Майчинството - счетоводно - 7

• 59 142
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте момичета!
Така.....Имам няколко въпроса и ще се радвам ако има някой,който да ми помогне в тази ситуация.Да започна с това ,че съм управител на малка фирма.Това ми дава възможност да си вдигна осигурителния праг за следващите 6 месеца,за да мога да получавам 315 дни едно добро "възнаграждение" от държавата.Говорих с мойта счетоводителка,че искам да се осигурявам на максималната ставка,а тя започна да ми ги увърта и да ми разказва как и други момичета се осигурявали на максималния и сега имали проблеми с получаването на паричките.Та не мога да разбера наистина ли е това или не и се занимава.Казах и да ми изчисли с точност всичко ,което трябва да внасям,съответно то било обвързано с оборотите на фирмата и т.н.Този месец трябва да внеса първата по голяма осигурителна ставка,а тя не ми е оказала все още нищо.Все едно тя трябва да ми плаща?!Възможно ли е да имам проблем с последващото заплащане и има ли смисъл да си вдигам осиг.праг.?
Не се притеснявай  ами започвай колкото се може по-скоро да се осигурчваш на по висока заплата. Така ще можеш да получаваш тези 90% от заплатат си и колкото е по висока тя токлкова е по-добре. Не е вярно това че има проблем с получаването на парите. Друг е въпроса за твоята длъжност каква е максималната заплата на която можеш да се осигуряваш. Само за това трябва да попиташ счтоводителката си а другото не зависи от нея.

Тук става дума за самоосигуряващо се лице и нещата са малко по-различни. Можеш да се осигуряваш максимално на 2000 лева. Не виждам проблем това да стане, независимо от оборотите на фирмата. Принципно знам, че на самоосигуряващите се лица закъсняват доста обезщетенията, защото проверяват дали са внесени осиг. вноски в НАП и дали лицето е осигурен за фонд Общо заболяване и майчинство.
Не е така ти няма да се самоосигуряваш а просто заплатата,на която се водош по трудов договор ще ти бъде по висока като като ти ше си доплащаш всеки месец осигуровките и задълженията кум НАП( защото те ше се увеличат заради по високата ти заплата) директно на работодателя. Той ще ти ги плаща в НОИ а пък ти на него.

# 361
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета,
моето въпросче някак си не получи отговор, но предвид многото въпроси тук, вероятно просто беше затрупано, така че сега ще го задам пак, този път в разширен вариант  Simple Smile

Значи:
1. вече ползвах платения отпуск по майчинство за гледане на дете до 2-годишна възраст, веднага след това пуснах 6-месечен неплатен отпуск за гледане на дете. Имам ли право сега да пусна натрупалият се през това време платен годишен отпуск, без да се връщам на работа или трябва да се върна поне за няколко дни?
2. ако все пак не ми дадат платения годишен отпуск, ще бъда принудена да пусна неплатен отпуск, това означава ли, че здравноосигурителните ми права ще бъдат прекъснати? все пак ми предстои второ раждане, живот и здраве юли.
3. междувременно, получавам хонорари по граждански договор, всеки път в хонорарния лист пише, че се отделят "задължителни осигурителни вноски", една от които е здравно осигуряване в размер на 2.1% от осигурителния доход по хонорарния лист (както и ред други осигурителни вноски)... Тази здравноосигурителна вноска дали ще е достатъчна, за да не бъдат прекъснати здравноосигурителните ми права в случай, че пусна неплатен отпуск.

Дано съм написала всичко достатъчно ясно, ще бъда изключително благодарна, ако може някой да ми отговори... Огромно благодаря предварително  Hug

Имаш право на платен отпуск, който можеш да ползваш незабавно, особено, ако е за периоди преди 2007 год - той не може да ти бъде отказан от работодателя. Дори и да излезеш в неплатен, това пак става с разрешение на работодателя и за този период ти се внасят здравни осигуровки за сметка на работодателя, т.е. няма как да се прекъснат праватата ти. Освен това се водиш на трудов договор и в последствие ще вземаш обезщетение за следващото дете.
Хонорарите по гражданските договори не влизат в базата за бъдещо обезщетение, което ще получаваш за второто дете, но здравните осигуровки също запазват здравноосиг. ти статус.

# 362
Здравейте, в момента съм в болнични за бременност имайчинство. Интересува ме, ако работя на граждански договор - прекъсва ли се майчинството и въобще как се отрадзява върху него. Благодаря ви!

Не се отразяват върху обезщетението и правото да го получаваш.

# 363
Здравейте,имам въпрос работя във фирма с изпитателен срок 6 месеца който изтича края на февруари мога ли да ползвам 20-те дни отпуск които ги пише в договора преди изтичането на изпитателния срок

# 364
  • С най- страхотния човек
Здравейте,имам въпрос работя във фирма с изпитателен срок 6 месеца който изтича края на февруари мога ли да ползвам 20-те дни отпуск които ги пише в договора преди изтичането на изпитателния срок
По рано беше на 6 месеца сега е на 8 месеца.Моят съпруг искаше на 6 да я вземе но казаха му на 8 месец и не е 20 дни-за 1 год. а ти нямаш година.Възоснова на месеците които си работила.Ако си работила без прекъсване от 1 на другата работа значи тогава имаш 20 дни

# 365
извинявайте за глупавия въпрос но този неплатен отпуск до 8 г на детето -6 месеца през целия период ли са или може всяка календарна година да се вземат по 6 м.
Друг въпрос/не по малко тъп/-след като ми изтече 2 годишното майчинство а съм назначена на работа във фирмата на съпруга ми -има ли смисъл да си вземам годишния платен отпуск,при условие,че той няма да ми го лати

# 366
Здравейте, предстои ми първо раждане на близнаци до края на месеца,как стои въпросът с помощите за раждане на близнаци , и изплащането на майчинството
на ТД съм от 15,03 на 240 лв
от 01,05-съм на 700лв,
но до сега съм ползвала 160дни болнични, на 27,01 ще ми пуснат 45дни преди раждане/според термина/ а в същото време има голяма вероятност да съм родила до 27,01/има проблем с плацентата/
Може ли някой да ми каже какво да очаквам

# 367
Здравейте! Спешно ми трябва вашето упътване. Къде точно в сайта на НОИ трябва да вляза, за да проверя, дали са ми преведени осигуровки от работодателя и дали са ми предадени болничните. Всъщност, за болничните - не знам дали мога да проверя, но знам, че някъде тук беше обсъждано да направя някаква проверка с ПИК кода. Въведох го, но ми излиза, че "Липсват данни", което не знам, какво означава, при условие, че знам, че са ми преведени всички осигуровки, платена ми е заплатата за м.декември 2007 и са ми предадени болничните в НОИ. Благодаря ви много за бързите отговори!

# 368

Трябва да имаш поне 8 месеца трудов стаж, за да ползваш платен отпуск, но изобщо през живота си, а не в кокретната фирма. Иначе имаш право на толкова отпуск, колкото са отработените месеци за съответната година, т.е. пропорционално, ако не си работила цялата година.

# 369
извинявайте за глупавия въпрос но този неплатен отпуск до 8 г на детето -6 месеца през целия период ли са или може всяка календарна година да се вземат по 6 м.
Друг въпрос/не по малко тъп/-след като ми изтече 2 годишното майчинство а съм назначена на работа във фирмата на съпруга ми -има ли смисъл да си вземам годишния платен отпуск,при условие,че той няма да ми го лати

Неплатеният отпуск е 6 месеца за целия период.
За платения отпуск не знам какво да ти отговоря  newsm78

# 370
Здравейте! Спешно ми трябва вашето упътване. Къде точно в сайта на НОИ трябва да вляза, за да проверя, дали са ми преведени осигуровки от работодателя и дали са ми предадени болничните. Всъщност, за болничните - не знам дали мога да проверя, но знам, че някъде тук беше обсъждано да направя някаква проверка с ПИК кода. Въведох го, но ми излиза, че "Липсват данни", което не знам, какво означава, при условие, че знам, че са ми преведени всички осигуровки, платена ми е заплатата за м.декември 2007 и са ми предадени болничните в НОИ. Благодаря ви много за бързите отговори!

Означава, че обезщетението още не е изчислено и съответно няма как да ти е преведено, независимо, че представено от работодателя в НОИ.
В е-услугите в сайта на НОИ има ред за проверка на Социалното осигуряване - там са осигурителните доходи.

# 371
Здравейте, предстои ми първо раждане на близнаци до края на месеца,как стои въпросът с помощите за раждане на близнаци , и изплащането на майчинството
на ТД съм от 15,03 на 240 лв
от 01,05-съм на 700лв,
но до сега съм ползвала 160дни болнични, на 27,01 ще ми пуснат 45дни преди раждане/според термина/ а в същото време има голяма вероятност да съм родила до 27,01/има проблем с плацентата/
Може ли някой да ми каже какво да очаквам

Може ли да напишеш от кога точно си в болничен?

Иначе ето за болничните за бременност и раждане:

Чл. 27. (1) Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск по бременност, той се продължава с нов болничен лист до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.
(2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск по бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск по бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.
(3) В случаите, при които осигурената няма право на отпуск за времето след 42-ия ден от раждането, болничен лист за неизползвания отпуск по бременност не се издава. Ако здравословното състояние на осигурената не е възстановено, се издава болничен лист по общия ред.

Последна редакция: чт, 10 яну 2008, 15:03 от Incandescent

# 372
Incandescent-благодаря ти много

# 373
  • Пловдив

има и друг варянт да липсват данни.....ако работиш в система където са секретни....ето аз работя в системата на Българската Армия и нашите данни по табл.1 са секретни и никога не ги е имало в НОИ,просто си пише липсват данни.....ако много те интересува може да идеш на място в НОИ и да си ги провериш,а за болничните си има данните,просто ти трябва ПИК и влизаш на Справки в сайта им:)
Успех  Simple Smile

# 374

Означава, че обезщетението още не е изчислено и съответно няма как да ти е преведено, независимо, че представено от работодателя в НОИ.
В е-услугите в сайта на НОИ има ред за проверка на Социалното осигуряване - там са осигурителните доходи.
Благодаря ти много!

Общи условия

Активация на акаунт