Така наречените "Трудни деца"

• 32 599
  • 296
  •   1
Отговори
# 150
И при нас е относително, ако дойде външен човек вкъщи примерно не е контактен така, но навън е много разговорлив. Също така си избира и с хората, с които да контактува. Не всички му харесват и им го казва даже Embarassed

# 151
Не всички му харесват и им го казва даже Embarassed

Вероятно всички деца са така, не знам дали е черта на темпераментните, но и моите са доста директни  ooooh! Отне ми време, но има напредък да не говорят някои неща Simple Smile

# 152
Моят е изключително контактен, завързва веднага разговор с непознат в асансьора /което ме притеснява/, докато аз не съм такъв тип. С децата е направо обсебващ, започва да говори, говори, прегръдки, целувки , не ги остава да дишат любимките му от групата. То това има връзка и от зодията, аз не общителни близнаци не познавам  Laughing Но пък за чувства и емоции трудно се решава да говори. Не е в състояние и да ми разкаже как му е протекъл деня в детската градина и аз не съм намерила начина, по който да го провокирам да говори за това.

Все едно описваш моето дете - контактен навън, когато е в къщи не спира да говори - дори когато си играе сам, но ако задам конкретен въпрос отговор който получавам е "Забравих" Rolling Eyes

# 153
Prizma и нашите занимания с логопедката проти4ат по същия на4ин.аз съм много доволна,а малкия много я харесва.един път седми4но тя води дъщеря си,за да могат да разиграват разни ролеви игри.много съм и благодарна,защото това съвсем не и влиза в задълженията.да похваля,засега,новата градина на малкия.толкова му харесва,4е не иска да си ходи.нямат никакви проблеми с него,у4аства във вси4ки игри,говори с тях,яде си обяда.....дано все така да са нещата,4е ми беше голяма мъка от предната градина.режимът в тази градина е по свободен,много игри играят и доста се измарят,а:телевизор изобщо няма.градината е 4астна.
споделете колко отнема приспиването ве4ер,защото при нас някой път отнема и по 4ас.как се справяте?

# 154
Вероятно всички деца са така, не знам дали е черта на темпераментните, но и моите са доста директни  ooooh!

Всички деца са директни, но съчетано с някои черти на темпераментните като напр. изострена чувствителност, интензивност на реакциите, лошо настроение иле негативна първа реакция, това придобива застрашителни размери просто... Направо не съм си представяла, че ще слушам такива оплаквания за собствените си деца...

Ники например редовно казва на хората "Остави ме на мира. Не те искам!", понякога придружено с разни "красиви" думички, научени в детската градина Embarassed

Имаха една по-възрастна учителка в детската градина, която обаче много се стараеше да изглежда добре - боядисана коса, грим, токчета и прочее. Ники я беше намразил, защото му направила забележка за нещо. Когато ставали от следобедния сън, на висок глас казал "Пазете се, деца. Идва Грозотията"  Mr. Green  Дамата беше изпаднала в потрес и добре му беше издръпнала ухото... После ме обвиниха, че вкъщи така говорим за възрастните хора...

Изобщо най-редовно ме гледат с лошо око по повод на това, което излиза от устата му, вкл. и по мой адрес...

# 155
Казах го в допълнение, че не винаги е общителен и не с всички. Иначе наистина е страшно, защото освен, че го  казва го и натъртва, в случай, че не си го чул. Наскоро настоява една персона от блока да не се качи с нас в асансьора, защото била лоша, не била добра, не я харесвал и прочие и прочие през целият ни "път" заедно. На една позната баба пък и каза Баба Яга, аз говоря през него, за да не ни чуе бабата и не се засегне, обаче той упорит- гледа я в очите и и го казва  Embarassed

# 156
Prizma и нашите занимания с логопедката проти4ат по същия на4ин.аз съм много доволна,а малкия много я харесва.един път седми4но тя води дъщеря си,за да могат да разиграват разни ролеви игри.много съм и благодарна,защото това съвсем не и влиза в задълженията.да похваля,засега,новата градина на малкия.толкова му харесва,4е не иска да си ходи.нямат никакви проблеми с него,у4аства във вси4ки игри,говори с тях,яде си обяда.....дано все така да са нещата,4е ми беше голяма мъка от предната градина.режимът в тази градина е по свободен,много игри играят и доста се измарят,а:телевизор изобщо няма.градината е 4астна.
споделете колко отнема приспиването ве4ер,защото при нас някой път отнема и по 4ас.как се справяте?
зависи как е протекъл деня, но по принцип и при нас е трудно всяко едно приспиване, още от бебе. Минимум 30 мин- максимум докато заспи  ooooh!

# 157
Това със заспиването е нормално и очаквано. Имат нужда от такова преходно време да смелят деня и да се отпуснат. Има различни ситуации, разбира се, но абсолютния минимум е 30-тина мин. Може да е по-малко, ако са по-уморени, но не е минала границата. Ако са твърде уморени е СТРАШНО Sad Това е от бебе.

# 158
30 минути си е направо постижение за нашия отбор  Simple Smile Може да се случи само след доста физическа активност през деня, и то ако не са спали на обяд...

# 159
Мими, това е едно от основанията ми да говоря за светлината в тунела Simple Smile Постепенно свикват да могат да лежат малко сами и да очакват да заспят, а не да си наоколо докато това стане. Вики вече рядко има особена нужда да съм при него след като сме минали изтощителната процедура с многото "айде" за миене на зъби, обличане... Но Катето след като легне и сме прочели приказката иска да я гушна, да нося вода и какво ли не друго. Работим по въпроса това време да се съкрати, че често съм на предела на силите тогава  Tired

# 160
О, сам да легне да заспи.. няма такова чудо при нас. Не че не се е случвало, но много рядко или след 2 часа "борба". Сега процедирам като легна до него и нещата стават по-бързо, но пък и той иска вода, играчки, щуротии Tired А с две деца не ми се мисли ...

# 161
Здравейте и от мен...Реших и аз да се включа в темата. И за това ме провокира отново мнение на Мария  Hug

Хайде тук пак да похваля книжката (ама накрая, ако не ви хареса, няма да ме биете  Laughing) - в нея много се говори именно за добрите страни на всички тези "отрицателни" черти, за това, че всички те са всъщност качества, които биха ни накарали да се гордеем като родители, когато детето ни порасне, и които високо се ценят във възрастните хора. И се набляга на това, че не трябва да се борим с тях, а напротив - да ги запазим и да научим себе си и детето си да живее с тях.

Напоследък често разсъждавам върху това. Сина ми едва ли може да се определи като трудно дете - особено за околните. Но това, което с всеки изминат ден се засилва все повече е неговият инат, и това е в основата на проблемите ни. Сигурно ще кажете, че всички деца се инатят и обичат да правят напук. Да, така е...Така го възприемах и аз. В един момент си дадох сметка, че НИКОГА, ама НИКОГА не съм успявала да победя този негов инат, ако вляза  в директен конфликт с него. И понеже съм и аз овен, преди време започнах с "рогата напред". Резултата беше катастрофален...Стана ужасно раздразнителен, за всяко нещо се тръшкаше, ревеше, започна да посяга да ме бие. (Само един пример - аз се заинатих, че няма да му дам да яде сандвичи, ако не си изяде супата -повече  24 часа не яде нищо - аз му слагах на масата ядене, той го отминаваше. Всичко приключи, когато жената, която го гледа му купи баничка)  Тогава се замислих - в стремежа си да спечеля битката, щях да загубя войната...
Малко се отплеснах от темата с този инат, но си мисля, че това е пример за качество, на което се гледа с много лошо око в детска възраст, но в зряла възраст това може да се трансформира в упоритост, воля ...
Както стана ясно, отказах се от откритите битки със сина си. Върнах се на "заобиколните" стратегии и техники за подлъгване и отвличане на вниманието от проблемите. Замислих се за пореден път за клишето "за първите 7 години", даже се уплаших - не мога да се справя с "детския пубертет", а какво остава като навлезе в истинския ...

Само да се включа в отбора с трудно заспиващите деца - и на нас ни отнема поне около час и половина - първо четем три книжки, после гасим лампата и си разказваме още една приказка - после да сме си говорели. Ако му повиша глас - рев, да дойде тате да ме преспива ...После почва едно милване по косата и дърпане на ушите ми (лягам при него в леглото)...

# 162
О, сам да легне да заспи.. няма такова чудо при нас.

Ооо, неееее, не съм казала "сам" Simple Smile Казах сам СЛЕД като сме минали през ужасното повтаряне "хайде зъби", "хайде пижама" и т.н., прочели сме приказка и е легнал. ТОГАВА може вече да изляза от стаята ВЕЧЕ! По-рано, както и сега с дъщеря ми имаше една дъъъъъъълга поредица от "мамо, ела" - "гушни ме", "може ли вода" и т.н. и т.н.  ooooh! Tired

# 163
"Искам вода" по  4 пъти преди лягане отмина при нас ,сега е "Искам да те питам нещо" точно когато съм на вратата да изляза от стаята му  (след четене на приказка, гущкане, чесане на гръбче и оставане "още малко") и така по 4-5 пъти. Ако не стане да пишка след 5 минути знам, че е заспал.

# 164
Влизам в темичката ви с гръм и трясък, за което учтиво ще помоля да ме извините  Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed
Но къде ако не тук и кога ако не сега да споделя насъбралата се горчилка.
Благодарност на Милена  bouquet  bouquet  bouquet че ме насочи към темата. Умишлено я избягвах заради заглавието, макар че тези дни на два пъти понечвах да видя какво пише.
Та така на кратко кои сме ние и защо сме тук.
Голям шемет Боби - 4-ти клас вече кротнал се "бивш" хиперактивен, импулсивен, трудноадаптивен и т.н. -ивен..... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
И малко мишле Лъчи 6 годишен смел ученик в предучилищна група, но вече диагностициран като всички гореизредени епитети.
В понеделник бях привикана на сериозен разговор с психоложката и методистката на училището. Смущаващото за тях - детето става по време на час, разхожда се, говори и пречи на госпожата да преподава и на другите деца да учат.
Когато не получи желаното признание за уменията си се сърди Wink на госпожите.
Когато пожелае отговаря, когато не пожелае не го прави.
Опитва се да изпипва нещата, тоест да се поправя сам когато не харесва нещо което е направил - буква, цифра, зачертаване в тест. Съответно губи време и не се справя.
На последните тестове разхождайки се е изкарал най-много точки при един пропуснат ред.
В къщи - картинката е подобна. Не успява да се занимава повече от половин час с едно нещо. понякога не довършва нещата които прави, изключение е рисуването.
Невероятно енергичен - в момента посещава 4 спортни занимания. Три пъти в седмицата е на карате \ вечер\, два пъти в седмицата е на плуване и два пъти на футбол през деня в училище. Всяка неделя е на ски.
Обичам детето си такова каквото е!!!
Престъпление ли е детето ти да е различно или диагноза - кажете вие.
Връщам се назад по темата за да ви чета!

Общи условия

Активация на акаунт