Коледа идва!

• 120 670
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте момичета,четох,четох-просто сте страхотни.Аз имам една молба-дайте примерни менюта за Бъдни вечер и Коледа,но заедно и с рецептите.Ние за първи път ще сме сами с децата в нова къща,затова изкам да е нещо интересно,спецялноСладки незнам дали ще правя,защото едното детенце е с диабет,или ще видя някой,където може да се прави с подсладител,но за другото ще съм ви благодарна Simple Smile

# 226
Формички за сладки с дупка по средата си купих миналата година от Била или Пикадили, не помня.

# 227
  • София
Момичета, ако знаете само колко полезна ще ми е темичката  omm
Тази година за първи път аз ще трябва да приготвям коледната трапеза  Blush

# 228
  • София
Искам да ви питам от къде и каква марка джинджифил купувате? Аз намерих само пресен  newsm78

# 229
При сухите подправки не може да няма.

# 230
в Метро има, онзи ден купувах, някъде около кимиона и черния пипер провери, поне в нашето Метро /сз/ е там, аз взех на някаква фирма Примо ... незнам какво си

# 231
Запис и от мен Peace Аз ви чета от началото и съм във възторз от ентусиазма и изобретателността ви, които са заразителни Hug Записах си вече рецептите за масленките и линцеровите бисквити на Наталина, джиндж.сладки на Зори и съм в очакване на още.

Сега да питам като стана въпрос за формичките за сладки: от къде в Бургас (или ако знаете някой от големите супермаркети) да си купя различни интересни формички с добро качество? Тук в един магазин дом.потреби видях някакви, ама само като се загледах в материала - ми то някаква долнопробна ламарина, която ако я натисна и ще се разпадне...да не говорим колко опасна може да се окаже Naughty На няколко места из форума срещнах много красиви бисквити кончета, еленчета, къщички и т.н.

# 232
Да ти кажа това с формичките в Бургас малко сложна работа. Аз миналата година се спуках да обикалям и търся. Накрая взех едни от Пикадили, пластмасови, но почти нищо коледно с тях: зайче, пате, сърце....поне имаха една допълнителна част да станат сладки с дупка.

Ето ги сладките с въпросните форми:

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=1880766

http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=1880773

# 233
  • у дома
Narina, аз си накупих формички от пластмаса (и коледни, и не коледни) от магазините за 1 лев, вършат страхотна работа  Peace е, не са нещо особено, като форми, но по-добре от нищо  Peace (но съм от София и незнам това дали ще ти е от полза  newsm78 )

за менюто си набелязах няколко рецепти, а за други все още мисля  Laughing (обикновено сме при родителите ми и майка приготвя трапезата, но тази година мисля да спретна някои неща и аз) - меденки (natalyna), баклавички (tedi_b), банички (L e o), ще направя торта и още някои сладки или сладкиш (от
12 дни коледни сладкиMr. Green

също на трапезата ни на Бъдни вечер винаги има и ошав (макар аз никога да не ям от него  Mr. Green )

# 234
След много търсене си намерих формички като елха и ще направя следните" елхи"
110 грама масло;
100 грама захар;
1 яйце;
270 грама брашно;
една ванилия;
щипка сол;
С миксер се разбива маслото до пълното омекване,добавя се и захарта отново се разбива.Постепенно се прибавя яйцето и ванилията.Брашното се пресява и се добавя с дървена лъжица към сместа до поучаване на меко тесто.То се загъва във фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.Разстила се на гладка повърхност ,посипана с брашно и се разточва кора с дебелина 3 милиметра.Изрязват се фигурките и се подреждат в тава намазана с мазнина.Запичат се във предварително загрята до 190 градуса за 8 - 10 минути.Като изстинат се украсяват с глазура и цветни топчета или кокосови стърготини.

# 235
Хайде и аз  цоп- да цопна една рецепта, та да не кажете- тая само краде и пита и пита и краде  hahaha Joy Това са едни божествени соленки и дано не ги напиша много сложно, защото всъщност са фасулски..самият факт, че аз ги правя много често е достатъчно красноречив. И така:
4 чаши брашно
1 чаша кисело мляко
1 чаша настъргано сирене
1 чаша настърган кашкавал
250 грама масло
1 чаена лъжица сода
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
1 чаена лъжица оцет
Замесва се тесто, което трябва да престои около час в хладилника(да се стегне). След това се разделя на осем топки,Всяка топчица се разточва на кръгче, с дебелина на .. newsm78 чинийка например, вие ще кажете колко е, но според мен около половин см.Разрязва се с нож през средата, после на кръст, после на осминки...и така докато не се получат шестнадесет тесни триъгълника, които с едно движение от края към средата оформяме на кифлички. Нареждат се в намаслена тавичка и се пекат на 200 градуса до зачервяване.

Мнооооого са вкусни и свършват бързо.

# 236
didkapitka,и ние много ги обичаме тези соленки,но моята рецепта е без захарта и оцета.Преди два дни ги правих.

# 237
Не знам дали някой е пускал рецепта за ошав, но ако ви трябва, това е моята( консумира се на Коледа, не Бъдни вечер, защото е с алкохол Peace):

Продукти:
1 кутия сушени сливи( около 200 гр)
1 кутия сушени кайсии( около 200 гр)
2 малки лимона ( с кората)
350 гр. захар( ако ви е много сладко, може да намалите)
150 гр. цели орехови ядки
150 гр бяло вино
100 г. коняк
канела
3 литра вода ( прави около 1.5 л ошав)

Приготовление:

Продуктите се смесват( само да добавя, лимона се обелва, кората се настъргва, а самия лимон се нарязва на кубчета) и се оставят да престоят поне 6 часа с капака. След това на бавен огън се оставя да се сгъсти докато намали обема си наполовина. Може да се консумира и топло, и студено, в зависимост от предпочитанията.  Peace

Последна редакция: сб, 24 ное 2007, 23:39 от Tandoori

# 238
sneji_, големи благодарности за рецептата за еклерите!  Hug
Вчера ги направих, много хубави станаха и веднага се изядоха  Mr. Green

Продуктите за крема ми се видяха много, затова го направих с 300 мл мляко и ми стигна точно  Peace

# 239
Записвам се.
От доста време се каня да приготвя Щолен - виждам, че има много майсторки на този сладкиш.
Копнах си рецептите.    bouquet

Ако някоя от вас умее да приготвя Торта Брюле с бишкотен блат, моля да пише!

Общи условия

Активация на акаунт