Така наречените "Трудни деца"

• 32 615
  • 296
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте и от мен!
Чета и търся думи, за да ви разкажа за моя хлапак-непослушко.
Ще прегледам препоръчаната книжка и ще се включа по-подробно

# 106
Моля да ме включите в поръчката  за книжка и workbook'a.

Имам един страхотен непослушко на 5. Умен, с чувство за хумор и на пружинки, контактен и обичлив. Постоянно в движение.  Определено екстроверт. Имаме си битки за навици и неизпълнение всеки ден. В градината за мързеливите даскалки е "лош", по-готините ми шепнат на уше колко е умен, различен, артистичен и непослушен. Както вашите деца има своите детски задължителости - правила, които аз спазвам за да има мир. Копчето на асансьора е само малък пример, чесането на гръбчето, оставането "още малко" преди да заспи. Сега откакто сме и с беб, който е на 5 месеца ми е доста по-трудно да съм изпълнителен родител и по-често си позволявам да се мързеливя, по отношение на баткото. Отразява му се определено, става избухлив и нареждащ, понякога той самият се държи като родител. Обожава бебето, смеят се дори вече мога да кажа, че играят заедно, но определено му се иска да съм повече неговата мама. Баща му е доста по категоричен и изискващ към него и Дамян става изпълнителен, като е ли от страх.
 Определено имам нужда от книгата помощник и от ва сразбира се. Ще се радвам да си споделяме. Весел ден

# 107
Даааа, ежедневните борби... Наистина ми изпиват силите в повечето случаи Sad Това, което казва Мими и като цяло да умееш и да свикнеш да предвиждаш ситуацията, за да положиш максимум усилия да не се стигне до изригването, защото после потушаването и за тях, и за мен струва МНОГО повече услия и нерви. Както и Злати цитира от книгата, трябва да си избираме борбите. Това определено помага. Стига да имаме сили да го правим по 20-тина пъти на ден  Tired

# 108
  • София
Това, което казва Мими и като цяло да умееш и да свикнеш да предвиждаш ситуацията, за да положиш максимум усилия да не се стигне до изригването, защото после потушаването и за тях, и за мен струва МНОГО повече услия и нерви. Както и Злати цитира от книгата, трябва да си избираме борбите. Това определено помага. Стига да имаме сили да го правим по 20-тина пъти на ден  Tired

Предвиждането и отбягването на конфликтните ситуации ми идва инстинктивно, като защитна реакция Simple Smile Но се опитвам да разчупвам стереотипите, за да повиша адаптивността му, а и своите степени на свобода. Нещо като сам да си търсиш белята и да си мислиш, че има идея в това.

# 109
  • София
И аз съм забелязала, че негативните реакции са израз често на страх. Чудя се Prizma, и аз така я подлагам на преживяване на ситуации с идеята да я тренирам, ама избирам моменти да съм в по-добра кондиция.

Искам да ви питам вашите деца как преживяват, когато някой им прави забележка? Ето една случка от днес, какичката в детски клуб и направи забележка за нещо, което в къщи и разрешаваме. И настана голямо тръшкане, в такъв момент не може да се овладее. И аз се чудя какъв подход да намеря? И това е постоянно реакця. Само ако отсрещната страна е мила и усмихната, може да приеме забележката. Представям си в детската градина, как след първата-втора забележка ще им каже "Чао" и ще си тръгне. А ако се опитат да я спрат става страшно.

Последна редакция: нд, 13 яну 2008, 23:33 от TanyaMG

# 110
Дамян реагира избирателно. Ако ми е интересен "събеседника", направил забележката спори и убеждава в правотата си и се справя желязно. ПОнякога ингорира забележката и ако човекът насреща не е категоричен - номерът минава. (Това е когато не се намесваме, нали не бива на всяка манджа мама и тати). Не приема забележките тежно, в смисъл не ги изживява, но отговаря с грубост ако се е раздивял, а това не толерирам

# 111
  • София
А тя също става агресивна и започва да бие всички наред. Сега е на 3 г.  и се надявам с възрастта да стане по-спокойна. Също и у нас много интересно реагира, ако и кажем "Не" с малко по-силен глас, започва да реве, а напоследък ни казва да си ходим Rolling Eyes Но когато й обяснявам със спокоен глас в повечето случаи възприема.

# 112
Но когато й обяснявам със спокоен глас в повечето случаи възприема.

Спокойния глас винаги помага. Само да можеше да е лесно винаги да реагираме с него...

# 113
  • София
Реакциите са разнообразни- хуква нанякъде или пък ми отговаря, или се разплаква, като много рядко стигаме и до "добре, мамо". Зависят основно от кондицията му и за какво е забележката - дали е за нещо дребно, което не му пречи да преустанови /не си опирай главата в стената/ или за нещо, което е в разрез с неговата нагласа. Общо взето се чувствам сякаш непрестанно съм на изпит - следя всяка своя дума, интонация, действие, а всяка моя грешка се наказва.

# 114
Искам да ви питам вашите деца как преживяват, когато някой им прави забележка?

Ники е на настроения, отделно реакцията му зависи от това доколко се чувства сигурен.
Ако аз съм наблизо и някой му направи забележка по неподходящ начин, със сигурност ще бъде последвана от бурни писъци и протести, адресирани към "дръзналия" да го закача (а откакто е на градина, речникът му доста се е обогатил...). В по-добрия случай просто ще му даде "игнор" и ще продължи да със заниманието си.
В мое отсъствие е сравнително плах, респективно или предприема тактика игнор, или се съобразява, а после идва да се оплаква на мене. Дето вика Милена, ако го види учителката му от детската градина в мое присъствие, няма да познае, че е същото дете. Което не ми е много приятно, защото ако не беше така щях да съм пръв доброволец за подкрепа на учителката по време на ски училището примерно (и изобщо за доста неща в детската), но при това положение просто не смея...

# 115
Здравейте и от мен, нямаше ме два дни и май съм пропуснала възможността да поръчам книгата с останалите. Виждам, че съвсем не сме малко и се заформя страхотна тема. Успешна седмица на всички  и повече търпение:hug:

# 116
За предвиждането на ситуацията ги знам много добре рисковите такива,но нещата не опират до там, а той самия да се контролира и не приема по този драматичен начин нещата. Преди препятствието започвам да говоря със спокоен тон и го карам да ми повтори какво съм казала и защо. Има ефект при нас, но и той си е голям вече./4г и 6м./
А що се отнася въпроса за забележка от друг човек се свива буквално като охлюв и се натъжава, а другият вариант е просто да му мине покрай ушите придружено с бурен смях.

# 117
Преди препятствието започвам да говоря със спокоен тон и го карам да ми повтори какво съм казала и защо. Има ефект при нас, но и той си е голям вече./4г и 6м./

При Катето това не погма толкова, тя е на 4 и 9 месеца, Вики обаче чува малко повече вече, на 6 и 7 м е и с него разговорите помагат доста.

А предвиждането и планирането помагат на мен най-вече, за да знам какво да чакам и да опитам да спра процеса преди да изригне. А и да имам готовност да си тръгна по-рано примерно и т.н. Аз самата да съм готова, защото преди страдах като отидем някъде и се наложи просто да излезем.

# 118
И при нас планирането и предвиждането си е в общи линии за мен. Ники тотално отказва да чуе нещо, което не би му харесало да предвиди. Просто ме отрязва и казва "Не искам да те слушам. Не ми говори. Не искам сега да ми казваш това" и др. в този стил. В книжката имаше препоръка да разиграваме ситуации, напр. "Сега какво ще стане, ако белият сладолед е свършил". Абсолютно невъзможно на този етап. Избеснява дори само при опита да задам въпроса... Така че що се касае до него единственото планиране засега се състои в кратки инструкции преди момента Х, напр. "Сега си превъзбуден. Искам внимателно държание" и такива някакви.
Но на мен ми помага определено. Планирам къде можем и къде не можем да отидем заедно, къде има вероятност да стане издънка, какво ще правим и т.н. и може да се каже, че си е улеснение.

# 119
Мими, абсолютно вярно и за Катето в момента, даже в последно време е добила навика да си запушва ушите с ръчички в такива моменти  ooooh! Това със сценките, за да свикнат те да приемат и друга развръзка има леееееееко положително влияние за нея, а за Вики решава нещата в голям процент от случаите вече. Като си говорим за светлина в тунела  Wink
Но пък вчера имахме ситуация, Вики беше много уморен и доста трудно го убедих да се съгласи с по-доброто решение (да не изпадам в дълги разкази). По този случай да кажа, че това е едно от важните неща при планирането - да спреш, да си тръгнеш и т.н. ПРЕДИ да е дошъл момента на умората/превъзбудата, защото СЛЕД него губят напълно и малката си способност да се контролират, да са разумни и да слушат доводи. Тогава помага само изваждането от ситуацията на ръце. Буквално.

Общи условия

Активация на акаунт