Да бъдем Българи с Български имена!!!!!!!

• 14 698
  • 311
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ето няколко истински български имена. Избирайте.

АБЛEHA, БAГPЯН, БAЛИH, БEЛИMИP, БИСЕРKA, ВАКЛИН, ВЕЛИКA, BИДA, ВЪЛКО , ГАБЪР, ГРОЗДАН, ГОРАН, ГPУДЬО, ГЪЛЪБИНА, ДАЙKO, ДАРEНA, ДЕTEЛИНА , ДИBНА, ДРАГA ...
Мария не е ли???????
Нали БОГородица е навсякъде...
аз на нея кръстих - МАРИЯ

# 76
Здравейте!Аз пък съм 50 на 50,затова и децата ми се казват Паола(типично италианско) и Никола(типично българско).Има и друга страна на нещата(според мен естествено)-след време децата ни да не се срамят от имената си,независимо дали са чужди или български.На мен някак си не ми звучи добре Грудьо,Пенка и т.н.

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 15:19 от rnpn

# 77
Мария не е ли???????
дянали богородица е навсякъде

Е това пък изобщо е най-глобализираното и най-интернационалното име. Еврейско е иначе като произход.   Grinning

# 78
Присъединявам се към призива. Нека не изпадаме в подробно уточняване кое име е българско и кое не. Има имена, които са ТРАДИЦИОННО използвани от българите и тях ние възприемаме като български - Петър, Десислава, Тодор, Теодора, или Божидар, Божидара. Предполагам, че авторката на темата не е искала да разсъждава над етимологията на имената, и под български имена е имала предвид точно такива имена, които ние в съзнанието си възприемаме като български. Такива имена в голямата си част за заемки от гръцки или са просто християнски имена - като Петър, Йордан и т.н.
И предполагам, че всички ще се съгласят, че имена като Джесика, Анабел, Мануел и т.н. не са сред тях. Така че, подкрепям призива.

# 79
  • София
Мария не е ли???????
дянали богородица е навсякъде

Е това пък изобщо е най-глобализираното и най-интернационалното име. Еврейско е иначе като произход.   Grinning
та нали вече сме европеици
 Joy Hug Peace

# 80
Туй то, ами отстреляни зайци сме ние, дано поне тези, които  тепърва ще раждат да имат акъл в главата и да не са като нас.

# 81
  • София
А някой от призоваващите ще ме светне ли каква би била реалната файда от т.нар. призив?
Да се поморализаторства върху тези дето видите ли не използват БГ имена, да се "самоосъзнаят" може би? Другарски съд ли се забърква тук, що ли?
Или може би да се стигне до парламента, че закон да се приеме?
Прощавайте, ама е патетично-смехотворна цялата тая работа  Mr. Green

# 82
depresijka, не са християнски, а еврейски  Peace.
И на мен не ми допада идеята децата ми да носят еврейски или гръцки имена /е, гръцката ми рода много би се зарадвала, де/.

А МАРИЯ също е еврейско име:
МАРИЯ - произходът и значениeто на това име не се знаят със сигурност. Оригиналната форма е старозаветното Miryam. Тъй като в Стария Завет Miryam е името на сестрата на Мoйceй, се предполага, че името й, както и това на брат й, може да е от египетски произход. Според друга теория Myriam идва от арамейската дума за "горчивина". Едно е сигурно - денят на Успение на Пресвета Богородица - 15 август, е приет от православната църква за имен ден на всички с това име.

Peace

# 83
А някой от призоваващите ще ме светне ли каква би била реалната файда от т.нар. призив?
Да се поморализаторства върху тези дето видите ли не използват БГ имена, да се "самоосъзнаят" може би? Другарски съд ли се забърква тук, що ли?

И аз това се чудя  newsm78.

# 84
  • София
И аз мислех да се заям за  БАКТЕРИУМ БУЛГАРИКУС

Първа, първа  smile3534

Сега сериозно, Здравке. Хич не се гордея, че съм българка, защото това не е моя заслуга. Мама тука ме е родила. Обичам си родината, защото тук съм отраснала и как да ти кажа - свикнала съм. Научила съм се да ценя хубавите неща в България. Баща ми е чужденец, живее във Франция, можех и аз да отида там, но предпочетох тук да остана и да отглеждам дъщеря си. Тя ще учи в българско училище. Български език.
Това какъв си роден и как се казваш няма нищо общо с това какъв се чувстваш.
Нито сме по-добър народ от останалите, нито сме по-лош. А и по принцип обобщенията като цяло ме дразнят - аз не приличам на тебе, а ти на Пена, нищо, че сме от едно село.

Впрочем къде е Здравчето?

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 18:48 от мама Зайка

# 85
  • София
  newsm10
Това за другарския съд е удар в десятката!

# 86
Националната идентичност нито започва, нито свършва с името! Всеки има право на избор как да кръсти детето си. Обаче, според мен голяма част от родителите, които кръщават децата си с откровено чуждестранни или по-точно казано, несвойствени имена за българската среда, не си дават достатъчна сметка как точно това име се съчетава с фамилията на детето. Ето няколко реални примера: Ивет-Мари Парушкова, Мелъни Хаджикосева, Нанси Грозданова...Ричард Груев, ами на мен тези съчетания ми звучат супер нелепо и неестествено. Аз самата имам име, което е било много рядко срещано във времето, в което съм се родила, но звучи съвсем добре с фамилията ми. Винаги съм се чувствала прекрасно с името си и съм била благодарна на родителите ми за него, но винаги са ми обърквали името и са ме питали защо съм кръстена така.

# 87
  • Габрово
Аз съм благодарна на моите родители, че не са ме кръстили Здравка например, а са ми сложили по-модерно именце Flutter

Имахме една много красива учителка, която се казваше Драганка .... еди коя си - ами хич не се връзваше това име на тази красива жена според мен, нищо, че звучи българско:mrgreen:

# 88
Присъединявам се към призива. Нека не изпадаме в подробно уточняване кое име е българско и кое не. Има имена, които са ТРАДИЦИОННО използвани от българите и тях ние възприемаме като български - Петър, Десислава, Тодор, Теодора, или Божидар, Божидара. Предполагам, че авторката на темата не е искала да разсъждава над етимологията на имената, и под български имена е имала предвид точно такива имена, които ние в съзнанието си възприемаме като български. Такива имена в голямата си част за заемки от гръцки или са просто християнски имена - като Петър, Йордан и т.н.
И предполагам, че всички ще се съгласят, че имена като Джесика, Анабел, Мануел и т.н. не са сред тях. Така че, подкрепям призива.

Много точно казано,  PeaceТочно това исках да кажа,вярно е че най-често срещаните имена и най- иизползваните от нас не са български, но те толкова са навлезли в нашия живот, че са си станали наши.
Повтарям за кой път, независимо че имена като Георги, Йоан, Иван и т.н. не са български ние си ги имаме за наши , и не за това беше темата все пак но.....
Май само се чудим с какво да си губим времето и навлизаме в безсмислени спорове bowuu

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 15:39 от hrisi23

# 89

Много точно казано,  PeaceТочно това исках да кажа,вярно е че най-често срещаните имена и най- иизползваните от нас не са български, но те толкова са навлезли в нашия живот, че са си станали наши.
Повтарям за кой път, независимо че имена като Георги, Йоан, Иван и т.н. не са български ние си ги имаме за наши , и не за това беше темата все пак но.....
Май само се чудим с какво да си губим времето и навлизаме в безсмислени спорове bowuu

Що бе, нали в спора се ражда истината?! Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт