САМО за РЕЦЕПТИ за машина за хляб

  • 1 072 871
  • 785
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 1 252
Моля, кажете ми  как да омеся питка в машината с жива мая. Първо трябва да разтворя маята може би? Защото се слагат в началото течните продукти. До сега съм месила само със суха мая.

# 421
  • Мнения: 7 779
Моля, кажете ми  как да омеся питка в машината с жива мая. Първо трябва да разтворя маята може би? Защото се слагат в началото течните продукти. До сега съм месила само със суха мая.
ами слагаш жива мая вместо суха и ...това е. спазвай съотношевието 1:3 - слагай повече жива мая. някои разтварят маята , някои - не. ако имаш предварително подгряване и месиш по-дълго може и да не разтваряш маята. но мисля ,че е по-добре да я активираш. така ще провериш годна или не е маята.
ако не използваш отложен старт подреждането на продуктите е без значение. само след 1 мин месене всичко ще е объркано. а защо се слагат първо течните ... ами ако ги сложиш последни те пак ще паднат на дъното - земно притегляне.

# 422
  • Мнения: 1 252
Сърдечно благодаря, Бонго и честита Коледа!  chef

# 423
  • ВИДИН
  • Мнения: 13
здравейте от 3 дни имам хлебопекарна интересно ми е като пека хляб трябва ли да изпълни кошничката или не защото при мен остава на половина.
малко не е пълен въпроса. ако сложиш 100 гр брашно и изпълни кошницата не е на добре. ако сложиш 1 кг брашно и не изпълни кошницата (казанчето) пак не е добре. с една дума трябва да знаем колко брашно и в какво казанче слагаш (с 1 или 2 бъркалки)

 значи машинката ми е с една бъркалка и с вертикален контейнер. Слагам брашно колкото е в книжката с рецептите тоест 0.520 грама брашно, 0.330 мл. вода сол, захар, олио по 2 супени лъжици и 3 грама мая. Пробвах така пробвах варианта както аз си го замесвам с цяло пакетче мая и пак си е толкоз . Не мога да разбера къде греша.

# 424
  • Мнения: 7 779
значи машинката ми е с една бъркалка и с вертикален контейнер. Слагам брашно колкото е в книжката с рецептите тоест 0.520 грама брашно, 0.330 мл. вода сол, захар, олио по 2 супени лъжици и 3 грама мая. Пробвах така пробвах варианта както аз си го замесвам с цяло пакетче мая и пак си е толкоз . Не мога да разбера къде греша.
тестото маже ли под бъркалката ? пробвай да намалиш течността на 300 мл , сол и захар по 1 ч.л., маята (суха) я направи на 4 гр.
като възможен вариант за неуспешно втасване е температурата в машината.  можеш да я изключиш след последното месене и да  оставиш тестото да втаса хубаво. ако е необходимо пускай на печене за 1 мин и пак изключвай машината. когато тестото е готово пускай директно на печене за 50-60 мин - колкото ти е по програма.

# 425
  • София
  • Мнения: 296
Здравейте! Търся изпитана рецепта за пълнозърнест хляб за 900гр(2 lb) и 1130 гр ( 2,5 lb). Машината е Финлукс 1480 с две бъркалки. До сега пекох бял хляб и ми се получи много добре, но с пълнозърнестия не ми се получава. А целта на покупката беше именно да пека пълнозърнести хлябове, както и с квас вместо мая.

# 426
  • зад парка
  • Мнения: 1 586
Здравейте! Търся изпитана рецепта за пълнозърнест хляб за 900гр(2 lb) и 1130 гр ( 2,5 lb). Машината е Финлукс 1480 с две бъркалки. До сега пекох бял хляб и ми се получи много добре, но с пълнозърнестия не ми се получава. А целта на покупката беше именно да пека пълнозърнести хлябове, както и с квас вместо мая.

Аз имам машина на Карфур. За 7-8 проби по различни рецепти не съм успяла да омеся хубав ръжен хляб. С брашно тип 1150 също хлябът ми става сбит. Затова за пълнозърнест хляб слагам следните неща:

200 гр. бяло брашно тип 550;
400 гр. типово брашно тип 1050;
2/3 ч.л. сол;
1 ч.л. захар;
110 мл хладка вода;
90 мл. хладко прясно мляко, в което разтварям
2/3 пакетче жива мая;
1 с.л. захтин;
1 кафена ч. смес семена;

Пека на програма за бял или пълнозърнест хляб с най-малко изпечена кора.

# 427
  • Мнения: 7 779
200 гр. бяло брашно тип 550;
400 гр. типово брашно тип 1050;
2/3 ч.л. сол;
1 ч.л. захар;
110 мл хладка вода;
90 мл. хладко прясно мляко, в което разтварям
2/3 пакетче жива мая;
1 с.л. захтин;
1 кафена ч. смес семена;
не бих казал,че хляб със семена е = на пълнозърнест хляб. поне аз така го разбирам.
пълнозърнестото брашно е съставено от едро смлени зърна (но не цели).

# 428
  • Мнения: 3 428
Онзи ден една немска  натуропатка каза че хлябът и тестените направени с брашно марка над 620 са вредни за организма - създавали някакви алкохолни съединения и увреждали черния дроб. Така че минаваме на бял хляб, дъщеря ми ще е супер щастлива Laughing

# 429
  • София
  • Мнения: 3 335
И за приготвянето на хляб с мая се пишат подобни неща. Това означава да приготвяме хляба с квас.

# 430
  • Мнения: 3 428
Значи бял хляб с квас, така излиза май Peace

# 431
  • Стара Загора
  • Мнения: 22
А някой да има рецепта за питчици, които да са хрупкави и подобни като тези на Била.

# 432
  • Варна
  • Мнения: 4 278
А някой да има рецепта за питчици, които да са хрупкави и подобни като тези на Била.

ще станат ако във твоя успешна рецепта за хляб замениш половината вода с мляко и добавиш 2-3 яйца и малко мазнина-краве масло,олио или зехтин

# 433
# 434
  • БГ
  • Мнения: 1 262
Имам машина от скоро, засега правя само класически бял хляб на основна програма, надявам се с вашите рецепти и съвети да зарадвам семейството с козунак през уикенда.    bouquet

Общи условия

Активация на акаунт