Коледа идва!

  • 120 652
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 120
Записвам се да следя темата.
Нещото което няма да пропусна да приготвя е руло "Алиса " по рецептата на gabu_s за което и благодаря. Задължително торта, защото има рожденник в къщи и баница поне това си мисля, че ще приготвям отсега.

# 121
  • Мнения: 3 034
хайде и от мен запис, че коледната мания ме държи вече втора седмица и едвам дочаквам края на ноември  Crazy със сигурност както всяка година ще караме съвсем традиционна Бъдни Вечер, за Коледа ще направя сърми със свинско, печено пиле с кисело зеле и баница   chef щолен ще правя тази година по рецептата на Джемма, че ни е много любим, искам да направя този път и меденки и да ги украся с глазура, избирам рецепта сега, миналата година станаха супер твърди и не ставаха за ядене  Confused сега мисля да ги направя 2 седмици преди празниците да престоят повече  newsm78

момичета, а белтъчната глазура, с която се украсяват пече ли се или се оставя да изсъхне, за да не се размазва?

# 122
  • Русе
  • Мнения: 410
mama1+2, поздравления за майсторлъка!  Hug

Тези сладки какви са?

tedi b, това са сладки от маслено тесто. Рецептата е от едно списание. Ако я искаш, ще се опитам да изровя списанието и ще я напиша  Laughing Май и Зори беше правила нещо такова  Thinking

# 123
  • Мнения: 2 814
Ако успеем с ремонта до Коледа и Нова година ще направя Английския коледен кекс на Джемма,пък ако ще и за 8-ми март да ядем  Joy.

# 124
  • Мнения: 2 532
За празниците правя шоколадова торта, защото рецептата започва с "Вземат се 24 яйца ..."
Иначе традиционната банска капама, предястие - асорти от рибния щанд на Метро.
От една седмица ги мисля вече нещата, мъжа ми ми се чуди, ама сега ще го светна, че не съм единствената замислена.

# 125
  • Мнения: 4 358
........... tedi b, това са сладки от маслено тесто. Рецептата е от едно списание. Ако я искаш, ще се опитам да изровя списанието и ще я напиша  Laughing Май и Зори беше правила нещо такова  Thinking
Само, ако не те затруднявам!  Hug

# 126
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Английският кекс като щолен сбит и небухнал ли става  Blush

Не, бухнал е. Кекс си е ,докато щолена е по-скоро като козунак, но по-сух и сбит. Само, че английският кекс е тежък за ядене, тъй като има много сухи плодове и ром.

# 127
  • София
  • Мнения: 1 940
Ох, записвам се, че не смогнах да ви изчета. Simple Smile Утре пак! Hug

# 128
  • Мнения: 5 714
И аз правих джинджифиловите сладки на Зори миналата година. Хубави са. И едни други с 4 аромата, пак нейни. Simple Smile

# 129
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ох, записвам се, че не смогнах да ви изчета. Simple Smile Утре пак! Hug
И аз така!  Peace

# 130
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Корнишонке,
3 постинга над твоя е рецептата ми - с тесто за меденки правя и елхата....друга рецепта не съм тествала, защото тази е успешна. Ако се разточат тънко и се опекат стават твърди, а омекват след слепване с мармалад. НО ако се разточи тесатото малко повече от 1/2 см и се пекат колкото да порозовеят, меденките стават меки и пуФкави Simple Smile
Не помня кога я правих елхата; помня, че я съхранявах завързана в найлонова торба и я сервирах на сутринта след бъдни вечер за закуска на дребните  Simple Smile

В следващият постинг след твоя гледам, че рецептата е същата  Simple Smile Wink  bouquet

Уж не съм още настроена да мятам вкусотиите, обаче оставих днес детето у дома, че цялата група в ДГ болна и след малко ще метна 1/2 доза меденки като за начало на великото печене на сладки  Simple Smile
Embarassed мале, Танче, ако знаеш колко зяпах по страничките, та даже се връщах назад, да не би да си писла някъде  а да съм пропуснал Embarassed. Изобщо незнам как не съм я видяля. Благодаря ти   bouquet

# 131
  • Мнения: 1 505
Ох да се похваля и аз-сега се пече коледния англ. кекс,аромата е наистина страхотен,обача току що го открих да пробвам дали е изпечен и така се е надигал,че не е равен отгоре а на зиг заг.Някои може ли да ми каже дали ще се оправи за коледа,като го поливам отгоре.Благодаря.    Praynig                            И ако някои може да напише някаква рецепта за сладки,които се разточват и изрязват с формички,но да не са твърди,а да могат да се ядат същия ден,и още някакви-кръгли такива подобни на рафаелото.

