Зъбен гранулом

• 399 081
  • 897
  •   1
Отговори
# 390
  Здравейте,
предстои ми лечение. на гранулом на зъб, който не е бил правилно запълнен преди 15 години, цветът на зъба е вече променен. Това, което ме притеснява е, че съм бременна. Стоматологът ми е на мнение, че не бива да отлагам,  тъй като при евентуално понижаване на имунитета, може да се стигне до лоша инфекция. Никъде в нет-а не можах да намеря и информация дали и как едно такова лечение може да повлияе на бебето.  Някой да е запознат?
 Благодаря предварително!

# 391
  • Добрич
Не знам как може да повлияе,но моя стоматолог като разбра че съм бременна,каза че не би правил такива манипулации,освен нещо спешно. Всъщност с единия ми гранулом тъкмо приключи лечението и аз разбрах,че съм бременна,той си отдъхна.

# 392
Ох, и аз не знам как може да повлияе. Доколкото разбрах лечението ще включва отваряне на зъба, почистване на каналите от бактериите и мъртвата тъкан и затваряне, не се налагало упойка, защото е умъртвен. Моят стоматолог твърди колкото по-рано, толкова по-добре, защото ако се възпаляло по време на бременността или след това, би причинило по-сериозни проблеми. След това не ставало по време на кърменето. Трябва скоро да взема решение и не знам какво.

# 393
Mahon, аз си мисля, че щом няма да ти слагат упойки или да ти вадят зъб, по-добре да си оправиш зъба сега.
Едва ли ще е по-вредно за бременността, отколкото това да стоиш с дремеща инфекция в устата, която и не се знае колко е дремеща.

# 394
Aniese, благодаря!
И аз така реших и в понеделник съм на зъболекар. В крайна сметка един болен зъб се отразява на целия организъм така или иначе.
Благодаря на всички за мненията.

# 395
Здравейте ! Искам да попитам Периодонтита само при зъби които са били правени ли се се получава, или може и да се получи при зъби които никога не са имали Кариес, Пулпит, при напълно здрави зъби. Благодаря предварително.

Аз бих искала да повторя въпроса. При мен е точно така. Зъбът не е лекуван никога, преден е и е точно до горните резци. Утре съм на зъболекар. Ще чуя и неговото мнение.

# 396
И аз да се запиша в темата. И аз съм с гранулом на 6-ти долен кътник. Лекуваме го от около месец (трепанация на кореновите канали, промивки с дезинфектанти, пълнене на канали). В момента съм с временна пломба и запълнени канали, но имам отток в костта и не мога да се храня с този с този зъб. При натоварване оттокът се увеличава. Може ли някой да ми каже какво мога да предприема от тук нататък (йонофореза, лазерни нагревки, отваряне на зъба и нова дезинфекция на каналите....). Зъболекарят ми иска да изчакаме, но аз не виждам подобрение на нещата. Колко време мога да чакам без да има опастност от усложнения? Притеснявам се да не се стигне до трайно увреждане на костта.
Моля, за съвет от потребителите с по-голям опит в лечението на този проблем и от стоматолозите консултиращи форума.

# 397
Aniese, благодаря!
И аз така реших и в понеделник съм на зъболекар. В крайна сметка един болен зъб се отразява на целия организъм така или иначе.
Благодаря на всички за мненията.
Има значение в кой месец отиваш на зъболечение. Питай ги, те трябва за  знаят. Има месеци, в които е опасно за бебето, има месеци в които не . Забравих кои бяха - четни, нечетни... Това го знам от добри зъболекари.

Amelana , жабури се със смрадлика поне 10 пъти на ден. Сложи през нощта сладко тесто на отока / равни части 1 с.л брашно, вода, захар/ Замеси твърдо тесто , ако тр добави още брашно и гоналожи върху болното м да се залепи. После сложи отгоре памучно парче .
Може да облепиш зъба и венеца с прополис. Това го пробвай 2 дена и 2 вечери.
На  2 сутрин, ако отока не е спаднал значи положението е много сериозно. На твое място бях го извадила, както и направих.

Последна редакция: нд, 10 мар 2013, 17:25 от Mislq

# 398
Лечението на периапикалните изменения - във Вашия случай зъбен гранулом се извършва чрез добра механична и химична обработка на кореновите канали на зъбите. Нашия съвет е да потърсите консултация със специалист - ендодонтист.

Екипът на Медикъл Дент

# 399
Лечението на гранулома мина успешно, без упойки. Бяха ми казали, че до 3тия месец не бива, после е ОК. Пропуснах контролната ренгенова снимка след запълване на каналите. Иначе като цяло беше търпимо, сложиха ми и пънче с коронка.

# 400
Когато имаш добър зъболекар, гранулома не бива да ти представлява проблем, но е много специфично лечението му- знам го от личен опит.

# 401
Здравейте, след снимка се оказа, че имам гранулом под една стара коронка. Отваряне, почистване на канали и в четвъртък ми запълниха каналите с лекарство. Казаха ми да пия алулин ако много ме боли и имам час чак след 2 седмици да действа лекарството, а утре пътувам и ми е много притеснено, т.к. зъба ме боли адски много, но няма оток. Някъде четох, че трябвало да ми предпишат антибиотик? Вярно ли е това? Нормално ли е да ме боли толкова? Зъболекарката ми каза, че ще ме боли и че е хубаво да го изтърпя. Какво мислите вие? На всичкото отгоре нямам рецепта за аулин и не ми дават в аптеката. Добре че имах от преди в къщи. Не мога да си намеря място от болка, а да ям е изключено. МОля ви за съвет и мнение!

# 402
Съветвам те да се обадиш на стоматолога си, за да ти каже какво да пиеш. В моя случай въобще нямаше болка след запълването на каналите.

# 403
Здравейте.За съжаление и аз съм поредната с гранулом на зъба Sad Стара пломба много забатачено положение спокойно мога да си бъркам с клечка за зъби под пломбата а и за капак с периодонтит и венеца ми се отдръпва спокойно.......
Говорим си с мъжа ми и сме объркани и притеснени предлагат ми да ходя на йонофореза 5 дни и щели да ми го излекуват и след 3 месеца снимка за да се види какво е положението с две думи я се излекува я не.
Обмисляме вариант за вадене на зъба но гранулома е голям и е засегнал костта преди 4-5 месеца ми вадеха подобен зъб с гранулом засегнал костта...беше нечовешко къртене докато ми го извадиха но поне упойка ми биха няколко пъти.... след ваденето се започнаха мъките болеше ме и не можех дори да говоря прахчета и силни антибиотици от които ми ставаше лошо трябваше обилно да хапна за да не ми призлява.Спасиха ме колкото и да не ми се вярва но-шпа и спазмалгон комбинацията е страхотна на зъбобол или други болки поне на мен ми помогна.
Сега се чудя какво да правя но клоня към вадене ще е мъки няколко дена но ще съм сигурна че няма да имам микроби и какви ли не гадости в устата си....
Все пак здравето е най-важо...но нямаме възможност да отделяме големи суми всеки 3 месеца за лечение което не е сигурно че ще има ефект.Утре имаме час при зъболекаря отново ще се консултираме с него и трябва да вземем някакво решение....

# 404
Здравейте днес бях при зъболекаря ми...и събрах малко полезна информация.Боли ме самата челюст(все пак грамулом засяга и малко от костта) но той  каза че това е нормално защото е сложил само лекарство за гранулома без обезболяващо в моя случил не ми е сложил обезболяващо защото не ме е боляло по време на почистването на каналите.Обнадежди ме все пак бях се настроила за вадене.Другата информация която разбрах е за йонофорезата което аз лично не знаех какъв е нейния принцип на лечение с въпросните токове така да се каже които се пускат по време на процедурата,те помагат на лекарството да навлезе в гранулома и натам какво точно ставаше не можах да запомня но унищожава гранулома и в последствие самия организма изкарва по някакъв начин вредните организми.И затова се прав снимка на корените след 3 месеца за да се види дали всичко е минало добре. Simple Smile
За мен тази информация е полезна надявам се да съм била полезна и на другите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт