Майчинството - счетоводно - 7

• 59 000
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 1 050
Момичета много се обърках, една позната, която е бременна но е в болнични от първия месец е говорила със счетоводителката на фирмата, в която работи и са и пуснали договор на по висока заплата като си доплаща на ръка  разликата. Обаче е дочула че майчинството накрая ще и се изчислява на  база 6 реално изработени месеца т.е  6 месеца преди болничния, и сега се притеснява дали не си дава парите напразно за осигуровки като накрая пак на ниската заплата ще се изчислява. Само да кажа че тя ще си остане до края на бременноста в болнични. Моля ви да дадете някакъва яснота наистина ли дохода за  периода, в който е в болнични не се взима в предвид. Ще съм ви благодарна ако отговорите, то и на мен май ми предстои същата ситуация  и ми е интересно да разбера.

# 1 051
Здравейте скъпи мами

Супер благородно е от страна на мамите експертки че са направили такъв подфорум и помагат на нас незнаещите ,

Много съм ядосана от това което се случва и силно се надявам че е недоразумение което ще се отстрани.

Ето казуса:

По време на бременността работодателят ми  ме е осигурявал на 1 400 лв заплата и след многократните запитвания очаквах да получа 90% от 1400 лв. Да обаче каква беше изненадата ми когато по карта ми бе преведена сумата от 723.05 лв (болничния ми е от 3ти Декември).

Оказва се че понеже съм си внасяла доброволно 10 % доброволно пенсионно осигуряване и 10 % здравна застраховка също доброволно, то от 1400 лв се приспадат тези 20 %!

Мисля че това е абсурдно!

Моля ви дайте ми съвет как да постъпя за да си получавам сумата заради която внасях и по високи осигоровки 6 месеца. Мисля че е някаква грешка. Но аз нямам нужните знания за да коригирам.

Благодаря на всички мами които ще се включат :О)

# 1 052
  • Бургас
Благодаря предварително на всички момичета, които ни отговарят!   bouquet
Ето моя въпрос: Месец май предстои да подавам нова молба за получаване на детски надбавки. Тогава вече ще съм се върнала на работа и съответно доходът ми ще се повиши. Ако в даден момент доходът за месеца надвиши 300 лв. на член от семейството, ще ми спрат ли детските за оставащия период?
Благодаря!

# 1 053
Ето моя въпрос: Месец май предстои да подавам нова молба за получаване на детски надбавки. Тогава вече ще съм се върнала на работа и съответно доходът ми ще се повиши. Ако в даден момент доходът за месеца надвиши 300 лв. на член от семейството, ще ми спрат ли детските за оставащия период?
Благодаря!
Какво имаш предвид "за оставащия период" ? newsm78 До навършване на 18 год. възраст на детето ли ? Или 20г. В случай , че учи ?

# 1 054
Въпрос: ако съм осигурявана 4 месеца на 4 часа-това за 2 месеца ли ми се счита или за 4?

# 1 055
  • Бургас
Благодаря!
Какво имаш предвид "за оставащия период" ? newsm78 До навършване на 18 год. възраст на детето ли ? Или 20г. В случай , че учи ?
Имам в предвид периода от подаване на документите /м.май 2008/ до м.май 2009. Ако през този период доходът ни надвиши максималния /300 лв./член на сем./ Благодаря!

# 1 056
  • Пловдив
Здравейте скъпи мами

Супер благородно е от страна на мамите експертки че са направили такъв подфорум и помагат на нас незнаещите ,

Много съм ядосана от това което се случва и силно се надявам че е недоразумение което ще се отстрани.

Ето казуса:

По време на бременността работодателят ми  ме е осигурявал на 1 400 лв заплата и след многократните запитвания очаквах да получа 90% от 1400 лв. Да обаче каква беше изненадата ми когато по карта ми бе преведена сумата от 723.05 лв (болничния ми е от 3ти Декември).

Оказва се че понеже съм си внасяла доброволно 10 % доброволно пенсионно осигуряване и 10 % здравна застраховка също доброволно, то от 1400 лв се приспадат тези 20 %!

Мисля че това е абсурдно!

Моля ви дайте ми съвет как да постъпя за да си получавам сумата заради която внасях и по високи осигоровки 6 месеца. Мисля че е някаква грешка. Но аз нямам нужните знания за да коригирам.