# 132
  • Русе
  • Мнения: 410
tedi b, преписвам рецептата направо от списанието с техните обяснения. Доста са дълги, но в действителност сладките стават лесно Laughing

Бадемови сладки "Зебра"

Продукти за около 40 бр.

250 гр. брашно
125 гр. захар
1 ванилия
1 яйце, 125 гр. студено масло /маргарин/

1 с.л. какао
1 с.л. бадемов ликьор
2-3  с.л. течен шоколад с лешници
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
около 40 обелени бадемови ядки
хартия за печене

От брашното, захарта, ванилията, яйцето и нарязаната на парченца мазнина омесваме гладко тесто. Увиваме го във фолио или го поставяме в найлонов плик и го оставяме 30 мин. на студено /в хладилник/.
Разделяме тестото на 2 части: към едната добавяме какаото, към другата бадемовия ликьор. Върху наръсена с брашно плосткост разточваме тъмното тесто /не много тънко/ на квадрат с размери около 20 х 20 см. Отделно разточваме светлото тесто на два квадрата със същите размери.
Затопляме течния шоколад. Намазваме с него тъмното и едното светло тесто. Поставяме тъмното тесто с ненамазаната си страна надолу върху намазаната страна на светлото  тесто. Върху намазаната страна на тъмното тесто поставяме другото светло тесто. /с две думи трябва да сложим светло, тъмно, светло тесто като м/у тях е намазано с течен шоколад Laughing/ Намазваме най-отгоре с жълтъка, разбит с прясното мляко. С остър нож нарязваме получената платка на правоъгълници с размери около 2х5 см. Върху всяко парче поставяме по една обелена бадемова ядка.
Нареждаме сладките в постлана с хартия за печене тава. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса около 12 мин /до готовност, но не ги препичай, че стават твърди/. Оставяме сладките да изстинат.

Ето ги моите  Laughing
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83898&photo=16

Това е основна рецепта за ронливо тесто. /до какаото/  От нея могат да се направят 5 вида сладки. Това са едните. Има още Хрупкави звездички, пъстри какаови цветя, ангелски очички и кокосово-ромови сърца. Аз бях правила и цветята. А в снимките на Зори /няколко вида сладки в една чиния/, мисля че беше казала, че е ползвала същата рецепта. Знам, че бях коментирала с нея миналата година /ако не ме лъже паметта  Laughing/

Ето ги цветята в мое изпълнение. На снимката в списанието са  по-красиви - като на Зори  Laughing
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=83898&photo=14
Аз съм ги слепила 2х2, защото ги бях препекла и станаха твърди, а така слепени омекват  Laughing

Последна редакция: пт, 16 ное 2007, 21:26 от mama1+2

# 133
  • Мнения: 682
mama1+2 невероятно красиво...  smile3501

С какво се слепят къщичките?  http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=1797656

# 134
  • София
  • Мнения: 2 671
Добавете и инкорпорирайте яйцето и ванилията.

Тази дума какво означава?  Simple Smile
 
Прибавяте и разбърквате до получаване на еднородна смес... мързеше ме да се обяснявам толкова надълго докато превеждах накуп рецептите  Blush

Иначе сега допичам втората тава от Палечките - получават се 20-тина много крехки и приятни сладки, доста големички стават. Единственото нещо, което промених в оригиналната рецепта е овалването в захар - не ми харесва хрускането на кристалчетата и реших от втората тава да пропускам тоя момент.

Зори, благодаря за джинджифиловата рецепта. Аз ще се пробвам да заменя меда с глюкоза, че медът е в забранения списък на Щурчо, а не мога да си гарантирам по никакъв начин, че ще ги опазя от него  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт