Зъбен гранулом

• 398 927
  • 897
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
Януари, от панорамна снимка разбрах, че имам гранулом на един зъб. Ще го лекувам през есента.
Според зъболекарката ми няма смисъл да се тревожа предварително.

Работата е там, че с гранулом нищо не се знае. Миналото лято "избухна' един мой и загубих зъб.Но може да откараш доста време без проблеми. Божа работа.

Истината е, че за грануломите всичко се знае. Те се лекуват и зъбите могат да преживеят след това години наред (20-30-40...). Важното е да се премахне бактериалната инфекция и след това резултатът ще е налице.
Ето тук (на 2-ра позиция) http://venelinov.com/gallery_cat.php?l=bg&cat=4 имаме един случай от преди много години, който успяхме да излекуваме при условие, че 3-ма хирурзи искаха да го вадят, защото имал киста (огромен гранулом). Слава богу пациентката ме послуша и все още е със зъба си.

# 466
  • Варна
Д-р Венелинов, а ако вече има оток, заради гранулом!

В интерес на истината аз реших този ми зъб да бъде изваден. Уплаших се.
Но иначе първо ми предложиха да опитат да го спасят, но гаранцията за успех беше малка.

# 467
  • Варна
Д-р Венелинов, а ако вече има оток, заради гранулом!

В интерес на истината аз реших този ми зъб да бъде изваден. Уплаших се.
Но иначе първо ми предложиха да опитат да го спасят, но гаранцията за успех беше малка.

Отокът няма значение! Грануломът се ЛЕКУВА!
Аз имах един зъб, който преди 19 год. два пъти ми прави оток, от който чак ми се беше затворило окото. Тогава бях студент и моят асистент направи всичко възможно да ми го излекува... още ми е в устата. Simple Smile
П.С. ...и се надявам поне още 20 да си е там! Wink

# 468
  • Варна
Да, в днешно време може би сте по-уверени в силите си, зъболекарите! Hug

Хем съм от хората, чиито зъби са кът и уж се старая да се борим да ги задържа, но инфекция в главата ми е страшно. Confused

Сега много хора плащаме заради недобре запълнените канали някога! Twisted Evil Що такава е била практиката?

Имам въпрос, който в момента не ме касае, но ме мъчи от много години.
Как се процедира сега, ако кътните зъби растат рахитични, почти без корона някои?
Преди около 30 години, първо чакахме да ми пораснат зъбите и тогава да се запълват и лекуват. А това е болка. Twisted Evil

# 469
Зъбите са ми болна тема, преди месеци загубих 2 зъба и много тежко го изживях.Сега прелекувам всички налични зъби и моята зъболекарка сваля всички пломби и запълва всички канали наново.Бях потресена от това, че на пломбиран и уж със запълнени канали зъб извади част от нерв.Зъба е пломбиран от над 15 години. Tired В момента имам и 2 зъба с грануломи които ми лекуват.Оптимист съм и ще се боря за тях до последно.

# 470
Имам гранулом.Отказват да го лекуват, защото има логанов щифт, който не се наема никой да извади
Какво може да се направи ?

# 471
  • Варна
Имам гранулом.Отказват да го лекуват, защото има логанов щифт, който не се наема никой да извади
Какво може да се направи ?

В повечето случаи, металните щифтове затрудняват работата, но не я правят невъзможна. Премахва    се щифта и се прелекуват каналите, за да настъпи оздравителен процес.

# 472
Благодаря за отговора,

Казват, че щифта е много надълбоко и коренът щял да се пукне, а и самият щифт ако се скъса

Няма ли пасти за размекване на цимента и по-лесно изваждане на щифта?

# 473
  • Варна
Благодаря за отговора,

Казват, че щифта е много надълбоко и коренът щял да се пукне, а и самият щифт ако се скъса

Няма ли пасти за размекване на цимента и по-лесно изваждане на щифта?

За да се извади канален щифт се ползва ултразвук. Така той разчупва цимента без да разрушава дентина на корена.
Ето един пример: На първият клиничен случай (http://venelinov.com/gallery_cat.php?l=bg&cat=4) - КОРЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ НА ГОЛЯМА КИСТА, на кътника има огромен щифт, който махнахме без опастност за зъба и той вече 8 год. си е в устата на пациентката.

# 474
Крив корен на зъб технически може ли да се почисти докрай ?

Как става ?

# 475
Имам въпрос към знаещите и можещите  Laughing

Имам костен джоб и боли, девойката го чисти два пъти, но то си боли, реших да го пръскам или мажа с нещо и от ровене в интернета попаднах на доста информация за ползите от йодасепта за венците, нещо, което у нас направо не се използва.
На английски има информация и изследвания на ключова дума povidone iodine gums.

Добре, взех спринцовка и си пръсках на два три пъти леко между двата зъба и с опит леко между венеца и зъба, има ефект или поне болката намаля.
Сега обаче не мога да намеря инфо колко пъти се пръска примерно на ден и с каква продължителност може да е това пръскане - няколко дена, седмица или месеци.
Йодът бил принципно с много малко странични ефекти, с повидина се освобождавал бавно и не изгарял, някъде пишеше даже, че веднъж намазано, ефектът траел с месеци, което хич не ми се вярва.

Йодасептът е 10% разтвор, разрежда ли се още или не?

# 476
Здравейте, аз съм бременна в 24г.с и имам два зъба, които са разрушени. На снимка от преди година и 2,3 месеца всичко е наред, но зъболекаря, при който ходя казва да се извадят, защото можело да има грануломи. Тъй като не мога да направя снимка бременна, бих искала да знам евентуални грануломи много ли са опасни за плода и какви могат да бъдат последствията, защото съм силно притеснена!?

# 477
  • Варна
Здравейте, аз съм бременна в 24г.с и имам два зъба, които са разрушени. На снимка от преди година и 2,3 месеца всичко е наред, но зъболекаря, при който ходя казва да се извадят, защото можело да има грануломи. Тъй като не мога да направя снимка бременна, бих искала да знам евентуални грануломи много ли са опасни за плода и какви могат да бъдат последствията, защото съм силно притеснена!?
Щом са силно разрушени, най-вероятно са мъртви. Спокойно можеш да отидеш на зъболекар да ги оправи. И да се наложи някаква упойка-не се плашѝ!
Грануломите ти са само евентуални- аз бих изчакала да родя, да направя снимка. Но иначе зъбите можеш да спасиш и сега. Това са два зъба, не ги давай! Hug

# 478
Да, така е, че са евентуални, но не знам дали да изччакам. Точно заради това искам да знам какви могат да последствията за бебенцето при един гранулом. До какво може да доведе той. Аз също снимка не бих направила или ги вадя или изчаквам, но не знам кое е правилното решение.

# 479
  • Варна
Честно казано, най-лесното е да ги извадиш. Това може да стане по всяко време, ако се получи "избухванка".

Вариант 1-изчакваш- ако ти се рушат по-бавно зъбите, веднага след като родиш-снимка и лечение.
Вариант 2-оправяш ги без снимка. Като родиш, правиш снимка и ако трябва-прелекуваш. Ще ти излезе по-евтино от ако ги извадиш. Това е моя вариант.

Евентуален гранулом-не съм лекар, но едва ли би повлияло на бебето. Дано се изкаже зъболекар и дано те посъветва да си запазиш зъбите! Hug Аз не съм лекар.

Kaili, ти всъщност пародонтален джоб ли имаш?

Общи условия

Активация на акаунт