Мами и татковци в Австрия очакват Святата нощ - 11

• 18 971
  • 280
  •   1
Отговори
# 105
Рени, да знаеш, че ще дойдем на срещата, да не си мислиш, че ще се срещаш сама  smile3502

# 106
Кристиян - от Вонсервис Виен, се мъчех една година да се класирам на по предно място, в най-добрия случай се регистрирах като 8 или 9 позиция и естественно някой преди нас вземаше жилището. А и там жилищата бяха с един астрономически финанцирунгсбайтреге от порядъка на не по-малко от 40 хил.евро, а аз ако ги имах тия пари щях да си купя айгентумвонунг.

Душе - успех на интервютата, дано да получиш работно място.

Деиана -  - и аз като теб до сега съм работила само и единственно на черно, и се оказва, че на такива работни места човек заработва много повече, отколкото ако е на "бяло"  Wink

Междувпрочем да вмъкна един въпрос:
Знаем, че повечето българи от малцинствата работят като чистачки........, а какво работи истинския българин, в кои сфери си търсите работа? не ме интересува къде в коя фирма, а просто за ориентация каква сфера и работа. Зачудила съм се открай време къде да се бевербвам след като мине каренца    newsm78

# 107
deiana , "бгрче" ме повали на пода от смях  Joy Joy
Моя и той е конкуренция на Дарт Вейдър, но ми казаха, че това било съвсем нормално при някои бебета да издават такива хъркащи звуци, тъй като нещо в гърлото било по-хлабаво, ако мога така да се изразя и трептяло от поетия въздух, оттам и хъркащите звуци. Бабата все се опитва да ме стряска, че не е добре детето , щото хърка, ама аз се правя ,че не я чувам.

Душе, и на краката ще ти стискам палци  Grinning
А по въпроса за гоненията, време беше някой да хване метлата, пък и бях в такова настроение да раздавам справедливост, абе добре ми дойде Mr. Green Поразпуснах нервите  Mr. Green

За жилищата като стана дума, бях миналата година на гости на една приятелка в Берлин, та тя ми разясни горе долу как стоят там нещата. Та от там ми стана ясно, че там такива космически провизиони и комисионни и подобни ограбвания няма и е много по-лесно човек да си намери жилище, отколкото тук. Австрийците са винаги една идея напред когато става дума да ти вземат парите.

# 108
deiana , "бгрче" ме повали на пода от смях  Joy Joy
Моя и той е конкуренция на Дарт Вейдър, но ми казаха, че това било съвсем нормално при някои бебета да издават такива хъркащи звуци, тъй като нещо в гърлото било по-хлабаво, ако мога така да се изразя и трептяло от поетия въздух, оттам и хъркащите звуци. Бабата все се опитва да ме стряска, че не е добре детето , щото хърка, ама аз се правя ,че не я чувам.

това за хъркането и на мен ми го казаха, алекс хъркаше повече от баща си, това е от носа и гърлото. при виктор проблема е в гърдите, той има trichterbrust i weiche luftröhre. не знам как се превежда това, трябвало да изчезне до една година... да видим

клементина
според мен разделението не е според това дали българите са от малцинствата или не, а според етап от живота. масово българи не от малцинствата идват като студенти и по време на ученето се издържат с чистене, бейбиситинг, каране на такси, разнасяне на пици, келнерстване и тн. след като завършат, обикновено си намират нормална работа, познавам акушерки, мед. сестри, други си намират работа в архитектурни бюра, счетоводни къщи и тн. кой за каквото учил. поне моя път е този, и на много от познатите ми. моята чистачка и беибиситерка също е бг студентка, дошла преди 2 години... все едно гледам себе си преди 8.
ти какво можеш и какво искаш да правиш като мине каренца?

# 109
Deiana   - това със студентите е ясно, разделям само на българи, които идват все пак с някакво образование или тук са завършили и на...онези от малцинствата.
Аз вече ми е писнало от учене, само си ги трупам дипломите.Работила съм в областта на икономиката, управлението и счетоводството, но съм чувала всякакви истории, че всеки който идва от БГ тук се ориентира в съвсем друга област за работа. Затова и попитах, дали наистина е така?

# 110
Deiana   - това със студентите е ясно, разделям само на българи, които идват все пак с някакво образование или тук са завършили и на...онези от малцинствата.
Аз вече ми е писнало от учене, само си ги трупам дипломите.Работила съм в областта на икономиката, управлението и счетоводството, но съм чувала всякакви истории, че всеки който идва от БГ тук се ориентира в съвсем друга област за работа. Затова и попитах, дали наистина е така?

хмм тук не знам какво да ти отговоря, моите познати са дошли на по 18/20 год. и тук са се ориентирали, без да са работили в бг преди. иначе от по старата генерация познавам един поп, който тук кара такси, една лаборатнка, която тук е аптекарка, един химик, който е преподавател в университета.
ти на каква възраст си и какво те доведе насам? (ако не е тайна де)

# 111
Клементина, аз съм завършила в БГ. Откак се скитам по чужбина все по специалността си работя. Никога не съм работила на черно. Вярно много е изгодно, но след като имам възможност да работя легално, не искам да чистя или да гледам чужди деца. В България работех в малко по-различна сфера, но и тук мога да работя същото ако искам, или поне можех. Междувременно обаче приоритетите ми се промениха и това ме ориентира към индустрията. Мисля че най-вече зависи от образованието и дипломата които носиш със себе си. И разбира се дали имаш право да работиш. За щастие, правото на работа никога не е било проблем за мен, а специалността ми е универсална. Мисля че поне в Европа дипломата ми се признава навсякъде.

Деяна, аз моята дивачка не я връзвах когато и беше време, та сега ли. Пък и стените не ги опазих, за кога да я връзвам. Laughing Обаче много благодаря за предложението! Laughing

# 112
Deiana - на 35 съм  Embarassed завършила съм в Бг много неща, тук дойдох пак да уча и вече съм до дипломна работа.Всички са в областта на икономиката - мениджмънт, счетов. и контр. и една инжинерна-електроника и микроел.Дипломите ми са анеркант. в Бг работих 15 год.в полиция, банки и Търг.дир-я.Лукойл.,...но тук въобще не се вписвам, подавала съм молби, скривала съм някоя от дипломите, явно нямах късмет или се бевербвах в погрешна фирма.
     И вече се замислям какво ще правя в Австрия, как да се реализирам професионално  newsm78 .  Мои познати които от години са тук, са завършили примерно в Бг журналистика, тук работи жената като продавачка в Цилпункт. Леля ми е строителен инжинер, тук е секретарка в една фирма. Пълна пародия  #Crazy
Една друга била е в Бг мед.сестра, сега е масажист в студио.....не ми се говори, голяма реализация.
   Вяра -документи за работа имам, нали се получават след брака   Laughing
  та мисълта ми е, къде се реализира българина в Австрия

# 113
клементина ти ме уби!!! #Crazy
всичките ми познати се реализират прекрасно тук. всички!!! в банки, застраховки, какво ли не. няма един да е искал, и да не си е намерил човешка работа. аз ставам скоро на 30, без капка опит, с 2 бебета и от 3 интервюта ми дадоха 2 места. приятелка имам, с 2 деца, завърши заедно с мен, тя е на 37, без нула опит и почна 3 месеца след дипломирането.
добър ли ти е немския? наистина ми е необяснимо това което описваш.

# 114
  • Vienna
 Jeni 1: ние си бяхме и34ислили, 4е баукостенантаил  или Финанzирунгсбаитраг при гемаиндето ти се губят 2 % на година от сумата, а при геносенШафт, освен 4е наемат е мн по малко, баукостенантаила е по малко, а от него ти се приспада само 1 % на година, а допьлнително сумата се олихвява. при гемаиндето 4акахме 4 години и не ни предложиха нищо дори горе долу минимално прили4но... но това беШе преди няколко години, те3и неща непрекьснато ги променят, най добре да се информирате при самото гемаинде как стои вьпроса...

# 115
Клементина, рецепта за реализация няма. Пък и не знам доколко работата е наистина реализацията.  Wink Но ако говорим за работа, както и по-горе писах, всичко е индивидуално и зависи от много неща. Като цяло хуманитарни, икономически, правни дипломи от БГ не могат да имат реализация тук без допълнително образование. Според мен добро място като за начало са фирмите за цайт арбейт защото там се набира доста опит и в интервюта и в работа.

Деяна, аз също мислех че в момента пазара на труда е повече от добър. Но имаме едно момиче от цайт арбейт фирма в офиса, което е завършило икономика. Тя е полякиня но е тук от дете с родителите си. Няма деца, няма семейство, изобщо идеалният работник. Каза че от април насам си търси безуспешно работа или стажантско място и нищо не намира. Според нея изобщо не е толкова лесно да се намери работа.

# 116
  • Виена, Австрия
Здравейте!

Вяра, сега вече и аз започнах да се смея, защото всеки път като подхванем някаква тема, с теб все нещо не можем да се разберем или пък тълкуваме написаното от другия погрешно! Аз при всички случаи досега съм изказвала лично мнение без претенции, че примерите дадени от мен трябва да служат за еталон някому! Само да отбележа, че всичко изписано от мен е било винаги с добро чувство!

Люси, мерси за инфото!

Душе, и аз като Илиана, ще стискам палци и на краката скоро да се похвалиш с новата си работа!

Днес имаше ли среща?

По отношение на работата, мнението ми се припокрива с това на Вяра! Може би, Деиана си прави погрешни изводи, защото хората от нейното обкръжение са имали щастието да се реализират успешно, но за жалост  при  голяма част от хората това не се случва!

# 117
  • Виена
Деянче, дано се видим по-скоро  Laughing Няма само с мъжа ми да се познаваш  Wink Ти пък ще ми разясниш подробности около семейното положение, защото аз си живея в безметежно невежество явно и дори заявих, че не искам да ми се споменава вариант за промяна. Това се случи при една бератерка и после Краси щеше да ме съсипе от въпроси защо и откъде накъде не ща официален брак като всички жени само това гледали  Crazy По едно време само бях малко стресната, понеже от едно масто ни казаха, че без брак, за да се получават ФБХ и КБГ за Филип, се налагало да се откажа съдебно от права над детето  #Crazy Не че каквито и да било пари на света са в състояние да ме мотивират за подобно нещо, но като проверихме версията се оказа, че няма такова нещо. И наистина е било така, но за неевропейски граждани. Сега като ЕУ имам всички права на местните паразити (защото съм точно такава като не съм работила и ден в държавата и не съм плащала нито цент данъци) и съответно получавам майчинството съвсем нормално и легално. Малко ми е гадно, че съм в положението на забрадките, дето се чудят как да ги народят повече и не мислят за работа, но така ми се стекоха обстоятелствата  Flutter Ако Филип се сдобие с братче или сестриче, съвсем ще се впиша в графата на "австрийците" с ориенталски произход  Mr. Green
Темата "работа" все пак за мен поне е болезнена. От 21-годишна имам фирма в България и освен да организирам хората, не ми се е налагало да се съобразявам с началници, дори с колеги на своето ниво. Краси ме нарича "дребно диктаторче"  Mr. Green Ако не науча този невъзможен немски на прилично ниво и не измисля някакъв бизнес тука, направо не се виждам какво ще правя. Нямам ден трудов стаж по основната си професионална подготовка - българска филология, пък и да имам какво ли ще се намери с подобна квалификация  ooooh! Другото ми образование е аграрна икономика, но не успях да се дипломирам миналото лято по обясними причини и ще трябва да го направя следващата година-две вероятно (а така ме мързи вече да гледам какво пише по разни учебници   Tired ) Имам си  и двегодишно колежанско образование по Класическа хомеопатия, което пък съвсем не върви тука като не съм дипломиран доктор (то не че в България върви, но там на никого не му пука от тая забрана  #Cussing out ). Въобще - от неподходящо по-неподходящо загубено време из учебните аудитории  Mr. Green Но поне не съм неука   Whistling Като започна да заработвам като чистачка например, хората ще си имат една добре начетена чистачка  Crazy Да бях учила поне езици, ми аз все гледах да ми е интересно  ooooh!
Душе, стискам ти палци много силно и да ни се похвалиш скоро, че си намерила нещо удовлетворяващо те!
Люси, на нас ни предложиха гемайндето на адреса, който посочихме като изрично бяхме заявили жилището да е до 10-годишно и още един куп претенции, на които на мен ми се струваше невъзможно да обърнат внимание. Но те спазиха всичко до последната точка и предложението дойде след около 2 месеца от замелдването. Може би си права, че нещата са се променили.
Пак се улях с писане! Извинете ме, но много теми вървят успоредно и, пусто, все имам мнение  Blush

# 118
Добър вечер
Jeni, имаше среща, защо не дойде Naughty
Много приятна, както винаги  1stroller smile3541 eat blahblah lalalala
По темите - за жилища не ми се говори, че и ние трябва да се местим, ама все отлагаме ooooh!
За работата - работила съм полулегално - много часове работа, малко часове регистрирана, сервитьорка, най-непретенциозно, не трябваше да знам много немски, скапвах се от работа, но парите си заслужаваха. Иначе имам и аз дипломи, признаха ми висшето, имам право да се напиша бакалавър на визитни картички и на табелката на вратата Hands Clap. Но ако искам да работя трябва да признавам изпити ooooh!. Та и аз незнам като трябва да се връщам на работа накъде ще се ориентирам newsm78.
Прекалих с емотиконките, извинете
Приятна вечер

# 119
По този повод какво стана с признаването на дипломите за висше образование от БГ?!И трябва ли непременно да се обръщам към тази комисия ли беше, агенция ли, не го ли прават автоматично след като не съм с изброените хуманитарни, правни и медицински специалности? newsm78

И аз да дам малко съвети като натрупала вече почти 8 години трудов стаж в Австрия
- човек трябва да работи това, което му е интересно, за което има данни, наклонности, таланти..
-защо една медицинска сестра да не работи като масажистка?предполагам, че има повече свободно време, а и бакшиши падат, не трябва да търпи лекарите и пр Laughing
-работодателите търсят хора с многостранни "таланти" и особено ако имате трудов стаж в различни области това им е добре дошло-мен ме изкараха маркетинг талант за работа, която намирах, че ми е задължение Shocked
-има толкова нови търсени професии, човек може винаги да се преквалифицира, естествено, ако има интерес за тези професии
- за Криси- защо не потърсиш работа на база volunteer към някоя социална организация като Каритас, мигранг и пр, особено като знаеш добре английски, ще си подобриш немския, ще имаш социални контакти и въобще ще ти е от полза. Обади се ако искаш на  SOS MItmensch , на Günter Ecker те винаги се нуждаят от такива хора Hug

Общи условия

Активация на акаунт