Иzраел 2

• 33 561
  • 297
  •   1
Отговори
# 180
    Оф , още се сетих  Simple Smile Ей , на вълна раждания  се  намирам , драго ми е , припомням си - то беше наистина вчера .Малката е на 11 месеца  само.
    Значи   кърпи - малки , големи , нощници , превръзки - всичко си беше от болницата.Когато си поискаш  още - дават ти.Но по принцип в коридора имаше едни големи колички натрупани с чисти , нагънати кърпи и планини от пакети превръзки.Просто си вземаш към стаята.Ако по случайност е  свършило нещо , казваш и веднага се зарежда количката.Можеш по всяко  време да повикаш лекар, сестра , при всяко неразположение.Ако ти е трудно да се къпеш сам - къпят те.Моята "колежка" по раждане втория път беше една рускиня.Всеки път  викаше сестра по копчето на стената , за да й  вдигне с дистанционното гърба на леглото.Далече й било.Ама момичето имаше тежко раждане , много шевове .....остана  повече от  седмица в болницата.Бяха много мили с нея , както и с всички де ....Носеха й  яденето  в леглото и я хранеха , тя беше  една лигла , все едно ръцете я болят  Joy Викаше  сестрите да й правят чайче - билково с 1 лъжица и половина захар  Joy Майко мила .... И бебето й носеха в стаята  да го гушка , доведоха й учителка  за кърменето , че искаше само да кърми , без  адаптирано млеко.И мен ме викаше да й дръпна я  одеало , я да й наглася  възглавницата  Joy Ама  беше  една скица тя.Аз нали  здрава , права  Sunglasses Какво да я правя.Имах 2 много леки раждания, слава Богу!Да даде на всеки като на мен  Peace

# 181
  • София-България, Израел - където си поискам
matakosmata, извинявай   bouquet стана грешка и не можах да го изтрия.
не съм искала да те обидя или засегна.Извинявай още веднъж.

Karol&Erik, благодаря ти ,че написа още за кибуците.  bouquet

И аз да добавя за болниците,наистина условията  са много добри. Аз раждах в Волфсон,това е болница в Холон.
Другото ,което на мен лично ми харесва е за лекарствата,  има лекарства от типа на парацетамол, капки за нос, уши, сиропи за кашлица те всичките са на една цена, доста по ниска от пазарната. Поне при нас Леумит покриваше разликата и това при условие,че ги купуваш от аптека на здр.каса, ако ги купиш от друга аптека не ти правят отстъпка. На пръв поглед това са дребни неща, но когато имаш непрекснато болно дете вкъщи или друг член от семейството това е една доста добра привилегия.

# 182
    За  болницата  "Асаф  а Рофе" ( което  значи - доктор   Асаф ).Там е и Шарон в кома.Информативно.Болницата не е една постройка.То е комплекс от постройки - за всяко отделение има постройка.Между тях  има градини , има паркинги.Охраната е много на ниво.Входа е  един за всички постройки.Колата се проверява  по багажника и с огледала  отдолу по гумите.Отделно се оглеждат хората вътре набързо.Така сме спокойни , че нещата са сигурни.Добре , че има проверки.Проверяват се и линейките дори  на влизане.
   Била съм и по други отделения на болницата - племеника си счупи крак на баскетбол.Също- много добри условия.За да  не е едностранчиво наблюдението ми.
   Болницата има Специални проекти  -  клуб  за  инвалиди, помощ за  жертви на домашно насилие, групи за помощ на деца със  специални нужди в арабския сектор, рискови деца и техните родители  - следучилищни програми.
   Доброволци - има към 20  професионални доброволци - доктори и др. Те работят   на  смени , без  заплащане към болницата.Някои вършат и само административна работа , но пак е помощ.
   Обръща се специално внимание на деца с мускулни проблеми , дистрофия ( ако не греша в името).Това се  води от   двама доброволци от Реховот с фамилия Монк.Пенсионери , семейство.Организацията им се нарича "Меши"(коприна). Браво на такива хора.
   Организират се курсове  за обучение на доброволци.
   Създават се  групи за "Самопомощ".Те  са  в следните направления : Пристрастявания, Деца и младежи, инвалиди, семейство и родители, емигранти, психическо здраве, възрастни хора , сексуална  ореантация, насилие , жени и др.