Благодаря на всички мами които ще се включат :О)
ая сигурна ли си че тези 20 % ти се губят ? Сметни си хубаво и си виж чрез ПИК в сайта на НОИ защото това че ти се полагат 90% от брутната заплата е първата част,по нататък пише но не повече от нетнатната.....много пъти е обяснявано как се получава дневната ставка и въззз основа на нея се умножават по работните дни за месеца който декември има само 18
Въпрос: ако съм осигурявана 4 месеца на 4 часа-това за 2 месеца ли ми се счита или за 4?
за какво по точно...счита ти се два месеца трудов стаж
Момичета много се обърках, една позната, която е бременна но е в болнични от първия месец е говорила със счетоводителката на фирмата, в която работи и са и пуснали договор на по висока заплата като си доплаща на ръка  разликата. Обаче е дочула че майчинството накрая ще и се изчислява на  база 6 реално изработени месеца т.е  6 месеца преди болничния, и сега се притеснява дали не си дава парите напразно за осигуровки като накрая пак на ниската заплата ще се изчислява. Само да кажа че тя ще си остане до края на бременноста в болнични. Моля ви да дадете някакъва яснота наистина ли дохода за  периода, в който е в болнични не се взима в предвид. Ще съм ви благодарна ако отговорите, то и на мен май ми предстои същата ситуация  и ми е интересно да разбера.
ами тя като е в болнични работодателя и не внася осигуровки,освен здравна,така че няма смисъл ще и гледат дохода който в момента и плащат......ако е по цял месец в болнични,но внимавайте че нали знаете че се полагат 180 дни болничен,което значи около 6 месеца,да не се наложи да ходи наработа в 8 месец.....

# 1 057
Здравейте! Чудя ви се на търпението и се възхищавам на отзивчивостта ви!  bouquet
 Искам да започна работа няколко месеца преди изтичане на платеното майчинство. Детето ще го приемат в ясла чак наесен, така че ще го гледа бабата, която в момента е регистрирана като безработна в БТ. Имам два въпроса:
 1.Възможно ли е  да й прехвърля отпуска си и пълната сума (220лв) ли ще получава тя в оставащите месеци?
  2. Можем ли да наемем бабата като детегледачка от БТ и ако да - имам ли тогава право аз да получавам половината от майчинството, след като работя в периода, в който ми се полага обещетение?
 Дано съм била достатъчно ясна, благодаря ви!

1. Да. 220 лв. Няма да получаваш 50% от майчинството.
2. Да - няма да получаваш 50% от майчинството - държавата ще й плаща на нея. Имаше предложение тази програма да продължи до 3 год. възраст на детето. Провери дали е възможно да гледа детето по тази програма между 2 и 3 год. Когато ти нямаш право на платено майчинство.

# 1 058
Здравейте,
Работодателят ми не ми подава болничнте. Къде трябва да се обадя? 

# 1 059
Бременна съм от съвсем скоро но искам да си "опека" нещата.Не мога да си намеря фирма която да ме осигурява.Има ли смисъл сама да си създам фирма и да започна да се самоосигурявамМоля за съвет

# 1 060
Има. Доколкото знам най-изгодно е като земеделски производител.  Wink

# 1 061

Това са 4 месеца трудов и 2 месеца осигурителен стаж.
Почти навсякъде се иска осигурителния стаж.

# 1 062
Ако една бременна е в болнични и после в майчинство какво заплаща работодателя за нея в този период?  В смисъл колко ще струвам на моя работодател месечно ако излезна в болничнаи като осигуровки, здравни и  пенсионни.

по време на болнични се внася само здравна осигуровка (за цял месец - 8.64лв.)

# 1 063
Моля за бърз отговор  Praynig  Praynig  PraynigОтпуска ми по майчинство свършва на 5 юли.На 9 януари ми предложиха работа в друга фирма,която приех.Вчера новият работодател ми съобщи, че трябва да ми прекрати договора за два месеца,след което пак ще ме назначи.При това положение откаде ще получавам обезщетението си за майчинството? А ако ми баде прекъснато само за тези два месеца ли ще баде или окончателно се прекъсва?

Няма да получаваш обезщетение ако ти прекратят договора. Защо не му предложиш да продължиш да си ползваш отпуска за гледане на дете тези 2 месеца?

# 1 064
Здравейте. Имам следния въпрос: На 6.12.2007 започнах работа и тъй като регистрацията на трудовия договор в НОИ става до 3 дни, значи се смята датата 9.12.2007 г, нали?  Термина ми е на 19 юли, което означава, че на 4.06.2008 трябва да излеза в 45 дневния отпуск преди раждане.
Тоест излиза, че не ми достигат 5 дни, за да имам пълните 6 месеца. Първия ми въпрос е има ли възможност да излезна по-късно във въпросния термин, за да взимам по-голямо обещетение. Другият ми въпрос е какво става в случай, че родя преждевременно, преди 45-дневния отпуск, например  месец преди това. Губя ли цялото обещетение? Да уточня, че нямам друг стаж преди това, който да се вземе впредвид. Предварително ви благодаря за отговорите! Hug

А какво всъщност пише в трудовия ти договор?
Може и по-късно да ти издадат първия болничен. Но за 5 дни не си заслужава. Щом на 4 юни ще започне, база ще му е декември 2007 - май 2008. За да ти е база януари - юни 2008, болничният трябва да започне след 1 юли.
Обезщетение ще ти изплащат от момента, в който направиш 6 мес. осиг. стаж. По твои сметки - на 9 юни. Wink

Общи условия

Активация на акаунт