майчинство и детски за близнаци

• 72 639
  • 887
  •   1
Отговори
# 240
Докато не ми преведат парите, няма да го повярвам, защото се наслушах на лъжи и вероятно тази е поредната Close

# 241
Направени са промени на някои от индивидуалните размери на изплащаните средства за активна политика на пазара на труда. Субсидираното трудово възнаграждение на безработните лица, включени в програми и мерки съгласно ЗНЗ, се увеличава от 180 на 220 лв. при пълен работен ден, а на ново включените безработни лица по програма „Старт на кариерата” – от 280 лв. на 330 лв. Нов момент е въвеждането на диференцирано заплащането на детегледачките по програма „В подкрепа на майчинството” - то ще бъде 300 лв., когато се грижат за близнаци, а в останалите случаи – 220 лв. Средствата за безработни, които започват самостоятелна стопанска дейност като микропредприятие или земеделски производители, се увеличават от 2000 на 2500 лв. Допълнителните средства за наемане на друг безработен член от семейството без право на парично обезщетение се увеличават от 720 на 880 лв.

Това е цитат от съобщение на пресцентъра на Министерството на труда и социалните грижи и доколкото аз разбирам става въпрос за детегледачки от борсата а НЕ за майчиството за близнаци както всички ние се надяваме. Sad

# 242
Ако е вярно това,че 300 лв. ще се дават на детегледачката,а не на майката,аз по-добре да стана детегледачка на собствените си деца. Така ще вземам повече пари за същата работа. Че даже и за по-малко,защото една детегледаччка не ги гледа по 24 ч. Егати абсурдите  #Crazy #Cussing out
И това за 3-те години - за платено майчинство ли става въпрос?

# 243
Ако е вярно това,че 300 лв. ще се дават на детегледачката,а не на майката,аз по-добре да стана детегледачка на собствените си деца. Така ще вземам повече пари за същата работа. Че даже и за по-малко,защото една детегледаччка не ги гледа по 24 ч. Егати абсурдите  #Crazy #Cussing out
И това за 3-те години - за платено майчинство ли става въпрос?

За какви 3 години?

# 244
Нали имаше вариант майчинството за близнаци да стане 3 г. платеното.Или пак става въпрос само до 3 г . да можеш да си наемеш гледачка. Че то има майки,на които заплатата им е по-малка от тази,която ще взема гледачката.Не е ли по-добре направо да ги дадат на майката да си гледа детето сама.
Аз не мога да отворя нетера  Sad По-точно само предаването,сайта ми се отваря.

# 245
Да ви попитам, има ли някъде където може да се прочетат тези промени за близнаците разбира се? И до колко години важат  до 2г. или 3

# 246
Да ви попитам, има ли някъде където може да се прочетат тези промени за близнаците разбира се? И до колко години важат  до 2г. или 3
Аз лично ако се интересувам от нещо подобно най лесно става като направя запитване в сайта на министерството на труда и социалните грижи и до ден 2 ми отговарят.
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/index.asp

# 247
Момичета, очакваше се да увеличат заплащането за детегледачките на 300 лв и да е до 3г. възраст да има право майката да наема детегледачка по тази програма. Тъй като със закона за бюджета проектозакона за близнаците не мина, от МТСП са направили опит да помогнат поне по този начин на майките на близнаци. Което според мен е похвално. СНБМ говорихме с отговорниците по програмата и те не могат да повярват на това изключение да се дават повече пари от минималната работна заплата на безработен по някоя от програмите. Това е истинско изключение. И също беше едно от предложенията на сдружението. Тъй като по-високото майчинство не мина в парламента аз съм истински щастлива, че имаме поне тази възможност вече. Не знам дали се давате сметка, че в предишния си вид програмата беше абсолютно недостъпна за нас, защото никой нямаше да се навие да гледа за същите пари 2 деца вместо едно. Сега нещата са по-различни и смятам, че мотивацията на бавачките е по-голяма.

За майчинството ще продължаваме да борим тази година, но за съжаление тези промени в законите се правят веднъж годишно и влизат в сила на 1.1. всяка година. А това че първо вдигнаха заплатите на детегледачките, вместо майчинството за майките на близнаци ни улеснява още повече в аргументацията Wink

Прави сте, че излиза, че бавачките ще гледат по-добре децата ни от нас самите, прави сте, че не е нормално бавачката да взима повече пари от майката и за по-дълго време. Но сега поне имаме още един добър аргумент в борбата тази година Peace И още една възможност в отглеждането на децата ни Wink Аз поне като току-що излязла от 2-годишното платено майчинство мога да оценя какво е още една година да имам възможност да си взема бавачка от бюрото по труда, особено след като досега нямах тази възможност да се възползвам от програмата заради заплащнето точно. Не че сега ще го направя, защото си имам бавачка, но е чудесно да го имаш като възможност Peace

# 248
  • София
  Почти съм на сто процента сигурна, че в новините не са се изразили правилно. Определено от СНБМ щяхме да го научим. Все пак толко време се борехме и занимавахме с това. Отдавна вече се сподели тук че по програмата в Подкрепа на майчинството парите за детегледачка стават 300 лв до тригодишна възраст. По принцип се води че се прехвърля майчинството на детегледачката, но при случая с близнаците са решили от някакво друго направление да доплатят още 80 лв и да станат 300, а не 220 лв. Става въпрос обаче не за парите които майката получава, а детегледачката. Знам че е абсурд ние да взимаме 220 лв за две години, а детегледачка 300 лв за три години, но това е положението в момента.

# 249
ами тогава започнете да си гледате децата взаимно. примерно мишленце гледа УЖ децата на айла, а айла гледа УЖ децата на мишленце и така всяка взима по 300 лева  Mr. Green
егати простотията, дано се преборите за майчинството  Peace

# 250
Що за логика се чудя,на детегледачка 300 лева, а на майките 220,които трябва да купуват памперси,мляко и т.н. newsm78

# 251
  • София
  Целта е намаляване на безработицата. Майката си се връща на работа, а държавата плаща цялото майчинство в случая с близнаците и от тази година още 80 лв бонус за да станат 300 лв, на човек регистриран в бюрото по труда. За целта се искат документи от работодателя на майката и тн. Тоест целта е намаляване на безработицата. Може да се наеме само човек регистриран в бюрото по труда, а за целта трябва и майката да се е върнала на работа. С един куршум два заека.
  Знам че звучи нелепо, но беше доста трудно да се издейства и това увеличение на заплатата на детегледачката. По принцип до последно се надявахме цялото майчинство да се удвои, а от там отпадаше и проблема с заплатата на детегледачката. Клеопатра писа, че когато са и го съобщили, тъкмо е мислела да се оплаче че не е двойна заплатат, но се оказало че всички са толко доволни затова че са успяли да гласуват 300 лв за детегледачка на близнаци и споделили че това било прецедент и е само благодарение на кръглата маса и голямата подкрепа и от синдикатите и тн. Допълнителните пари са по някакво отделно перо. Увеличението до три годишна възраст също е важен напредък при крайно недостатъчния брой места в детските градини.
   Мисля че това все пак е добра основа да продължим тази година да се опитаме да убедим управляващите, че е необходимо и майчинството да се увеличи!

# 252
Момичета,всички ние сме ви благодарни за усилията,които полагате за промяна на нещата.Но ние от по-малките градове особено не може да сме благодарни на управляващите за тези промени.Поне аз така мисля,защото заплатата ми е пак 220 лв. ,че даже някои майки казват,че с плоския данък ще вземат по-малко и от майчинството. Освен това тук проблеми с градините няма.Не виждам смисъл да вземам детегледачка,вместо да оставя децата да ходят на ясла да свикват сред деца. И при положение,че имаме право на една година неплатен отпуск до навършване на 3 г. ,не може ли на нас да се дават тези пари. То  е ясно,че не може,но пак не мога да се съглася,че са прави. Добре поне,че поне някои  ще могат да се възползват от това.То не може всички да са доволни. Просто колкото и да ми е неприятно да правя това сранение си има разлика между столицата и провинцията. Не искам да обиждам никой,просто така стоят нещата.

# 253
  • София
  Джина напълно те разбирам. Ще се опитаме да направим нещо за промяната на това състояние. Чудно ми е дали като го има това вече, че реално ще плаща държавата повече пари и до три години така или иначе за близнаци, няма да можем да ги убедим някак това да се отнася и за майката?
  Доскоро си беше и по тази програма до двегодишна възраст и точно колкото е майчинството.

# 254
Момичета,за мен това е пораженческа психика.Не бива да се разсъждава така"това няма да можем  ,това е достатъчно за сега и т.н."ако се примиряваме с половината,ще получим четвърт.Трябва постоянство в натиска ,двойна убеденост и упоритост.Няма начин да не се успее,просто не е намерен верния подход.Благодарим за постигнатото,но то само говори,че темогат да отстъпват,но не в правилната посока,а това зависи от нас.Може би малко майки помагат за каузата и не стигат силите,но от провинцията е трудно да дойдем.Аз бих помагала по интернета ако се наложи с всичко. Това.което  е постигнато в момента
е ялов резултат.Безмислен популистки ход.Трябва веднага да се задействат медии,да се даде гластност за безмислието,да се сезира международна организация или съд,но бързо и мощно.Те се стряскат,само когато се изложат и то стабилно.Простете за по-твърдия тон,но мисля,че положението е критично иняма време да се отчайваме.

Общи условия

Активация на акаунт