Турция`2 ~*~ MERHABALAR ~*~

• 54 425
  • 284
  •   1
Отговори
# 180
...
За дълги периоди от рода на 300- 400 - 500 години част от Османската империя са били също така - Гърция, Сирия, Ливан, Йордания, Египет, Саудитска арабия, Йемен, Оман, Ирак. За кратко време са влизали в Империята също части от Либия, Алжир, Тунис, и Мароко. Не знам за какъв период от време - Румъния, Молдова, бивша Югославия.
Много пъти съм се чудела, но няма кого да попитам - във всички тези страни, хората питаят ли омраза към турците и Турция като цяло? Чувстват ли се застрашени от днешна Турция, ...Говорят ли, че са били под турско робство?
ами тук има страшно много турци и араби всякакви и мога да ти кажа,че те не се обичат,в  смисъл не се движат заедно...явно и те не могат да си простят миналото....

не става въпрос за това дали се чувстваме застрашени, ами за това,че бяха дадени много права (не става въпрос за основните човешки права) на турското население в БГ, за които нашето общество още не е дорасло...присъствието в парламента чрез ДПС новините по националната телевизия на турски език- - на това ни се възхищава цяла европа...

те и германките са свободни,ама поли до под дупето никои не носи..не слагат силен грим през деня, не ходят с 12 см токове....източноевропейките нямаме мярка някак..не знаем границата на пошлото...

venybaby, за любовта няма географски и религиозни граници..дано твойте родители да му дадат шанс, той да покаже какъв човек е....

да допълня: бях на гости на вилата на един колега в Анталия, и останах с впечатление, че те са си предубедени към всякакви жени, които не са мюсюлманки...славата,че са лесни, е стигнала до най- дълбоката точка на провинцията и всеки младок се бута да работи из курортите,че да  "натрупа опит".... Laughing а колко от тях започват връзки с жени от "западна европа", щот видиш ли са по-богати и крънкат за пари, не е истина, че даже и унизително... Peace

Последна редакция: вт, 08 яну 2008, 18:20 от pepelja6ka

# 181
Desert princes от какъв произход е приятеля ти че вашите не са били съгласни с връзката ви.Ех тия родители ама май повече пречат ,отколкото да помагат #Cussing out
Надявамс е че лошата новина не е толкова лоша PraynigПиши когато можеш да ни успокоиш!

Цвете "приятелят" ми е от арабски произход, а аз съм туркиня.
А новината беше от него, че повече никога няма да се видим и нямаме да можем да си комуникираме, защото ще е извън БГ завинаги. Постави ми условие да кажа за връзката ни на родителите ми и така да бъдем веднъж завинаги заедно, което озн., че аз трябва да ходя да живея с него в Кувейт, което за сега това е невъзможно...оф объркана работа...  Tired Нямам и намерение да кажа на нашите преди да ми е застраховано всичко. Не мога да поема такъв голям риск.  Naughty

# 182
Мила desert princes много съжелявам че си изправена пред такъв труден избор.А защо родителите ти няма да одобрят връзката ти с арабин?Нали и арабите са мюсюлмани?Или държат да се омъжиш за турчин?А защо той напуска БГ?
И не можете ли да си дадете малко време в което всеки сам да преосмисли случваюото се и да вземете най-правилното решение?

# 183
Прави ми впечатление че в тази темичка всички сте изключително толерантни и мили!Ако е така и в реалния живот си мисля че няма да водим изобщо подобни дискусии-и нчма да съществува религиозна омраза.
Desert princes много тъжноо.Защо ти е невъзможно да последваш любовта си?НАдявам се всичко да приключи добре и за двама ви.
Става ми много мъчно като чета поста ти Confused Confused Confused

