1 036
Incandescent благодаря ти отново   bouquet Много мило и великодушно от твоя страна, че отговаряш толкова изчерпателно на всички въпроси  Hug

# 1 037
Здравейте. Искам да попитам дали някой знае как мога да проверя дали са ми изплатили всички болнични защото имам чувството че нещо се обърка. 

# 1 038
  • там някъде...
Здравейте  Hug
Много се извинявам ако е имало отговор на въпроса ми по-назад, но нямам много време да чета Embarassed
Проблема е следния - снаха ми се води на изпитателен договор за 6 месеца който е до Октомври и има временно споразумение за по-висока осигуровка ( тя си доплаща сумата която й трябва). От фирмата са го продължили, но смятат да го прекратят сега Декември. Нейният термин е определен за 6 Февруари. Ще има ли някакви проблеми с платеното майчинство след като няма да се води на работа при тях и в последствие за майчинството за гледане на дете до 2 год.? Възможно ли е изобщо да го прекратят договора ?

Предварително ви благодаря за отговорите, и само бих помолила ако някой може да ми даде информация по-скоро, защото въпроса е спешен за нея  Praynig

# 1 039
  • Карлово
Здравейте. Искам да попитам дали някой знае как мога да проверя дали са ми изплатили всички болнични защото имам чувството че нещо се обърка. 
В сайта на НОИ избираш Е-услуги, оттам справки по ЕГН, после Справки за изплатени парични обезщетения. Но ти трябва ПИК, който го разпращаха с пимсата от 2005, или можеш да го получиш безплатно от ТП на НОИ

# 1 040
ЗДравейте, момичета!
Имам едно въпросче за прехвърляне на майчинство. Понеже майка ми в момента е безработна, води се борсата, а искам да и прехвърля гледането ан детето ми. Ако си остане безработна, ще вземам ли половин майчинство.
И още нещо - колко са осигуровките за минималната работна заплата?
Предварително благодаря.

# 1 041
Здравейте,
Искам да попитам майчинството въз основа на кои 6 месеца се изплаща?Моят случай е следният-бременността ми е рискова и и вече започнах с болничните.Притеснява ме това,че когато съм на работа получавам към заплатата комисионна,която формира що годе прилична заплата,но ако не съм на работа я губя и оставам с някаква смешна сума.Когато ми се формира майчинството кои 6 месеца ще гледат тези преди  болничния или последните 6 месеца пък дори и да са били болничен.Другото,което искам да попитам е каква е разликата ако болничните са с прекъсване и ако са последователни.
Предварително много благодаря!!!  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 042
Здравейте  Hug
Много се извинявам ако е имало отговор на въпроса ми по-назад, но нямам много време да чета Embarassed
Проблема е следния - снаха ми се води на изпитателен договор за 6 месеца който е до Октомври и има временно споразумение за по-висока осигуровка ( тя си доплаща сумата която й трябва). От фирмата са го продължили, но смятат да го прекратят сега Декември. Нейният термин е определен за 6 Февруари. Ще има ли някакви проблеми с платеното майчинство след като няма да се води на работа при тях и в последствие за майчинството за гледане на дете до 2 год.? Възможно ли е изобщо да го прекратят договора ?

Предварително ви благодаря за отговорите, и само бих помолила ако някой може да ми даде информация по-скоро, защото въпроса е спешен за нея  Praynig

Ако договорът е срочен той се прекратява автоматично с изтичане на срока му, независимо, че жената е бременна - както във вашия случай.
Ако не е на договор, то тя няма право на никакви обезщетения. Единствено да социални помощи по Закона за семейни помощи за деца.

# 1 043
ЗДравейте, момичета!
Имам едно въпросче за прехвърляне на майчинство. Понеже майка ми в момента е безработна, води се борсата, а искам да и прехвърля гледането ан детето ми. Ако си остане безработна, ще вземам ли половин майчинство.
И още нещо - колко са осигуровките за минималната работна заплата?
Предварително благодаря.

На безработно лице не може да се прехвърля майчинството, но може да се наеме по Програмата " В подкрепа на майчинството". Ако се върнеш на работа и не прехвърлиш майчинството ще получаваш 50 % от него.

Сега е малко безпредметно да смятаме, защото от 01.01.2008 год. се променят и осигурителните вноски и данъчното облагане, но все още законите са в Парламента и не са на 100 % ясни.

Ако искаш по старите закони можеш да си сметнеш на този адрес:
http://danacite.netinfo.bg/Calc1/index.html

# 1 044
Здравейте,
Искам да попитам майчинството въз основа на кои 6 месеца се изплаща?Моят случай е следният-бременността ми е рискова и и вече започнах с болничните.Притеснява ме това,че когато съм на работа получавам към заплатата комисионна,която формира що годе прилична заплата,но ако не съм на работа я губя и оставам с някаква смешна сума.Когато ми се формира майчинството кои 6 месеца ще гледат тези преди  болничния или последните 6 месеца пък дори и да са били болничен.Другото,което искам да попитам е каква е разликата ако болничните са с прекъсване и ако са последователни.

Изчислява се на база 6-те месеца преди този, в който излизаш в болничен, независимо, че преди това си ползвала друг вид - както при теб за проблемна бременност. Но се взема доходът, от който е изчислено обезщетението ти преди това, т.е. на практика бонусите от преди това ще ти повлияят и на болничния за бременност и раждане.

# 1 045

Това беше доста отдавна и вече го няма. Писах какво действа, но това е по Кодекса на труда, а теб той не те касае, тъй като си управител и собственик на ЕТ.
Ясно, благодаря ти.   bouquet

# 1 046
Искам и аз да задам един въпрос-май че не го видях назад, четох доста Simple Smile
В момента ме осигуряват на 240 лв. на постоянен трудов договор съм. Термина ми е 23 юли 2008. Може ли да бъда назначена фиктивно на допълнителен трудов договор на 4 часа и на по-висока заплата? Ако да, от двете места ли ще получавам обезщетение за майчинство?
Благодаря предварително на отговорилите на въпроса ми.   bouquet

# 1 047
Здравейте,

Изчислява се на база 6-те месеца преди този, в който излизаш в болничен, независимо, че преди това си ползвала друг вид - както при теб за проблемна бременност. Но се взема доходът, от който е изчислено обезщетението ти преди това, т.е. на практика бонусите от преди това ще ти повлияят и на болничния за бременност и раждане.
Благодаря ти много  Incandescent за бързия отговор smile3501 smile3525
Извинявам се много,но ще попитам отново за да съм сигурна дали съм разбрала правилно EmbarassedДа разбирам,че болничния ми и майчинството ще се формират на базата на заплатата ми с бонусите отпреди да изляза болничен,която е 420лв.чисто,а не от това което ще получавам като съм болничен или 240 лв.чисто.Или майчинството ми ще е 90% от 420лв

Последна редакция: пн, 17 дек 2007, 16:16 от VENESSIA

# 1 048
Момичета, гласуваха ли размера на майчинството за 2008 год.?

# 1 049
Здравейте,

Благодаря ти много  Incandescent за бързия отговор smile3501 smile3525
Извинявам се много,но ще попитам отново за да съм сигурна дали съм разбрала правилно EmbarassedДа разбирам,че болничния ми и майчинството ще се формират на базата на заплатата ми с бонусите отпреди да изляза болничен,която е 420лв.чисто,а не от това което ще получавам като съм болничен или 240 лв.чисто.Или майчинството ми ще е 90% от 420лв

Средно около 420 лева обезщетение ще получаваш - но зависи от броя работни дни в месеца.

Общи условия

Активация на акаунт