Това  за сега.    Wink   

# 183
якиник, няма проблем, просто се учудих.
сега, за болниците и опашките. аз, тъй като живея от 18 години в мюнхен, честно казано не съм много впечатлена от това. за тук е нещо нормално. преди това бях и 6 месеца в норвегия. там остана и сърцето ми. обожавам норвегия.
най-впечатляващото за мен в израел е религията и кибуците. изках да попитам дали в кибуците хората са много религиозни.
за мен кибуц е висша форма на общуване и живот. хора, които живеят като едно голямо семейство, делят всичко. някак си много уюутно и сигурно звучи. няма го това ужасно консуматроство, което е на запад и сега се е заселило с още по-голяма сила в българия. там жаждата за имане просто ме отврати. не знам кое прави хората в израел способни на това, да живеят в подобни места, може да е религията, може да е и опасноста от тероризъм, но при всички положения ми харесва ценностната система на подобни хора.

# 184
      Flutter То не е за впечатляване или не , а за информация  Simple Smile Имам  една приятелка тук  и съседка .Тя е женена  за  евреин , както и аз.Тя е от Белгия.Иска си там да ражда, там си й харесва повече.Незнам къде как е  и кой от къде идва.Тук е така. Wink Тя казва , че там  е по-добре ....зависи от каква позиция  гледа човек.Мисля , че тя има и друг мотив - гражданството на децата.Тук в Израел може детето да има 2 гражданства например, а там - не.Така  тя ражда там , детето й там има белгийско гражданство, а после насам като дойде - получава и Израелско , ето ти двойно без нарушения.Та всеки с мотива си също....такива работи ....
    Те много разказваха за кибуците момичетата.Аз искам да добавя , че има религиозни кибуци , повечето са смесени , не силно религиозни, даже хич някои.Не мисля , че има връзка с опасността от тероризъм  или религия  доколкото четох и разказите.То е място  за новорошли,  поемат те 6 месеца , учиш език както казаха мамите.После или си отиваш  или оставаш.Кибуца е  спокойно място за живот.Ако нямаш възможности - добре си дишъл.Дават ти място за живеене.Не се налага да плащаш наем или да купуваш апартамент, нито да търсиш работа - всичко имаш в кибуца.Не се грижиш за детски градини , училище и университетски сметки.Комуна е това.Кибуца и за мен е уникално място , една структура , която ме удивява в 21 век.Сякаш има  отворени ръце за теб там.Казват , че  евреите са  сървайвъри  Mr. Green ей ти на - що  чудо измислили (шегувам се).

# 185
     матакосмата ,  знаеш ли какво се сетих ....много израелци осиновяват деца от България също.Имаме  в  семесйството едно такова детенце , взели са го бебе от България.Незнам как седи въпроса с осиновяването изобщо, но се радвам като чуя , че  детенце си е намерило родители.Детенцето  е ромче , така ми изглежда , но никой не знае или пък забелязва - тук много цветове има ....А най-важното - няма значение  и то никакво.

Желая ти много щастие и дано има много хора , които дават любов на такива деца, дано и системата го позволява по-лесно и по-бързо.    bouquet

# 186
....А най-важното - няма значение  и то никакво.

ето това е и поантата.
а системата за жалост не дава. при 15000 деца в домовете в бг, международните осиновявания за миналата година са 100. но, това е друга тема, на друг разговор.
впрочем, да попитам. има ли в израел домове за деца, лишени от родителски грижи.

колкото до двойното гражданство, вече навсякъде в ЕУ имаме право на двойно.

