Коледа идва!

  • 120 708
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 3 034
вчера направих щолените по рецептата на Джемма, сега съм ги сложила във фолио и в един гювеч в килера да отлежават  Hug сега се мятам да почвам меденките, само още се чудя по коя рецепта, та май ще карам по няколко  newsm78

# 211
  • Мнения: 1 210
Време ли е за меденките? Защото, аз...такова...искам да направя шейната  babydust7 казвайте, ако е време, започвам! И...ъъъъ, къде се продават захарни черешки? В някоя от темите видях страхотно украсена шейна с такива черешки по ръбовете, беше великолепна! И понеже съм се нахъсала и за щолена  smile3540, да попитам колко сладкиша стават от една доза? Знам, че зависи от големината, но все пак, ориентирайте ме...защото имам и две зверчета, които никак не са малки. Съответно и не ядат малко  Joy
плюс мъжо.

Последна редакция: чт, 22 ное 2007, 00:12 от didkapitka

# 212
  • Мнения: 3 034
станаха ми два дебелички щолена  Grinning меденките мислех другата седмица да ги правя, но половинката го няма и използвам да ги скрия сега  Joy

# 213
  • Мнения: 5 714
Време ли е за меденките?
Аз ще ги правя в началото на декември, ако се чувствам добре. Засега ми е грижа английския кекс, още дори не съм си набавила продуктите.

# 214
  • Мнения: 2 122
Коледни цитрусови квадратчета/ Christmas Citrus Squares





Ох, тези сладки реших да ги пробвам преди Коледа, че много обичам цитрусови изпълнения, ама да ви кажа хич не се получиха- пълнежа, който се води стана буквално заливка, много рядко стана като сложих сока от мандарини, нещо като нишесте се получи отгоре, според мен иска още нещо, ама  newsm78 ако някой друг ги е пробвал да сподели, че много добре ми изглеждат

# 215
  • Мнения: 987
страхотна тема    bouquet
миналата година и аз правих джинджифиловоте сладки на ЗОРИ . станаха много вкусни и бьрзо свьршиха. тази година пак ще ги направя.  Peace
искам да питам само - тази зелената глазура отгоре , как се прави  Embarassed  http://3opu.multiply.com/photos/photo/11/7.jpg
а какви са формичките , които имат дупка по средата.   http://3opu.multiply.com/photos/photo/11/12 . не сьм виждала такива.
Зори, моля за рацептата за тиквеника  http://3opu.multiply.com/photos/photo/11/18 ; и бялата торта  http://3opu.multiply.com/photos/photo/11/37.JPG
благодаря ти предварително    bouquet

mama1+2 , страхотни идейки за украса на масата  Peace  ако имаш някакви шаблони , може ли да ми пратиш , за да си ги принтя ( http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83898&photo=47 ; http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83898&photo=41 ; http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83898&photo=32 ) .

Последна редакция: чт, 22 ное 2007, 12:27 от minimo

# 216
  • Мнения: 7 144
minimo , ще отговарям по ред на въпросите ти :

1. Глазурата на елхичките - прясно мляко + пудра захар, добавяш захарта, колкото да стане гладка кашица, която после оцветяваш със сладкарска боя или боички за яйца (но да стават и за сладкарски цели). Маже се върху опечените сладки, аз я насипвам и размазвам с малък нож, като от тези за масло с тъп връх.
Подобна глазура става и с разбит на пяна белтък + пудра захар, но аз предпочитем варианта със млякото, заради детето.

2. формичките с дупка си ги правиш ти  Grinning. Изрязваш от тестото първо с голямата форма и след това с капачка от бутилка или с брачната халка (това е патент на Сладка Хапка  Wink) изрязваш дупчица в средата на формичката.

3. Тиквеник - всички продукти са ми на око. Половинка средно голяма тиква (ха сега де, колко голяма е средно голямата тиква  Laughing) я рендосвам и задушавам в масло на котлона съвсем за кракто - 3-4 минутки. Когато сместта изстине добавям 1 чаша захар (и тук количеството е въпрос на вкус) 1-2 чаени лъжички канела и обърквам хубаво. Ползвам корите на Белла, вземам един лист, ръся разтопено масло, слагам отгоре втори лист, и ръся по дългия край от сместта. Завивам на руло и редя рулцата в намазнена тава. Мажа всички рулца с масло и слагам във фурната. Пече се на умерена фурна до зачервяване. Когато е готов, тиквеника се вади и нарязва, и се оставя да изстине. когато е напълно изстинал, ръся отгоре пудра захар.
Дано съм обяснила разбираемо.

4. торта "Зла& … 85;а " - неможах да намеря къде съм я побликувала тук, затова ти пускам линк от другия форум, където съм я писала.

# 217
  • Мнения: 4 358
Зори ще те побъркаме от въпроси, но какво да се прави - като ти разгледах рецептите то красоти то чудо.
Джинжифиловите сладки ги разбрах. Искам да питам за рецепта на тези сладки зелените елхички.
И боя посред зима от къде купувате? По великден има, но сега newsm78 Много искам да ги направя тези зелени елхички на златото на леля за коледа. Two Hearts

# 218
  • София
  • Мнения: 3 271
Както Ви писах вече направих Англ. коледен кекс, а токущо изпекох  и щолен Party, много съм горда със себе си Blush. Май не стана много перфектен, но все ще се изяде Mr. Green:

http://images20.snimka.bg/004557551-big.jpg

Ще направя и джинджифиловите сладки, и повече да не ме търсят, ние ще сме при мама за Коледа - от нея основните ястия Hug

# 219
  • Мнения: 165
ПОДОВА САЛАТА (стои под въпрос!!)
тъкмо ми стана интересно за ПОДовата салата и ти "стои под въпрос"  Laughing Wink

Явно ще бъдем толкоз фиркани, че ще ядем салатата от пода..... cheers
Хахахахахх

Последна редакция: чт, 22 ное 2007, 14:08 от упорито зайче

# 220
  • Мнения: 987
Зори, благодаря ти много за разясненията    bouquet  . беше много изчерпателна и ясна  Laughing  ще погледна по кьсно тортата и ще питам , ако има нещо.  а украсата отгоре как я прави   Thinking

# 221
  • Мнения: 111
Здравейте! Аз чак сега зърнах темичката! И хоп - веднага да се запиша  Joy
Вчера правих ванилените кравайчета на Наталина   chef - две дози, и до вечерта всичко се изяде! Нападна ги фамилията и докато се обърна - не останала и трошичка.  hahaha

# 222
  • Мнения: 2 724
Е ,всички сте страхотни майсторки Peace!
Ето и моята рецепта за Дрезденски Христов щолен:
  Продукти
За тестото:
1 .2кг. брашно
120 гр. прясна мая
200 гр. захар
щипка сол
375 мл. прясно мляко
3 яйца
1 пак ванилия
300 гр. масло
За пълнежа
200 гр. млени бадеми
500 гр. стафиди
200 гр. сушени кайсии
сок и кората на 1 лимон
по щипка канела, индийско орехче и кардамон
100мл.ром
   Приготовление
Предишния ден подгответе плънката.За тази цел смесете добре бадемите, стафидите ,сушените плодове/ ситно нарязани /,сока и кората от лимона и подправките.Прибавете рома и оставете съда покрит с капак да престои една нощ .
На следващея ден поставете брашното в голям съд, направете дупка в средата и натрошете маята .Прибавете към нея 1 суп .лъж. захар, щипка сол и леко затопленото прясно мляко.Разбъркайте добре и постепенно прибавете малко от брашното до гъста каша .Покрийте с кърпа и оставете да втаса .Когато маята удвои обема си ,прибавете захарта, яйцата и ванилията, замесете тесто с останалото брашно, като оставите настрани 200 грама от него . Покрийте отново и оставете на топло да втаса.
След това прибавете 200грмасло и останалото брашно и месете ,докато се получат мехурчета .Едва сега прибавете плодово- ядковата смес и месете ,докато се разпределят равномерно. Разделете на две части , разточете ги ,поставете ги една върху друга и завийте на руло ,поставете щолена във формата за печене , като на дъното сложете пергаментова хартия .Оставете да втасва още 30 мин. и печете в предварително загрята фурна/ до 200 градуса/, печете около60 мин .Ако е необходимо, към края на печенето покрийте с алуминиево фолио ,за да не прегори. Извадете го от фурната и го намажете с останалото масло , покрийте с дебел слой ароматизирана пудра захар.

# 223
  • Мнения: 7 144
Зори ще те побъркаме от въпроси, но какво да се прави - като ти разгледах рецептите то красоти то чудо.
Джинжифиловите сладки ги разбрах. Искам да питам за рецепта на тези сладки зелените елхички.
И боя посред зима от къде купувате? По великден има, но сега newsm78 Много искам да ги направя тези зелени елхички на златото на леля за коледа. Two Hearts

Ами ще спра да готвя тогава вече  hahaha.

Сладките са най-обикновени - маслени :

Продукти (1 доза)

250 гр. брашно
125 гр. захар
1 ванилия
1 яйце
125 гр. масло(на стайна температура)

Маслото се разбива със захарта, добавя се яйцето и ванилията и накрая брашното, като се доомесва на ръка, до гладко тесто. Увива се във фолио или плик и се слага в хладилника за 1-2 часа. после се разточва и се изрязват фигурки - звездички, елхички и т.н.
По-желание към тестото могат да се добавят различни есенции, какао, за да станат кафяви, канела, лимонова или портокалова кора и т.н.

# 224
  • Мнения: 7 144
Зори, благодаря ти много за разясненията    bouquet  . беше много изчерпателна и ясна  Laughing  ще погледна по кьсно тортата и ще питам , ако има нещо.  а украсата отгоре как я прави   Thinking

На тази въпросната торта, украсата е от готово захарно тесто, което ми донесоха от Италия. Влез в темата за глазури и торти, на първа страница Наталина е систематизирала рецепти за такова захарно тесто, като мога само да ти дам жокер, че за начинаещ е най-добре да започнеш със марципан "Варна" или млечен марципан. Ако все още ти е тъмна Индия  Laughing, ще се опитам да я осветля  Grinning.

Общи условия

Активация на акаунт