Passione Natalizia 2 - Италия 75

• 21 571
  • 281
  •   1
Отговори
# 210
Ник, успех с докторите! Дано се оправи малкия сладур, а ти се успокой! Миликс, хубаво си решила с тези разходки! Ти си за бой да си толкова близо до морето и да не водиш Маргото, да диша хубав въздух. За езиците, английския го поддържам в работата, а италианския с телевизия, радио и разговори. Наскоро ми се случи едни руснаци да ме питат за посоката към един град. Ако ви кажа какъв диалог проведохме ще умра от срам   Embarassed Някога го говорих перфектно, а сега като се опитвах да сглобя изречение и първо ми идва думата на италиански, после на английски и докато се сетя за руската те руснаците вече питат на руски така че да отговоря с "да" или "не"  hahaha Разбрахме се с доста зор и жестове и се ядосвах на мен си как съм го занемарила.   Crazy  Иначе като слушам разбирам.

# 211
Здравейте Дами!  Hug Нали знаете, 4е аз 4ат-пат се вклю4вам активно, но редовно ви 4ета.

Заинтригува ме въпросът около поддържането на езиците. От ли4ен опит знам, 4е средствата за масова информация са доста годни за тази цел... особено телевизията и вестниците. Но с италианската телевизия не сме на "ти". Нищо не ми допада от предложението на италианците по ТВто. От толкшоута и тв-игри доста се затъпява. И Скай имаме вкъщи, тa поне 4уждестранни канали хващаме.

Вие как оценявате италианската телевизионна програма? Какво гледате?   

Ина4е аз за езиците имам късмет с работата, защото ежедневно ми дава възможност да си упражнявам английския, немския и италианския... от време на време даже и руския, но той ми е втори май4ин език. С 2 вдигнати ръце съм "за" филми на оригинален език и вестници/списания.   

my 2 cents... 

# 212
Много слаба активност днес  Confused И Ник я няма да каже за Габи. По повод:
Цитат
Вие как оценявате италианската телевизионна програма? Какво гледате?
моето мнение е, че е гола вòда  Tired Рядко се среща хубав филм, а предаванията просто са обида за интелекта. Особено неделя няма нищо за гледане, ако не си футболен запалянко  Crossing Arms И все едни и същи физиономии, много от които отдавна трябваше да се оттеглят от екрана. Мнението ми е относно каналите на Rai и Mediaset.

# 213
Не мога да кажа, че специално сядам да гледам нещо, но да кажем, че гледам новините, стриша, джери.
Напоследък Леонардо. Според мен трябва да се гледа повече италианска телевизия, заради езика,а  и не само - да си адекватен на случващото се. Разбира се, това, че др. седмица започва гранде фрателло е ужасно, него мъжа ми го гледа.
Обикновено вечер аз си гледам сериалите на лаптопа, той гледа някой мач или просто дреме пред каквото има по 105.

# 214
Момичета , все се каня да ви питам има ли в Италия домове за сираци (като нашите ) ..???Така масово ли си изоставят тамошните майки децата ???Малко тъп въпрос , но много пъти съм се питала как изглежда един такъв дом само че в Италия ???Може би са към църквата ???На какво основание там си изоставят децата ???Изобщо съществуват ли такива домове ??А как стои със старческите домове , за хора без близки и роднини ..
Сигурно Лени ще се включи , доколкото си спомням е работила по разни социални програми .. незнам може и да бъркам .И все пак интересно ми е как другите страни процедират от тези въпроси ????

# 215
Маркрит, не съм запозната в детайли, но това, което знам и съм чела, ще ти го кажа 
Италия е имала много сираци и изоставени деца след втората световна война. Тогава е имало и доста институции, като най-логичен отговор на големия  брой деца. В нашата област, например е много разпространена фамилията Казадеи, които са деца, внуци на сираци, които като са ги вкарвали в дом  след войната и са им давали и една фамилия. После става ясно ( на всички страни в Европа, Америка), че институционалната грижа не е ефективна и започват процес на деинституционализация, който е така модерен в момента в БГ.  По това време вече има и Уницеф и изобщо децата стават нещо като приоритет, създава се конвенцията за правата на детето и тн.  В момента, няколко десетилетия по-късно има т.нар алтернативни грижи , които включват приемни семейства, осиновяване, kinship care ( не знам какс е превежда, да се гледа от роднина), общинско базирани програми, дневни центрове и прочее типове грижа,  които максимално да запазвят правото на детето да живее в семейна среда , докато чака или събиране на семейство, или връщане в семейство, или осиновяване и тн.  Предполагам обаче, че имат институции за деца с  криминални прояви, деца с увреждания и тн.

Аз не съм много наясно, защото тук системата е на няколко светлинни години напред и още дори не мога да осъзная с малкия си мозък кое какво е,  но тук са много развити т.нар кооперативи, които са нещо като неправителствени организации на държавата . През тях освен пари текат и безчет програми от всякакво естество.

За възрастните хора: Много алтернативи има. И от личен опит се запознах и от проучване.
По принцип има старчески домове ( и частни, които са много скъпи  и общински базирани). Има и специализирани такива ( напр. за хора с Алцхаймер) под формата на етаж, крило или отделно. Освен това има и други избори - дневни центрове ( свекър ми посещава дневен център), програми за домашна грижа,  мисля, че имат и социален патронаж, но не знам как се казва. Освен това има и възможност за социален помощник вкъщи ( виж до това не знам кой се е доредил).
При всичките тези типове грижа се предполага, че възрастния човек плаща.  Ние плащаме 550 евро месечно за 'детската градина" на свекър ми, което обаче не го удря в джоба, защото почти изцяло се покрива от инвалидните му.
Социална услуга ' хоспис' - специализирани, неспециализирани. Свекърва ми беше в хоспис като 5 зв. хотел за което не сме платили нито цент.

И така,  системата е много децентрализирана.  Горе долу това е, което знам.  Rolling Eyes

# 216
Много ти благодая за бързия и изчерпателен отговор !!!!  bouquet  bouquet  bouquet
Знаех си че ще се включиш с нещо интересно като инфо , благодаря ти .
Ехххххххх кога ли и изобщо дали ще попием нещо от Италия , поне в това отношение ... Tired

# 217
виж ква информация давам, докато гледам Фантастичи 4  hahaha

# 218
Добро утро! Как е времето при вас? Тук никакви изгледи да се стопи ледът  Rolling Eyes Лени, теб Гранде фрателло те плаши, ама  като гледам какво шоу се готви по Италия уно - "50 блондинки срещу един мъж"  hahaha Кастингът все още тече, дали да не се запиша  Thinking Обаче Овчева ще ми е голяма конкуренция  Laughing Чудят се вече какви щуротии да измислят... Дайте да решим дали следващата тема да е за Св. Валентин / Трифон Зарезан или още е рано. Много отсъствия има напоследък  Crossing Arms Успешен ден на всички!

# 219
Ей ме на и мен  Crazy

Италианската телевизия е много пари за празен мозък!
Аз общо взето я имам за фон,защото още не се наканваме да купим едно малко стерео   Heart Eyes
Нали съм казалинга и наобяд като се приберем гледам Антонелла,Стришша и на друго май не държа  newsm78
Вечер евентуално някой приятен филм,но от доста време дават супер стари филми  #2gunfire

Определено реалитита - не,по канале5 следобед не ги гледам тия тронисти!

Буона доменика  Sick ,евентуално гледам рай1!

Но някое друго сериалнче ако попадна...например вчера в 15 часа по Италия1 даваха първата серия на Остийн Каунти (май така беше)  newsm78  ...Сонита , в събота май в 20 май дават Уна Мамма пер Амика!

Ник,какво стана?

Маркрит,ще се поинтересувам и ще ти кажа!Аз имам наблюдения само за самотна майка,която няма къде да живее и от социалните я настаниха в Социален Дом,в който остава,докато не и дадат общинско жилище,намират и някаква работа - чистачка в болница и детето е прието в общинската ясла веднага!Тоз социален дом е на 2рия етаж в клуба,в който ходим...не мога да кажа,че е приятно,но пък я настаниха за 10дни след пускане на молбата....според мен бързо!

Наоколо съм  Crazy

# 220
  • София
Здравейте банда!
Наминавам насам, да ви видя.
Благодаря за милите думи!  bouquet
Май Деси беше питала какво работя - 3Д визуализации на сгради.  Peace супер интересно ми е , но на детегледачката детето пак е болно и тази седмица съм отново вкъщи, където с малкия е абсурд да се работи.  ooooh! Направо си мечтая за момента, когато ще са самостоятелни и двамата и няма през 2 минути да викат "мамоооооооооо". Rolling Eyes
Гледам за езиците си говорите - кофти работа е, като не се практикува. аз и английския и италианския съм ги забравила. Ето, сестра ми да каже, че като отида и първите дни съм като парализирана. В края на седмицата се отпускам и на следващия ден заминавам.  Joy Няма начин.
А ние с мъжа ми си мечатем за телевизия тип "италианска', покрай двете деца не можем дори филм да изгледаме, така че ако можеше да има леки предавания като вашите, щеше да е страхотно. Ама няма.
Целувки на всички!

# 221
Ооо,КлемиSimple SmileСтисни зъби още малко....все пак си си изпълнила карт-бланша т.е. два броя за героя....ние,които сме все още на първото да му мислим  Crazy

Да вярно е италианската е доста по-напред от българската  Peace Няма място за сравнение  Naughty Е, вярно,че ни събират и по 106 евро на семейство на година де брррррррррр

А и още нещо за телевизията....дразни ме много,че са програма в програма,т.е. канят се между предаванията си и са все едни и същи лица!

Опинионистите са ми най-на душа....искам такова да работя  Crazy

# 222
  • София
 Heart Eyes
Стискам зъби аз, ама вече взеха да се запилват от стискане.  Joy
Тук също се канят от предаване в предаване и от риалититата ги въртят навсякъде, много е тъпо.  Rolling Eyes
А тебе те чакаме да ни изненадаш тази година с второ.  baby_neutral  Hug

# 223
Аз общо взето я имам за фон,защото още не се наканваме да купим едно малко стерео   Heart Eyes
Kaла, ние у нас много слушаме радио. Фенове сме на швейцарското Рете Тре. Laughing
Но когато пускаме телевизора, 90% от времето пак го ползваме за музика.
Ако имате Скай, има ужасно много канали за музика. Не знам дали си обръщала внимание.
От 730 нататък започват радио каналите (без образ, само музика) и са над 20. А напоследък сме на вълна MTV Gold, канал 705, с най_добрата музика от 70_те, 80_те, 90_те години. Simple Smile

Клеми, здрасти! Simple Smile Браво за 3Д визуализацията на сгради! Имам колеги, които се занимават с това и знам, че взимат ужасно добри хонорари Money но пък и с дни не спят и си е голямо бъхтане.
Най_важното е, че на теб ти харесва и ти носи удовлетворение. Simple Smile

# 224
А напоследък сме на вълна MTV Gold, канал 705, с най_добрата музика от 70_те, 80_те, 90_те години. Simple Smile

ЕГН-то на никой не прощава  Twisted Evil
А ти като гледаш Леонардо, фитнеса сутрин правиш ли, а? А?
Аз да си призная пия кафе и чета новините и форума, докато мацката бъхти за плосък корем и изящни бедра.

Общи условия

Активация на акаунт