биляд аш шам-сирия,ливан,палестина,йордания

• 39 964
  • 310
  •   1
Отговори
# 225
6.   ТРУДОВИ ПРАВА
а. Право на сдружаване
Въпреки конституционното си право на сдружаване работниците не могат да създават независими профсъюзи. Всички те трябва да са към Общата федерация на профсъюзите, която е под влиянието на партия БААС. Федерацията се явява информационен канал за връзка между вземащите политически решения и работниците.  Освен това, тя консултира правителството относно трудовото законодателство, организира работниците, формулира правилата за своите членове, контролира почти всички аспекти на профсъюзната дейност. Президентът на федерацията е член на БААС, а заместникът му може да посещава заседанията на кабинета, когато са по икономически въпроси.
Откакто профсъюзите са част от бюрократичната структура, законът ги защитава. Общата федерация на профсъюзите на Сирия е член на Международната конфедерация на арабските профсъюзи.
Всички адвокати, желаещи да практикуват в съда, трябва да са членове на Сирийската адвокатска асоциация. През 2003 г. от асоцияцията са изгонени 2-ма адвокати заради дейността им в защита на човешките права.

б. Право на организиране и колективно договаряне
На практика работниците не могат да се договарят колективно, въпреки че законът им дава това право в обществения и частния сектор.
В обществения сектор при договарянето страна са представителите на правителството. С тях профсъюзите обикновено не могат да преговарят за заплати. Има случаи, когато те се споразумяват с работодателите и съответното министерство за минималната заплата, продължителността и условията на работа. Профсъюзите винаги имат представители в Борда на директорите на държавните предприятия.
В частния сектор повечето работници се отказват от колективно договаряне   поради страх от репресии. Заплатата в този сектор не следва корекциите в държавните заплати.
Профсъюзите имат право да защитават интересите на работниците пред работодателите и ако не се постигне споразумение да поискат арбитраж. Той се провежда от Съда за адмнистративни жалби към правосъдното министерство. Съдът не може да направи повече от това да потвърди споразумението и играе малка роля за разрешаване на спора. В Сирия има само единични случаи на арбитраж.
Законът не забранява стачките, но правителството взема енергични мерки да не ги допуска. През изтеклата година стачки не са провеждани.

в. Забрана на принудителен труд
Законът забранява принудителния труд, той се прилага само като наказателна мярка за някои осъдени. Няма сведения забраната да е нарушавана нито спрямо децата, нито спрямо възрастни - местни и чужденци.

г. Детски труд  и минимална възраст за наемане на работа
Законът защитава децата от експлоатация на работното място. В частния сектор минималната възраст за наемане за неселскостопанска работа е 15 г., а за тежка – 18 г. Легалния работен ден е 6 часа. Младежи не могат да работят нощна смяна, през уикендите и официалните празници. За наемане на деца под 16 г. се изисква разрешение на родителите. Децата, които работят в семейния бизнес, не попадат под силата на този закон. Ако са под 15 г. те не трябва да работят в мини, нефтодобив и други опасни места.
По данни на УНИЦЕФ 18% от работещите младежи са под 18 г. Според правителството разрастването на частния сектор е причина за наемане на повече деца на работа. Повечето от тях (на възраст под 16 г.) работят за родителите си в селското стопанство. Министерството на труда и социалните грижи инспектира условията на труд за лицата под 18 г. То определя в кои клонове на индустрията могат да работят децата на 15 г. и 16 г.

