КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС II

• 67 876
  • 369
  •   1
Отговори
# 300
Компютърът подрежда всички ученици в една редица според бала им. Взима се първият ученик с най-високия бал и го класират по първото му желание, след това втория и т.н. Да предположим, че първите сто ученици са класирани по първото си желание. Компютърната програма взема 101-вия ученик, чието първо желание е училището Х, в което всички места вече са заети. Програмата проверява училището, посочено на второ място и ако има свободно място, го класира. Ако не, продължава с третото, четвъртото и т.н., докато се стигне до училище, където има място. В този смисъл ученикът се класира на първото негово желание, за което му стига балът Ако детето е класирано по дадено желание, то отпада от класирането за следващите училища в заявлението. Именно затова подреждането на училищата е много важно. На първо място кандидатът трябва да постави училището, в което най-много желае да учи, независимо дали си мисли, че балът ще му стигне. След това да си зададе въпроса: Ако не приемат в това училище, къде най-много бих искал да уча? Надолу трябва да подреди желанията, следвайки същата логика. Важно е да знаете, че кандидат, посочил дадено училище на по-предно място, но с по-нисък бал, не може да измести ученик с по-висок бал, посочил въпросното училище на по-задно място.

Ето това е. Духовете са успокоени. Засега.  Joy Мирясвам.

newsm10

# 301
подреждането се прави само според желанието!!! не ви интересуват никакви оценки, балове и т.н.

# 302
подреждането се прави само според желанието!!! не ви интересуват никакви оценки, балове и т.н.

Корекция Peace Нещо съм недочела.
Май е време за сън. Wink

Последна редакция: пн, 21 яну 2008, 23:18 от Мимоза Глухарчева

# 303
Точно така е didkapitka! Мисля, че в работата имах таблиците от тази година (дъщерята на колежката кандидатстваше). Утре ще проверя дали не сме ги изтрили!

# 304
Подреждането на желанията на кандидата зависи единствено от личните му предпочитания (е, и на родителите, де  Wink )
Класирането става въз основа на бала (формиран от оценките на изпитите и балообразуващите оценки от дипломата), но съобразено с желанията на кандидата.

Затова много внимавайте при подредбата на желанията - нямате никакъв шанс да паднете надолу по списъка на желаните училища, ако сте приети по някое желание - евентуално бихте могли да се качите нагоре при второ класиране.

Опростен пример: В училище Х минималният бал миналата година е бил 33, в училище У - 28.
Детето има бал 29 и решава, че не му стига за училище Х (с бал 33), затова пише на първо място училище У (с бал 28), а пък просто така, за спорта, пише на второ място училище Х (с бал 33). Поради някаква причина обаче (например всички отличници масово са приети в АК, НГДЕК, НПМГ, ТУЕС и други училища извън общото класиране) балът на училище Х, който миналата година е бил 33, тази година пада до 29. Нашият кандидат обаче, въпреки че има необходимият бал 29, се класира по първо желание в училище У, където междувременно балът може да е паднал и до 25, но това няма значение. При това разположение на силите детето по никой начин не може да се класира за елитното училище Х, въпреки че има бал за него - просто защото при следващо класиране може да мине на по-горно желание, но не и да падне на по-долно.
Обратното - ако детето е написало като по-предни желания 15 училища, а балът му стига за 16-тото в списъка, то ще се класира за там, където му стига балът - поредността на желанието няма да му попречи.

С други думи, моят съвет е да пишете ВСИЧКИ желани училища в желания от вас ред, а детето ви със сигурност ще се класира на най-високото място от вашия списък, за което му стига балът.

# 305
Аз забравих да спомена, че текста, дал отговор на въпроса ни е извадка от това "нервното" на Уич. И кавички не сложих дори да стане ясно, че не просто ме е осенило прозрение посред нощ. Между другото и сайта е интересен, разгледайте го.

# 306
[Пример:
Дете - момиче има 5,25 по математика и 5,95 по БЕЛ.

Виждаш, че има 147 момичета в интервала 5.000 - 5.490. Значи, ако приемем, че в този интервал най-ниската оценка е 5,25, то в най-лошия случай има 147 момичета в този интервал преди нея + 30 с оценка в интервала 5,500 - 6,000, т.е. има най-много 177 момичета с по-висока оценка.

Отивам да готвяяяяяяяяяяяяя Simple Smile

Благодаря на УИЧ и всички майчета за разясненията по подредбите на желанията Hug
Сега вече разбирам, че можем спокойно да си наредим желанията по реда, по който на нас ни харесват, а балът ще покаже къде отиваме.
По отношение на преценката колко деца са преди нас, ако позволите ще вмъкна едно уточнение.  newsm78По таблицата публикувана от Уич е видно, че децата са подредени и по общ бал от двете оценки, което според мен е по-добре да гледаме, защото дава по точна представа за мястото ни. Използвам същия пример с дете -момиче с оценки 5,25 м-ка и 5,95БЕЛ, общ бал 11,20, което по таблицата с общ бал от двете оценки показва, че има преди него максимум 73 момичета, а не 177

# 307
Аз за последно по табличката- тази втората колонка "с натрупване" какво означава и трябва ли да я слагаме в сметката?   animal085

# 308
...
По отношение на преценката колко деца са преди нас, ако позволите ще вмъкна едно уточнение.  newsm78По таблицата публикувана от Уич е видно, че децата са подредени и по общ бал от двете оценки, което според мен е по-добре да гледаме, защото дава по точна представа за мястото ни. Използвам същия пример с дете -момиче с оценки 5,25 м-ка и 5,95БЕЛ, общ бал 11,20, което по таблицата с общ бал от двете оценки показва, че има преди него максимум 73 момичета, а не 177

Не е точно така, защото двете оценки не образуват бал - в баловете за някои училища се удвояват оценките по БЕЛ и М, в други е 3 пъти Математика + 1 БЕЛ, взимат се определени оценки от дипломата на детето и т.н.
Така че в случая 11,20 е просто сумиране на двете оценки, което нищо не значи.

# 309
Аз за последно по табличката- тази втората колонка "с натрупване" какво означава и трябва ли да я слагаме в сметката?   animal085

"Натрупването" показва колко по-високи оценки има.
Гледай последния ред, че ми е най-лесно да обясня:
Има 11 оценки общо между 5,500 и 6,00 - 8 момчета и 3 момичета
Следващия ред - дава общо оценките межди 5,000 и 5,490 + натрупване - тези 11, за момчета оценките са х+8 от натрупването, за момичета са у+3 от натрупването от предния ред, с по-високите оценки.

Опс, гледах последния ред на последната таблица - не са оценките, а сбора от оценките по БЕЛ и М. Все едно, принципът е същият.

# 310

Това е бройката на децата, които имат по-висок успех от този в интервала, който разглеждаш. Точно натрупването трябва да вземаш предвид, защото това са децата, които ще се класират преди твоето (дано няма такива  Wink)

...

Не е точно така, защото двете оценки не образуват бал - в баловете за някои училища се удвояват оценките по БЕЛ и М, в други е 3 пъти Математика + 1 БЕЛ, взимат се определени оценки от дипломата на детето и т.н.
Така че в случая 11,20 е просто сумиране на двете оценки, което нищо не значи.

За езиковите гимназии най-често се удвояват оценките от изпитите по БЕЛ и матаметика, така че сумирането на двете оценки е доста показателно.

cool_witch, писали сме едновременно.  Simple Smile

# 311
За езиковите - да, но хората не мислят само за езикови гимназии.
За някои те не са изобщо вариант.

cool_witch, писали сме едновременно.  Simple Smile

Joy

# 312
За езиковите - да, но хората не мислят само за езикови гимназии.
За някои те не са изобщо вариант.

Естествено.  Simple Smile
Но за доста хора са възможен избор, така че това им помага да се ориентират.  Peace

# 313
Ясно, благодаря. Хубаво е да си изясним тези въпроси сега, че после, когато е горещо тук, да не се занимаваме с досадни подробности.

# 314
После ще пеем на няколко гласа:

"Полудяваме бавно, полудяваме бавно,
неусетно почти...
Много видимо аз, много видимо аз,
по-невидимо ти..."

newsm62

Момичета, добре, че ви има!
Не мога да обременявам хората около мен с нещо, което не ги вълнува, така че съм много доволна, че си общуваме по темата, макар и виртуално

smile3525

Общи условия

Активация на акаунт