Да бъдем Българи с Български имена!!!!!!!

• 14 697
  • 311
  •   1
Отговори
# 90
Националната идентичност нито започва, нито свършва с името!

Добре де, тогава за какво се борите всички, които подкрепихте призива на авторката. Хем няма значение, хем всъщност е екзистенциално важно, хем ви е и смешно. Обърках се вече  Grinning

# 91
  • В Сънландия
Ето няколко истински български имена. Избирайте.

АБЛEHA, БAГPЯН, БAЛИH, БEЛИMИP, БИСЕРKA, ВАКЛИН, ВЕЛИКA, BИДA, ВЪЛКО , ГАБЪР, ГРОЗДАН, ГОРАН, ГPУДЬО, ГЪЛЪБИНА, ДАЙKO, ДАРEНA, ДЕTEЛИНА , ДИBНА, ДРАГA ...
Интересно - колко майчета в целият форум са си кръстили децата с някое от тези имена?Като изключим Албена и Детелина, не съм срещала нито едно от другите изброени

# 92
  • В Сънландия

АБЛEHA, БAГPЯН, БAЛИH, БEЛИMИP, БИСЕРKA, ВАКЛИН, ВЕЛИКA, BИДA, ВЪЛКО , ГАБЪР, ГРОЗДАН, ГОРАН, ГPУДЬО, ГЪЛЪБИНА, ДАЙKO, ДАРEНA, ДЕTEЛИНА , ДИBНА, ДРАГA ...
Мария не е ли???????
Нали БОГородица е навсякъде...
аз на нея кръстих - МАРИЯ
Мария май беше еврейско име а?Да не казвам от къде идва корена на името, защото много майчета ще останат обидени и огорчени, а не бих искала аз да съм причината за това

# 93
Всеки има право да кръсти детето си както желае!
Нелепо ми се струва да обосновавам избора си с това,че евентуално детето ми ще живее в чужбина....
На мен тук,в България,ми се е налагало 100 пъти да обяснявам,че съм Дженкова,с "д" и "ж",а не Ченкова или Денкова.

# 94
Адки тъпо е да се изреждат стари български имена от преди 200 години, за да се подиграваме, виждате ли колко са тъпи, как искате да кръстя детето си Вътка, хахаха  Tired
ТЪПО!
Трябва ли срещу всяко такова име да изреждаме смотани чужди имена, че да докажем, че навсякъде има както хубави, така и грозни и всичко е въпрос на вкус?

Другото АДСКИ ТЪПО е да се повтаря за хиляден път, че видите ли, Георги и Димитър не са български имена, пък Мария и тя не е хахаха, как не се сетихме сами!  Tired

Ако водещ мотив ни е да изберем име, което в целия свят ще го произнасят лесно, то тогава нека да кръщаваме децата си с едно име за момче и едно за момиче и готово. На всички ще им е лесно и на никой няма да му объркват документите, в която и точка на света да попадне. Пък най-добре да се въведе няколкоцифрен код и той да ни е името, така още по-малко грешки ще стават!
Това ли ви е представата за глобализация?

И понеже се изказа реторичния въпрос, че видите ли, нямало 10 хубави чисто български имена, пък после отново се изказа упрек, че никой не бил да пример, ето ви малко примери:

Явор, Ясен, Мила, Яна, Ния, Калина, Боян, Елица, Преслав, Вяра, Деница, Рая, Ивайло, Делян... колко трябваше да кажа?

Мога да дам пример и с Хилдещрунц, Лизелоте или Джошуа, но няма нужда, надявам се да сте схванали мисълта.

Всеки има право да си кръщава децата както иска, името трябва да значи нещо за родителите, независимо къде ще живее и кой как ще му го чете.  Peace

(Дразня се само на малоумната традиция за кръщаване на свекър и свекърва, която се надявам скоро да бъде напълно изкоренена)

# 95
Рада, е моята принцеса, за сега е уникална и на всичкото отгоре името си е съвсем българско  Laughing За това пък в квартала има 5 Йоанни родени тази година  #Crazy
В целия форум май няма друго дете с това име  newsm78 Ще взема да пусна тема 

# 96
  • София

Мария не е ли???????
Нали БОГородица е навсякъде...
аз на нея кръстих - МАРИЯ
Мария май беше еврейско име а?Да не казвам от къде идва корена на името, защото много майчета ще останат обидени и огорчени, а не бих искала аз да съм причината за това
какъв е произхода - пиши ми на лична -
няма да се обидя
 Party

# 97
Поредната тема...
Всеки може да кръсти детето си както иска.
Отмина времето, когато някой казваше как да се казват бебетата (от именника в родилното)

На кой му пука дали детето ми се казва Зюмбюлка или Джесика, примерно
има логика Thinking

# 98
... Георги примерно ...

Георги НЕ е българско име, както и повечето, които си мислиш, че са, просто са често срещани през последните 30-40 г. и си ги приемаш за български, но не са  Wink

Георги, Петър, Димитър, Стефан, Елена, Андрей, Николай, Тодор .... и др. са с гръцки произход

# 99
  • София
Призива звучи тъпо наистина, всеки решава как да кръсти детето си. И никой освен въпросното дете не носи последствиета от това. Има и фамилии, трудни за произнасяне, моята, например почти винаги я бъркат (у нас!) - е, кво, да взема да си я сменя? Не, не си я смених, дори когато се омъжих, защото мъжът ми има обикновена фамилия, а аз исках да си запазя моята, с неговото съгласие, разбира се.

