Коледа идва!

  • 120 653
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 90
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Ха, така откога чакам и аз тая тема, че миналата година май нямах възможност за големи подвизи и  само тайничко надничах в темичкатакоято бяхте пуснали  Mr. Green. Тая обаче съм решила да се поразвихря яко, та няма начин да не се включа тук.  Hug
Вече си набелязах елхичка, като тази на Тането от миналата година .... ох страшно ми хареса  Blush. Танче, моля те кажи по коя рецепта правиш меденките за елхичката и колко време преди Коледа я правиш, в смисъл трябва ли да престои и колко време?   bouquet

Последна редакция: пт, 16 ное 2007, 01:10 от КорНиШонка

# 91
  • Мнения: 186
irenanu как се прави тази къщичка, трудно ли е, направо ми останаха очите в нея Mr. Green
видях, че чак и шаблон има за нея Sad много ми се видя страшно Wink или шаблона е за тортата?
а меденките, с белтък ли си ги украсявала отгоре, печели ги после, притеснявам, че искам да дам на малката да хапва, по коя рецепта ги прави?
Извинете за закъснението...
Това е рецептата:    МЕДЕНА ЕЛХА  И  МЕДЕНА КЪЩИЧКА - Джемма

Тесто:
2 яйца, 1 ч.ч захар, 1 к.ч мед,1 ч.ч. олио, 1 ч.л сода, 1 канела,брашно.

Замесва се меко, но не лепнещо тесто. С шаблони се изрязват различни по- големина 20 звезди и части за къщичката.Пекат се на 200 гр. Слепват се с карамел.

Глазура:
белтък, малко лимонов сок и 200 гр пудра захар.

Искам да поясна само, разточва се част от тестото, слага се върху хартията за печене и се реже по шаблоните а останалата част от тестото се маха като се внимава да няма изкривяване на краищата. Иначе тестото е много вкусно и омеква след 1 седмица .

Rumya, благодаря ти за рецептите  bouquet

# 92
  • Мнения: 818
Това са част от нещата които направих миналата година


Тази година мисля да направя по-малко неща,че миналата година се узорихме вьпреки многото гости.И кьщичка ми се прави,но по-малка-тази я изядохме доста след коледа,защото никой от гостите не искаше да я разваля.Беше доста изсьхнала,та я заливах с млечен крем и стана като торта Laughing

# 93
  • Мнения: 3 622
Зори благодаря ти

Рецептите за Коледни сладкиши станаха толкова много, че вече се чудя какво да правя. Аз правя едни меденки, които слепвам с крем за да станат по меки. Съжалявам че нямам снимки да покажа. Ето и моята рецепта
2 яйца
1 чаена чаша захар
5 супени лъжици мед
1 ванилия
1 чаена лъжичка хлебна сода
2 кафени чашки олио
3 чаени чаши брашно
От тези продукти замесване меко тесто. От тестото оформяме малки топчета леко ги сплескваме или със Коледни формички си правим фигурки, редим в намаслена тавичка и печем в загрята фурна. Като се изпекат и изстинат издълбаваме вътрешността им лекичко и издълбания отпадък смесваме с 1 п. краве масло, 5 суп.лъжици пудра захар и няколко лъжички топло прясно мляко /колкото поеме/ докато сместа стане на крем.  С този получен крем слепваме сладките две по две и украсяваме по избор кой както иска.

Последна редакция: пт, 16 ное 2007, 07:41 от Tasha

# 94
  • София
  • Мнения: 3 271
Айля, ето какво ми дадоха, като рецепти за щолен:

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1911.0;topicseen

# 95
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
natalyna -моля за рецептата за ванилените кравайчета и за меденките Praynig

Здравей radost24!

Ето рецептата за Ванилените кравайчета (и тук съм я пускала в някоя от коледните теми, но както винаги в търсачката не ми излиза Shocked) - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=249.msg8820#msg8820

За меденките е тук: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=803.msg7826#msg7826

Само да предупредя, тези меденки стават твърди и затова е добре да се направят поне 15-20 дни по-рано. Това е защото са меденки за елха - стават за ядене чак когато се разваля елхата един вид. Ако искаш да станат веднага за ядене, знай че същият ефект на моите меднки може да получиш и с друга рецепта. Аз тази година ще пробвам нова рецепта, ако е добра, ще я пусна!   bouquet

# 96
  • Мнения: 3 927
Корнишонке,
3 постинга над твоя е рецептата ми - с тесто за меденки правя и елхата....друга рецепта не съм тествала, защото тази е успешна. Ако се разточат тънко и се опекат стават твърди, а омекват след слепване с мармалад. НО ако се разточи тесатото малко повече от 1/2 см и се пекат колкото да порозовеят, меденките стават меки и пуФкави Simple Smile
Не помня кога я правих елхата; помня, че я съхранявах завързана в найлонова торба и я сервирах на сутринта след бъдни вечер за закуска на дребните  Simple Smile

В следващият постинг след твоя гледам, че рецептата е същата  Simple Smile Wink  bouquet

Уж не съм още настроена да мятам вкусотиите, обаче оставих днес детето у дома, че цялата група в ДГ болна и след малко ще метна 1/2 доза меденки като за начало на великото печене на сладки  Simple Smile

# 97
  • Мнения: 978
Запис!  Grinning
Още не съм започнала, защото първо трябва да се приготвям за рождения ден на сина ми, но от следващият уикенд започвам традиционно с меденките (за да омекнат до Коледа добре). Тази година искам да пробвам една нова рецепта на една майсторка на меденки тук! И украсата им ще е традиционно различна:)

Щолен няма да правя, защото тук се прави по традиция козунак, който е подобен на щолена с повече сушени плодове - така че - козунак.

Капама ще правя най-вероятно за Нова Година, когато сестра ми ще е на гости. Баклавата също тогава. Тук за Коледа се яде шаран - няма как - празнуваме с тукашните традиции, защото сме поканени от свеки, която е сама! От мен ще са тортата, козунака, няколко вида сладки и разни хапки и салати!

Ще следя темата с удоволствие!  bouquet

Извинявам се за невежеството,но ми се иска да направя от вашите меденки.Могат ли да се консумират веднага?Ако не,колко време да престоят?

# 98
  • Мнения: 978
Запис!  Grinning
Още не съм започнала, защото първо трябва да се приготвям за рождения ден на сина ми, но от следващият уикенд започвам традиционно с меденките (за да омекнат до Коледа добре). Тази година искам да пробвам една нова рецепта на една майсторка на меденки тук! И украсата им ще е традиционно различна:)

Щолен няма да правя, защото тук се прави по традиция козунак, който е подобен на щолена с повече сушени плодове - така че - козунак.

Капама ще правя най-вероятно за Нова Година, когато сестра ми ще е на гости. Баклавата също тогава. Тук за Коледа се яде шаран - няма как - празнуваме с тукашните традиции, защото сме поканени от свеки, която е сама! От мен ще са тортата, козунака, няколко вида сладки и разни хапки и салати!

Ще следя темата с удоволствие!  bouquet

Извинявам се за невежеството,но ми се иска да направя от вашите меденки.Могат ли да се консумират веднага?Ако не,колко време да престоят?
Всъщност прочетох малко по-горе отговорите  bouquet

# 99
# 100
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Ох, пак вкуснотии...Запис

# 101
  • Мнения: 4 358
........... Маслени сладки

1п.масло ...........

 Hug Hug Hug
Пакетчето масло колко грама е?

emm, благодарско!   bouquet

# 102
  • София
  • Мнения: 676
Natalyna, може ли рецептата за тези сладки http://natalyna.multiply.com/photos/photo/19/11

# 103
  • Мнения: 3 622

Страхотно изглеждат тези сладки  Grinning Със сигурност ще ги направя

# 104
  • Русе
  • Мнения: 410
Любимата ми тема  Peace

Още не ми е Коледно, но покрай вас започвам да се зарибявам пак....
Със сигурност обаче ще направя линцеровите сладки на Наталина и традиционните меденки, които аз  слепвам 2х2 с мармалад и са си мекички и вкусни.

Ето и моите миналгодишни творения  Laughing
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83898

Общи условия

Активация на акаунт