# 187
  • България-София
 аз да направя няколко вметки:
За болниците, по-точно за родилните отделения (аз също раждах в "Ихилов"). Много държат на кърменето на децата. Още първия близнак като го извадиха го сложиха на гърдите ми. Отделно си има зала за кърмене и консултанти, които любезно показват и помагат на нуждаещите от помощ. в залата има кабинки с кресла и със завеска се "скриваш" от другите кърмачки. Има и ел помпа за кърма. Другото, което ми направи впечатление, че я няма разни моди с секциото, която битува в БГ. Аз също се водих рискова бременност - близнаци+диабет и въпреки това докторът каза, че не намира никакви основания за секцио (не че съм искала...). Модно е и да се ражда "природно" - без упойки, в стаи, обзаведени като дом - хол спалня, кухненски бокс, но за тях - предварително записване. Има и стаи с джакузита  - ако уцелиш свободна - раждаш си без проблем и без да доплащаш.
Във връзка и със здравната система, която за мен е на невероятно ниво - е и факта, че Израел е единствената страна в света, която поема 100 % за златна карта (50 % за сребърна) процедури по лекуване на стерилитет (изкуствено осеменяване IVF) неограничен брой пъти за първо дете, а за второ - поема 50% от сумата. Сребърна и златна карта имат почти всички израелци - не е никакъв проблем. Ако нямат - правят си и чакат година, за да "заработи" тя - така че сами разбирате за какво става дума.

# 188
    Има домове за сираци в Израел. Един от тях е "Дом за сираци - девически".Той е само за момиченца и се намира в Ерусалим.Има смесени разбира се.Аз давам  това  за пример.Един равин (починал вече) - Давид Вайнгартен по времето на   една епидемия , отнела много животи по онова време - по турско.Той се разхождал по тесните улици на Ерусалим и видял едно момиченце да  плаче на пътя -  родителите му били повалени от  епидемията и нямало кой да се грижи за  малката.Той взел момичето в семейството си.И други правили така по онова време.Започнало да става тясно  в стаите , започнали да наемат повечко стаи или по-голям апартамент  за порасналото семейство.И така през 1912   се заформила  една група от 50  момиченца.През 1956 г.  с дарения от  САЩ  се    построява   ново място за  500  момичета.Те оставали там  от ранно детство , после през пубертета  и  докато се омъжат.Без  ясна граница за възраст.
  В интерес на истината няма много домове.Бих се очудила ако  много деца са изоставени, защото семействата са големи  и  все някой ще  вземе детето да  го гледа.МИсля домовете  са повече от описания горе тип.

# 189
  • София-България, Израел - където си поискам
Домове за сираци съм чувала, че има, но лично не съм виждала и посещавала.Сестра ми беше ходила в един такъв дом и това което е беше впечатлило, че децата не са били повече от 20 в дома. Домът представлявал двуетажна къща с няколко стаи за децата, кухня и нещо като хол където се събирали вечер.
unik, и аз много исках да родя в Ихелов, но започнах да раждам на Йом Кипур и с линейката
отказаха да ме закарат там, че било по далече. Моя близка приятелка роди 6 месеца преди мен в Ихелов и бяхме ходили при изписването и,така че имах представа за реда в отделението, но така ми било писано. Изцяло подкрепям мнението ти, че всячески се стараят да насърчават кърменето, както и раждането  по естествен начин. Аз се бях настроила за секцио ,защото първото си дете родих така, но в Израел това не е причина да не родиш второто по естествен път, за което съм им благодарна  bouquet
Друго което се сетих, че в Израел има страшно много центрове и организации които помагат на самотни майки , на болни и т.н. Има още какво да се пише и за детските консултации.

# 190
  • Sofia - TelAviv
      Понеже тук се засегна една много болна тема за доброволния труд, ще се опитам да напиша набързо, че мъжете ми спят в съседство  Mr. Green на компа.
      Първо едно уточнение: НЯМА понятие като професионален доброволец. В Израел доброволния труд се насърчава от най-ранна възраст. Така се е създала и самата държава с доброволен труд. Всеки който иска да стане доброволец може да го направи като си избере поприще - деца, възрастни които са останали живи след Холокоста, самотни майки, деца с увреждания, болници ( например раковите отделения). В болниците има даже деца доброволци.
       Аз съм работила, като всичко стана много случайно без да го търся в дом за деца отнети чрез полицията от домовете им. Там имаше деца след тежки физически побои, свидетели на убийства, насилвани и т.н. Мнго неприятно, но децата са си деца и ми беше невероятно приятно да работя там, даже останах да работя повече отколкото трябваше, понеже всичко беше по една програма. Министерството на абсорбцията ми е пое образованието за три години, а в замяна трябваше да поработя известно време, брой часове, в полза на някаква организация.
        Във връзка с домовете за сираци, Петя, моля те ако знаеш къде провери отново това което написа дали е 100%. Защото може би след войната е имало домове за сираци, защото от лагерите в Кипър и Гърция са взимали първо децата и жените към израел и много деца така са останали без родители.
       Това което, аз знамм че в Израел по настоящем няма домове за деца без родители, Фомата която съществъва за отглеждане на такива деца и подпомагана от държавата е ПРИЕМНАТА ГРИЖА, това което се опитва България в момента да агитира у хората. Приемна грижа е форма, в която семейство или даже един човек отглежда деца, които не за законово негови, но той е техенпопечител. Държавата плаща известно количество пари на тези хора, з акоето изисква те да се грижат за децата като за свои с всички права и задължения към тях.
      Петя, моля те провери  това. За мен е важно, защото основната тема заради която съм в този форум е Движение на българските майки, ако се сещата, писах веднъж, че много рядко пиша в други подфоруми, освен в един.   bouquet

МАТА, за приемните грижи можеш да добавиш или поправиш, ти си доста по-запозната от мен  Heart Eyes

А за кибуците, наистина това е една невероятна форма на живот, но и затова все по-малко кибуци успяват да съчетаят съвременния живот с идеята на комунизма. Всъщност кибуца е точно това което са искали идеолозите на комунизма. За съжаление само в Израел и в Канада има такова устройство на живот, защото баланса между мислите и действията на хората е много труден, Трудно е да не искаш да имаш повече от съседа и да не се развиваш или по-точно да запазиш стремежа за интелектуално развитие, без да ставаш или да искаш все повече и повече. малко хора са способни на това. Затова, Петя, написа че кибуцниците ги смятат за аутсайдери, защото има измеждутях такива ,които в обикновенния живот могат имат много финансии и всички облаги от това, но не искат. За кибуцника еразхищение на време шопинга и разхищение на средства които могат се вложат за нещо по-полезно, копуването всяка седмица на дрехи и джунджурии.

# 191
  • по пътя на светлината
Момичета,обществото на кибуците ,ми напомня за обществото на хамишите ,предполагам,че имат много общи неща.Ценностната система на хората живеещи по този начин е на много високо ниво и може би това е знак,че имат ли желание гражданите да се самоусъвършенстват(морално,умствено и душевно),светът би бил наистина прекрасен,спокоен и свободен.  Hug

# 192
Карол , разбира се че съм сигурна в това , което написах.

професионален доброволец  може  би е грешно преведена дума от мен , тъй като не чета  на български, нека кажа  доброволец  с професионални качества, опит в областта - доктори , работещи  на тоя принцип  например.Не се хващайте за думата , а за смисъла й.

Защото може би след войната е имало домове за сираци, защото от лагерите в Кипър и Гърция са взимали първо децата и жените към израел и много деца така са останали без родители.
- не разбрах коя война и каква е връзката с Кипър и Гърция и какви деца накъде са взимали  Simple Smile Наистина не разбрах, кажи пак.

Затова, Петя, написа че кибуцниците ги смятат за аутсайдери - не съм го казала аз , някой друг майче беше  newsm78  провери.

# 193
кали, я кажи за обществото на хамишите накратко нещо , що е това понятие ...къде, кога,  какво - така  накратко...

# 194
   Карол , видяла си тъмната страна  на живота, каквато има навсякъде по света, надавам се това  да не дава отражение в ежедневието дотолкова , че да виждаш всичко малко по-тъмно отколкото е .....Аз незнам дали бих могла да работя такава работа, много е натоварващо.То си е геройство за мен.Горките деца.Лоши хора и нещастия има навсякъде.Добре , е  че има кой да се погрижи, това е разликата.Израел е много  загрижена   в тия  насоки, има  много организации  свързани с децата и проблемите им и  в семейството.Трагедиите уви са част от  живота.

Общи условия

Активация на акаунт