Турция`2 ~*~ MERHABALAR ~*~

• 54 395
  • 284
  •   1
Отговори
# 240
Мами .женени в Турция я ми кажете някои от вас като са християнки и са си свикнали да ядят свинско сега хапвате ли го?А дечицата ви?
Предполагам че когато сте в Турция -не ,но когатосе върнете в родна Бг не можеда не хапнете малко печено прасенце JoyДа ме извинят  тези които не ядат pork.То и аз докато пишех ми стана гадно.Питам защото аз от както ходих в Турция и ми разказаха някои неща за любимата pork храна на българите и ми се гади Sick
Офффффф кой подхвана този разговор за манджиииии и по-точно за мантъ.Сега сън не ме лови искам от този сосссссс.Добре че около нас ням аденонощни магазини-иначе вече да съм запретнала ръкави и да готвя Laughing

# 241
Мерхабааа!  Hug Flutter

Аз снощи не съм мигнала цяла нощ и днес естествено си преспах деня. Събудих се към 15 часа..  ooooh!

Пина, мантъто ти изглежда страхотно.. Peace Браво на теб! Сигурно е много вкусно.
Сега се сетих,  ooooh!че такова нещо селската ми баба правише и беше  подобно на макароните по вкус.

Айля празнувате ли РД-то на братчето?  Party
А индийската кухня винаги ми е била интересна. Каня се някой да пробвам някоя рецепта. Не я прегледах цялата тема с рецептите ти..по-късно ще видя и ще избера някоя рецепта. А какво беше Румаали роти? newsm78
По принцип не готвя вкъщи аз....поради простата причина, че не помня рецепти  ooooh! Но винаги се наемам все да сготвя все екзотични рецепти. Било то арабски, тайландски, ирански..сега ще се пробвам и с индийски, отдавна се канех.  Peace

Свеар Благодаря ти искрено за съветите и подкрепата. Много добре ме разбираш. Благодаря ти!  Hug Май всичко свърши и няма смисъл от такава сериозна крачка. За да сме заедно трябва единия от двамата ни да направи голям компромис, което за сега това е невъзможно.  Tired Незнам..вече загубих надежди. Май  трябва да се примиря.. Tired
Това за обичаите хабибито ми беше разказал. И при нас е абсолютно по същия начин. Идват семейството на момчето (майка, баща и може др. роднина или уважаван от сем. им човек) и момчето е с тях. По принцип мъжката страна купуват сладко или по известно в Турция - чам сакъзъ чобан армаанъ, локум, или баклава... с букет цветя. Женската страна сервира разни сладки и ядки и най-важната част: момичето прави турско кафе и тя сервира на гостите. И много често момичето, когато приготвя кафето, в едното кафе вместо захар се слага сол и го сервира на момчето.. Mr. Green (малко гадничко, но е забавно-традиции  Laughing). След това започва един безсмислен разговор, намирайки обща приказка и след това се преминава към същинската част....като един от страната на момчето поема инициативата и отваря темата, като например: "Всъщност причината да ви посетим е да ви поискаме разрешението. Нашите деца се видели, опознали, харесали, заобичали един друг и искат да се оженят. ..." ....И се казва: Allahin emri, peygamberimizin kavri ile kiziniz....., oglumuz ..... istiyoruz!" В превод : със заповедта на Аллах и пророка ни, дъщеря ви (еди си коя), я искаме за сина ни (еди си кой). И бащата се обръща към момичето и пита за нейното мнение. И от там нататък процедурата е по същия начин както разказа Свеар.. Peace

# 242
desert  princesertтези традици не са май само турси.Аз като се замисля от това което са ми разказвали роддителите - те така са се згодили.Може за някои хор ада са остарели но на мен са ми сантиментални и романтични.
Мила принцеске много е тъжно когато една любов загасва.Колкото и да е шаблонно и изтъркано -времето лекува.Но тръпката -ако любовта е истинска остава.Ти си знаеш наи-добре .Помни че си много млада и животът тепърва ще ти поднесе прекрасни изненади

# 243
# 244
# 245
Ох, Цвете, моите диети са същите.... Tired  Ще си умра дебела! Confused

Привет-мривет на всички!  love001

# 246
Хайде и аз да се включа в темата за Турция. Преди време имах регистрация в този сайт но съм забравила потребителското си име и парола та си направих нови. От тук познавам само Drize. Аз също съм омъжена в Истанбул.Живея в Yesilkoy и работя в Florya. Българките тук в Истанбул са малко както виждам.Подхванали сте тема за ястия. Аз в къщи готвя български гозби и мъжът ми ги харесва,а и аз така съм свикнала. Мантъ не обичам има странен вкус, но тук е на голяма почит.От чорбите харесвам мерджимек и езогелин и двете се приготвят от червена леща.Нещото което ми прави впечатление тук е, че агнешкото не мирише както това което продават в България.Ще гледам да се включвам в темата въпреки, че съм на работа и понякога нямам време. Приятен и успешен ден

# 247
sonyaz, добре дошла!  bouquet

Завиждам ти, че живееш в този прекрасен град! Hug

# 248
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
HOŞ GELDİN, SONYAZ!   bouquet Оправи си СКАЙП, че не ми получаваш съобщенията!
За свинското, аз не ям! По принцип и месо много много не ям, но като сме в България ядем кебапчета или кюфтета! Мъжът ми не яде свинско, но и той хапва кебапчета и кюфтета! Сега ще ви разкажа една история! Пътуваме с автобуса Истанбул-Варна! Рамазан е в Турция! Спираме за почивка в Бургас, два автобуса от Турция, на една бензиностанция! След половин час, жената зад щанда, където са закуски и храни, вика "КЕБАПЧЕТАТА И КЮФТЕТАТА СВЪРШИХААААА!". smile3532 При което аз така се смях, не ядели били и то в Рамазан преди залез слънце! Така, че какво да кажем и тук се продава свинско месo, има много християни в Истанбул!
Наистина агнешкото не е с онзи неприятен аромат като в България! Аз не ядях преди, но тук не ми прави впечатление!
Хайде, весел ден от слънчев Истанбул!  newsm08

# 249
Здаравейте и от мен!
sonyaz добре дошла!!!
Pina може дебели да си умрем ама ще сме и щастливи LaughingАз така се успокоявам -"Дебелите хора били щастливи Joyили Щастливите хора били дебели" Joy

# 250
Здравейте и от мен!
Пина,браво!Мантъ-то ти изглежда чудесно.
sonyaz,добре дошла и от мен в темичката ни!
Виждам ,че отново има интересни темички за обсъждане. Simple Smile
Традициите в Турция са ми много интересни и дълбоко ги уважавам.Съжалявам дори,че вече са изчезнали и забравени в България.Спомням си ,че когато бях малка,правиха годеж на братовчедка ми по подобен начин както се прави тук...
За мен много интересен бе и все още е един от начините по който се запознават и женят тук младите...чрез посредник-роднина или познат или в оригинал Görücü usulüyle.
Друга традиция,която намирам за хубава и също има моя респект е уважението към възрастните хора -роднини и познати.нека и другите споделят,но когато в стаята където сме се събрали влезе възрастен човек всички стават на крака да покажат уважението си и не сядат ,преди той да го стори.Разбира се на него се дава най-почетното място.
Или когато той се посреща или поздравява да му се целува ръка.В семейството на съпруга ми това се спазва,но за мен е странно ,когато децата на брат му ни посрещат и идват да ми целуват ръката Confused,аз деликатно я дръпвам и ги прегръщам Simple Smile
Радвам се  и искам синът ми да изпитва уважение към възрастните хора.

# 251
 Blush Няма ли някой снимки да качи от сватбата си  Whistling Whistling Whistling

# 252
Хе-хе, уважавам старите традиции, интересни са, но ръце не целувам, не ставам на крака като войник пред старшина и се радвам, че не са идвали у нас на сгляда да ме харесат! Joy
Все пак менят се времената и ние с тях - няма как.
Някой ако сложи снимки от сватбата си, ще гледам с кеф! Grinning

# 253
Benmary 2 аз си мисля че традициите са зе запазили в Турция в по-голяма степен ,отколкото в Бг,тъй като там обществото е по-консервативно(ако мога така да го нарека).Ние в България видяхме малко свобода и ела сега ни гледай сеира.Още не можем да се отърсим от първоначалното опиянение и липсата на визпитания.Тук никой не прави разлика мвжду свобода и свободия.Липсва всякакво уважение към възрастните па било то и роднини дори.А това е много жалко.Децата ни растат в общество ,лишено от морал и ценности.В това отношение (както и в много други)можем само да дишаме прахте на турците-Жалко е но това е самата истина.
Наистина би било добре някой да качи снимки от сватбата си.
Оффф и аз искам да ви покажа снимки-е не от сватбата Laughingама пусто като не знам как EmbarassedПомогнете ми и ще ви зарадвам

# 254
Pina а тая питка дето си турнала в "моите-твоите манджи"от сутринта ми боде очите Laughing #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт