биляд аш шам-сирия,ливан,палестина,йордания

• 39 967
  • 310
  •   1
Отговори
# 210
Ох, това за вярата на майката ...ОК, но децата на баща мюсюлманин се раждат мюсюлмани-не може да се оставят сами да  избират. Така е според мюсюлманската религия. Като се родят, се записва религията на бащата за тяхна религия. А и Ахмед Махмуд не може да бъде хритиянин, нали? Трбва имена да се сменят и т.н. Тоеа е положениет  по документи. А на децата може да се остави правото да са вярващи или не- това зависи от възпитанието на родителите на първо място.

# 211
МОНДЕ съгласна съм с теб,но на практика не се полу4ава така,познавам доста семейства в които децата освен името нямат нищо общо с Исляма

Последна редакция: пн, 26 ное 2007, 22:53 от dtti

# 212
МОНДЕ съгласна съм с теб,но на практика не се полу4ава така,познавам доста семейства в които децата освен името нямат нищо общо с Исляма
О, разбира се.... то и деца от несмесени бракове нямат нищо общо с исляма, както и възрастни такива. Но на теория те са си такива . Н практика кел уахад хорр, нали знаеш:-)

# 213
  • сред маслини и портокалов цвят

Ами така е, защото само факта, че баща ти е мюсюлманин не те прави автоматично и теб мюсюлманин. Трябва и вяра. Знам, че е клише, но е така.
Както факта, че съм кръстена не ме прави християнка, ако в душата си не се чувствам такава.
И между другото не мисля, че родителите могат да окажат голямо влияние в това отношение. Могат да разясняват, да дават посоката, но до там. Другото е отвътре- или го има, или не.

Самодивчо, добре дошъл!

# 214
  • O.A.E./ Пазарджик
Малко бях скептично настроена в началото, но сега ви изчетох почти на един дъх. Хубава тема сте заформили. Поне пишете от личен опит и преживявания.  Peace
И аз да питам нещо Mr. Green
Аз знам, че един от "знаците" за "Края на света" е мир в Палестина. Мислят ли за това със страх хората там или като тукащните продължават да строят високите сгради Simple Smile (един от другите знаци)?

# 215
Жалко ,че от Палестина и Йордания няма включили се.
Това за мира в Палестина не съм го чувала. Знам само за водача, който ще тръгне от Иран...
Мария, би ли няписала какво знаеш по въпроса, кои са признаците? Един от тях беше Аууар ел Дажжал- лъжепророка, нали?

# 216
Здравейте момичета. Two Hearts

Аз не съм си сменяла вярата. Не искам и никой не ме е карал. Смятам, че вярата в Бог личи от делата на човека, а не от това как се самоопределя религиозно.
Нашето дете ме е питало от малко защо вярваме в различни неща, е, аз като родител съм му казвала, че всичко е едно, и че разликите са малки. В училище учат Коран, но малко. Всъщност никой не го притиска да вярва в нещо конкретно. Само да знае, че има висша сила.

Въпреки това съм чела Корана, интересно ми е да чета и разсъждения на тази тема. Изобщо любознателна съм на такива отвлечени теми.

За признаците - те нали се деляха на големи и малки. Един от признаците май беше, че жените ще заприличат на мъже, а мъжете на жени. Ама дали е вярно, че ще дойде край никой не знае.  no

Деска, пак си ме подминала.   341uu

Монда, от страна на брата на мъжа ми, който е бил войник в Ливан знам друго.

Добре дошъл на Самодивчо. Чак невероятно звучи мъж да се включи в този форум.Hands Clap

Къде изчезнаха другите две нови мамита?   33uu

# 217
Много благодаря за топлото посрещане  Hug  Peace Относно вярата, хм...
Моето име е достатъчно мюсюлманско, името на Пророка. Баща ми е шиит от Южен Ливан, майка ми вярваща православна, а аз и брат ми  Mr. Green православни шиити  Mr. Green По документи в Ливан май сме шиити, но за да бъде един музлим трябва да бъде един хирург. акт извършен, ако ме разбирате  Embarassed Embarassed Тук съм кръщаван в православната вяра с кръщелното име Михаил. На врата си нося кръст и Коран, от злато, за незнаещите ще кажа, че в исляма мъжете не носят злато. Предполагам, че благодарение на моите родители сам разбрах какъв съм и какъв искам да бъда.  Вярващ съм до степен, в която знам, че има Бог. За мен е по-лесно, нали и Господ Бог и Аллах на арабски са Алла  Peace
Но май въпросът е във възпитанието и дали човек е добър, а не да ли е мъзлим или християнин.
Тахийе кбире  Wink

# 218
  • по пътеката
амал, за кого питаш? newsm78
и аз 4ета и се интересувам от религии и тълкувания, не само нашите двете!имам много странности в живота ми , които ме карат да се 4удя, кое как да се приема!
мохамед, ако говориш за обрязването,няма проблем и християнин да си го направи, стига да е убеден или да има при4ина!това не прави пове4е един мъж  религиозен, де! Mr. Green

# 219
Самодивчо, направо гражданин на света.  Joy То и моята история е подобна боза де, татко е поп, мъжа ми мюсюлманин. Много ми е забавно.
Марси, за Криси, бъдещата алжирска снаха, явно е отишла да проучва алжирските нрави както я посъветвахме. И за Муцката, ама тя е писала в другата тема.   bouquet

# 220
  • по пътеката
ххахаха, май уплаших девой4ето! ама по-добре, ако про4ете пове4е и си зададе занапред въпросите, това определя живота й в бъдеще!само добри пожелания!  bouquet

# 221
Ох колко сте ми сладки в приказките ама хайде после ще се включа
Самодивчо добре дошъл а може да дойдеш и в бейт Араби   а и аз те каня в магрибската
Ама момичета като гледам тука се разписвате а нашата магрибска я игнорирате
Нали сме пак същите марси ,аз и муцка Я погледнете колко неща за разкрасяване съм ви показала и още ще има  Hug

самодивчо ,проблема мисля не е дали ще казваш Бог или Аллах ,а в това има ли съпричастност към бога ил ширк както се казва на арабски Мисля че ако някой е правилен християнин и вярва че бог е един и Исус е само негов пророк а не божи син е съвсем различно а и то си е като Ислама    Доколкото зная има и до днес ханифиин  в Саудия от пророка Авраам  или Ибрахим на арабски   т е  единобожие   хайде да не намесвам и еврейската религия че да не влезем в международен проблем

Четете и питайте
Междувпрочем то във Франция ако накой има опасност от уринарни инфекции му правят обрязване без да питат какъв искаш да бъдеш мюсюлманин или християнин,е за мъжете де  А и знам за един приятел на мъжа ми който е украинец и прие Ислам отпреди 15год и когато бе на 24    направи по желание обрязване   в болницата там и сега има вече 4 деца   Mr. Green

Така че смятам че човек сам си определя начина на живот и начина на мислене и вяра затова и както се казва в Корана
  Халакна инсена фи ахсени таквин и т н   
от там нататък сам да си мисли човека как да постъпи със себе си и близките си но да се пази от Адаби нар
На всички   bouquet

Последна редакция: вт, 27 ное 2007, 13:02 от svear

# 222
я, аз да се включа с малко инфо за вътрешното устройство на Сирия, като отбележа предварително, че не съм била там, а за източник използвам справка за политически профил на Сирия:
Конституцията от 1973 г. постановява президентът да бъде мюсюлманин, не определя Исляма за държавна религия, но изисква основен източник в правото да бъде ислямската юриспруденция. Правосъдната система в Сирия е смесица от турски, френски и ислямски закони. Съдилищата са на три нива: на първа инстанция, апелативни и конституционен съд. Съществуват и религиозни съдилища, в които се разглеждат граждански дела. Правосъдието е обект на политически натиск. Често политическите връзки и подкупите са фактор за определяне на присъдата.
Значимостта на силите за сигурност, чиито действия далеч надхвърлят правомощията им, свързани с безопасността, се обяснява с въведеното от 1963 г. извънредно положение. Правителството се оправдава за все още действащия военен закон с войната срещу Израел и опасността от терористични атаки.

Последна редакция: ср, 28 ное 2007, 12:03 от tahmine

# 223
ЖЕНИ
Насилия срещу жените в Сирия съществуват, но липсват статистически данни за тях. Поради факта, че преобладаващи са насилия от домашен и сексуален характер, жертвата рядко съобщава за тях и не търси помощ извън семейството. Жените имат законно право да поискат обезщетение чрез съда, но рядко го правят от срам пред обществото. Федерацията на сирийските жени и Сирийската организация за семейно планиране дават консултации на малтретираните съпруги. Сирийската организация за семейно планиране, която се занимава с легалния и социален статус на жените и децата и подържа връзка с неправителствените организации, работещи по тези въпроси, докладва директно на премиера. Наколко частни групи организират семинари за домашното насилие, за които се оповестява в държавната преса. Проведен е семинар за обучение на представители от държавни агенции и женски неправителствени организации. Създадени са няколко убежища за жени, напуснали или с намерение да напуснат мъжете си.
Изнасилването е углавно престъпление, но законът не преследва съпрузите за такова деяние. Съгласно чл. 489 на Наказателния закон “санкцията за мъж, изнасилил жена (която не е негова съпруга), е най-малко 15 г. затвор”. Наказанието може да бъде избегнато, ако извършителят се ожени за жертвата. Обикновено, семейството на жената приема подибно разрешаване на въпроса, за да избегне скандала. Ако момичето е твърде малко за женитба насилникът получава по-голямо наказание.
Законът предвижда по-малки наказания при “убийства на честа”. Това е престъпление, извършено от мъж спрямо жена (обикновено неговa роднина) заради съпружеска изневяра. В Сирия “убийства на честа” се извършват рядко и обикновено стават в селските райони, където действат бедуинските обичаи. През последната година няма такива случаи.
Проституцията е забранена и не е много разпространена.
Законът забранява сексуалния тормоз и прави разлика в наказанията в зависимост от възрастта на жертвата – малолетна или пълнолетна. Случаи на сексуалния тормоз има рядко.
Според конституцията мъжете и жените са равни и за равен труд получават еднакви заплати. Поради традиционното дискриминационно отношение към жените правителството насърчава тяхното обучение в училищата и университетите. Не прави обаче нищо за промяна на тяхното статукво, пенсиониране и на законите за социална сигурност, които дискриминират жените. Например, за прелюбодеяние жената получава двойно наказание в сравнение с мъжа.
   Тъй като всички религиозни групи следват своите религиозни канони за  брак, развод и наследство, мюсюлманите прилагат Шериата. Неговата интерпретация изключително дискриминира жените. Например, за прелюбодейство и мъжът, и жената имат право да поискат развод, но мъжът може да бъде обвинен в изневяра само, ако тя е извършена в дома, споделян с неговата съпруга. Жената се признава за виновна независимо от мястото на акта. Мъжът има право да представи всякакви доказателства за изневярата на жена си, но тя трябва да има трима свидетели на прелюбодеянието или съпругът й сам да признае за него. Досега няма случаи на успешно бракоразводно дело, заведено от жена по повод съпружеска изневяра. Жената може да не получи издръжка в някои случаи (напр. ако склони съпруга си на развод). Във връзка с развод или при други обстоятелства законът определя минимална годишна издръжка за дете в размер на $20. Съдът изчислява алиментите в зависимост от приходите на бащата. Задължение на майката е обаче да докаже доходите на бащата –той не е длъжен да предостави такава информация пред съда. Ако по изключение децата са присъдени на майката, при навършване на определена възраст (за момчетата - 13 г., а за момичетата – 15 г.) тя губи попечителството над тях.
Наследяването при мюсюлманите също става според интерпретацията на Шериата. Жената наследява 1/2 от това, което получава сънаследника й от мъжки пол. Той от своя страна е длъжен да й осигури издръжка. Ако не го стори, жената има право да го даде под съд.
Полигамията е законна, но малко разпространена.
Съпругът може да подаде молба за забрана на задгранично пътуване на жена си.
Сирийските жени участват активно в обществения живот и упражняват различни професии (вкл. в армията). Жените съставляват 13% от съдиите, 15% от адвокатите, 57% от учителите в училищата и 20% от университетските преподаватели. Те не са лишени от правото да притежават и се разпореждат със земя и друга собственост.

# 224
ДЕЦА
Законът набляга на необходимостта от грижа за децата. Правителството редовно организира семинари на тази тема. През м.г. семинарите са провени в сътрудничество с местния офис на Юнеско.
За децата на сирийските граждани е сигурено безплатно държавно обучение от началното училище до университета. Обучението е задължително за всички (момчета и момичета) на възраст от 6 до 12 г. Близо 46% от учениците в гимназиите са девойки. Социалният натиск за ранна женитба и отглеждане на деца обаче спъва  развитието на момичетата, особено в селските райони, където те рано напускат училище.
Децата на палестинците и другите лица без гражданство могат да посещават държавните училища. Това се отнася и за децата на кюрдите без гражданство, но поради липса на документи те не могат да продължат в университетите.
Законоопределената възраст за встъпване в брак е 18 г. Ако родителите пожелаят могат да оженят своите деца и по-млади.
Осигурено е безплатно медицинско обслужване на децата до 18-годишна възраст. При медицинското обслужване и обучението не се прави разлика между момичета и момчета.
Законът определя тежки наказания за насилие над деца. Макар да има такива случаи, за сирийското общество те не са типични. Детската проституция и трафикът на деца също са редки и касаят главно бедстващи сирачета.
Правозащитни организации съобщават за не редки инциденти на задържане на непълнолетни и последвало изпаращане в затвор за възрастни, където някои от тях са малтретирани.

ИНВАЛИДИ
Законът забранява дискриминация на хора с увреждания и урежда тяхната интеграция в обществото, прилагането на което е доста променливо във времето. В края на м.г. правителството е запазило 4 работни места в държавния и публичния сектор за инвалиди. Няма клаузи, задължаващи да бъде улеснен достапът на хора с увреждания до обществените сгради.

ТРАФИК НА ХОРА
Няма закон, забраняващ трафика на хора, но трафик към, от и в страната не се случва често.

Общи условия

Активация на акаунт