Условия за прием в детските заведения 2008-2009г !!! САМО ЗА СОФИЯ

• 32 934
  • 706
  •   1
Отговори
# 450
Ето отговорите на някои от въпросите, които поставихте, това е цитат на Писна ми, която днес беше в Столична община:

Децата посещаващи яслени групи в ОДЗ автоматично ще бъдат прехвърляни в градински , без да се налага регистрация в системата

Ето за тази информация огромно благодаря! HugНадявам се,че на 100% е вярна и няма да се налага висене пред компа.

200 %  Mr. Green

# 451
  • Букурещ
Клеопатра, благодаря!  bouquet
И аз бях останала с такова впечатление, но ме притесни въпросното изречение.
Ох, отдъхнах си.

# 452
  • Sofia
Клео, едно ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ за прекрасната работа!  bouquet
 Мисля, че няма нужда от такава истерия. Да се надяваме, че все някъде ще тръгнат децата на градина Laughing И да си пожелаем успех с натискането на ENTER-a...

# 453
Ужас, това дали означава, че пак ще стане както винаги - ще приемат ено нещо, а онези ще си правят каквото си искат?! Бе забранено да се подават предварително молби за следващата година - те си риемат.. #Cussing out
Момичета, класирането ще става само по електронен път за ОДЗ-тата и ЦДГ-тата, ако ще и 2000 молби да приемат на хартия.
Ok, днес звъня в градините, които ме интересуват. Ще се върна назад да прочета за какви главоблъсканици относно възрастта става дума, защото моят прави 2г мерт, съответно за ясла го глася на 1г6м точно.

Хм, 21 ОДЗ София, казват, че не са запознати с новата система, да си взема формуляр.
Добре де, ясно е, че ще говоря с общината.

Ето, от 21 ОДЗ казаха"Това е пълна глуост, има още 3 работни дни, как така ще променят реда, елате на 3 янури ли, първия работен ден, и си подайте молбата" Shocked Нямали интернет в градината, как така ще се правело по интернет класиране и заявяване.. ooooh!

Клеопатра, можеш ли да кажеш дали районните специалисти учебна дейност са запознати вече?Или трябва да се приемат всички точки по новия правилник и чак тогава ще се пусне заповедта?

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 08:45 от Чаено момиче

# 454
Аз да си питам това което не става много ясно.
Кога се приема в яслена група към ОДЗ, ако не е само септември, то до тогава, не малко деца могат да се запишат сега по "старата система" от март примерно да тръгват и съответно стават с предимство за 1 ва група в градината за септември...

За отхвърлянето на децата под 3 години от системата автоматично. До неотдавна приема и в училищата беше - "деца които навършват съответната възраст през учебната година". Образованието в БГ в момента е повече от безумно-първо в детска градина до 8 , после до 22 средно...Хората за това време завършват 2 висши...
В крайна сметка право на родителите е да решават подобни въпроси. Явно обаче трудно се отстояват някои позиции. Както вече казах за радост в София раждаемостта с всяка изминала година се увеличава, така че не говорим за заемане на нечие място...
Ако по някакъв повод има начин за дискусия по този въпрос с удоволствие ще се включа, за да защитя позицията си!

# 455
Кога се приема в яслена група към ОДЗ, ако не е само септември, то до тогава, не малко деца могат да се запишат сега по "старата система" от март примерно да тръгват и съответно стават с предимство за 1 ва група в градината за септември...
Както вече казах за радост в София раждаемостта с всяка изминала година се увеличава, така че не говорим за заемане на нечие място...
Ако по някакъв повод има начин за дискусия по този въпрос с удоволствие ще се включа, за да защитя позицията си!
Абе моят Тони прави 2г март, знам че никъде не взимат от март месец. Или бъркам? Или имаш предвид да си пуснеш детето на 2г6м на ясла, за да е с предимство през септември за 1гр?

Раждаемостта се покачва, но на другите населени места се понижава. Peace Важното е, че има все някъде прираст, разбира се.

# 456
  • София
До неотдавна приема и в училищата беше - "деца които навършват съответната възраст през учебната година".

Ето тук ми се струва,че не си права деца,които навършват съответната възраст през календарната година.
Децата вървят с набора си,а не по учебни години.

# 457
До неотдавна приема и в училищата беше - "деца които навършват съответната възраст през учебната година".

Ето тук ми се струва,че не си права деца,които навършват съответната възраст през календарната година.

в моя клас сме били 50/50 от едната и другата календарна година-100% не бъркам, не може да има 50% изключения, а ако е така значи правилото трябва да се смени.

Не се заяждам, само коментирам   bouquet

Както вече казах за радост в София раждаемостта с всяка изминала година се увеличава, така че не говорим за заемане на нечие място...
Абе моят Тони прави 2г март, знам че никъде не взимат от март месец. Или бъркам? Или имаш предвид да си пуснеш детето на 2г6м на ясла, за да е с предимство през септември за 1гр?

Раждаемостта се покачва, но на другите населени места се понижава. Peace Важното е, че има все някъде прираст, разбира се.

Тъй като и на мен не ми е ясно за яслите и затова попитах.Там разликите между дете на година и година и половина са драстични и мисля, че се говореше за прием не само септември и от там може да се получат недуразумения.

Сега говорим за приема САМО в София,а тук раждаемостта си нараства(независимо дали по естествен или механичен път).

# 458
така, разбирам че системата ще изхвърли синът ми от класиране за градината, и че евентуално ще има промени да седи в яслата до 3 г 10 м
после само да не ревете че няма места в яслата  Crossing Arms
и ще тръгне на училище на 7 г 10 м  ooooh!
ама какво толкова , моля ви се, я да взема да се успокоя  hit
между другото, аз вече си подадох лично молба за градина, директорката ми каза че няма никакъв проблем  newsm78 не че няма да отида и на 2 януари пак да подам, и на 4 февруари ще подам по електронен път

# 459
  • София

в моя клас сме били 50/50 от едната и другата календарна година-100% не бъркам, не може да има 50% изключения, а ако е така значи правилото трябва да се смени.

Не се заяждам, само коментирам   bouquet

Аз също!  bouquet
Но да те попитам ти на колко години си?Защото едно време масово имаше деца на 6 години на у-ще т.нар.сендовчета.В нашето у-ще също имаше такива деца,дори спшяха в у-ще  Rolling Eyes......
Но принципно е децата вървят с набора си.
Например синът ми е роден на 14.12,винаги е бил най-малък и в детската градина и после в училище,обаче си върви с набор 97,нищо че е роден почти в края на годината.

# 460
  • София
Айде сега, чак пък да с спали в училище. Аз съм тръгнала на 6, навършила съм 7 в лятната ваканция между първи и втори клас....нямало е никакво по-специално отношение към нас, нито пък сме спали там...
а това на 8 да тръгват пък е доста по-голяма недомислица....

# 461
Всъщност винаги можете да запишете децата си в предучилищна към училищата когато са на 5г и 8,9,10 месеца и да тръгнат съответно на училище когато вие решите, т.е. с година преди набора си. НО ако един ден живот и здраве и в училищата няма места, то с приоритет ще се писват децата от предния набор, както е сега в градините.

# 462
  • София
Айде сега, чак пък да с спали в училище. Аз съм тръгнала на 6, навършила съм 7 в лятната ваканция между първи и втори клас....нямало е никакво по-специално отношение към нас, нито пък сме спали там...
а това на 8 да тръгват пък е доста по-голяма недомислица....

Спали в училище не означава, че са си проспивали уроците, а че следобед спяха в една стая в училището  Peace

# 463
  • София
Да, спомням си, и аз съм била в такова целодневно училище, спяхме следобед на двуетажни легла. Само дето аз първи клас го почнах на 7 години и 8 месеца, защото съм родена през Януари, и все бях най-голямата в класа.

Така и така пиша, много искам да благодаря на Клеопатра и всички други мами които се включиха с Инфо по темичката.

Много се надявам да проработи системата и още другата седмица смятам да проверя до колко директорките са вече в час с новостите.

# 464
аз също съм започнала на 6 години, нашите са се молили да не ме взимат толкова рано в първи клас , ама на, не можело
и понеже в кварталното училище нямаше места - класовете бяха до К,Л,М паралелки с по 40 ученика, докато построят новото училище, изкарахме 1-ви клас в детската - сутрин часове, обяд, спане и после пак часове...
на абитуриентския си бал все още бях на 16 години, студентка станах на 17 и малко и завърших на 22 и какво от това? вместо да си се помотам още няколко години в учене и купони, аз трябваше да започна да работя, не че се оплаквам, но не съм сигурна, че да тръгнеш по-рано на училище е по-добре
...
относно системата - автоматично няма да бъдат класирани деца на възраст под 2 години и 9 месеца, на които родителите са подали молба за група в детска градина, а не ясла, нали така
така,че на който детето му е по-малко към септември 2008, просто да подава в ОДЗ-та, в които има яслени групи, за да не се "прецака сам"
другото, което е, наистина не смятам, че е редно когато детето навърши 3 години да го отписват от яслата, може би този въпрос трябва да се уточни, и май все още е на ниво личен разговор с директорката и индивидуални уговорки
а и отписвайки го януари например, да не би да вземат януари ново детенце - нали приемът е само септември...

Общи условия

Активация на акаунт