д. Приемливи условия на труд
Министерството на труда и социалните грижи определя минималната заплата в държавния и частния сектор. Заплатите не отчитат инфлацията и това принуждава трудещите се да работят на няколко места.
В държавния сектор, където работят 16% от заетите, вече е въведена 5-дневна работна седмица.
Работодателите нямат право да уволняват подчинените си без причина. Дори, когато служител отсъства продължително време без предупреждение, следва дълга процедура преди вземане на мерки срещу него. Уволненият има право да обжалва пред комисия от представители на профсъюзите, ръководството и Министерството на труда. Обикновено жалбата се уважава. Работникът получава 80% от заплатата си, докато въпросът се решава. В случай, че той е неправилно уволнен не връща сумата, а ако е виновен – не плаща глоба.
Скорошна промяна в закона запазва за инвалиди 4 работни места в държавния сектор и позволява на уволнените да обжалват в съда. Жалбата се разглежда от комитет в състав: министъра на правосъдието, министъра на труда и председатела на комисията за инспекция и контрол. Решението се ратифицира от премиера.
Законът не защитава наетите на временна работа по отношение на минималната заплата. Това поощрява малките частни фирми да наемат временни работници в ущърб на постоянните.
Макар законът да изисква осигуряване на безопасни работни места във всички сектори, инспекция на неговото приложение става обикновено след оплакване на работниците. В селските райони такива проверки са още по редки.
Законът защитава чуждестранните работници, които пребивавт легално в страната.

# 226
. Свободата на религията
Конституцията дава свобода на вероизповеданието и не определя официална държавна религия. Правителството спазва конституционните постановки, но налага ограничения в някои области.
Всички религии трябва да се регистрират и да искат разрешение за всяко религиозно събрание, с изключение на богослужението. Съществува строго разграничение между църковните институции и държавата. Религиозните групи избягват да се намесват във вътрешната политика, а правителството се въздържа от намеса в църковните въпроси. Властите одобряват книгите, които представят съществуващите религии, с цел осигуряване на национално единство и толератност.
Правителството счита войстващия Ислям за заплаха и следи отблизо приобщаването към него. Построени са много нови джамии, но церемониите в тях се наблюдават и контролират. През изтеклата година са извършени арести на ислямисти.
Училищата в Сирия са държавни, но на малцинствата от християни и друзи е разрешено да поддържат свои училища. Има задължително религиозно обучение, което се провежда от одобрени от властите учители и програма. Вероучението се преподава в отделни за мюсюлмани и християни класове. Макар арабският да е официален език в обществените училища, правителството разрешава арменския, еврейския, арамейския и халдейския като църковни езици.
Мюсюлманите и християните следват своите собствени религиозни канони по отношение на брак, развод, попечителство над деца и наследство.
Макар че законът не забранява преминаването към друга религия, правителството не окуражава тази практика, особено ако я счита за  заплаха за отношенията между религиозните групи. В Сирия има чуждестранни мисионери, но те действат дискретно.
Правителството наблюдава пресата, публикуваща редовно статии срещу Израел, използава масовите медии, за да оправдае тези материали и дори подпомага “износа” на антисемитизъм. Евреите в страната са освободени от военна повинност и трудно получават държавна длъжност. Единствено в техните лични документи е отбелязана релията им. Те трябва да искат разрешение за пътуване в чужбина и да оставят имущество като залог, че ще се върнат. Подлежат на стриктно проучване при кандидатстване за лицензи, актове и други държавни документи.
През 1964 г. организацията Свидетели на Йехова е забранена като “политическа и ционистка”. Последователите на тази религия обаче продължават да я практикува, макар и тайно.
Свободата на придвижване в страната и извън нея, емиграция и репатриране
Конституцията дава право на свободно придвижване “в територията на страната, освен ако няма ограничение, наложено от съдебно решение или прилагането на закона”. На практика върху свободата на придвижване са наложени рестрикции. Пътуването до Израел е забранено, а до Голанските възвишения – ограничено. На правозащитници, лидери на опозиционни групи и други активисти се отказва разрешение за пътуване зад граница, макар правителството да отрича тази своя практика. Властите преследват лица, опитващи се да емигрират или напуснат страната нелегално, лица депортирани от друга държава и лица, заподозрени, че са пътували до Израел.
Силите за сигурност имат КПП-та, предимно във военните зони и зоните с ограничен достъп. Там те без заповед извършват обиски за контрабандна стока, оръжие, наркотици и подривна литература. Полицейски    КПП-та има на главните пътища и популярните места.
Жените над 18 г. имат законното право да пътуват без разрешение на роднина от мъжки пол. Съпругът или бащата обаче също имат право чрез молба до министерството на вътрешните работи да забранят тяхната съпруга или дъщеря да напусне страната.
Подлежащите на военна служба трябва да платят такса, за да избегнат призоваването в армията, когато се връщат в Сирия. Има изпратени в затвора заради отказ да платят такава такса.
Гражданите на страните от Арабската лига влизат в страната без виза, могат да престоят там до 3 месеца и имат право с молба до съответните органи да удължат този период. Разрешение за постоянно пребиваване се издава при представяне на документи за месторабота и постоянен адрес.
Правителството ограничава влизането в страната на палестинци, които не живеят в Сирия.
Конституцията забранява изпращане в изгнание и няма сведения за такава практика.
Сирия не е страна нито по Конвенцията на ООН за статута на бежанците от 1951 г., нито по свързания с нея Протокол от 1967 г. Създадена е държавна агенция за подпомагане и защита на палестинските бежанци. Над 400 000 от тях живеят в 10 лагера и са под закрилата на Агенцията на ООН за подпомагане и намиране на работа на палестинските бежанци. Тези от тях, които иамат сирийски пътни документи сравнително лесно пътуват в и извън страната. Правителството си сътрудничи за някои случаи с ВКБООН. То предоставя на търсещите убежище и бежанците под протекция на ВКБООН временно разрешение за престой, без да го разширява и за други бежанци. На иракчани се дава временна закрила. Според различни преброявания техният брой е между 60 000 и няколкостотин хиляди души. От тях 14 500 са регистрирани от ВКБООН. Въпреки твърденията на сирийското правителство, че не връща насилствено лица с основателни причини за бежански статут, ВКБООН съощава за депортиране на иракчани

# 227
малко уто4нение към темата за казармата,освобождават се от военна служба мом4етата които са единствени синове в семейството,дори когато бащата или майката имат синове от друг брак.
таксата за освобождаване от казарма е разли4на за разли4ните групи-най ниска е за тези които живеят и имат постоянно пребиваване в страните от залива,следват тези кото са били извън страната за над 10 г.и са завършили докторска или по висока степен,друга група са рези които са завършили висше образование в 4ужбина и са живели там над 15 години
децата не зависимо дали са изцяло сирийци или от смесен брак ,щом са живели извън страната до навършване на 15 г.възраст също имат право да заплатят сума мисля 1000-1500$,но не съм сигурна
всеки мъж подлежи на военна служба до навършване на 50 г.
АМАЛ4Е не съм забравила ,просто нямах нищо за писане работа,работа и пак работа,дове4ера ин ша Алла ще пиша
СВЕТЛЕ не сме я забравили и  мъгребската ,оба4е станах на разногледа,дове4е съм там  инша Алла

# 228

Тъй като всички религиозни групи следват своите религиозни канони за  брак, развод и наследство, мюсюлманите прилагат Шериата. Неговата интерпретация изключително дискриминира жените. Например, за прелюбодейство и мъжът, и жената имат право да поискат развод, но мъжът може да бъде обвинен в изневяра само, ако тя е извършена в дома, споделян с неговата съпруга. Жената се признава за виновна независимо от мястото на акта. Мъжът има право да представи всякакви доказателства за изневярата на жена си, но тя трябва да има трима свидетели на прелюбодеянието или съпругът й сам да признае за него. Досега няма случаи на успешно бракоразводно дело, заведено от жена по повод съпружеска изневяра.

Деси , можеш ли да ми потвърдиш това твърдение ?
Не ми се връзва с Шериата  newsm78.

# 229
  • O.A.E./ Пазарджик
Жалко ,че от Палестина и Йордания няма включили се.
Това за мира в Палестина не съм го чувала. Знам само за водача, който ще тръгне от Иран...
Мария, би ли няписала какво знаеш по въпроса, кои са признаците? Един от тях беше Аууар ел Дажжал- лъжепророка, нали?

ne можах да седна днес Tired

Монда, понеже темата е МНОГО обширна ще дам линкове на онлайн книги и други сайтове.
Който иска нека си чете Peace
Аз поне преди да се запозная с нещата (колкото и малки да са познанията ми) съм си мислела, че слизането на Христос ще е свързано със страдания и лоши времена.  
Един от знаците за Последния ден е настъпването на Златния век след като имам Махди управлява и след слизането на Христос, който убива Антихриста (лъжепророка).
През този век се сключва мир между Израел и Палестина- последния-  четвърти.

Един ден попитах мъжа ми защо е толкова трудно да се постигне мир по тия земи и бях учудена като ми каза-"не му е дошло времето"Simple Smile "А дойде ли, Последния ден е близо"...

http://www.harunyahya.com/bulgarian/c_last_day_judgement.php

в тоя сайт има много за четене Simple Smile
http://www.harunyahya.com/bulgarian/

на английски
http://www.inter-islam.org/faith/Majorsigns.html#genral1

# 230
 Hug
Много ти благодаря, заравям се да чета.

# 231
Ктиир шукран, че ми отговорихте момичета.   bouquet

Накратко ще се представя, понеже много ми е интересна темата, за която пишете и искам да се включа и аз.  Simple Smile Аз съм от Варна, на 21г. съм, както бях писала в по-предните страници, имам (имах) връзка с арабин, който също "беше" от Варна. И благодарение на него узнах малко повече за Ливан, Палестина и Сирия. Преди това нямах никаква представа за тези страни.
А това за избора за религията много сте прави..Много ме радва толерантството между различните религии, култури и народности. Даже днес с една моя приятелка, която е българка посетих църква, въпреки че съм мюсюлманка (Алхамдулиллах) и аз запалих свещ заедно с нея. Скоро ще посетим и джамия с моята приятелка.
А за признаците за настъпването на края на света си спомням, че ще има буря, в която ще умрат много хора, а мюсюлманите щели да бъдат отнесени с лек вятър и мястото им щяло да бъде раят. 

# 232

Тъй като всички религиозни групи следват своите религиозни канони за  брак, развод и наследство, мюсюлманите прилагат Шериата. Неговата интерпретация изключително дискриминира жените. Например, за прелюбодейство и мъжът, и жената имат право да поискат развод, но мъжът може да бъде обвинен в изневяра само, ако тя е извършена в дома, споделян с неговата съпруга. Жената се признава за виновна независимо от мястото на акта. Мъжът има право да представи всякакви доказателства за изневярата на жена си, но тя трябва да има трима свидетели на прелюбодеянието или съпругът й сам да признае за него. Досега няма случаи на успешно бракоразводно дело, заведено от жена по повод съпружеска изневяра.

Деси , можеш ли да ми потвърдиш това твърдение ?
Не ми се връзва с Шериата  newsm78.

и на мен нещо ми звучи кофти. Питах Ахмед, не знаеше и той. Май най-добре до някой софи да се допитаме по тия въпроси, ама ми се струва, че пак няма да получим еднозначен отговор:)
А за края на света, ужас направо настръхвам. Някои от знаците са много войни, реки от кръв (вече са налице), идването на Антихриста, или както се изразява моето момченце, фалшивия пророк и един ден слънцето ще изгрее от запад и ще се чуят звуци от рог, неродените деца ще излезнат от утробите на майките си... А, друго предзнаменование било, че пустинията ще се превърне в оазис ( ето Дубай). Изобщо като гледам вече доста от знаците са наяве...

Последна редакция: ср, 28 ное 2007, 09:40 от tahmine

# 233
Деска, имаш ли представа колко струва сега отказването от военна служба, мъжът пише докторат (ама не заради това де Simple Smile) и е завършил в БГ. Ама не е ходил казарма.

Незнам за дискриминирането, но когато бяхме там имаше разправа между два рода. Един мъж убил при грабеж жена. Властите го задържали, за да образуват наказателен процес срещу него и да издадат присъда, но семейството му се укри в един от нашите, далечен роднина и 40 дни се криха там, защото иначе семейството на жертвата можело да убие някой от семейството на убиеца като отмъщение за кръвта на жената.  Shocked Държа да отбележа, че това няма нищо общо с исляма, а си е вековна традиция при повечето южни народи, подобно на италианската вендета и еврейската максима око за око, зъб за зъб. 

