Майчинството - счетоводно - 7

• 59 000
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 615
Привет,мили мами!
Да задам и аз едни въпросчета,като предварително се извинявам,ако вече са разисквани във форума!
Първо:45-дневния ми болничен поради бременност започна на 23.11.07г.Аз излязох в болничен поради общо заболяванена 05.11.07г.Тази разлика от 05.11 до 23.11 ще влезе ли в изчислението на майчинството?Т.е.,брутната ми заплата за м.11 е 86 лв.
Второ:в декларацията за детските искат брутното възнаграждение за 12 месеца назад.Този ноември включва ли се,защото ако се включва на  семейството ни се падат 599.93 лв.,т.е. за тези 0.07 лв. могат ли да ми откажат детски?С таткото нямаме сключен брак.А следва ли да се включи и декември,тъй като половината от месеца бях в болничен поради бременност,а другата половина - поради раждане?
Много благодаря предварително!
P.S.Още веднъж се извинявам,ама на мен трябва да ми се обясни като на малко дете!?!
Здравейте,може ли някой да ми отговори на по-горе изложените въпросчета?
Моля ви,наистина не съм в час!!!
След като болничниятви е от 23.11. периода 6 месеца назад е от м.5 до м.10 включително. Не ми става ясно кога сте подали или ще подавате декларация за детски. Ако подавате м.01.2008, периода е  м.01-12.2007, т.е. включва и месец ноември. След като нямате брак с таткото неговия доход не участва в изчисленията. Т.е. смятате вашия доход и делите на броя членове на семейството, като отново не включвате таткото, а само вас и детето/децата които имате.
[/quote/
Ала-Бала,много благодаря за отговора!!!

# 616
 В момента съм в майчинство детето ми е на година и два месеца но получих добро предложение за работа на четири часов работен ден. До колкото разбрах ако започна работа ще трябва да получавам 50% от майчинството си по закон Има ли някакъв вариант да получавам цялото майчинството и заплатата си  като се споразумея нещо с работодателя ми без да го ощетявам по някакъв начин?

# 617
  • Откъм Варната
Дами имам въпрос : Трябва ли работодателя да ми изплати отпуските за 2007 г, или когато ми изтече майчинството тогава ?

Родих на 15.06.2006 г  и не съм се връщала на работа, цялата 2007 г си гледах детето

Благодаря предварително
Неизползвана отпуска се изплаща само при прекратяване на трудовото правоотношение. Т.е. след като ви изтече периода на отпуск за отглеждане на дете до 2год. възраст имате право да си пуснете молба за ползване на неизползвания платен отпуск. За периода на майчинство също имате право на този отпуск.

Значи след като ми изтече майчинството, тогава ще ми го изплатят, ако не искам да го ползвам  newsm78

# 618
Дами имам въпрос : Трябва ли работодателя да ми изплати отпуските за 2007 г, или когато ми изтече майчинството тогава ?

Родих на 15.06.2006 г  и не съм се връщала на работа, цялата 2007 г си гледах детето

Благодаря предварително
Неизползвана отпуска се изплаща само при прекратяване на трудовото правоотношение. Т.е. след като ви изтече периода на отпуск за отглеждане на дете до 2год. възраст имате право да си пуснете молба за ползване на неизползвания платен отпуск. За периода на майчинство също имате право на този отпуск.

Значи след като ми изтече майчинството, тогава ще ми го изплатят, ако не искам да го ползвам  newsm78

Плаща се само при прекратяване на трудовото правоотношение, иначе ако не искаш да го ползваш, мисля че го губиш след определен период.

# 619
Здравейте  wavey. Да попитам и аз нещо : какви документи трябва да подам , за да получавам т.нар. "детски" ? Работя на трудов договор .
Декларация, удостоверения за дохода, лични карти за справка, сл.б-ка от у-ще, ако детето е ученик, някъде искат и бележка от банката за декларираната сметка, копие от акта за раждане. Като цяло документите са описани в самата декларация.
Много благодаря . Предполагам тази декларация я взимам от общината?! newsm78

# 620
  • На морето!
Благодаря много   bouquet

# 621
Здравейте  wavey. Да попитам и аз нещо : какви документи трябва да подам , за да получавам т.нар. "детски" ? Работя на трудов договор .
Декларация, удостоверения за дохода, лични карти за справка, сл.б-ка от у-ще, ако детето е ученик, някъде искат и бележка от банката за декларираната сметка, копие от акта за раждане. Като цяло документите са описани в самата декларация.

Взема се от Социални грижи, там се подават документите за детски.

# 622
Здравейте! На 11.02.2008г. ми изтича отпускът за отглеждане на дете до 2г.Тъй като нямам възможност да започна работа веднага, се налага да напусна.Понеже взимам майчинските си с 2 месеца назад, въпросът ми е: може ли сумата да ми бъде изплатена наведнъж при напускане?
Предварително ви благодаря за отговора.  bouquet

# 623
 Пропуснах да попитам и относно написаното по долу
Здравейте  мога  ли  да  започна  работа  на  граждански  договор  без  да  загубя  правото  си  на  обезщетение  за  майчинство  315  дни  или  ако  започна  рискувам  да  ми  спрат  парите  Благодаря
Няма проблем да работиш на граждански договор, докато ви по майчинство. Така, че давай смело.  Simple Smile

Мога ли и аз да се водя на такъв договор за да си получавам цялото майчинство?

# 624

Взема се от Социални грижи, там се подават документите за детски.
Да де , това имах предвид , ама аз ги слагам под общ знаменател . Още веднъж много благодаря на всички . Приятен ден !

# 625
  • София-Младост
А майчинството на кого може да се прехвърли, само на роднина ли или може да се наеме детегледачка. Разбрах,че след като майката се върне на работа, държавата плаща една минимална заплата за гледането на дете.
Майчинството може да се прехвърли на баща, баба или дядо, само ако са осигурени за всички осигурителни рискове, т.е. работят на трудов договор. Ако направите това прехвърляне,  вие трябва да се върнете на работа, където ще получавате заплатата си, а този на които сте прехвърлили майчинството ще получава обезщетението от 220 лв за тази година.
Тоест този който ще получава майчинството трябва да прекрати работа.

Не разбира се, просто излиза в отпуск за отглеждане на детенцето.

# 626
  • София-Младост

Благодаря предварително

Плаща се само при прекратяване на трудовото правоотношение, иначе ако не искаш да го ползваш, мисля че го губиш след определен период.
Не се губи, но не се и изплаща без да е прекратен тр.договор.

# 627
  • София-Младост
Здравейте! На 11.02.2008г. ми изтича отпускът за отглеждане на дете до 2г.Тъй като нямам възможност да започна работа веднага, се налага да напусна.Понеже взимам майчинските си с 2 месеца назад, въпросът ми е: може ли сумата да ми бъде изплатена наведнъж при напускане?
Предварително ви благодаря за отговора.  bouquet
Явно сте от заварените случаи, при които обезщетението го получавате чрез работодателя. Всичко е въпрос на договорка именно с него. Ако има свободнисредства и желание може да го направи. В противен случай просто ще трябва да отидете на датата, на която си го получавате. Да ви напомня само, че вероятно имате платен отпуск, а и неплатен за 6месеца, които може да ползвате, докато си намерите работа. Така няма да се прекъсва осигуряването ви.

# 628
  • София-Младост
В момента съм в майчинство детето ми е на година и два месеца но получих добро предложение за работа на четири часов работен ден. До колкото разбрах ако започна работа ще трябва да получавам 50% от майчинството си по закон Има ли някакъв вариант да получавам цялото майчинството и заплатата си  като се споразумея нещо с работодателя ми без да го ощетявам по някакъв начин?

Можете да започнете работа при ДРУГ работодател, като продължите да получавате майчинството в пълен размер от основния работодател.

# 629

Можете да започнете работа при ДРУГ работодател, като продължите да получавате майчинството в пълен размер от основния работодател.
Благодаря за бързия отговор.   bouquet
Но не мога да разбера как точно трябва да стане. Трябва да се водя на работа и при двамата ли ?

Общи условия

Активация на акаунт