Майчинството - счетоводно - 7

• 59 068
  • 1 070
  •   1
Отговори
# 450
Извинявам се ако и преди е писано, искам да помоля за линк към мин. осигурителни прагове за 2008. Предварително благодаря.

# 451
  • София
Здравейте,

Въпросът ми не е за тази тема, защото не касае майчинстовото, но не се сещам къде другаде да питам. Знам, че от тази година има промени в съотношението на осигуровките работодател, работник, както и май в процентите на осигуровките, като сложим и плоския данък съвсем се омотах. Та на въпроса - дали някоя мама или някой татко счетоводител може да ми каже какъв е нетния доход, при работодатески бюджет, т.е. включва и работодателските осигуровки, 1 250лв.

# 452
  • София
Цитирам въпроса си, че остана пропуснат назад Blush
Искам да попитам, понеже досега детски не съм взимала искам да си изчисля дали не бих могла да се класирам вече съм с две деца, а мъжа ми напусна работа мин. година м. Май, от където му изплатиха обезщетение. От тогава работи, но не го осигуряват. Знам, че се взима дохода за 12 месеца назад и се дели на 4 души трябва да бъде под 300лв, брутно. Не ми е ясно обаче имали значение това, че да кажем в началото на периода надвишаваме сумата, а в края сме под нея. В смисъл изчислението е средно аритметично за целия период или всеки месец трябва да отговаряме на условието под 300лв бруто на човек.
Ама как го обясних  #Crazy дано ме разберете  Embarassed
А и какво представям, при положение, че мъжа ми е неосигурен Confused вече 7-8месеца?
И последно въпросче след изтичането на 315 дни болничен за брутният ми доход взимам- 180лв/м.г./ и 220лв/т.г./ или не  newsm78?
Благодаря предварително!   bouquet

# 453
За осигуровките проверих- внасяни са, там няма проблем.
щом са внасяни отиваш в НОИ с бебето на ръце и го даваш те да го гледат- да ги питам аз тогава smile3513Това в кръга на шегата. Отиди на място В НОИ и ги питай какво се мотат.  #2gunfire

# 454
Извинявам се ако и преди е писано, искам да помоля за линк към мин. осигурителни прагове за 2008. Предварително благодаря.

http://docstore.odit.info/?s=4&rid=1305
стр. 9, Минимален осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии - 2008 г. 

# 455
здравейте, искам да ви попитам как стоят нещата и къде мига да прочета нещо подробно като официален документ, когато преди да изтече майчинството -остават 4 месеца- майката се върне на работа , т.е.  на нова работа.Прекъсва се при стария работодател, и какво става с натрупаните отпуски от майчинството и въобще как се процедира.В този случай има ли предизвестие и колко.надявам се,че ме разбрахтел
Майчинство остават 4 месеца, и майката иска да почва работа на ново място.предизвестие - отпуски? Може ли тези отпуски да се ползват при новия работодател? Могат ли да бъдат изплатени?
Благодаря

# 456
Привет,мили мами!
Да задам и аз едни въпросчета,като предварително се извинявам,ако вече са разисквани във форума!
Първо:45-дневния ми болничен поради бременност започна на 23.11.07г.Аз излязох в болничен поради общо заболяванена 05.11.07г.Тази разлика от 05.11 до 23.11 ще влезе ли в изчислението на майчинството?Т.е.,брутната ми заплата за м.11 е 86 лв.
Второ:в декларацията за детските искат брутното възнаграждение за 12 месеца назад.Този ноември включва ли се,защото ако се включва на  семейството ни се падат 599.93 лв.,т.е. за тези 0.07 лв. могат ли да ми откажат детски?С таткото нямаме сключен брак.А следва ли да се включи и декември,тъй като половината от месеца бях в болничен поради бременност,а другата половина - поради раждане?
Много благодаря предварително!
P.S.Още веднъж се извинявам,ама на мен трябва да ми се обясни като на малко дете!?!

Последна редакция: сб, 12 яну 2008, 18:15 от Anichka77

# 457
Здравейте,

Въпросът ми не е за тази тема, защото не касае майчинстовото, но не се сещам къде другаде да питам. Знам, че от тази година има промени в съотношението на осигуровките работодател, работник, както и май в процентите на осигуровките, като сложим и плоския данък съвсем се омотах. Та на въпроса - дали някоя мама или някой татко счетоводител може да ми каже какъв е нетния доход, при работодатески бюджет, т.е. включва и работодателските осигуровки, 1 250лв.

брутна заплата    1 250.0
осигуровки (работник)    170.5
осигуровки (работодател)    255.8
данък по ЗОДФЛ    108.0
общо разходи за труд    1 505.8
нетна заплата    971.6
данъчно-осигурителна тежест в %    35.5

осигуровки общо   34.1%
дял на работника   40%
дял на работодателя   60%
максимален осигурителен доход   2000
осигурителен доход   1250

# 458
Само още ч въпрос - колко е здравната осигуровка по време на майчинството - т.е. колко ще трябва да се плаща?
за 2007 беше 8, 58 лв на месец.
променил ли се е размерът?

Сега трябва да е 3% от 240лв. = 7.20лв.

трябва да е 3,6% върху 240 лв. - 8,64 лв.

Blush О, да, извинявам се! (3% е ДЗПО-то)

# 459
Здравейте, моят малък мъж става скоро на 2.6 годинки (роден е 25.07.2005г. ) и ще започнат вече да текат 6м. неплатена отпуска прехвърлени в моя полза от таткото с молба миналата година до работодателя ми. От работата ми никой не ме е търсил, но една позната има опасения, че нямаме право на това прехвърляне  newsm78 та ако се обясних правилно мога ли или не да ползвам тия 6м остатъка от годишната неплатена отпуска по майчинство.  Praynig

Не, нямаш право - това беше в сила до края на 2006г. (ако не се лъжа)

# 460
Здравейте !Аз съм самоусигуряваща се и сега ми изтичат 135-те дни болнични.Знам ,че сега трябва да подам в НОИ декларация .Но за колко дни?И те календарни ли са или работни?И до кога ще получавам 90% от заплатата си?

За остатъка до 315 дни. Календарни.

# 461
  Здравейте,намерих из форумите това:
   http://www.nedev.biz/index.php?option=com
Има какво да се види.

# 462
Здравейте! Аз съм от ония мами, които са се осмелили да започнат работа, преди да навършат децата им 2 год. Сина ми все още на е на ясла, но се надявам, че и това ще стане. Сега получавам 50% от майчинството. А като тръгне на домче? Какво се прави тогава? Спира ли се майчинството? Уведомява ли се някого? Как се процедира? Благодаря предварително.

# 463
  • София
а да питам плоския данък как ще се отрази сега на сумата 220 лв майчинство? дефакто чисто няма да вземаме 220, а минус 22 ли??

# 464
а да питам плоския данък как ще се отрази сега на сумата 220 лв майчинство? дефакто чисто няма да вземаме 220, а минус 22 ли??
До колкото знам майчинството и болничните са вид обезщетение и са необлагаем доход / поне до сега!/
Аз имам питане- остатъка от болничните за раждане и гледане на дете , след раждането на части ли се изплаща  т.е всеки месец?

Общи условия

Активация на акаунт