А за края на света, не се шашкайте бе хора, това са просто алегории и ако стане такова нещо ние нищо не можем да направим. Тъй че спокойно.  bouquet

# 234
Благодаря на всички пишещи!  bouquet Пренесох се в друг свят!

Интересно ми е всичко, харесва ми колко много се държи на семейството. Има какво да научи човек. Кухнята е много апетитна.

От детство винаги съм свързвала Ливан с война. Снимките на Монда са покъртителни.
Има ли изгледи проблема да се реши и имат ли вина за това Запада и САЩ?

# 235
Цитат
15. А срещу онези от жените ви, които извършат прелюбодеяние, вземете четирима измежду вас за свидетели. А засвидетелстват ли, дръжте жените в домовете, докато смъртта ги прибере или Аллах им стори път.

16. И на двамата от вас, които го извършат, причинете страдания! А ако се разкаят и поправят, оставете ги! Аллах е приемащ покаянието, милосърден.

(Според повечето тълкуватели, и двете горни знамения се отнасят до прелюбодеянието като форма на разврата. Първото разкрива наказанието за прелюбодеяние при семейните, а второто наказанието за прелюбодеяние при несемейните. Те се прилагали през ранноислямския период. С по-късните знамения и хадиси тези положения са отменени и са въведени други наказания определен брой удари с тояга за прелюбодеяние на несемейни и убиване с камъни за прелюбодеяние на семейни.)
OT TUK

# 236
Цитат
15. А срещу онези от жените ви, които извършат прелюбодеяние,вземете четирима измежду вас за свидетели.  А засвидетелстват ли, дръжте жените в домовете, докато смъртта ги прибере или Аллах им стори път.

16. И на двамата от вас, които го извършат, причинете страдания! А ако се разкаят и поправят, оставете ги! Аллах е приемащ покаянието, милосърден.

(Според повечето тълкуватели, и двете горни знамения се отнасят до прелюбодеянието като форма на разврата. Първото разкрива наказанието за прелюбодеяние при семейните, а второто наказанието за прелюбодеяние при несемейните. Те се прилагали през ранноислямския период. С по-късните знамения и хадиси тези положения са отменени и са въведени други наказания определен брой удари с тояга за прелюбодеяние на несемейни и убиване с камъни за прелюбодеяние на семейни.)
OT TUK

Монда и за го знам това, че без 4 свидетели или самопризнание на жената не може да има "престъпление".

Горното , ако е истина е повече от интерпретация, то няма нищо общо с Шериата .Толкова абсурдно звучи
Цитат
но мъжът може да бъде обвинен в изневяра само, ако тя е извършена в дома, споделян с неговата съпруга.

Абе, то цялото не ми се връзва, аз затова исках и друго мнение.Който и да попитах ми каза-глупости  Shocked.

# 237
  • по пътеката
да, гадно е! мисля, 4е хората в на4алото са били много по-толерантни към греховете и паденията! май, някой яко се  е взел за божи наместник и за съдник!

# 238
Монда и за го знам това, че без 4 свидетели или самопризнание на жената не може да има "престъпление".
абе трудно се намират 4ма свидетели напелюбодеяние, но  пък срещу мъж- направо ми звучи невъзможно да се намерят:-)
А ако свидетелстват жени, трябва да са 8 ли? Нали имаше нещо за жените като свидетели. Показанията на 2 жени срещу показанията на 1 мъж.
Това не е с цел дискриминация и според мен е  правилно, защото жените са по-емоционални и в случаи на катастрофи, силни преживявания, те по-лесно биха могли да се поддадат на моции и да дадат неверни показания.

# 239
МОНДА сега попитах сестрата на мъжо за прелюбодеяния се изискават 4 свидетели-НЕЗАВИСИМО дали са мъже или мъже,в този слу4ай и свидетелството на 4 жени е достатъ4но
АМАЛ мисля 4е 10000$ беше,но пак ще попитам
забравих да спомена,тя е адвокат

Общи условия

Активация на акаунт