Някой има ли проблем с вестибуларния апарат?

• 540 583
  • 789
  •   1
Отговори
# 735
  • Sofia
Изчетох цялата тема и в сряда съм на преглед при д-р Ангов в Александровска болница.
При мен започна преди година и половина. Една сутрин след събуждане се обърнах на дясната си страна, за да взема дистанционното и се страна страшно! Почувствах нещо като силно изсвистяване в ухото и страхотен световъртеж, всичко се въртеше лудешки. Помислих, че получавам инсулт и умирам. Бях убедена, че умирам и виках истерично мъжа ми. Като постоях малко с изправена глава започна да отминава. След известно време се обърнах отново надясно и се повтори същия ад.
След това отидох на лекар в спешен кабинет, после болница с едноседмично лечение на системи и диагнозата беше: Доброкачествено позиционно вертиго. Около два месеца пих Бетасерк, след което го спрях и се надявах този ад да не се повтори.
Но, снощи се обърнах по-бурно да прегърна дъщеря ми и отново ме връхлетя. Цяла нощ не смеех да се обръщам в леглото, а днес цял ден ми е много лошо и ми се повръща. Ходя като вдървена. До сега не се е случвало да повърна, но чувството е на постоянно виене на свят, отмалялост и гадене.
Ще пиша отново след прегледа в сряда при д-р Ангов.

# 736
Spate много добре разбирам какво си преживяла и аз имах силни световъртежи и в тези моменти тва не е живот
Тъпча се с бетасерк и цинаризин, кризи нямам но почти постоянно се клатушкам в различни посоки.
Вече си мисля ,че ще е завинаги
Успех ти желая с доктора и лечението

# 737
  • Sofia
Днес бях на преглед при д-р Ангов. Писах, писах тук и накрая всичко ми изчезна! Ще бъда максимално кратка този път!
Този човек знаеше ВСИЧКО за моето състояние!
Прави ми някакви изследвания с апаратура, след това манипулация, при която провокира кошмарния световъртеж, след това някакви позиционни движения на главата и накрая отново си движех главата във всички посоки, но вече го нямаше световъртежа. Според него 95% съм излекувана, НО трябва две денонощия да не спя легнала, да не правя резки движения с главата и след тези две денонощия вече трябва да се опитам да го провокирам по всякакъв начин. Ако не се появи, значи всичко е наред! Т.е. това е наместване на отолитите на мястото си. В петък ще му се обадя, за да му кажа какво е състоянието ми. Ако не дай боже, отново се появи световъртежа отново съм при него.
Изчетох много за моята диагноза, която пак казвам е Доброкачествен позиционен световъртеж, не Мениерова болести или друго.  Оказа се, че е доста често срещано състояние, но за щастие не опасно и лечимо. Чувството, което изпитваш обаче, е просто кошмарно!  Каза да спра всякакви медикаменти, Бетасерк е безмислен в този случай. Давам линк към сайта на доктора, където много точно са описани всички състояния, свързани с вестибуларния апарат.
Все още не мога да повярвам, че съм се оправила, но ще чакам още два дни и ще разбера. Истината е, че след като си тръгнах от кабинета вече се чувствам по друг начин. Дано да има положителен резултат!
http://vertigo-bg.com/index.html

# 738
Знаеш ли, след кратко ровене в нета открих, че единственият, който говори, изследва и лекува този "Доброкачествен позиционен световъртеж" е въпросният доктор във въпросната болница.
Не, че имам нещо против него, но ми стана интересно - дали трябва да приемаме всичко за чиста монета? Thinking

# 739
Ще се включа в края на темата, макар че я следя от много време. Повод да потърся информация по случая беше моя съпруг, който след една командировка с два полета навръщане стана и падна от леглото... от силен световъртеж. Добре, че майка ми беше на гости и успяхме заедно да го вдигнем и качим в колата. Закарах го в Токуда, където работеше наш много близък приятел. Прегледа го невролог, направиха скенер, мериха кръвно и т.н и заключиха, че това е нещо като Мениеров синдром. Тръгнахме си е рецепта за Бетасерк и още някакво лекарство против повръщане. Обясниха, че проблемът е в стресовата му работа. Аз като чуя стрес като причина за болест и леко ми се изправя косата от личен опит. За това веднага след Токуда го закарах в Свети Наум. Проф.Миланов също ни е познат и той веднага уреди техния отоневролог да го прегледа. Човекът първо го разпита много подробно и след това направи поредица от прегледи. Последният беше като му сложи едни очила като лупи в легнало положение и започна да му върти главата в различни посоки. Моят човек буквално започна да пищи, че потъва и т.н. Това всъщност постави диагнозата: Доброкачествен позиционен световъртеж. Като го разпитва се оказа, че си е ударил силно главата, излизайки от една кола и последващите го два полета са разместили кристалчетата във вътрешното ухо. Симптомите са като при Мениер, но лечението е само упражнения с главата. Още в кабинета му направи няколко упражнения и той си излезе и тръгна сам. Още две седмици правеше тези упражнения, а още на третия ден си беше на работа. След това само един път леко му се замая главата, но беше след три полета, като последният беше почти 12 часа. Направи си упражненията и беше готов на следващата сутрин. Според доктора, има много пациенти с объркани диагнози, затова трябва преглед при отоневролог, а не само при невролог.
Отоневрологът на Свети Наум се казва д-р Иво Асенов. Имам само стационарен телефон, за който се интересува. Упражненията се наричат маневри и според това при каква позиция на главата получаваш световъртеж се използват различни маневри. Най-често споменаваните имена са на проф.Димов от Исул и на д-р Ангов от Александровска болница, но има и други много добри специалисти. Ако се бяхме доверили на невролога в Токуда, съпругът ми сигурно още щеше да си пие Бетасерка без особен успех. Убедихме се, че при тези състояния мнението на отоневрлога е от по-голямо значение!  Peace

Последна редакция: чт, 28 ное 2013, 05:16 от Смърфиетка

# 740
  • Sofia
Моето ровене в нета не беше кратко, а доста обстойно. Никога не приемам нещо за чиста монета, напротив, скептична съм. Не е едивствения лекар д-р Ангов, който прилага този метод - Репозициониращ маньовър по Epley, както става ясно и от поста Смърфиетка. В света се прави от десетина години, но в България са малко специалистите. Според доктора, който каза, че преди е изписвал с тонове лекарства, за това състояние медикаментите не помагат.
Така или иначе ще разбера след един ден дали има ефект от приложените маневри.

# 741
Браво, момичета, радвам се, че това, за което пишете, наистина е нещо ефективно.
Просто ми се стори необичайно, че има толкова малко инфо в нета, но щом казвате, значи всичко е ок.
Успех на всички и дано всички се оправим... някога. Praynig

Последна редакция: чт, 28 ное 2013, 19:24 от Джуличка

# 742
Най-важното в случая е да се постави правилната диагноза и според нея правилното лечение. Световъртеж може да се получи  не само от разместени кристали, а и от дискови хернии или/и шипове на врата, стеснение на кръвоносни съдове, вътрешни заболявания и т.н. Симптомите са еднакви, а причините различни. Лошото е, че повечето лекари подхождат много едностранно към проблема и с лесна ръка, без много, много изследвания поставят диагноза и изписват лекарства.
Специално за позиционния световъртеж има няколко маневри: Brandt-Daroff maneuver, Semont maneuver и Epley maneuver. В нета има много информация и снимки за тях. Наименованието на английски е Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) и също има много информация.
Когато лекарят сложи тези лупи на очите и му наклони главата, ме извика да видя очите му - те се въртяха като пумпали... Shocked Без лупите не може да ги видиш, но с тях очите изглеждат като полудяли. Колкото и голям дискомфорт да му причиняваше първоначално, само след 30-40 секунди, очите се успокояваха и съпругът ми веднага почувства облекчение. Лекарят повтори тези упражнения няколко пъти още, през няколко минути и гаденето спря и той си излезе сам от кабинета. А като влизахме беше на количка, защото залиташе прав.
Спате - ще се оправиш само с тези упражнения, щом това е диагнозата!

Джуличка - дано и при теб има излекуване!  Praynig

Успех и на всички останали!  Peace

# 743
Вече седми месец се тъпча с лекарства , но спасение няма . Наистина не е като в началото , но ги има  кризите , по-леки от преди . От август се лекувам при д-р Ангов , който казва че имам подобрение , но много бавно стават тези неща и затова иска да вляза в болница другата седмица , за да ми направи още изследвания . Диагнозата ми е мениерова болест . Все си мислех , че ще отмине , но не  Tired

# 744
  • Sofia
А при Мениер има ли значение позицията на главата или постоянно ти се вие свят? На кризи ли е, или е непрестанно?
А и на Джуличка каква е диагнозата всъщност?

# 745
Моята диагноза е вестибуларен неврит.
При мен замайването е постоянно, без значение дали си въртя главата, дали стоя, седя или лежа.
Има дни, в които не усещам абсолютно нищо, но има и дни (слава Богу, рядко!), когато ми се вие свят и ми се гади непрестанно. Sad
Сега като погледнах, че са ми останали само 9 хапчета и се чудя какво ще правя, ако докторицата откаже да ми напише рецепта за още. ooooh!
Уж щеше да пише до болницата, уж трябваше те да ме викат на консултация (сякаш пък нещо ще се промени Tired), но до момента нищо и половина.
Не ми ли даде хапчета, не смея да си помисля какво ме чака... Cry

П.С. Ще станат 2 години, откакто съм така... Sad ooooh!

# 746
Моето ровене в нета не беше кратко, а доста обстойно. Никога не приемам нещо за чиста монета, напротив, скептична съм. Не е едивствения лекар д-р Ангов, който прилага този метод - Репозициониращ маньовър по Epley, както става ясно и от поста Смърфиетка. В света се прави от десетина години, но в България са малко специалистите. Според доктора, който каза, че преди е изписвал с тонове лекарства, за това състояние медикаментите не помагат.
Така или иначе ще разбера след един ден дали има ефект от приложените маневри.

Spate,с нетърпение чакам да пишеш дали е имало ефект и при теб  Hug Зарадвахте ме с тези маневри Мислих,че ще си ходя със световъртежа до живот.

# 747
При Мениер има значение само течността , която се събира във вътрешното ухо . Затова упражнения за главата не помагат . Не е постоянно виене на свят , а на кризи, които траят около 2 часа . През това време трябва задължително да легна докато отмине . Заради това ми състояние напуснах работа и не мога да се реша да си търся нова . Вие как се справяте , работите ли ?

# 748
В "лошите" дни ми е много трудно, но работя, няма как. Confused

# 749
  • София
При Мениеровата болест кризите са дълги от 2 до 5часа. При мен са по 4 часа най-малко. С повръщане и виене на свят. Бетасерка ми помага,имам затишие... Joy

Общи условия

Активация на акаунт