Машина за хляб - 7 част

• 38 567
  • 615
  •   1
Отговори
# 270
pepika, то аз съм се завърнала от поне месец тука, а скоро пак ще поемам към диетите Confused

Хайде някой ако плете питка по моя модел, да каже и покаже, че ми е мерак да видя!

Редактирах рецептата за козунака и сега пише да се наръси със захар.

Всички теми за питки, да не ме пропускат, моля! bowuu

# 271
# 272
Не знам кака плетете  Wink, но искам да споделя какво правя в последно време (е, преди Коледа и след НГ)
Веднъж пробвах сметановия хляб, който Зори беше пускала. стана чудесен, но е само бял сметанов хляб. По идея от този хляб правя нова комбинация за най-редовния хляб у дома:

Достатъчни са 1-2 ч.л. или 1-2 с.л. заквасена сметана, разбити с вода, толкова, че заедно с мата, разтворена в малко вода да се получат 300 мл течност за брашно 500 гр.
Нормално си смесвам до 200-250 гр ръжено брашно + грахам + типово + сусамово брашно или от ленено семе; добавям бялото брашно до 500 гр.
Пълня както се пълни машина - течността със сметаната, вода + жива мая, отгоре брашното, солта и малко захар и пускам.

И така - исках да кажа, че 2 лъжички заквасена сметана правят много вкусен пълнозърнест хляб  Simple Smile

# 273
pina,естествено,че не го знаех това за ръсенето на козунака Simple Smile Нали съм един специалисп по всичко Simple Smile Следващия път ще го направя както трябва.

# 274
Днес правих хляб със заквасена сметана.Taneto ме нави като прочетох нейната рецепта.Само че, аз нямах брашна като нейните, та сложих само бяло и типово.50/50
Мога да кажа, че хляба стана разкошен!!Пухкав, ароматен  и вкусен!Наистина много хубав хляб!
Taneto,благодаря ти!  bouquet

# 275
Днес правих хляб със заквасена сметана.Taneto ме нави като прочетох нейната рецепта.Само че, аз нямах брашна като нейните, та сложих само бяло и типово.50/50
Мога да кажа, че хляба стана разкошен!!Пухкав, ароматен  и вкусен!Наистина много хубав хляб!
Taneto,благодаря ти!  bouquet

Кампари...ще те бия аз теб...Това аз щях да го пиша.......Защо ми взе думите от клавиатурата? И защо правиш това, което аз правя? Преписваш от мен, а?

Аз правих хляб - с пълнозърнесто, типово, грахам и бяло брашно + заквасена сметана. И докато слагах продуктите си виках....Да има късмет да не стане...трябва да купувам от магазина...Но....самото тесто стана по-мекичко, а и хляба...разкошен! Разилката се усети още щом режех хляба...А и после всички акто го опитаха и казах - Нещо е по-различен!

Благодаря, Тане!  Hugза Кампари!

# 276
Цоци, преписвам, я!Но имам още, за да те догоня.Едно хлапе не ми стига, за да съм като теб. Grinning
Сори за off-а ,момичета. Blush

# 277
Здравейте, момичета! Изпуснах 2-3 темички, но сега пак имам нужда от вас  Blush. Май някой беше питал преди време, но не мога да го намеря. Случайно да знаете дали се продават отделно само тавички за пекарните? И по-специално за Мулинекс. Нашата леко пострада и сега тече от всякъде  Sad. Благодаря ви  Hug

# 278
Здравейте момичета, преди време бях чела из темата за следния проблем- под бъркалката ми излиза по мъничко машинно масло, на какво се дължи-уплътнение ли, що ли? И втори въпрос- някой ползвал ли е услугите на сервиза на Clatronic- Айван7- отзиви??? Благодаря ви и лека вечер!

# 279
Днес отново правих кекс в машината.Всъщност той още се пече, де.Цялата къща ухае на ванилия и канела.Мммммм...
Та, исках да ви кажа, че за разлика от предишния,  този  път забърках двойна доза и кекса ми изпълни контейнерчето.Надявам се да няма проблем с изпичането.По-късно ще пиша дали се е налагало да го допичам допълнително.

Пираня, при мен се получаваше това с машинното масло, но по някое време си спря от самосебе си.По другия  въпрос нищо не мога да кажа.

Програмата току-що свърши и кексът ми отгоре е недопечен. ConfusedСтои един такъв мекичък. Rolling EyesВключих да се допича, но може и да не изчакам да свърши цялата програма, защото пък ме е страх да не изгори отдолу.

Последна редакция: сб, 12 яну 2008, 21:41 от Анонимен

# 280
Момичета, може ли някоя от вас да ме посъветва как прави успешен пълнозърнест хляб? Много ще съм благодарна.

# 281
И аз да питам - това ли е рецептата за сметанов хляб?
Заквасена сметана - 125 гр.
вода - 0,5 чаши
бяло брашно - 3 чаши
сол - 1 ч.л.
захар - 2 с.л.
масло - 2 с.л.
суха мая - 2 ч.л.

# 282
Само да кажа, че и аз харесвам сметановия хляб, но почти винаги слагам във всякакъв хляб 1-2-3 л. кисело мляко, защото от него винаги имам в хладилника, резултатът и вкусът е  Heart Eyes. Не помня от кога не съм правила хляб само с вода.. Пропорции не мога да кажа точни, защото отдавна при мен всичко е на око, но напр. за 1 кг. обикновен хляб използвам - около 600 гр. брашно (бяло или типово), 2-3 с.л. кисело мляко, 300 гр. вода (ако млякото е направо от хладилника, водата трябва да е топличка), 2 с.л. зехтин (може и олио, масло), 1,5 ч.л. сол, 1 с. л. захар (кафява или мед), 1,5 ч.л. мая (ако е суха, жива - 20 гр.).  Става пухкав хляб, пукнат, с прекрасно издуто капаче, почти винаги за малко да опре.
И пак да кажа на по-новичките - следете топката! Wink

Иначе ви чета често и ви се радвам, но нямам много време да пиша!  Hug

gabby, много съжалявам за това, което се е случило. Звънни на сервиза във Варна - 8650155, ето ти за всеки случай и тел. в София - 02/ 9632249, може да са по-информирани, макар че работят заедно. Аз в петък ходих да купя една резервна бъркалка. Дано ти доставят!

Кампари, и аз имах един разочароващ опит с кекс от моркови и едва ли ще повторя! Sad Реших, че това си е машинка за ХЛЯБ, тесто и повече едва ли ще експериментирам, макар че сладкото ми се получи.

Последна редакция: нд, 13 яну 2008, 09:46 от Сисии

# 283
Да се похваля отново с питката си преди втасване http://ttl.dir.bg/_files/t2_3525474.jpg
След изпичане http://ttl.dir.bg/_files/t_3525495.jpg

Не е прегоряла както изглежда, но оплесках намазването с жълтъка newsm78 аз знам, че се слага малко олио в него, но въпреки това се получи доста гъста смес /жълтък + няколко капки олио/ и не успях да я намажа добре.

# 284
  • 5 етаж в ляво
Roshalche  ,хубава ти е питката...аз акто намазвам отгоре,не слагам няколко капки олио,а да не кажа 3с.л.олио,ама със сигурност 2с.л.,и ми става идеално за мазане.Разбивам със четката с която мажа,и ако преценя,че е още гъсто добавям още олио Peace

Общи условия

Активация на акаунт