# 184
Ето един жив пример-аз, как  турците не гледат мн топло към смесените бракове/връзки. Но естествено не всички...има и изключения. Но в днешен ден това май се отнася за повечето български турци... Confused
Цвете аз официално не съм казала на баща ми за връзката ми. Смятах да направя това, когато и двамата сме готови за нещо по-сериозна, а и аз не бях мн голяма. В момента съм на 21г. и не бързам да се задомя. Трябва да завърша университета и да поработя и тогава, вече мога да мисля за брак. Приятелят ми живееше тука с родителите си и нямаха намерение да се местят от тук. А приятеля ми се дразнеше от това, че се дърпах да кажа на наще. Започнаха караници по този повод. И се разделихме за кратко. След това се намесиха бабите ми и роднини  #2gunfire и объркаха всичко. Казаха го по мн неподходящ начин на баща ми. А аз не посмях да потвърдя казаното от тях, защото бяха изрекли и други неверни неща, измислени от тях. А и тогава вече се бяхме разделили и за да си спестя нерви и скандали не му казах истината...т.е. отричах че имах връзка с арабин. И тогава наистина нямах,защото връзката ни приключи. Но след няколко месеца ние се събрахме отново и тъкмо всичко се оправяше той реши да замина от БГ завинаги, защото виждал че тук е било безсмислено да живее...щом с мен няма да стане. И замина.... След време отново се събрахме, незнаейки какво ще правим от сега нататък, но вече аз не мога да кажа на баща ми за връзката ни. Ако го кажа, ще се окаже, че това което са измислили бабите ми вещици е истина. И ме очаква скандал. А и той вече не иска да се връща тук...иска да кажа на наще и да замина да живея с него там. То така лесно става....  Tired

# 185
Привет пак момичета
Айла благодаря за рецептата за черкез тавук ….не знаех ,че се слага хляб …. Simple Smile

По др.тема  ще дам  само няколко конкретни примера, не нещa по пронцип ... Както казах в началото на темата , аз съм демоkрат човек по душа,,,не обичам да ме ограничават или налагат норми, които са без никакво основание ….Всеки да си прави изводи И да ги разбира както иска:

1.   Преди 2 седмици една моя позната си махна кърпата …. Карана НАСИЛА от родителите си от мъничка да се покрива …. Жени се, има голямо дете на 11 год И мъничко на 4 …. Маха си забрадката точно около Курбан Байрам ….Родителите И се сърдят в момента! Съпругът я подкрепя И за да не си развали тя отношението с родителите си , той поема ’вината’.  Коментарите из ‘ма’алата’ са – как може…защо …по-добре да я e носела, какъв пример давала на децата си ….етц. ….Обобщение – всеки си вири носа където не му е работа особено в чуждите работи …много малко уважнеие за нуждата от  лично пространство …Осъзнавам ,че това е единичен случай, че не навсякъде е така… но факта, че го има , е показателен че някои хора не са готови за идеята “всеки да се облича както иска” или да бъде virgin или не ….За някои virginity is a virtue, za dr, ne…( или по-скоро за мъжете е ок, но не И за турските жени)...А би трябвало да е личен избор…

2.   Както споменах И преди някои хора просто очакват реакцията ми при “Чистачката е Българка “…. “Научи майка си И баща си на турски , за да могат да говорят с детето ти”…“Ти всъшност си Туркиня, нали знаеш? “….. “ Тази дума е наша….”…..”Българите никога не са били под Турско робство….харесвало им е …иначе как са щели да са  4аст от Ottoman empire за 500 години ….”….”Не съществуват НИКъДЕ в литератуpни творби думите Bulgaria или Bulgari до 1763 (Evliya Celebi work) ….”Като майка на турче ти трябва да …..” “Как може вие българите да изгоните хората от държавата им ,защото нямало джамии” (на което аз казвам ,че не се чувставм виновна И няма да се извинявам за нещо, което е дело на болна политичска фигура , И нито аз или сем-вото сме изгонили никои …. На летището преди няколко месеца security ми каза “Sus”, след като исках да разбера защо не искат да ми помогнат с огромния куфар …Обяснено ми беше че не са хамали ….След като исках да говоря с manager-a им , тай като бях леко казана шокирана от такова поведение, те продължаваха да ме обиждат .Тогава от Турски започнаха да гворя на Английски ,,,запитаха ме защо не говоря на турски , как така не знам езика им ….Въпреки ,че бях обяснила ,че съм гост в страната им …..Осъзнавам ,че това са единтични случаи , осънзвам , че това се случва и в бг ( за което мога да кажа ,че ако И когато такова отношнеие е проявено към гост в нашата страна аз лично се срамувам !!!) Осъзнавам ,че това не значи ,че всички турски граждани са такива, но факта, че хора на international airport, мястото , където за пръв път чужденецът се сблъсква с турската култура, му се налага да се сблъсква с такива кретени ….
3.   Всичко от точка 2. са ми го казвали  хора от неграмотни, неходили на училище, или такива завършили гимназия до хора с PhD-та И стъбилни позиции в обществото …слава богу тези хора не са ми приятели ….Макар че моето заключение ,че обикновено ограничени хора, не пътували по света , не видели по=далече от носа си могат да правят подобни заключения, понякога клатя глава тревожно И питам как е вазможно това ….

4.   Запознах се една българка преди 2 години , когато бяхме на тук на гости…. Тя чу ,че говоря на Бг на детето … заговориме pone za 30 min …. Споменах ,че сме на гости И че ще идваме пак в тоzи парк ….Детето ми започна да говори бг на нейното дете…Тя взе детето си И изчезна ….Тази година се запознах с още една бг туркиня, или турска булгарка (не знам кой е правилният термин Simple Smile ) ,…заговирхме се, разменихме инфо, детето ми говори с нея на Бг, питах я дали нейното хлапе знае Бг….”Не….мъжът ми е турчин ….” …. Моят сащо Simple Smile

5.   в Мall-а говорим си на бг…нося пола до коланoto s ботуши и пусната коса .”Тези са от Русия….Казвам ти от там са….” Аз на турски – не не сме, защо, искате да питате ли нещо …..А откъде сте, не не от Русиа сте …или може би от Саудитсkа арабия …..Питам се аз къде беше връзката Simple Smile

6.   С една от добрите ми приятелки ходим  по музеи …..Говорим на англо-турски …. Разбирам ,че майчината И баба е от България ….Prodaljavame da razglejdame the modern museum in Istanbul...

7.   С покритата ми приятелка си ходим на гости , ходим навън заедно ,,,детето ми я обича много ….нейните покрити приятелки се стресираха първо като ме видеха…чудеха се дали да се покриват или не пред мен ….

8.   Писах го в началото на темата = българите сме коmsu до момента , в който не им влезеш в къщата….(не казвам ,че навсякде е така….както писах И в началото  на темата, това аз виждам около мен….)//// И да, трудно е семейството да приема бг като булка ….

9.   Има много голямо значение дали живeeш в някой по=модерен квартал, или такъв с чужденци ….Сестрата на мъжа ми И мен са ни зяпала буквално …засtaват пред теб И те зяпат  , защото си говорим на английски ,,,….това когато съм в някои по-традиционален квартал ….. Когато сам Ulus, Levent, Etiler, Bebek ,Macka, Sisli, Nisantasi етц. винаги се радват и оценяват ако говирш турски макър И s greshki … Аз винаги се извинявам , когато почавм разговор на турски …осъзнавам ,че не съм fluent … Но винаги получавам разбиране …от каде сте … от БГ ..ааа комшу,… стрхотно говорите езика …. Същата ситуация в един от кварталите в покрайнините на Истанбул ….. “От Бг сте , ми тогава зaщо не говорите хубаво турски ….от кога сте тук ,че говорите така …..” Усмихвам се И пррдължавам , без да давам обяснения …

10.   Вичките ми приятели винаги ме питат как предпочим да ме наричат …пълно име, вариация на името, галено ….Интересуват се от сем-вото ми, родители ме ми, сестра ми, кухнята ни ….Искат да посетят БГ…рядко говорим за история …Horata ot ofisa mi sa strahotni …nikoga nikoi ne si e pravil majtap za tova che sam ot Bg, security-ta v bloka ni sa vinagi poveche ot uchtivi I gotovi da pomognat … Sasedite sa lujbopitni …

11.    Питах днес един професор за Атаturk ---обясни ми ,че хората го обичат И уважават заради принципите му…тези които не го, просто се стархуват от факта ,че ще станат духовно ощетени, ако няма някой който да им показва как И защо трябва да се следва религията….Ататурк винаги е бил за демокрация, И винаги е уважавал опозициятa….в спора се ражда истината все пак …. Той никога не е забранявал религиозните практики, просто е оставил на всеки individual да си избере как да си изразява вярата…

12.   Последно = нещо което прочетох едва днес (направо ме е срам ,да си го призная, че не съм го знаела по-рано) е Фатих Султан Мехмет'ин Ферманı ….Този document е писан през 1463 ….     Има какво да се научи от него …
http://en.wikipedia.org/wiki/Fatih_Sultan_Mehmet#Conquests_in_Europe
“Mehmed II's Firman on the Freedom of the Bosnian Franciscans"
I, the Sultan Khan the Conqueror, hereby declare the whole world that, The Bosnian Franciscans granted with this sultanate firman are under my protection. And I command that:No one shall disturb or give harm to these people and their churches! They shall live in peace in my state. These people who have become emigrants, shall have security and liberty. They may return to their monasteries which are located in the borders of my state. No one from my empire notable, viziers, clerks or my maids will break their honour or give any harm to them! No one shall insult, put in danger or attack these lives, properties, and churches of these people! Also, what and those these people have brought from their own countries have the same rights...By declaring this firman, I swear on my sword by the holy name of Allah who has created the ground and sky, Allah's prophet Mohammed, and 124.000 former prophets that; no one from my citizens will react or behave the opposite of this firman!"
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%85%D0%BC%D0%B5%D0%B4_II

Не съм искала да обидя някой  с постинга си …ако съм= ИЗВИНяВАМ се !!! Това са просто моите experiences за сега тук ….от непознати И от приятели …Както се вижда когато завържеш по-дълбока вразка с някой И той стане твой приятел, не се правят разграничение на база nationality ili ethinicty И от двете страни…Но в краина сметка аз винаги съм вярвала ,че вси4ко зависи от това каде си И как си възпитан ….Ако едно нещо ти е натяквано още от малко дете на 20 вече е трудно да си промениш мнението ….Съжалявам , че стана далго ...

# 186
Dobre doshli na novite momicheta Simple Smile  -sajaljavam za latinicata ....kredora ne mi raboti ....mai se izplashi sled dalgija mi posting ha ha

Desert princess i Venybaby, daj Boje vsichko da zavarshi po naj -blagoprijatnija za vas nachin, Inshallah !! Predstavjam si prez kakvo minavate .....Mislete polojitelno ..... Simple Smile  Peace Praynig

# 187
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
Много тъжно dessert princes, но решението ти е много правилно!  Hug Peace Hug Благодаря за целувките, предаде ни са! И тя ти изпраща по 100!
Има и нещо друго, ако мъж турчин се жени за жена от друга националност, не става така лесно при жените да се женят за мъже от друга националност или религия! Моят мъж казва така "ние турците можем да взимаме жени, но туркините не ги даваме"!  Peace Аз не съм имала проблеми от страна на моите роднини, че мъжът ми е турчин! Всички бяха очаровани от него, от отношението ми към мен и към тях! А аз винаги съм се радвала, че ме намери и се разделих за винаги с простотията в България, която е навсякъде!   Mr. Green
Хубаво изкарахме, бяхме един месец при майка ми, на топло и слънчево! А сега студ на кутийки!
Честит празник на бабите ви! Ние нашите ги поздравихме и те сега са много доволни!  Laughing
Hadi o kadar! Yarın daha! İyi geceler, kızlar!   bouquet

# 188
Айля, а ти какво учиш вТУ? Моята дъщеря учи информатика в Измит и сега са в сесия...

# 189
А тук в Коджаели имаме грип, днеска в работата сто човека се изредиха да ми кашлят във физиономията, утре сигурно ще съм "готова".

# 190
Много тъжно dessert princes, но решението ти е много правилно!  Hug Peace Hug Благодаря за целувките, предаде ни са! И тя ти изпраща по 100!
Има и нещо друго, ако мъж турчин се жени за жена от друга националност, не става така лесно при жените да се женят за мъже от друга националност или религия! Моят мъж казва така "ние турците можем да взимаме жени, но туркините не ги даваме"!  Peace Аз не съм имала проблеми от страна на моите роднини, че мъжът ми е турчин! Всички бяха очаровани от него, от отношението ми към мен и към тях! А аз винаги съм се радвала, че ме намери и се разделих за винаги с простотията в България, която е навсякъде!   Mr. Green
Хубаво изкарахме, бяхме един месец при майка ми, на топло и слънчево! А сега студ на кутийки!
Честит празник на бабите ви! Ние нашите ги поздравихме и те сега са много доволни!  Laughing
Hadi o kadar! Yarın daha! İyi geceler, kızlar!   bouquet

Така ми е било писано явно - кадер!  Tired
Това за турчин за чужденка е по-вероятно и по-приемливо, но както казваш туркиня за чужденец е рядък случай и които семейства го приемат това евала на тях.. Peace
Мен точно това ме дразни при нас турците-закоренелите разбирания... #Cussing out

Шенай взимай витамини още от сега, че то не е работа този грип...аз тази зима още не съм боледувала..да чукна на дърво..

bz не звучат никак приятно проблемите с които се сблъскваш. Има ги всякакви хора...във всяка нация. Но е хубаво, че си жена с характер и не се поддаваш и не ги отразяваш в отношенията ти с мъжа ти...това е най-важното. Да не ти пука кой какво ти говори. Много ясно, че ще му говориш на детето си и на български, нали му е майчин език пък и какво лошо има в това.по-добре е и за детето. Не им обръщай внимание..хора ограничени и както има една дума на турски "cahil insanlar cok".  Simple Smile

Последна редакция: вт, 08 яну 2008, 20:53 от desert princess

# 191
Аз пих аспирин и ударна доза витамин Ц. Моите дъщери и двете са болни, не знам с кого са се целували Laughing.  А цялото село в което живеем се тълпи пред поликлиниката Outta Joint

# 192
Ей току що свърши  Binbir gecesi...Няма свършвaнe този сериал .... аз на шегa почнах да го гледам уж да си упражнявам езика  Whistling ...а стана краста ....Др. dizi-ta не гледам ....но всеки втоник см пред Канал Д ...Фен ко да правиш  ooooh!

Шенай = http://www.dualar.com/ekart/resimkart/TN/04-002.gif      Laughing

Пускам един смешен  BG-T речник ...може и др.път да сте го чели ...http://www.fun-6.com/sme6ni-tekstove-turski-re4nik.htm

Лека нощ   smile3507
http://www.wallables.com/catalog/images/newmoon-l.jpg

# 193
Айля, а ти какво учиш вТУ? Моята дъщеря учи информатика в Измит и сега са в сесия...

Компютърни системи и технологии  Blush
Това ми е и професията  Whistling

bz
и аз го гледам но оттук http://canlidizi.com/  Flutter 
Честно казано, много е готино, че си споделяте лични истории тука  Hug
Обстановката предразполага  bowuu нали така  Laughing
Като стана на въпрос, че в бг ни смятат за "леки", в скайпа и icq ми не спираха да ме притесняват  Laughing все младоци от Турция,  Crazy от различни краища на Турция  ooooh! ooooh! ooooh!
В момента съм с пол мъжки  Mr. Green Mr. Green   hahaha Mr. Green  Whistling
.....
desert princess, незнам какво да те посъветвам, ако искаш може да минем на лични
твоята история ми е почти позната  Cry ....
Времето лекува, наистина!
Сега единственото което искам е да съм щастлива! Разбира се искам да обичам и да бъда обичана! Но не винаги любовта носи щастие  newsm45
Ама, че ги приказвам и аз  ooooh!
излях си мъката
е хайде  отивам при майките от Индия Whistling

Последна редакция: ср, 09 яну 2008, 00:00 от Айля

# 194
  • Измир
Шенай, бързо оздравяване!

bz, аз съм голяма фенка на Yaprak dökümu   Wink.

desert princess, много жалко! Дано всИчко да се наредИ все някъксИ Insallah!

Айля, успех И на теб в любовта 

Последна редакция: вт, 08 яну 2008, 23:26 от olgarita

Общи условия

Активация на акаунт