Майчинството - счетоводно - 7

• 59 140
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте! Спешно ми трябва вашето упътване. Къде точно в сайта на НОИ трябва да вляза, за да проверя, дали са ми преведени осигуровки от работодателя и дали са ми предадени болничните. Всъщност, за болничните - не знам дали мога да проверя, но знам, че някъде тук беше обсъждано да направя някаква проверка с ПИК кода. Въведох го, но ми излиза, че "Липсват данни", което не знам, какво означава, при условие, че знам, че са ми преведени всички осигуровки, платена ми е заплатата за м.декември 2007 и са ми предадени болничните в НОИ. Благодаря ви много за бързите отговори!

има и друг варянт да липсват данни.....ако работиш в система където са секретни....ето аз работя в системата на Българската Армия и нашите данни по табл.1 са секретни и никога не ги е имало в НОИ,просто си пише липсват данни.....ако много те интересува може да идеш на място в НОИ и да си ги провериш,а за болничните си има данните,просто ти трябва ПИК и влизаш на Справки в сайта им:)
Успех  Simple Smile
Всъщност, не работя на секретна служба. Просто исках да знам,какво точно значи това - че работодателят не ми е внесъл болничните в НОИ или че от НОИ още не са го изчислили и съответно - изплатили. Аз имам ПИК-а, проверих и тогава ми излезе, че "Липсват данни..."

# 406
Здравейте!

Може ли да ми кажете имаме ли право на една година неплатен отпуск за отглеждане на дете /или както там се води, не съм запозната с тази материя/ веднага след изтичане на двете години платен отпуск.
В смисъл може ли да си гледам детето до 3-годишна възраст, за две от които ще имам обезщетение. Ясно е, че за третата няма обезщететие, но се зачита за трудов стаж, нали?
Благодаря ви предварително!

Вече не е 3-та година, а са 6 месеца до навършване на 8 години на детето. (Освен в някои случаи.)
Този неплатен отпуск се признава за трудов и осигурителен стаж.
Искам да се възползвам да попитам в тази връзка следното: Този 6-месечен неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-год. възраст влиза ли в другия неплатен отпуск, който ни се полага като обикновени служители или е отделно от него? Имам предвид, че когато работим и имаме право на платен и неплатен отпуск. Когато обаче родим, можем да ползваме и този 6-месечен отпуск за отглеждане на дете до 8 год.

# 407
  • Варна
Здравейте!
Отправям към вас въпрос от моята кума. Аз опитах да й отговоря, но не съм съвсем сигурна.
Тя в момента е в майчинство, което изтича на 24 януари. Освен това е бременна в 7 месец с термин 4 април. Въпросите са:
1. Има ли някаква законова пречка за времето от 25 януари до началото на 45-дневния болничен за раждане да не ходи изобщо на работа, а веднага да им представи болничен за тежка бременност? От счетоводството там й казали, че май трябва да се върне на работа за 10 дни. Аз й казах, че това ще й донесе по-високо обезщетение, защото ще го смятат върху новата заплата. Но не могат да я задължат да се върне на работа за какъвто и да е период. Така ли е?
2. Колко е отпускът за отглеждане на второто дете? Пак колегите й цитирали чл. 164 от кодекса, а именно:
"Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете."
Ей това подчертаното какво ще значи? Че второто й майчинство ще е само 6 месеца?
Благодаря предварително за разясненията!  Hug

# 408
  Много ти благодаря!  friendship
Но всъщност няма значение,защото се налага да ползвам болнични до раждането,а разбрах,че за майчинството се вземат последните 6 работени месеца,та няма смисъл сега.
Стана ми ясно,че любезността им е била неискрена Mr. Green Разбрах им подтекста.
Благодаря!!! Hug

# 409
  • София
Здравейте!

Може ли да ми кажете имаме ли право на една година неплатен отпуск за отглеждане на дете /или както там се води, не съм запозната с тази материя/ веднага след изтичане на двете години платен отпуск.
В смисъл може ли да си гледам детето до 3-годишна възраст, за две от които ще имам обезщетение. Ясно е, че за третата няма обезщететие, но се зачита за трудов стаж, нали?
Вече не е 3-та година, а са 6 месеца до навършване на 8 години на детето. (Освен в някои случаи.)
Много ти благодаря за отговора!    bouquet
Значи са намалили тази една година неплатен отпуск на 6 месеца, които мога да ползвам до 8-годишна възраст на детето или веднага след двете години платен отпуск. Нещо съм живяла досега със стара информация, грешката си е моя.

# 410
  • В полите на Пирин планина
Момичета, помагайте пак  Blush Почти цялата 2007 година бях в болнични преди раждане, раждане, майчинство. Искам да подадам молба за детски, та въпроса ми е от къде ще взема аз служебна бележка за дохода ми?

Ако са получавни от НОИ, то се получава служебна информация до Дирекция Социално подпомагане. Ти подаваш бележка само за изплатени от работодателя доходи.

Да, от НОИ си получавам парите от болничните. Това означава, че в Социални грижи имат информацията за дохода ми   newsm78

Точно това означава - да.

# 411
Здравейте!

Искам да се възползвам да попитам в тази връзка следното: Този 6-месечен неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-год. възраст влиза ли в другия неплатен отпуск, който ни се полага като обикновени служители или е отделно от него? Имам предвид, че когато работим и имаме право на платен и неплатен отпуск. Когато обаче родим, можем да ползваме и този 6-месечен отпуск за отглеждане на дете до 8 год.

Той си е отделно.

# 412
  • София
Най-вероятно въпроса ми е дискутиран вече, но вече два дни ровя тук и не успях да се ориентирам Embarassed
Ако искам да изляза в болничен 2-3месеца преди да ми издадат този за 45 дни преди раждане/поради естеството ми на работа/, то този болничен ще влезе ли в 6 месечния доход или ще вземат предвид 6-те месеца преди изобщо да съм  взимала болнични? Т.е. 45- те ми дни ще започнат от средата на юли и 6-те месеца са януари-юни, нали? Ако обаче изляза в болничен от 1-ви април примерно и не го прекъсвам до 45-тия ден преди термина, то кой период ще вземат за изчисляване на обезщетението от 90процента: пак ли януари-юни или септември-март? Преди това съм наясно, че се заплаща 80 процента.
Дано съм била ясна! Благодаря ви!

# 413
ще влезе и болничния в тези 6 месеца, за основа на 315 дни се взема сумата от последните 6 месеца преди да излезеш в 45 дневен болничен преди термин, независимо дали си работила или си била в болничен поради общо заболяване

# 414
  • София
Много благодаря за светкавичния отговор! Всичко е ясно Grinning  bouquet

# 415
Здравейте! Може би въпросът ми се повтаря, но наистина не можах да намеря отговор.
И така - кога започва да се изплаща обезщетението за отглеждане на дете - като се излезе в майчинство - (т.е. 45 дни преди термин), или след раждането?
Ако е преди - кога и от къде се плучават парите
ако е след - за периода от тези 45 дни полага ли ни се някакво обезщетение?
 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

Предварително много ви благодаря!

# 416
Здравейте! Може би въпросът ми се повтаря, но наистина не можах да намеря отговор.
И така - кога започва да се изплаща обезщетението за отглеждане на дете - като се излезе в майчинство - (т.е. 45 дни преди термин), или след раждането?
Ако е преди - кога и от къде се плучават парите
ако е след - за периода от тези 45 дни полага ли ни се някакво обезщетение?
 newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

Предварително много ви благодаря!

45 дни преди термин се получава обезщетение за бременност и раждане, а общо същото е 315 дни. Обезщетението за отглеждане на дете се получава след изтичане на 315-те дни до навършване на 2 год. от детето.

# 417
Тоест, от март, когато по документи трябва да изляза в тези 45 дни, би трябвало да си чакам първото обезщетение, така ли? А от работодателя ли се взема или ми се превежда по банков път?

Мерси за бързите отговори  bouquet

# 418
Тоест, от март, когато по документи трябва да изляза в тези 45 дни, би трябвало да си чакам първото обезщетение, така ли? А от работодателя ли се взема или ми се превежда по банков път?

Мерси за бързите отговори  bouquet

От момента, в който излезеш в болничен за бременност и раждане имаш право на обезщетение, ако имаш поне 6 месеца осигурителен стаж към момента. Самото обезщетение се получава от НОИ, като болничните листове ти ги представяш на работодателя, а той ги носи в НОИ. Самото представяне става на деня следващ изплащането на заплатите за съответния месец във фирмата ви. За сега прословутият тридесет дневен срок за изплащане на обезщетенията беше обявен за незаконен, но какъв е новият срок ощше не е ясно  Crazy - ще трябва Парламентът да се включи.

# 419
  • София
Искам да попитам, понеже досега детски не съм взимала искам да си изчисля дали не бих могла да се класирам вече съм с две деца, а мъжа ми напусна работа мин. година м. Май, от където му изплатиха обезщетение. От тогава работи, но не го осигуряват. Знам, че се взима дохода за 12 месеца назад и се дели на 4 души трябва да бъде под 300лв, брутно. Не ми е ясно обаче имали значение това, че да кажем в началото на периода надвишаваме сумата, а в края сме под нея. В смисъл изчислението е средно аритметично за целия период или всеки месец трябва да отговаряме на условието под 300лв бруто на човек.
Ама как го обясних  #Crazy дано ме разберете  Embarassed
А и какво представям, при положение, че мъжа ми е неосигурен Confused вече 7-8месеца?
И последно въпросче след изтичането на 315 дни болничен за брутният ми доход взимам- 180лв/м.г./ и 220лв/т.г./ или не  newsm78?

Последна редакция: пт, 11 яну 2008, 14:59 от vicks

Общи условия

Активация на акаунт