Трудният път на СТЕРИЛИТЕТА - откъде да започнем?

• 34 139
  • 176
  •   1
Отговори
# 75
- не използвай ову, защото някои не знаят какво  означава, поправи го на пълната дума
 - АРТ – цялото в скоби
Резулатът от спермограма може да бъде получен  и по пощата или на мейл.
Това, че на лекар всичко се казва/показва е част от една  цинична приказка и аз не я одобрявам.
 - казва се: кажете лекаря си…, не на доктора...
 - приемате лекарства… а не поемате
 - гинекологичния стол си е гинекологичен стол и „магаре” се използвало преди години и то само от простолюдието
- това последного го практиват много малко лекари… не доктори… - доктор е титла

т. 6. Секрет се взима не само от маточната шийка, но и от влагалището, да се уточни това. Микробиология се прави на влагалищен секрет.
Антибиограма за цитонамазка не се прави, да се уточни за кои изследвания става на въпрос.
Т.8. стилични грешки
Т. 11.
Миши, проходимостта на тръбите се проверява по два начина: тест за проходимост и лапароскопия.
Тестът за проходимост има две разновидности:  цветна снимка и хидротубация. Това са две отделни и различни процедури.
Не може да се каже: „Едно от основните изследвания при жената, е цветната снимка (ЦС), наречена още: хистеро-салпинго графия (ХСГ) или тест за проходимост на тръбите.”   и  „Тази процедура има два варианта: единият е проверка на проходимостта на тръбите чрез видеозон (УЗД), другата – чрез снимка с рентген.”, защото хидротубацияте не е част от цветнана снимка.
Абсурдно е ти да препоръчваш, защото  това е колективен труд, някой може да не е съгласен.
Второ тази тема има информативна стойност, тоест ние даваме информация за видовете изследвания, а всеки се доверява на лекаря си.
Ако ти не си съгласна с някой вид процедура отваряш една тема извън тази и започваме да си спорим и да се обосноваваме. Laughing
Тази тема е да информира, без да казва аз съм за тази процедура, ти си друга процедура.
Ние казваме:  има това и това. Пациентът се доверява на лекаря си, който определя неговата терапия, неговите изследвания според индивидуалните му проблеми.
Преди тест за проходимост на тръбите не се прави цитонамазка, това е смешно, защото цитонамазката има съвсем други цели, които нямат нищо общо с инванзивната процедура, за която говорим тук.
„Причините – процедурата се прави с вливане на вещество, което би могло да разпространи по тръбите ви всякакви зарази, ако се намират в матката и да нанесе много сериозни щети, които застрахователните агенции не покриват” –  това е неправилно, в матката „зарази” няма, „заразите” са във влагалището, по инструментите, в разтвора, който се влива, ако не е запазена стерилността му.
Понеже по-горе говориш за хидротубация, а после пишеш, че „Процедурата е вкарване на контрастно вещество (течност) през матката в тръбите.”  - това не е вярно, при хидротубацията се вкарва физиологичен разтвор, който няма нищо общо с контрастното вещество.
Мишинката, разбрах всъщност откъде идва проблемът - ти нямаш представа за хидротубацията и цветната снимка, моля те, изясни си двете процедури и тогава пиши, няма смисъл повече да  коментирам повече тази част дума по дума.
Мишинката, с най-добри чувства съм към теб, но не мога да се съглася да подвеждаме новите момичета.
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
Правописните грешки са много, няма смисъл да ги коментираме, защото те са за накрая, сега работим по същество.
За подредбата и естетичния вид - браво. Peace

Последна редакция: ср, 13 фев 2008, 13:13 от Lali

# 76
  • Варна
Маркова вече няма да е част от екипа!

# 77
Виждам, че много си бързала да ми отговориш... похвално.
Самата процедура по вземане на секретите, не може да се определи като много приятна, но се търпи. Във влагалището се поставя инструмент, наречен спекулум , който улеснява достъпа до маточната шийка, от която с помощта на четчица се взема и самият секрет. Обещавам, че няма да е толкова лошо, колкото звучи .Изисквайте от своя лекар да ви направи тези изследвания, защото повечето от изброените инфекции протичат без симптоми, а се оказват сериозен фактор за стерилитета.
които планират бременност да поемат по 400 микрограма (0.4 mg) фолиева киселина дневно
- това последного го практиват много малко лекари… не доктори… - доктор е титла
относно това - опитай се да обясниш на един лекар, че не може да го наричаш доктор. Явно не контактуваш достатъчно продължително и често с такива хора.

Контрастно вещество - течност, която помага за визуализиране на органи или части от човешкото тяло с образна диагностика.

Бих те помолила да ми обясниш каква е разликата между хидротубация и ЦС.

За останалото няма да коментирам. Явно ще се заформи някаква престрелка, в която нямам време точно сега да участвам.

# 78
  • в сърцето на един мъж...
Какво е хидротубация?

През маточните тръби се прокарва течност - антибиотик и кортикостероиден препарат. По този начин се преодоляват малки сраствания в маточните тръби или се профилактират евентуални сраствания след хирургични намеси. Счита се, че това вече е един от остарелите методи за лечение на безплодието при жената и се прави по много тесни медицински индикации.

Хистеросалпингография - ЦС

рентгеново изследване, при което се визуализира луменът на маточната кухина, маточните тръби и отчасти цервикалният канал. За целта тези кухини се изпълват с рентгеново контрастно вещество, което се въвежда през цервикалния канал.

При едното се следи с ехограф, при другото се прави рентгенова снимка.
Момичета, мисля че споровете, които водите са абсолютно безсмислени. Всички сме тук да си помагаме, заяждането една с друга не помага, а вреди.  bouquet

# 79
Чаках, чаках включване от някой, но като толкова време вече темата стои на втора страница, реших да попитам:
Означава ли това мълчание, че желаещите да преструктурират темата се отказват от нея? Защото имаме поет ангажимент, и ако наистина е така, в крайна сметка ще говоря с модераторите, и ще я пусна, както преценя, че е добре. Започнахме тази тема с уговорката, че не пишем учебник по Съвременна история на стерилитета, а очертаваме първите стъпки, през които всички тук сме минали. Без претенциите за използване на строго научни термини и най-вече  без желанието да изпъкваме с  кой знае какви познания в тази област. Просто споделяме опит  Peace Нали за това е форума все пак, за споделяне на опит. Правим го с наши изразни средства, защото точно с такива биха ни разбрали момичетата, които ще четат темата. Ако трябва да си призная честно, вече започнах да съжалявам за инициативата си за тази тема. Знам, че трябва да има нещо подобно тук, което да четат, всички, които тепърва тръгват по нашият път. Знам, че много момичета съвсем безкористно отделиха от времето си, за да търсят материали. Знам също така обаче, че не ми харесва, ама изобщо, посоката, която поема това наше дело  Sad Аз съм човек, който щом поеме ангажимент, го изпълнява с цената на всичко. Ако срещна подкрепата на модераторите, ангажимента ми ще бъде изпълнен, независимо от всичко, и то в най-кратък срок   bouquet

# 80
  • в сърцето на един мъж...
Доди, кажи какво искаш като помощ - насреща съм. Трябва да се провери за правописни грешки или да се добави нещо? Просто в последно време нямах възможност да я чета темата и не знам какво трябва да се направи. На мен също ми се иска да я довършим и да е готова за пускане.
Съжалявам, имах малко проблеми, не е извинение, но нямах възможност да обърна достатъчно внимание

# 81
Момичета, и аз съм насреща, ако мога да ви помогна с нещо. Peace

# 82
Geiatonita12, благодаря ви    bouquet  Гея, няма за какво да се извиняваш, миличка, никой не очаква, да се виси денонощно във форума  Hug А за помощта - достатъчно ми е да знам, че имам подкрепата ви     bouquet  Малко по-късно ще пиша как ще действаме  Peace

# 83
Доди, аз съм насреща, но невярна информация не мога да подкрепя. Обосновала съм се.
Проходимостта на тръбите се проверява чрез тест за проходимост на тръбите /хидротубация и цветна снимка/ и лапароскопия.
Хидротубацията е вкарването на физиологичен разтвор и проследяване преминаването му през матката и тръбите с помощта ултразвук.
Цветна снимка е вкарването на контрастно вещество и проследяване на преминаването му чрез рентгенова снимка.
Течностите, вкарвани при тези процедури помагат за разресване на ресничките, за отстраняване на леки слепвания, канализират тръбите.
Лапароскопията е оперативна намеса.
Мисля, че това изчерпва с обикновени думи въпросната тема. Каквато и е целта ни. Кратко и ясно.
Мисля, че това е предостатъчно за едно ново момиче, което още не знае какво е овулация и сега тръгва по трудния ни път.
Това е моят опит, придобит за четири години тук.

Гея, бих се радвала да провериш за правописни грешки, както и за другите забележки, които съм отправила, ще помогнеш много. Hug Ако искаш си разделете текста с Тонита. Hug
Съжалявам, че се забавих, има много ангажименти. Вече съм на линия.

Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 10:43 от Lali

# 84
А, и бих казала да добавим и за пертубацията, ако искате? Вярно, че средно веднъж годишно се появява някой питащ, но да уточним. Или да си премълчим?

# 85
Идеята на темата е, накратко да се очертаят стъпките, по които сме вървели всички по този път. Вариантите, които могат да възникнат обаче по този път, са милиони. Естествено, че няма да можем всичко да опишем. Не е и нужно. Никой няма да чете толкова много, я си спомнете в самото начало, колко бързахте вие, колко нетърпеливи бяхте, и кога точно започнахте да четете по-задълбочено. А самата тема, ще бъде отворена за допълване. Нека в самото начало да синтезираме най-важното, накратко, пък после, кой от каквото разбира, да допълва  Peace

# 86
Добре. Grinning

А, върнах се назад относно спорния параграф.
Мисля, че е достатъчно като информация и дава ясно обяснение.

"11. Тест за проходимост на тръбите
Преди това изследване задължително трябва да имате направени пълна кръвна картина и утайка. При съмнения трябва да бъде направено и микробиологично изследване на влагалищен секрет.
В много случаи тестът  е решаващ дали опитите за бебе ще бъдат с по-лека процедура  - като инсеминация или направо ще се пристъпи към „тежката артилерия” (ин-витро, икси). Изследването се прави след менструация и преди овулация, след един-два чисти дни. Лекарят ще ви изпише обезболяващи и антиспазмолитици.
Тестовете за проходимост на тръбите са хидротубация и цветна снимка.

Хидротубация
Това е вкарването на физиологичен разтвор в матката и проследяване на преминаването му през тръбите под ултразвуков контрол.

Цветната снимка (ЦС), наречена още  хистеро-салпингография (ХСГ)  е вкарването на контрастно вещество в матката и проследяването на преминаването му през тръбите с помощта на рентгенова снимка.

Процедурите са  краткотрайни и лекоболезнени.
По време на тези процедури тръбите могат да направят спазъм и да се отчете запушване, което реално да не съществува.

12. Лапароскопия

Лапароскопията  е оперативен метод, при който през малък отвор на коремната стена се въвежда тънка камера, с която се оглежда коремната кухина, а през няколко други отвора в корема се въвеждат инструменти, с които се оперира. Извършва се под обша упойка. Съшествуват диагностична и оперативна лапароскопия.
Предимствата на лапароскопията пред лапаротомията са по-слабата болка, по-бързото възстановяване на пациентите (обикновенно се изписват в деня след операцията) и по-бързото връщане към работа и ежедневие, по-естетични белези, образуване на по-малко сраствания, възможността за подробно оглеждане на целия корем по време на операцията, възможност за работа под голямо увеличение.
Видове лапароскопия:
1. Диагностична лапароскопия:
2. Оперативна лапароскопия:
Лапароскопията е метод на лечение при стерилитет, хронична болка, отстраняване на кистозни формации, при ендометриоза, премахване на сраствания в корема, извънматочна бременност, хронични възпаления на маточните тръби.
Както всяка оперативна интервенция и лапароскопията крие рискове. "

Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 11:13 от Lali

# 87
Аз мога ли да помогна с нещо, тъй като в момента съм по-свободна?

# 88
Разбира се, че можеш Сима, очаквай включване  Hug

# 89
Сима, има много правописни грешки Embarassed, така че има нужда някой да прочете и поправи.
Защото това отнема време, а аз нямам много.

Общи условия

Активация на акаунт