за бебетата от 0 до 6 месеца, съвети за бъдещи мами

• 90 698
  • 732
  •   1
Отговори
# 195
На мен лично чорапките никога не са ми помагали, успяваше да ги изрита и на голо и върху ританки, само че когато са върху ританки, с чорапите изува и ританките Simple Smile

# 196
Поздравления за темичката,страхотно интересна и пълна с полезна информация!И аз се записвам да я следя,мисля че ще ми бъде от голяма полза като бебчо се роди! Simple Smile

# 197
Първо имам предложение да заковем темичката, за да е в началото, защото иначе ще се загуби назад в темите, а е много полезна.

Относно обличането - струва ми се множко и камизолка и боди и блузка. Беба я обличам и съм я обличала само с боди и отгоре блузка и ританки или гащеризонче. Когато беше съвсем малка, понеже се роди под 3 кила, свекърва ми наплете много елечета и терлички и аз обличах елече и терлици и слагах шапка вечер след баня. Разбира се това с терлиците беше загубена кауза Simple Smile

Относно преваряването - и моя съвет е да не прекалявате с преваряването - аз преварявах един път на 1,2 дни в началото, после веднъж седмично, но това май за мое успокоение и после спрях - само мия добре с четка и бебешки сапун. Е, ако имате стерилизатор за микровълнова е друго нещо. А на препаратите за студена стерилизация не съм привърженик.

Много ще ви бъде полезна ел. кана за гореща вода - винаги ще имате преварена вода за мляко или чайче, може бързо и лесно да се претопли като изстине /а и за вас самите ще е удобна/

Ако детето има склонност да повръща, не го вдигайте рязко за оригване след ядене. Плавното изправяне може да предотврати едно повръщане.

Аз лично съм слагала дъщеря си в началото да спи на една страна, ту на едната, ту на другата, защото ме беше страх да не се задави. Когато беше по гръб, рядко си обръщаше главата в страни. По-късно я сложих в спален чувал и с него ми беше трудно да я въртя на страни, пък и тя не искаше, беше станала по-тежка от възглавничката, с която я подпирах и за да не повърне и да се задави, ч оставях 1 час в столчето за кола. Това ми е супер ценна придобивка, като до сложа на земята се люлее сама, на дръжката съм вързала дрънкала и така и отвличам вниманието за дълго /разбирайте 10 мин, но за нас това е дълго/.

Още нещо исках да пиша, но забравих. Много съм разсеяна!!! Като се сетя - пак.

# 198
Първо имам предложение да заковем темичката, за да е в началото, защото иначе ще се загуби назад в темите, а е много полезна.

С две ръце ЗА!
Благодаря за ценните съвети!

С удоволствие ще продължа да следя темичката   bouquet

# 199
Peace за темата!Записвам се за да я следя!

И аз и аз..

# 200
Много полезна тема. Аз съм малко уплашена от срещата с малкото човече и гледам да чета колкото мога, за да не се паникьосвам съвсем. Чета две книги в момента и на някои места си противоречат:
Според едната не е добре да се дава биберон залъгалка, а според другата е?
В едната пише детето да се слага да спи по корем, а в другата по гръб?
Как точно се държи детето, за да се оригне?
Какви неща да си купя, за да ми е по-лесно - стерилизатор за шишета, пасатор, бейбифон, помпа за кърма, анатомична ваничка, шкаф за повиване ...... Кои от тези сте ползвали и има ли други неща, които мога да си закупя, за да ми е по-лесно след раждането?
Според вас добре ли е да замразя плодове и зеленчуци, защото моето бебе ще е зимно?

# 201
Ще ми се да вметна и за подготовката за родилния дом. Това, което ще споделя се отнася най-вече за Родилния дом в РУСЕ. Мисля, че не навсякъде е така.
1. За Русенките, които се чудят в частната или държавната - с две ръце за РД. Вярно, стените са поолющени и храната не е от най-вкусните, но всичко друго е ОК - чисто е, персонала е любезен / с едно, две изключения/ и аз лично се чувствах сигурна там, че имат по-добри възможности да реагират във всяка ситуация.
2. Когато питах какво да си нося ми казаха: нощница, чехли и тоалетни принадлежности, другото после. После, после, ама каквото лошо беше времето, се оказа по-трудно да разхождам близките си по няколко пъти на ден. Ето какво ще ви е необходимо:
- всички изследвания, картона, л.к., удостоверение за брак, ако има такова и желателно копие от л.к. на съпруга.
- ПОНЕ две нощници, тази, с която ще раждате още на същия ден ще е за пране, поне два комплекта бельо - за там и за изписване
- повечко дамски превръзки и стандартните тоалетни принадлежности, сапун, четка, паста и т.н.
 - 2-3 кърпи - например: 1 голяма за баня, една за лице и ръце и една за гърдите, които се мият на всяко кърмене
- малка бутилка минерална вода /за първите часове след раждането, когато може да ви е трудно да стигнете до чешмата/, нещо сладичко и любимо за хапване, пак за тогава
 - монети за TV, вестници и книжки за четене
- за бебето искат: памперси, олио, сапун и спирт
- дрехите на бебето за изписване /аз лично ги взех, защото мъжо е голям заплес/, вашите ако искате си ги вземете, но на мен лично не ми се струва практично. Аз си бях нагласила едни, но после прецених, че с тези шевове ще ми в трудно да ги нося и се обадих за бременния гащеризон
- помпа за кърма, тефтер и химикал, зарядно за телефона

Май това е основно.
За вкъщи - вземете си една кутия АМ и шише за всеки случай, ако може АМ с по-далечен срок на годност. Ако не ви се наложи да го ползвате т.е. ако кърмите безпроблемно, ще го дадете на приятелка или ще го ползвате по-нататък за пюрета. Но човек никога не знае. И аз бях ентусиаст, че ще кърмя, но много трудно тръгна още в РД, а в къщи всичко приключи за 1 ден, та пращах таткото в 4 сутринта за мляко и шише във виелицата.

# 202
Много полезна темичка. Ще я следя с интерес.
Благодарности на авторката.  Party  bouquet

# 203
yani_cat , още колко противоречиви неща ще чуеш, включително и тук, важното е да отсееш това, което според теб е правилно и ти показва инстинкта. Ето и моето мнение:
1. Не знам дали е полезен биберона, аз също съм чела и двете мнения, но според мен по-добе залъгалка, отколкото пръст, по-лесно се отказва и няма опасност при пристрастяване до по-късна възраст да се деформира пръста
2. Аз лично съм слагала на една страна, когато долната ръчичка е протегната напред, според мен трудно се обръща по корем, точно обратното, като ритне няколко пъти се обръща по гръб, затова подпирах с възглавничка гръбчето. В един момент тя сама почна да нервничи на една страна и я оставих по гръб. Дъщеря ми по корем не обича да стои от съвсем малка, така че до голяма степен и бебето си показва как му е удобно. Ако не иска да стои с лице към стената напр., когато въртиш детето на едната и на другата страна, завъртай посоката, така че да е все с лице към стаята.
3. За оригването - вдигаш детето след хранене /но не рязко/ във вертикално положение и буквално го мяташ на рамо - така че коремчето да опира в теб, а главичката да се подпира на рамото или да стърчи над него и ако се наложи /ако трудно се оригва/ подтръскваш, потупваш лекичко в основата на гръбчето и чакаш. Ако до 10 - 15 мин. не се оригне, може и въобще да не го направи, но стой покрай него да не върне в леглото.
4. От изброените неща - пасатор ще ти трябва доста по- нататък, като започнеш да захранваш, а за повивалника, аз лично не ползвам, повивам я на леглото или на масичката, а аз седнала, съответно на леглото или на дивана. Виж, столчето за кола ми е безценен помощник, става и за люлка и за едночасовия престой след хранене /моята дъщеря доста повръща/, за настаняване пред телевизора и естествено за возене в кола Simple Smile
5. Относно плодовете наистина не знам. Зависи и кога смяташ да даваш сокчета, ако ще слушаш педиатъра от 2-ри месец, пробвай да замразиш. Не съм опитвала и не знам какъв сок ще изцедиш от плода после. Ако ще даваш сокчета след 8-9 месец, няма смисъл да замразяваш, ще си купиш пресни. За повече информация по въпроса изчети подфорумите за кърмене, хранене с АМ и захранване.

# 204
 А, бе, момичета, как се заковава тем, извинявам с за умния въпрос?!

# 205
  • ул. "Мечтание"
Само модераторите могат да заковат темата. Трябва на някой от тях да се пише. Също е варинт да се сложи в библиотеката темата.

# 206
  • На един клон
Много полезна тема. Аз съм малко уплашена от срещата с малкото човече и гледам да чета колкото мога, за да не се паникьосвам съвсем. Чета две книги в момента и на някои места си противоречат:
Какви неща да си купя, за да ми е по-лесно - стерилизатор за шишета, пасатор, бейбифон, помпа за кърма, анатомична ваничка, шкаф за повиване ...... Кои от тези сте ползвали и има ли други неща, които мога да си закупя, за да ми е по-лесно след раждането?
Според вас добре ли е да замразя плодове и зеленчуци, защото моето бебе ще е зимно?
Наблегни на четенето на подфорум "Кърмене и захранване на бебето" !!!
Залъгалка си купи,но в началото наблягай на слагането на гърда,за да се стимулира повече лактацията и да имаш кърма.
Пасатор няма да ти трябва скоро,след 5-6 месец.
Зеленчуци ако имаш домашни-можеш да замразиш,ако са купешки хич не си прави труда,все са боклуци.
За оригване можеш да го държиш право,за дупето и гръбчето и главата подпряна на раменете ти например.Тия неща ще ти дойдат сами,не се притеснявай.По-важното е да  се подковеш много добре за кърменето!!!Спане-моето го слагах по гръб,но леко настрани с нещо отзад да го подпира,като на всяко ядене сменяш ляво с дясно.
И последно от мен-довери се на инстинкта си!  Peace

# 207
  • ул. "Мечтание"
В кърмаческия ме посъветваха поне до шестата седмица да избягвам даването на залъгалка и даването със шише.
Ето: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=288940.0. На мен ми беше много полезна информацията!

# 208

давам биберон, но бебето ми не е кърмено. и все пак, съм убедена, че гладно бебе никога няма да се излъже с биберон и да не засмуче там, откъдето идва млякото  Wink поне моето биберона го плюе като му писне да го дъвче и изобщо не се е пристрастил, заспива също и с него, и без него, няма разлика.
уригването - единият начин са ти описали, през рамо. на мен от самото начало ми беше по-лесно на коляно - можеш да го сложиш по коремче и да потупваш по гърба или леко да го прегънеш, както е седнало, без да позволяваш тежестта да пада на гръбнака му. ето картинка

от останалите неща аз имам стерилизатор за микровълнова, бейбифон, ваничка с положения за новородено и по-голямо бебе, както и повивалник, но не цял шкаф, а само повивалник, който стои върху един друг шкаф. когато вече не го ползвам, просто ще го махна от шкафа. цената на повивалника е точно 10 пъти по-ниска от тази на шкаф с повивалник.

за храните: ами щом ще е зимно бебе, ти реално ще захранваш напролет  newsm78 за какво ти е да замразяваш тогава? пък и има смисъл само ако наистина имаш собствена реколта, чиста от химикали, иначе може и с купени пюрета да караш  Peace

забравих за спането - има разлика в препоръките тук и в България, доколкото знам. тук се слагат да спят по гръб, защото правиха някакви н-на брой йзследвания, че това намалява случаите на Синдром на внезапна детска смърт. и аз ги слушам, синът ми спи абсолютно винаги по гръб. всяка нощ сменям края на леглото, в което го слагам, за да му се оформя равномерно главичката. тоест, една нощ спи откъм горния край, на следващата откъм долния.

и няколко неща от тукашните лекари, пък въпрос на избор дали ще ви харесат, аз ги спазвам и съм доволна. във връзка с горепосочения синдром, който мен лично е единственото нещо, което наистина ме ужасява, на бебешкия креват не се слагат никакви завивки, нито олекотени, нито одеяла, нищо, което може да спре потока въздух до устата на беебто - то спи в чувалче. около него не се слагат никакви играчки - нито плюшени, нито каквито и да било други. никакви възглавници, обиколника се връзва отвън, за да няма висящи връзки отвътре, играчката с музика - високо над леглото, за да няма достъп малкото бебе до нея. с две думи: на леглото е само бебето в чувалче  Peace

Последна редакция: пн, 12 май 2008, 01:23 от simplyaven

# 209
  • И аз не знам къде...
Имам един вероятно глупав въпрос  Embarassed!
При положение, че външната температура е 23 градуса, а в стаята, в която ще е бебчо е 17 градуса трябва ли да достигна така препоръчваните 21-23 градуса? Там ще спи бебчо. Мога да го преобличам в хола, където се поддържа по-висока температура, т.к. е южна стая. Става дума за новородено.

Общи условия

Активация на акаунт