Коледа идва!

• 120 659
  • 1 001
  •   1
Отговори
# 285
а момичета как правите питката за Бъдни вечер? И украсявате ли я по някакъв по-интересен начин?
много ми се ще да направя нещо по-интересно, но със содена пита не знам дали е възможно newsm78

# 286
  • у дома
бързам да се похваля с първата изпълнена коледна рецепта  Laughing

иначе казано това са Джинджифиловите сладки на Зори (без сушените плодове) и глазура от пудра захар, пр.мляко и 2-3 капки лимонов сок   Mr. Green

Бъни, сладкарска боя има на ул. Три уши в едно магазинче, на 2 крачки от ОЧЗ и спирката на тр.5 зад съдебната  Peace както и в сладкарската борса на ул.Кадемлия 6
barabana, майка обикновено прави фигурки от самото тесто за питката, зависи от повода (звездичка, елха, пиленца и подобни)  Peace 

# 287
  • Вече в моята си приказка...
а момичета как правите питката за Бъдни вечер? И украсявате ли я по някакъв по-интересен начин?
много ми се ще да направя нещо по-интересно, но със содена пита не знам дали е възможно newsm78

Ами, няма как, щом ще се пости на Бъдни вечер - трябва и питката да е постна. Т.е. със сода за хляб. Всъщност аз само такава правя, но не я украсявам, а просто я правя на необходимите ми топчета, в които слагам късметите. Тази година и аз бих направила нещо по-така... давайте идеи!

# 288
blueeye® много добре си се справила
искам и аз такива формички като твоите- идея къде да търся /от Сз съм  Tired- казвам, за да не ми обяснявате за други градове излишно, евентуално някоя верига магазини  newsm78/

# 289
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
natalyna, bopsi, благодаря ви! Ще потърся въпросната захар, пък ако не намеря такава, ще си използвам обикновена ванилия. Wink

# 290
  • у дома
blueeye® много добре си се справила
искам и аз такива формички като твоите- идея къде да търся /от Сз съм  Tired- казвам, за да не ми обяснявате за други градове излишно, евентуално някоя верига магазини  newsm78/

моите са от магазини за 1 лев
  Peace

# 291
  • София
blueeye®, много са красиви. Магазинчето за боята в едно дворче, пълно с малки дюкянчета ли е? Благодаря ти предварително, живея в района, та се надявам утре да си купя.

Я да ви питам, защо ми се раздуха меденките? Направо огромни станаха и взеха да се застъпват една с друга. Прекалила съм със содата ли?

# 292
  • у дома
Сънчо, до това дворче е  Peace има и табела, ще се ориентираш, няма начин да го пропуснеш  Simple Smile и то е малко дюкянче, има две стъпала пред вратата  Grinning

# 293
За " ваниловата захар " и в БГ я има . Аз съм си купувала от магазинчетата за подправки . Мисля ,че е на Йоткер , ама може и да греша Thinking

Точно така - ванилията на Йоткер е всъщност ванилена захар, мисля че по 10 грама беше пакетчето!

# 294
....
barabana, майка обикновено прави фигурки от самото тесто за питката, зависи от повода (звездичка, елха, пиленца и подобни)  Peace  [/color]
може ли рецептата, никаква не знам за содена питка Blush

# 295
barabana, аз имам една рецепта от готварска книга:

Содена питка

Продукти: 700-800 г брашно, 1 ч. лъжичка сол, 1 ч.л. сода, 1 ч.чаша кисело мляко, 1 винена чаша вода.

В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат содата и солта, разбъркани в киселото мляко. Налива се водата и се замесва тесто. Меси се десетина минути и се оформя на питка. Слага се в намазана с мазнина тавичка, набожда се с вилица, намазва се с вода и се пече около 30 мин. в умерена фурна.

Съвет от мен за украсата на питката - аз така я правя - от тестото за питката отделяш малка част. Добавяш към тази част още брашно, да се омеси по-твърдо тесто. От него моделираш украсата на питката.  Peace

# 296
....
barabana, майка обикновено прави фигурки от самото тесто за питката, зависи от повода (звездичка, елха, пиленца и подобни)  Peace  [/color]
може ли рецептата, никаква не знам за содена питка Blush
Ако искаш украсата да се откроява и да не се деформира при печене ,се замесва твърдо тесто от брашно, вода и сол .
Оформяш фигурите и ги поставяш върху вече намазаната питка .
След изпичане те си остават белички и не се надуват.
Аз приготвям листенца, цветя ,пиленца и тнт...
За Бъдни вечер май се украсява традиционно Thinking      http://recepti.rozali.com/piti/p3740.html
Тази вечер мисля да приготвя питка ,но не содена.
Тя пак е постна, ако се получи добре, ще ви напиша рецептата Peace.

# 297
До момичетата, правили елхата от меденки и медената шейна- каква доза меденки е необходима за 20 звезди(нали толкова трябваха?) и евентуално (може и отделно от тази за елхата) за шейничката?

Относно питката за Бъдни вечер, аз я правя с мая. Някой ще ми каже ли кое не и е постно на маята? Или просто се нарушава обичая? newsm78

# 298
# 299
До момичетата, правили елхата от меденки и медената шейна- каква доза меденки е необходима за 20 звезди(нали толкова трябваха?) и евентуално (може и отделно от тази за елхата) за шейничката?

Относно питката за Бъдни вечер, аз я правя с мая. Някой ще ми каже ли кое не и е постно на маята? Или просто се нарушава обичая? newsm78
Дидка, виж линка в предишния ми пост.
Там има рецепта  за питка за Бъдни вечер с мая . Peace

Общи условия

Активация на акаунт