Да бъдем Българи с Български имена!!!!!!!

• 14 713
  • 311
  •   1
Отговори
# 60
Аз съм от по-старомодните и харесвам българските имена,затова кръстих детето си с българско име и то на свекър ми,за да спазя традицията.
Не ми допадат много изчанчените имена и не ме интересува как българското име на сина ми ще им звучи на чужденците.Повече ме вълнува детето да е здраво,възпитано и да носи радост на семейството ми,а всеки сам решава как да кръсти детето си.

# 61
  • София
Здравейте,мами Grinning Чтейки разни теми за имена и надставки на бащините имена...реших да започна тази тема.Обръщам се към вас с призива:Да запазим традициите и националната си идентичност.Страната ни е прекрасна,въпреки простичките ни управници.Имаме уникална писменост,уникална бактерия(бактериум булгарикус),уникален инат....просто сме БЪЛГАРИ.Нека децата ни да носят имената на нашите предци и да си спомнят знаменитото минало на народа ни.Аз имам прекрасно българско име и съм горда с това-Здравка Hug

Скъпа Здравке!
Това, как ще кръстя детето си е много личен-мой и на бащата, избор.
Призива ти за намеса точно в този избор е неуместен.

Националната идентичност не се запазва само с името. Ако Пенка не знае какво се е случило на Шипка, например, а Майкъл Иван Петров знае-кой от двамата е по-българин тогава?

# 62
Никол, може и да не са, но поне са с побългарено звучене ...

Тогава нека авторката си прекръсти темата на "Да бъдем Българи с побългарени имена!!!!!!!"  Peace

# 63
Хайде и аз да се запиша в темата.
всички емигранти легални или не в Америка кръщават децата си с американски имена защото това е един от умните ( измислени в Америка)  начини за получаване на американско гражданство в последствие . Така на дядо Динко  детето се кръщава Даниел а на баба Станка - Таня. Така че не очаквайте някой (драпащ да остане в Америка) да си кръсти детето Георги вместо Джордж. От друга страна самите американци са смешни залитайки по чужди имена - Сури, Ума, Никита и прочие . С това Никита си умирам от смях - това е старо руско-украинско име и то МЪЖКО.
както и да..

За информация - в класа на дъщеря ми има : Томас, Давид, Дебора, Изабел, Исабел. Горките им съученици - дълго време се чудеха къде е ударението в Томас и пишеха ДебУра ...

и още една смешка с имената - РЕАЛНА !!!! . На моя бивша колежка Петранка, като се роди внучката я нарекоха Патрициана. Женичката имаше затруднение да запомни името на детето. Наложи се да го преименуват на Памела ...

# 64
... Георги примерно ...

Георги НЕ е българско име, както и повечето, които си мислиш, че са, просто са често срещани през последните 30-40 г. и си ги приемаш за български, но не са  Wink

Аз казах в предния пост, че не знам кои имена са български и кои не и затова не споря, но тези имена независимо от произхода си ми звучът по-български от Джон , Жан и др. такива, просто с времето сме ги приели и сме си ги побългарили Peace Hug

# 65
  • пяната на дните
Сигурна съм, че всяка от нас е намисляла име за детенцето си със сърцето си и е избрала най-красивото или благозвучно или интересно според собствените си критерии. Аз също предпочитах детето ми да носи традиционно за земите ни име (не обезателно прабългарско), но в крайна сметка реших друго. Мъжките царски имена са страхотни, горди, красиви (според мен), но имената за момиче, за които може да се каже, че са традиционни, или не ми звучаха добре точно за моето специално дете, или са прекалено често срещани (любимо име ми е Елица, но около мен има десет бебета Елици...). И си избрахме друго. Не ми беше удобно да тичам да го раждам другаде, затова го родих тук, дано не съм наранила нечии чувства. И още: навремето в класа ни имаше 4 Николая, 4 Петъра, 3 Десислави и 3 Иви, останалите имена - по 2 - Силвии, Веселини, Цветелини, и т.н. При което още от деца се налагаше да им говорим на фамилно име, да не стават грешки... Мир! Peace

# 66
  • София
Националната идентичност не се запазва само с името. Ако Пенка не знае какво се е случило на Шипка, например, а Майкъл Иван Петров знае-кой от двамата е по-българин тогава?

Подкрепям напълно!  Peace По-добре седнете и изчетете "Граматика на българския език" - ще допринесе много повече за запазването на българската ни идентичност!

4 страници изчетох и не открих обосновано твърдение кое име е българско и кое - не.  Tired Както и примери.

В темата за странни имена на децата в Клю-то една мама се чуди на името "Ивац". Да, ама то е точно старо българско име!

А Давид е един от множеството библейски персонажи. Както и Мария. И какво - размахваме пръст срещу Давид! А срещу Мария?

ooooh!

# 67
Знам че ще има много нападателни майки, но на който не му харесва българските имена, ами да си раждат навънка и да си носят модерните имена.

А на призивът децата с не български имена да раждат навънКА /хайде, бъдете българи и пишете на правилен български/ е направо смешен.
Е]

Първо на първо не съм призовавала децата с не български имена да се раждат НАВЪН.
...

Противоречиш си и то много!  Naughty

... Георги примерно ...

Георги НЕ е българско име, както и повечето, които си мислиш, че са, просто са често срещани през последните 30-40 г. и си ги приемаш за български, но не са  Wink

# 68
...

Скъпа Здравке!
Това, как ще кръстя детето си е много личен-мой и на бащата, избор.
Призива ти за намеса точно в този избор е неуместен.

bouquet
 Hug

# 69
  • София
уникална бактерия(бактериум булгарикус)

hahaha  Joy

Права си, уникална е...  ooooh!

Най-елементарното е да провериш в Уикипедия, ама нали ние българите сме уникални инати... http://bg.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_bulgaricus

# 70
Ето няколко истински български имена. Избирайте.

АБЛEHA, БAГPЯН, БAЛИH, БEЛИMИP, БИСЕРKA, ВАКЛИН, ВЕЛИКA, BИДA, ВЪЛКО , ГАБЪР, ГРОЗДАН, ГОРАН, ГPУДЬО, ГЪЛЪБИНА, ДАЙKO, ДАРEНA, ДЕTEЛИНА , ДИBНА, ДРАГA ...

# 71

hahaha  Joy

Най-елементарното е да провериш в Уикипедия, ама нали ние българите сме уникални инати... http://bg.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_bulgaricus

Peace
И аз мислех да се заям за  БАКТЕРИУМ БУЛГАРИКУС hahaha

# 72
Ето няколко истински български имена. Избирайте.

АБЛEHA, БAГPЯН, БAЛИH, БEЛИMИP, БИСЕРKA, ВАКЛИН, ВЕЛИКA, BИДA, ВЪЛКО , ГАБЪР, ГРОЗДАН, ГОРАН, ГPУДЬО, ГЪЛЪБИНА, ДАЙKO, ДАРEНA, ДЕTEЛИНА , ДИBНА, ДРАГA ...

Ваклин ми хвана окото, но имам момиченце...може би Ваклина Thinking
 Wink

# 73

ти пък  Crossing Arms важно е да се призоваваме, да се обединяваме, той Западът си умира да ни заграби нашето си, изконното, българското, уникалното.

Като споменавате темата за смешни имена на деца, мен лично винаги ме е отблъсквала, не виждам какво толкова смешно има и как може да се подиграват на деца. Ако ще и Клозетка и Тротоарка да се казват, това са деца в края на краищата и дай да се спукаме от смях на техен гръб.

# 74

hahaha  Joy

Peace
И аз мислех да се заям за  БАКТЕРИУМ БУЛГАРИКУС hahaha
Joy Joy Joy
доста се посмях hahaha

Общи условия

Активация на акаунт