Поредна тема на норвежките мами

• 12 088
  • 304
  •   1
Отговори
# 45
  • България
Всеки гражданин на държавата е задължително осигуряван,отделно всеки обикновено си пла6та пакет от застраховки,на година е някъде около 1500,3000 newsm78

Но ако си нает на работа от БГ,не си осигуряван винаги,наскоро 4етох във вестника за един българин,които след трудова злополука е пратен до БГ да се лекува,понеже това е  в договора му.Тои бе6е супер изненадан и роптае6е,но явно не е 4ел както трябва.

Така ,4е няма иденти4ни слу4аи,зависи от това по каква линия си тук Peace

Но предполагам другите ,които имат мъже работе6ти тук ,могат да кажат.аз не знам как е ,да не те  объркам Thinking

Не е като в Бг,НОИ и т.н..тук не внася6 на ръка пари.Вси4ки мед.услуги са безплатни, ако си medlem av folketrygden...

Мисля,4е наи- добре е да отправи запитване до NAV и няма на4ин да не му отговорят:има особености,за които те наи -добре знаят Peace

Последна редакция: нд, 02 дек 2007, 20:50 от norah

# 46
Мъжът ми е нает от норвешки работодател и иска да провери за осигуровките си,не му отдържат,но нещо се самнява.

# 47
И аз не знам как да го направи. Начина на norah  ми се струва добър. Иначе може да си провери данъците, там си пише за удръжки и т.н. Влиза си с един от кодовете в скатеетатен и да пробва.
Ами слуша рожденика, къде да ходи Joy

# 48
Благодаря,момичета.

# 49
redwine, лек път!  HugМомичетата са поръчали правилно! Ти знаеш! Спомняй си за нас бедните души без домашно вино!  Grinning
Аз на Роси и честитих, ма сега и официално да го направя! Официално честито на Росиния мъж!  Grinning

И norah, в Бг също не внасяш пари на ръка (освен ако не се само осигуряваш). Работодателя ти ги удържа и ги внася! И медицинските услуги са безплатни, моля, моля! Друг въпрос е, че някой особи те обслужват различно когато си платиш на ръка!

# 50
  • България
Мъжът ми е нает от норвешки работодател и иска да провери за осигуровките си,не му отдържат,но нещо се самнява.

Ами именно,напоследък има много наети хора от Изто4на Европа,дори в НАВ откриха отдел,които се занимава с техните права,понеже много 4есто те са нару6авани уми6лено или поради липса на компетентност от страна на работодателя.
Затова много внимателно трябва да се про4ете какво пи6е в договора,ако съпругът ти е подписал под това,4е в слу4аи на нужда БГ поема разноските,тогава има работа с НОИ,но ако е подписал ,4е Норвегия му поема разноските,което предполага предварителен договор с работодателя,тогава се обърнете към НАВ:при вси4ки слу4аи това трябва да се изясни ,за да нямате неприятни изненади и за да знаете с кого трябва да си имате работа.
И ако трябва, ли4но да попита работодателя какво следва,тои е длъжен да знае Peace

Не знам какво работи мъжът ти и т.н,това са си ва6и ли4ни не6та ,но не бива да е в неведение,така или ина4е,ако е законно тук,трябва да си търси правата Peace

# 51
  • България
Марио,да бе знам за Бг,просто исках да кажа,4е аз примерно не съм внасяла ни6то никога тук в Норвегия,дори когато не работех и у4ех ,0 крони Peace ,а като тръгна по болници,освен потребителска такса, друго не пла6там,докато като бях в БГ 2 години трябва6е всеки месец да внасям пари в НОИ,дори  работих известно време,но работодателя се направи на утрепан,така 4е аз си пла6тах пак за всеки слу4аи Wink
Дори "задълженията" си платих,за да ми въстановят правата ,което е супер нахално за мен,направо обир,понеже мен ме е нямало много години и съм се осигурявала тук Rolling Eyes

# 52
Norah,благодаря ти много. А какъв е сайта на НАВ? newsm78

# 53
  • България
Norah,благодаря ти много. А какъв е сайта на НАВ? newsm78

Няма проблем Hugдано малко да съм помогнала,ето линк на англиски,ако е по- лесно за вас:

http://www.nav.no/page?id=1073743655

Ако сте добре с англииския има много информация,има и затова как се прехвърлят осигурителните права от една страна в друга,аз не съм 4ела,понеже не ми е трябвало досега,но има интересна информация видях еи сега Peace

Наи- добре е да се направи конкретно запитване до тях ,4рез е- меил и допълнително да се говори с работодателя,като му се зададат  конкретни въпроси,в слу4аи на еди какво си кои поема отговорността и задълженията,но принципно трябва това да го има в договора newsm78

Последна редакция: нд, 02 дек 2007, 23:06 от norah

# 54
Норче как ме успокояваш само Laughing  Аз си представях как строгите норвежци те карат са висиш от сутрин до вечер на лекции и не ти остава време за нищо друго освен за учене. Ти какво си завършила?

# 55
  • България
Норче как ме успокояваш само Laughing  Аз си представях как строгите норвежци те карат са висиш от сутрин до вечер на лекции и не ти остава време за нищо друго освен за учене. Ти какво си завършила?

хе,хе аз като доидох тук си по4инах от зубрене,викам си ,ама то така и баба може,но това е понеже сме свикнали да у4им,тук студентите масово ги късат ина4е Wink

изтрих малко от поста,нали ве4е видя отговора ми?...4е малко ли4ни работи писах,не знам кои 4ете  WinkBlushвъв виртуалното пространство Joy Joy

Последна редакция: нд, 02 дек 2007, 23:38 от norah

# 56
ех филология...някой ден може и аз да запиша някоя филология като втора специалност или нещо такова че много ми е на сърцето ученето на езици.Ама така е, езиковата гимназия си казва своето-като излезеш от нея и друго освен език не знаеш  Laughing Поне нас така добре ни обработиха, че като влязах в университета малко се чувствах не на мястото си сред толкова много математика и физика  Laughing ама и с това ще свикна. norah, познаваш ли някой който е завършил или в момента учи някаква техническа специалност в Trøndheim?

# 57
  • България
Е,на мен степента ми е друга,political science ,не филология,запо4нах с език,понеже не знаех норвежки..остана като 4аст от степента ..
Не,не познавам такива,уви newsm78

# 58
Нищо де, ти и без друго толкова много полезни неща ми каза, че вече ме е срам да те разпитвам  Embarassed
С тази степен някой ден мога да е видя в парламента нали Grinning (норвежкия разбира се)

# 59
  • България
Може,може Wink Joy Joy Joy
Да видят тогава норвежците  Mr. Green Joy

Общи условия

Активация на акаунт