СНБМ - инициативи - 16 част

• 16 582
  • 299
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Толко много грешки и дезинформация на едно място не бях чела от много време. И то във вестник с претенции да е сериозен и с най-голям тираж в България.

В. "Труд" 05.01.2008 г.
Цитат
Грижим ли се за майките у нас?
Българката излиза в отпуск по майчинство 45 дни преди да е родила. След раждането тя получава 90% от заплатата си в продължение на 345 дни. Когато те изтекат, майката има право на 2 г. отпуск, в който ще получава месечно минималната за страната работна заплата. Ако обаче реши да прекъсне отпуската си по майчинство , държавата й дава /пак за същия срок/ върху месечното възнаграждение още половин минимална работна заплата.
Има и програма „Подкрепа на майката”. Ако тя реши да работи, държавата ще плаща една минимална заплата месечно на жената, която гледа бебето. Условието е тя да е безработна, регистрирана в бюро по труда. За първото и всяко следващо дете държавата плаща  т. нар. „детски добавки” от 25 лв. Ако в семейството се родят близнаци или тризнаци, пак държавата осигурява на майката месечно по 37,50 лв. За всяко едно от бебетата.

И на фона на тази статия не знам колко истина има и в другите данни написани на същата страница от същата авторка
Цитат
Как качиха раждаемостта
Правителствата на много държави с ниска раждаемост започнаха политика за увеличаването й. Ето какво предприеха:
• ФРАНЦИЯ: Майките получават 16 седмици неплатен отпуск за първо и второ дете и 26 седмици за трето. За семействата с 3 и повече деца са предвидени държавни субсидии. Средно на жена в детеродна възраст във Франция се падат по 1,9 деца. /Информацията е за 2005 г./
• ГЕРМАНИЯ: Немските майки получават 14-седмичен отпуск, както и до 36 месеца неплатен отпуск за гледане на деца. Средно на жена в детеродна възраст в Германия се падат 1,37 деца.
• ИРЛАНДИЯ:   Майките получават 26-седмичен отпуск, бащите 14-седмичен отпуск. Средно на жена в Ирландия, която е в т.нар. фертилна възраст, се падат 1,99 деца.
• ИТАЛИЯ: За второ дете правителството дава еднократна помощ от 1000 евро. Средно на жена в Италия, която може да има деца, се падат 1,37 деца.
• НОРВЕГИЯ: Майките имат право на 12-месечен отпуск, по време на който получават 80 процента от заплатата си или 10 месеца, през които им се плаща 100-процентова  заплата. Бащите взимат 4-седмичен отпуск. Средно на жена се падат 1,81 деца.
• ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: Майките получават 6-месечен платен отпуск, по желание и 6-месечен неплатен. Средно на жена се падат 1,74 деца.

# 76
  • София
  Момичета, някой може ли да ми каже освен Мишленце, дали някой друг има дисковете с клипчатета за кръглата маса? Във вторник ще се снимам в предаването "Часът на мама" и ми се искаше ако може да им предложим да ги излъчат?
  Ренци дали няма копия или някой друг?

# 77
  • София
  Никой ли вече не се появява тук? Дали Крум Савов или Елена нямат дисковете?

# 78
  • София
  Никой ли вече не се появява тук? Дали Крум Савов или Елена нямат дисковете?

Би трябвало и Хриси да ги има. Най-добре и звънни по телефона.

# 79
  • София
  Не говорила съм с Хриси, каза че в Кали има, но в момента не е май в Бг.

# 80
Здравейте момичета.
Както Мими е писала, ще участва в "Часът на мама". След като Деси писа , че са правили предаване за близнаците им се обадих и говорих с тях.
Елена Петрова за съжаление не е в София и няма как да участва, Кали още я няма, така че Мими се съгласи да преодолее сценичната треска и да участва   bouquet

Утре ще звънна на Живка от МТСП да се уговорим кога ще се видим относно програмата, защото тя беше отпуска, а и Алекс беше много зле тези дни.

Съжалявам, че не пиша тук, обаче с темата за приема в градините съм изпушила вече, за нищо друго не ми остава време. Утре пак ще звъня на Камен Йорданов да го тормозя.

Едно въпросче, от БАОО си правят годишен бюлетин и искат да ни включат в него.

Може ли някой от вас да извади някаква обща информация от сайта или от брошури?

