Мами от Norge!!!

• 10 754
  • 313
  •   1
Отговори
# 195
А да се разпиша и аз от село.Гледам,че нищите темата,която ме вълнува и мен.
Аз когато раждах сина ми ,всичко си вървеше към нормално раждане.Приеха ми в болницата,защото го преносвах вече седмица.Сложиха ме на системи за предизвикване на контракции,но нейсе.След три часа мъки видяха,че сърцето на бебето е спряло и ми направиха секцио по спешност,с пълно упойка.Беше ужасно когата се събудих.После вдигах температура от операцията,и започнаха да ме тъпчат с антибиотици.Съответно не ми даваха да кърмя,а гърдите ми щяха да се пръснат.Трябваше да се изцеждам,а това ми беше едно от най-гадните преживявания.
Нямам представа,защо в БГ всяко второ момиче иска да ражда с операция #CrazyЗа мен това си е един стрес за организма,пък и възстановяването след това е много по-дълго.Сега искам да родя нормално,но пък имам ниска плацента.Другия месец съм на гинеколог,и ще видим дали ще е със секцио пак или нормално.Лошото тук е,че никой не те пита ти какво искаш,а решават те.
Да ви попитам нещо.Знае ли някоя от вас, здравните карти от БГ дали важат за Норвегия,или трябва да се прави здравна застраховка?
Приятен ден

# 196
Аз също ще те посъветвам да си решиш сама как искаш да раждаш и да не си сменяш позицията. Незнам как е в .но, може ли да се прави секцио по желание, но тук в .бг си е по поръчка. Според мен тук лекарите предпочитат секцио защото могат да си планират деня и да си вземата парите на ръка...

Е, за това се дразня от тази мания по секциото, щото вместо сериозно да дойдат с доводи ЗА и ПРОТИВ, те си мислят за работния ден и за парите и за не знам какво си. Наплашват женте и после как няма да откачат от страх ... като се налага налага се, ама чак пък на насаждаш страх... Пък нека всеки сам си преценява, ама след като наистина са му обяснили доводите си, а не едва ли не ако не родиш със секцио умираш или бебето е травмирано.

Аз родих нормално, за 4 часа и половина 4 шева и не съм циганка, бебето беше с омотана около варата връв, но хлабаво, следяха му през цялото време състоянието с едни електроди не знам как точно се казват и ако имаше нещо щяха да го извадят. Еми болеше ме и ме беше страх... и сега ме е страх, ама и иначе няма да ме е по малко страх. Както казах, нищо не е абсолютно и мога да си променя мнението стига най-накрая накой да ми даде един довод ЗА който са е различен от>
Доктора искаше да си планира деня... (мен това не ме интересува)
По малко боли...
И другото е> По малко ли са рисковете при секциото за майката и детето и няма ли и там инциденти?

# 197
Milva , мила не се притеснявай за нищо ,сигурна съм,че всичко ще е наред, просто ти сама трябва направиш своя избор! Ясно е,че който е раждал нормално и е минало бързо и без проблемно ще ти го препоръча,но пък питай и тези с проблемите!Много жени след такова раждане, после не искат и да чуят за друго раждане.
Мишеле,не мога да повярвам за раждането,ти защо се съгласи ?
Ако беше моят мъж , щеше да хвърли един хубав бой на този мил и усложлив доктор.

Също така искам да споделя и още нещо,понеже сега се сетих относно ражданията,надявам се да не стана досадна.
Доколкото знам,секциото е най-кървавата операция,нека някой ме поправи ако знае точно. Не знам в Норвегия кой води раждането,но всички знаем,че тук го води акушерката а доктора седи и наблюдава,еми кажете ми не е ли по-добре да седиш и да гледаш отколкото да оперираш ? Освен това ако не е планово секцио,което се прави сутрин,после трябва да събираш дежурен екип ,ами ако е вечер, нали знаете ,че на всеки му се почива,пийва му се,спи му се.Разбира се чувала съм и за случай,когато на доктора не му се чака и прави секцио,примерно е вечер ,иска де си легне човека,защо да чака цяла вечер!Но тук става въпрос за БГ !

Хайде някой да сподели за прегледите повреме на разкритие.

# 198
Pala4inka ,може би Rkb може да ни разкаже нещо,понеже тя работи в такова отделение.

# 199
Другото е, че според CIA World Facktbook смъртността при новородени в БГ е 19 на 1000 срещу 3,6 на 1000 в НО, и аз като немедицински работник си вадя заключенията от статистиката. Пък ако и медицината в БГ да е по напреднала (сигурно я карат на гол късмет в НО).

# 200
Ох рабравих,че те в Норге я карат по друг начин!

# 201
Преглетите при разкритие ми се видяха песен,в сравнение с тези след секциото.Защото не изхвърлях лохи (поправете ме,ако не се казва така).По 5,6 доктора от смяна минаваха да бъркат за да проверяли как върви ooooh!
А за болките след излизането от упойка.На дали са кой знае колко по-леки от родилните.Пък и от гинеколог знам,че при секцио риска за майката е много по-голям.

# 202
  • София/Осло

Нека тези от вас ,които са раждали нормално да споделят,колко от вас са имали разкъсвания,колко шева,хемороиди,които понякога не изчезват, ами след травматично раждане спокойно ли ви е било детето,имахте ли кърма?

Казвам : родих за  3-5 минути - 1 напън и никаква болки ,контракции и т.н неща не са ми познати ,без разкъсвания , втория път имах 2 вътрешни шева , които така и не съм усетила, доФтора ми каза, хемороиди - Цъ  Shocked, травматично раждане -Цъ,и двете ми деца бяха и са супер спокойни,, кърмех Макси до 2 г. и 1 месец  bowuu
На всички пожелавам моите раждания  Hug

# 203
Deata,браво мила ! Grinning Много хора могат само да ти завидят! Познаваш ли други като теб ? Grinning
Pala4inka , не мога да се сетя какво е НО ? newsm78

# 204
Еми както казах, аз нямам медицинско образование и не знам по какъв начин я карат, само констатирам, че 16 деца на 1000 повече оцеляват тук в сравнение с БГ (на теория). На практика може да има много причини, примерно голямото циганско малцинство където детската смътност е изключително висока и това да се отразява статистически в силно негативен план.

Ана,
БГ= България
HO= Норвегия

# 205
Бебинщайн,вярно е че риска за майката е по-голям,но докторката каза ли ти и риска за детето къкав е ? Grinning
Pala4inka,това за циганите е вярно,но мисля,че трябва да се види критерия по който е правено проучването.

# 206
Цитат
Pala4inka,това за циганите е вярно,но мисля,че трябва да се види критерия по който е правено проучването.
Не знам какъв друг освен очевидния може да е критерия. Пък това дали са циганчета или други не би трябвало да има някакво значение, друг е въпроса дали ако бяхме само българи в БГ дали статистиката щеше да изглежда друго яче, но за това можем само да гадаем.

# 207
Еее мила Pala4inka Grinning,Норге е 4,5 - 5 милиона,ние сме мисля  7,4 мил.,освен това как живеят българите!Това зависи от много неща,възраст на майката,соц.положение и тн......

# 208
Ana-Viktoria, риск за детето не ми казал да има.Но мисля,че когато се ражда  той винаги съществува Thinking
А за бързото,нормално раждане като на Deata,има много.Аз поне познавам такива момичета.А и в болницата видях как изглежда родила нормално,и как изглеждахми ние със секциото.Два часа след раждането слизаха по стълбите да се видят с мъжете си.А ние цяла седмица охкахме и пъшкахе,че и да ядем не ни даваха Joy

# 209
Цитат
Еее мила Pala4inka ,Норге е 4,5 - 5 милиона,ние сме мисля  7,4 мил.,
Е Ана, айде сега вярвам, че четеш. Казах 19 на 1000 и 3,6 на 1000. Няма значение дали общо са 2 милиона или 200 мил. говорим за колко смъртни случай на 1000 бебета. А социалните фактори имат значение със сигурност, ама колкото и да сме по зле, не сме чак толкоз зле.

Последна редакция: ср, 28 ное 2007, 15:57 от palachinka

Общи условия

Активация на акаунт