Да бъдем Българи с Български имена!!!!!!!

• 14 709
  • 311
  •   1
Отговори
# 45
аз вече започвам да се чудя кои имена са български  newsm78

# 46
Аз също съм за българските имена и не знам защо на някой трябва да му пука дали чужденците трудно или лесно ще произнесат името, децата не се кръщават за улесняване на някой си.Аз имам много приятели чужденци и съм живяла в извън България и бих казала, че хората се постараха да се научат да произнасят името ми, а то е Радостина.

Улесняваш детето си, а не "някой си".

Не, не го улесвяваш. Името на човек няма нищо общо с това как те възприемат околните. Повярвай ми, работила съм с много чужденци - англо-, руско-, японо-, немско-, турско-, гръцко-говорящи, но никой не се затрудни да ми научи името /типично българско и дълго/, нито пък отказаха да работят с мен, защото би им било трудно да ми произнасят името. Хората биват оценявани според характера и знанията,които имат, а не по това какво е името им. Аз също бях принудена да произнасям трудни за мен имена - арабски, таджикистански, непалски, индийски, но никога не ми е хрумавало да попитам съответните хора защо родителите не са ги кръстили с бългаски имена, та да ми е лесно на мен и на колегите от България.
С чуждоезично име няма да направите децата си нито по-умни, нито  по-талантливи, нито по-желани партньори за работа или брак. Ако имат достатъчно способности и желание да станат добри  специалисти в своята област, децата ни ще са добре приети навсякъде по света, независимо как се казват.

# 47
Улесняваш детето си, а не "някой си".

Не, не го улесвяваш. Името на човек няма нищо общо с това как те възприемат околните. Повярвай ми, работила съм с много чужденци - англо-, руско-, японо-, немско-, турско-, гръцко-говорящи, но никой не се затрудни да ми научи името /типично българско и дълго/, нито пък отказаха да работят с мен, защото би им било трудно да ми произнасят името. Хората биват оценявани според характера и знанията,които имат, а не по това какво е името им. Аз също бях принудена да произнасям трудни за мен имена - арабски, таджикистански, непалски, индийски, но никога не ми е хрумавало да попитам съответните хора защо родителите не са ги кръстили с бългаски имена, та да ми е лесно на мен и на колегите от България.
С чуждоезично име няма да направите децата си нито по-умни, нито  по-талантливи, нито по-желани партньори за работа или брак. Ако имат достатъчно способности и желание да станат добри  специалисти в своята област, децата ни ще са добре приети навсякъде по света, независимо как се казват.

Идиотски неприятно е да спелуваш името си по 20 пъти на ден. Ако добавиш и непроизносимо за чужденци фамилно име - ще ти дойде в повече. НА ТЕБ, не на чужденеца. Казвам го от собствен опит. Но за да се сдобиеш с такъв, трябва да поживееш поне малко извън България.

Шансовете на децата ти да живеят в чужбина са много по-големи, отколкото да се бият в гърдите с националния си корен някъде на село. ТЕ ще ти разкажат някой ден.

А това да те оценяват според името ти, или някой да се откаже да работи с теб заради него, е плод на буйната ти фантазия, но в никакъв случай не е написано от мен някъде.

# 48
Шансът бъдещите ти (или настоящи, ако имаш) деца да емигрират, е повече от 50% - доколко лесно ще им е в чужда среда с такова труднопроизносимо за чужденец име като Здравка?
Светът се глобализира. Според някои проучвания, след 20 години българите в България ще са по-малко от сегашните т.нар. малцинства, какви ли призиви ще четем тогава?  Tired
Извинявай, но това е пълна глупост. Да, светът се глобализира.
В Англия е пълно с араби и индийци, които обаче не се казват Джон и Джейн, дори и да са родени там. Дори и родителите им да са родени там!
А да си кръщаваш детето с английско име, поради вероятността един ден да емигрира, е просто безумно. Ами ако реши да емигрира не в Щатите, а в Япония? Или трябва да имаме по едно резервно име за такъв вариант?

В момента неанглийските имена са много модерни на Запад. Те стават такива точно благодарение на глобализацията (и им звучат много екзотично на чужденците), а не защото всеки от Суринам, Азърбейджан и България е решил да се прави на поредния Джон.

# 49
Моето лично мнение е, че всеки има право на избор как да си кръсти детето. Е, разни изчанчени и на мен не ми харесват, но който си е кръстил детето с такова име - ми, негова си работа. Пък и относно българските имена и кои точно са български и кои не, може сигурно да се пише надълго и нашироко. Моят син се казва Александър, мисля, че името не е с български произход, но пък на мен и на мъжа ми страшно много ни хареса. И мисля, че детето ми не би се срамувало с името си.  Laughing

# 50
Вярно е това.Аз постоянно си диктувах ,буква по буква,името,когато живеех в чужбина.Да не говорим,че винаги ми го бъркаха/всички 3 имена/ или изписваха както им се струва по-добре. ooooh!По 100 пъти си сменях сгрешените документи.

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 13:16 от ДесиХ2

# 51
Интересно, децата с хубави не български имена българчета ли са или не са българчета?И какво общо има името с националната идентичност?И какво всъщност означава национална идентичност и принадлежност?
Не бих кръстила детето си с име, което не харесвам, независимо какво е името по ''народност''!
И всъщност знаете ли кой са истинските български имена?Защото 90% от наричаните български имена всъщност не са български Tired

bouquet

...
Изброй ми 10 български имена, които би сложила на детето си  Grinning
И аз също бих искала да ги видя не повече - 10български имена, точно както е написала Никол
Аман от глупави призиви! Ами хайде да се обявим против Макдоналдс тогава, защото не е българско и на мен не ми харесват продуктите им! Това, което за едни е хубаво, за други не е и точно затова смятам, че всеки има право на избор, без да го налага на другите!
П.П. И аз не харесвам имена като Джонатан, Парис, Джорджия и т.н., но пък коя съм аз за да налагам критерии кое е хубаво и кое не?!
Това е истината - всеки има право на избор!И изборът по никакъв начин не ни прави по - малко българи, както настойчиво, но без думи се опитват да втълпят някой съфорумки тук!!!
  bouquet

bouquet

А на призивът децата с небългарски имена да раждат навънКА /хайде, бъдете българи и пишете на правилен български/ е направо смешен.
Е, аз пък съм само наполовина българка - баща ми е грък, а аз нося френско име. Но съм родена тук, живея тук и ми харесва. Тук съм избрала и да родя децата си, които не са по-малко българчета от Пенка и Станка. Мъжът ми е българин.
Децата ми носят универсални имена - и заради произхода ми, и поради факта, че работата, начина ни на живот, приятелите, контактите и т.н. не са ограничени нито в рамките на България, нито само в някоя друга държава.
Даже не знам дали имената на децата ми са английски, индийски или каквито и да са там. Просто НЕ харесвам ттрадиционните български имена - не побългарените гръцки, турски, сръбски и т.н. /всъщност, дайде 10 хубави български имена/.
Изборът къде да живея, къде да родя децата си и какви имена да им дам - си е личен мой и на съпруга ми /семейството ми/.
По тази логика - дайте да затворим границите и да върнем крепостничеството  Thinking.

А за сложността на имената - факт е - в момента нося доста сложна българска фамилия и ми е кошмарно да я повтарям по 30 пъти на чужденците, с които контактувам ежедневно - определено ми е по-лесно с малкото ми име. Същото е било навремето с гръцката фамилия на баща ми и той я е опростил и побългарил - сега в личната карта е с българска фамилия, а в гръцкия паспорт е с гръцкам в англо-, френско- и немско-говорящи страни се представя с бащиното си име, за да не повтаря до припадък /по-кратко и ясно е/.
Мъжът ми има зет Злати, който живее в САЩ - е, по име е българин, ама поне по няколко пъти на ден бива прекръстен на Салати от колегите си  Laughing. Децата му носят "американски" имена.
Всеки си преценява, но е добре човек да се съобразява със собствената си реалия и да не назидава избора на другите.

# 52
  • Русе
Време е някой да направи Петиция и по този въпрос  Laughing

# 53
Може и аз да съм малко старомодна,но на мен ми харесват българските имена или по-точно тези,които са възприети като типично български  Grinning

Мъжа на сестра ми,който е чужденец казва на сина ми "Джорджи",просто защото му е трудно да произнесе Георги.
Но има и имена,които са нелепи...Или просто са много остарели.Сина ми е кръстен на баба си и дядо си,а името на дядо му е Ганчо-ами не бих си кръстила детето така,подразбира се  Grinning

Според мен името на детето идва от вътрешното усещане на родителите,главно майката-всяка от нас когато е била бременна е мислила и премисляла или просто изведнъж е решила,че това Е името за нейното детенце.
И все пак според мен всеки трябва да даде на детето си име,което му харесва.За да е в мир със себе си... Всички знаем за "наложените" имена от баби и дядовци и само мога да предполагам колко е неприятно да кръстиш детето си с име,което ти самия не харесваш и не смяташ,че подхожда на ТВОЕТО дете.

# 54
  • Габрово
И аз ще се съобразя с това, че съм в чужбина и ще кръстя детето си така, че хем в България да е актуално името, хем и тук лесно да го произнасят;-)
Спазвам до колкото ми е възможно българските традиции и ако родя на коледа например ще кръстя детето си Христина или Кристина. Пак ще си останем българи, с каквито и имена да кръстим децата си...

# 55
подкрепям Hug

никога не ми е било приятно примерно-  силвестър петков или джордан- мануел киряков Laughing

имам хубаво българско име и междудругото където и в чужбина да съм била-не е било проблем да го запомнят или повторят
но....въпрос на избор

# 56

А на призивът децата с не български имена да раждат навънКА /хайде, бъдете българи и пишете на правилен български/ е направо смешен.
Е]

Първо на първо не съм призовавала децата с не български имена да се раждат НАВЪН.
Мисълта ми беше че прекалено много се поамериканчваме с тези имена и забравяме кои сме всъщност и къде живеем.Да има хубави английски, американски и други чужди имена, но има и много по-хубави български, доколко са наистина български не знам и не споря за това, но поне звучат по нашенски както се казва.
И защо трябва да се съобразяваме  неспособността на чужденците да произнасят нашите имена, сигурно ина нас някои от техните имена не са ни лесни, но ги казваме , или поне се стараем, а те след като им е трудно произнасяне го казват по техен си начин и после ходи и обяснявай , че си Злати а не Салати Crazy
И друго питам- дали има американец, който да си е кръстил детето Георги примерно , а не Джордж? Защото  например има една много малка и красива страна България, в която живеят красиви хора с хубави и звучни български имена Peace
Това е моето мнение и мисля , че е излишно повече да коментирам  bouquet

# 57
... Георги примерно ...

Георги НЕ е българско име, както и повечето, които си мислиш, че са, просто са често срещани през последните 30-40 г. и си ги приемаш за български, но не са  Wink

# 58
Аз също съм ЗА българските имена и съм се постарала двете ми деца да носят такива...

# 59
Никол, може и да не са, но поне са с побългарено звучене - на гръцки е Георгиос, Йоргос, после има Джордж, Джорджо, Хорхе, Георг, не знам какво си - едно име, с един произход, но на всеки език звучи различно. За това мисля, че говореше Хриси.

Общи условия

Активация на акаунт