Мен ме помолиха да им извадя някои неща от законодателството , които касаят осиновителите.

Искат да сложат и наш банер на сайта им, нещо против имате ли?

# 81
Хриси, най-после да се появиш в темата, вече мислех, че полвината сте забегнали по чужбините или нещо децата са болни. Днес мишлетата имат рожден ден. Да са и живи и здрави на Кали! Не знаех, че в темата за градините е такава тарапана, ще вляза да видя какво става, ако има нужда от морална подкрепа.

Наистина ще е добре да се вземат тези клипове. Някой има ли на Кали координати в чужбината, поне да каже къде са, може би майка и тук или някой може да ви ги даде...все някой им наглежда жилището...  newsm78

С Доли всичко наред ли е?

# 82
  • София
Хриси, сигурно не ти издържат нервите с темата за детските градини, но и вестниците с тяхната дезинформация не помагат особено

Записват в детските градини само с ЕГН
В. "Новинар"
Цитат
Единственото, което е необходимо, за да бъдат записани в столичните детски градини децата, е техният единен граждански номер, обясни вчера зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова. От няколко дни работи новата система за записване на децата в градините по интернет. Така родителите избягват чакането на опашки, освен това могат да подадат молба за няколко заведения, в които биха искали да запишат детето си, допълни Фандъкова. Според подадените молби децата се класират по желанията на родителите. Все още обаче има липса на достатъчно места в детските градини и ясли. За да бъде преодолян този проблем, е необходима сериозна инвестициионна политика. Така ще бъдат изградени нови заведения и ремонтирани съществуващи такива, допълни Фандъкова.

Почвам да се чудя има ли смисъл да четем какво пишат във вестниците. На колко от написаното можем да вярваме. А тези които получават информацията само от там... Sad

Съдът реши: болничните ще се изплащат за 3 дни

Обжалват за плащане на болнични до 3 дни

# 83
Здравейте и от мен. Всичко е наред с мен, но миналата седмица бях в отпуск и си бях дала почивка от всичко.

Първо да кажа Честита Нова Година! Пожелавам на всички една пълна със здраве и щастливи мигове година!

Ще гледам днес утре да се чуя с Миряна или Краси, за това какъв ще бъде графика на проекта с тях, т.к. ми беше споменала, че ще има промяна в датите на обучението след НГ.

# 84
Едно въпросче, от БАОО си правят годишен бюлетин и искат да ни включат в него.
Може ли някой от вас да извади някаква обща информация от сайта или от брошури?
Мен ме помолиха да им извадя някои неща от законодателството , които касаят осиновителите.
Искат да сложат и наш банер на сайта им, нещо против имате ли?
Аз съм съгласна за информацията, но нямам възможност да пиша тия дни. Мога да пратя информационната ни брошура в pdf формат.
Нямам против и да сложат наш банер на сайта им.

За клипчетата на близнаците, не ги ли бяхме качвали някъде  newsm78 Влади имаш ли спомен душа?

Забравих да кажа, че като координатор започвам да пиша тримесечния си отчет (в случая ще обхвана цялата 2007 накратко). Да напомня и на другите координатори да направят същото. Кали, доколкото помня беше подготвила нейния преди за замине.

# 85
Клиповете мога да ги потърся на моето рс дали ги имам, или сред останалите материали от кръглата маса, дали е изостанал някой диск.
Иначе ги има тук, но съответно им е намалено качеството.
http://www.vbox7.com/play:82801351
http://www.vbox7.com/play:71ce05f6
http://www.vbox7.com/play:2b776853
http://www.vbox7.com/play:fe87ece8

# 86
  • София
  Качините и аз ги открих, но качеството е доста лошо, не мисля че биха ни свършили работа. Чудя се дали докато стане време да се излъчва, няма да ги открием евентуално, и те да се съгласят да ги добавят някъде. Реално май никой още не е говорил с тях за клипчетата просто защото ги нямаме.

# 87
Довечера ще пиша дали имам клиповете на диск в нас.

# 88
Момичета, за много години. На всички желая пълна къща със здраве и усмивки.

Аз вече съм на линия в БГ и полека ще отпочвам новата година.

# 89
Споко момичета, предаването ще бъде другата седмица, Кали ще се върне и ще имаме клиповете.

Общи условия

Активация на акаунт