Лично аз харесвам по-универсалните имена, от гледна точка на удобство - и това най-често са библейските имена. Важното е да не звучат смешно с фамилията или прекалено архаично.

От изброените от azaf български имена Дарена например много ми харесва, и познавам момиче, наречено така. Има и други. Така че, не абсолютизирайте с Драгани и Пени.

Egisihora, Рада е чудесно име Peace И лесно за произнасяне!

Няма абсолютна истина, важното е да не обричаме децата да стават за смях!

# 100

Интересно - колко майчета в целият форум са си кръстили децата с някое от тези имена?Като изключим Албена и Детелина, не съм срещала нито едно от другите изброени

Оригиналното име е Аблена - идва от ябълка, доколкото си спомням.   bouquet

# 101
Имаш ли деца? Как са кръстени? Или как предполагаш да ги кръстиш в бъдеще? Нещо тип Вълкана, Зюмбюла и Карамфила?  newsm78

Шансът бъдещите ти (или настоящи, ако имаш) деца да емигрират, е повече от 50% - доколко лесно ще им е в чужда среда с такова труднопроизносимо за чужденец име като Здравка?

Светът се глобализира. Според някои проучвания, след 20 години българите в България ще са по-малко от сегашните т.нар. малцинства, какви ли призиви ще четем тогава?  Tired

Ей, това е много тъпо. Говори за абсолютна липса на самочувствие и самосъзнание. Това за глобализацията е популизъм

Когато кръщаваш човек с първо име Джон, за да се "приеме" добре в чужбина, означава ли, че ако българският татко носи фамилията Зюмбюлев и нея ще промените, за да им е удобно на чужденците да го изричат?

Много е смешно да си кръстиш детето например Джудит или Памела, когато фамилията, която ще носи е Кръстанова или Попиванова например.

Познавам много англичани от индийски произход, които са родени във Великобритания, както и техните родители, но носят индийски имена и не се притесняват как ще ги приме английското население.  

Децата ми се казват Гергана и Тихомир. Общуваме с много чужденци и не намирам да им е трудно да произнасят или запомнят иментата им.

# 102
...Трябва ли срещу всяко такова име да изреждаме смотани чужди имена, че да докажем, че навсякъде има както хубави, така и грозни и всичко е въпрос на вкус?
...

Виж как сама си отговори. Всичко е въпрос на вкус и на лични предпочитания.  Mr. Green
Тогава какъв е смисълът на темата???

# 103
Виж как сама си отговори. Всичко е въпрос на вкус и на лични предпочитания.  Mr. Green
Тогава какъв е смисълът на темата???

Темата е безсмислена, но много по-ненужно е да се изреждат смотани имена с изявлението, че само такива има и че за да кръстиш детето си с българско име, непремено трябва да направиш компромис с естетиката.

Другото абсолютно излишно е на всяка страница по трима недочели темата да влизат и да казват, че Георги, Иван и Димитър не са български имена. И дори темата да стане 15 страници, пак по някой през 5-10 мнения да влиза и да прави същото изявление, все едно току-що е открил топлата вода, пък всички останали са в пълно неведение.

Третата група пък са майки, които са убедени, че децата им са с "чуждоземски" имена и влизат за да покажат колко са засегнати от такъв призив, споменавайки имената на децата си, а именно Виктория, Александър, Мартин и Виктор. И чат-пат Кристиян.

Въобще, тук във форума сред по-нетрадиционно звучащите имена са такива, съставени от името на бабата, дядото, лелята, стринката и лелинчото в стремежа да се угоди на всички, а имена като Естанцуелла, Джошуа и други подобни са доста по-рядко срещани. Така че подобен призив не е много уместен тук. Най-много майката на поредната Виктория да дойде да се обяснява колко й е чуждоземско името.  Tired

# 104
  • София
Всеки има право да си кръщава децата както иска, името трябва да значи нещо за родителите, независимо къде ще живее и кой как ще му го чете.  Peace

Това е истината!

Всяка теория, обвързана с евентуалната емиграция на детето в бъдеще, за мен е смешна и неиздържана. Светът не е само Щатите и Европа. Naughty

Нещата опират до толерантност и приемане на чуждите различия. И правото да бъдат различни другите, според своята същност и усещане. Ако всички бяхме Петко Иванов, нямаше да е шарен светът, пък това му е хубавото! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт