Машина за хляб - 7 част

• 38 567
  • 615
  •   1
Отговори
# 285
Да ви питам като ползватели на пекарни с повече опит, какъв странен проблем има с моята хлебопечка:

Имам я от миналият месец и правя успешно хляб, проблем ми е тестото. Моята ми е подарък, някаква немска, без марка, просто си пише пекарна. Та, тесто съм правила няколко пъти и забелязвам, че на тази програма за тесто - 1,2часа меси само веднъж, опитва се да замеси втори път, но не става. Кажете ми вашите пекарни, по два пъти ли месят и веднъж втасват? Дали проблем е плътното тесто? Вчера опитах като сложиш 1/2ч брашно по-малко но пак не замеси. Имате ли някакви идеи, защото на мен ми идва само като идея да вадя тестото от програма за хляб на биип тона??

Благодаря предварително!

# 286
  • 5 етаж в ляво
Десита, моята програмата и е 1.30ч.и като меси 1вия път/15 мин./спира,стои без да прави нищо,може би започва да втасва,после пак ми измесва може би за около 5 мин.и вече си втасва са доостаналото време.Не мисля,че е саради по плътното тесто.Просто "модела"и е такъв,според мен Thinking
Но ти защо искаш да ти меси още веднъж?Не ти измесва тестото добре ли,или има друга причина newsm78не разбрах какъв е проблема,освен,че не меси повторно....

# 287
Момичета, може ли някоя от вас да ме посъветва как прави успешен пълнозърнест хляб? Много ще съм благодарна.

Писах и по-горе......типово+пълнозърнесто+бяло(малко)+вода+сол+вода топла+заквасена сметана.....Пропорции.......брашното да дойде около 750гр.,а водата - 300мл., мая - четвърт кубче прясна мая, 1с.л. сол и около 1-1,2 лъжици сметана...Но това са ориентировъчни мерки...не знам дали ги спазвам......всичко ми е на око и на опипване на тестото.....

# 288
Десита, моята програмата и е 1.30ч.и като меси 1вия път/15 мин./спира,стои без да прави нищо,може би започва да втасва,после пак ми измесва може би за около 5 мин.и вече си втасва са доостаналото време.Не мисля,че е заради по плътното тесто.Просто "модела"и е такъв,според мен Thinking
Но ти защо искаш да ти меси още веднъж?Не ти измесва тестото добре ли,или има друга причина newsm78не разбрах какъв е проблема,освен,че не меси повторно....

danidji благодаря ти за бързият отговор!
Проблема е, че става тестото не гладичко като на топка, а едва отлепящо се от дъното. Спазвам пропорциите стриктно, а забелязвам, че на дъното направо готово за печене, в смисъл шупнало, без да е престояло в купата си. Дали, за това , че ползвам само жива мая, 1/6 кубче, според мен ок за грамажа на тестото. Ще опитам пак със суха мая  newsm78 и ще докладвам в новата тема!

dianab  аз поне практикувам така, от 1/3 до 1/2 от брашното не е бяло, ползвам типово ръжено и пр. така хляба хем е хубав хем не е 100% бял. Друг вариант е, към една такава смес 1/3 типово например, да добавиш трици след тона за добавяне. Така няма да е тиклав хляба. Мое мнение.  chef

Последна редакция: нд, 13 яну 2008, 22:26 от desita6

# 289
Радва се, че сте доволни от номера със заквасената сметана  Simple Smile

desita6,
моята немска машина ФИф меси така на програмата за месене и втасване: меси 5 минути, после почива 5 минути, после меси 20 минути без спиране, после втасва 1 час. Пробвай да засечеш как е при теб, че аз честно казано не разбрах. Може пък нещо да не е наред с програмирането, т.е. с някоя платка в твоята машинка......

# 290
Ето какво омеси моята машинка уикенда:
Хлебче с бяло, типово и градинско брашно, поръсено с мак.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=187997&photo=58
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=187997&photo=59

Крокодилче:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=187997&photo=60
Парола: 12345
Мой съвет, за да стане отгоре лъскаво при изпичане, аз слагам един жълтък с прясно мляко разбит... става винаги страхотна коричка.

# 291
Здравейте момичета.
Искам да ви попитам-пробвали ли сте да направите хляб с течна сметана за готвене.
Имам изостанала в хладилника и смятам да пробвам.Не вярвам да се получи фал,въпреки,че тя е на растителна основа.

# 292
  • 5 етаж в ляво
Ина,Не се вижда нищо бе мила ThinkingХайде оправи го и да ни покажеш...иска парола Peace
Цветина,според мен няма проблем да не стане с готварска сметана.Почти съм сигурна ,че ще стане хубаво хлебче.Хайде пробвай и да докладваш после... Hug

# 293
danidji - да стана страхотно тесто,но аз не правих хлебче,а пица. И веднага беше опустошена цели две тави. Grinning

# 294
  • 5 етаж в ляво
Браво Цвети,няма значение хляб ли,пица ли,важното е да е хубаво на вкус. Hug

# 295
Помощщщщ! Praynig
Днес направих козунак по рецептата на PINA, пълен провал - много покафенял, груб и не пухкав стана. Дори и като го наръсих със захар поспадна, като се бавих съвсем малко. Спазих пропорциите, пекох на френски хляб 3,30 часа. Добавих още брашно з-то беше недостатъчно при мен. Мисля, че ми е превтасало тестото. Вие имате ли някакво обяснение? Решила съм да пробвам на 2,40 часа но след като привършим този.

# 296
здравейте, мили дами! редовно ви преглеждам, но нямам много възможност да се включвам... сега обаче положението е сериозно... толкова, че чак ми се плаче! още като се сдобих с моята машинка  направих един козунак, стана перфектен - пухкав, на конци, ароматен, вкусен... след това веднъж реших пак да направя, и... провал - стана по-скоро сладък хляб. реших че нещо на момента не се е получило. днес пак се опитах да направя, ноо... още по-голям провал! стана като тухличка, всъщност коричката се зачерви страхотно, пукна се, на аромат- ок!, обаче от вътре-тесто! правя го по рецептата на pina, но моята машина няма програма с продължителност 3.13, затова пускам първо на месене и втасване и после на печене. наистина не разбирам какъв ми е проблема като всичко правя според съветите ви..   Cry а машинката ми е супер, много съм доволна - ALASKA, хляба става страхотен, както и всичко друго което съм правила... само този пуст козунаак  Confused  Cry  Cry  Cry

# 297
danidji , има паролааа точно под втория линк)))) кой не гледа  Wink 12345 е

# 298
desita6, превтасало ти е, да! И то много, щом е и хлътнал прилично. Като гледам, че програмата е била 3. 30часа - ясна е работата. Пусни го на програма 3 часа или 3 часа и 10 мин. Ако нямаш такава, пусни на друга, но я спри - примерно пусни на 3. 30, но 20мин преди да започне да пече я спри и пусни да пече - така няма да ти превтаса! Peace

rosita*, ако пускаш на месене и втасване - при мен е 30мин месене и 1 час втасване, ако при теб е също така, значи... Да не би да пускаш веднага изпичане?
Ако така си направила - не е довтасало! След втасване 1 час, трябва да се премеси (машината няма да го направи в този случай, ти може да бутнеш 2-3 пъти, да извадиш бъркалките да понатиснеш) после го остави да втаса още примерно 20 мин, както си е в машината( със затворен капак), тя трябва да е все още топличка вътре и тогава пусни печене.

Значи схемата на всички теста е следната - месене; втасване; премесване (оформяне- плетене, навиване и пр.); втасване; печене.
Маже се с жълтък и се ръси със захар непосредствено (минутка) преди печенето.

Дано съм ти улучила проблема и да съм ти помогнала! Peace

# 299
Здравейте момичета,
Случайно попаднах на темите ви за хлебопекарна и се запалих много. Знам, че е доста убийствено да си имам хлебопекарна - тази миризма на хляб те кара да захвърлиш всякакъв здрав разум по отношение на храненето. Но все пак съм решила да си купя (след още малко вътрешна борба). Но установих, че няма голямо разнообразие на марки и всъщност единствената марка, която що-годе става  e Taurus. Може ли да споделите какви машинки имате и дали сте имали нужда от сервиз например.
Благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт