Иzраел 2

• 33 560
  • 297
  •   1
Отговори
# 195
  • България
Браво на всички ,които постанаха толкова интересна информация.  bouquet
За болниците мога да кажа,че и при нас е така,1:1 ,като в Израел.
За кибуците чувам за първи път,мноого интересно Peace,те пък ми напомнят за американските  Amish people,както Кали каза.
Оставам с впечатлението,че в Израел няма хора оставени на произвола,гладни и крайно бедни,като в България и благотворителността  е на почит,браво.Това за кибуците е гениално,и при нас има такива форми на съжителство ,казват им "колектив",но те са по- малки като брой хора,пак на принципа да си споделят задълженията,хранят се заедно,гледат си децата.Аз не бих могла да живея така,но много хора го намират за нормално.
Мата,ти къде в Норвегия си живяла,наистина ако трябва да избирам между Германия и Норвегия,избирам второто.В Германия съм била един ден само та нямам много впечатления,но така си мисля...
Карол,и аз като теб почнах да пи6а в този форум заради темата за изоставените деца. Simple Smile
Но не съм направила кой знае какво, като доброволен труд..,за разлика от теб.Освен да събираме пари засега друго не можем,като сме далеч.
И мен ме вълнува как Израел се справя с тези проблеми,малко ми стана ясно вече,де ,че съзнанието на хората е на по друго ниво,в сравнение с България...
Хубав ден на всички.  bouquet

Последна редакция: нд, 06 яну 2008, 17:21 от norah

# 196
ами нора, в едно селце близо до едно градче рьон. беше преди 20 години. на мен норвежците повече ми харесват като хора, е все пак имам и повече представа от селяните де.......но и тук на село хората са готини, стига да те приемат.
петя, незная за професията дали е за всяка уста лъжица, май не е. аз например избрах преди 18 години да работя с инвалиди и с течение на времето пациентите ми ставаха все по-тежки случаи, докато накрая се грижех за хора с пълна парализа и на командно дишане и в будна кома. не бих казала, че този вид работа депресира, точно обратното. мен ме направи много по-силна и борбена. доизгради и ценностната ми система. просто явно не всеки става за подобен вид работа. но по рождение съм непоправим оптимист и такава съм и до днес.
едиствен пробелм беше, че не можех да работя с деца, които страдат. виж там блокирах. сега, когато имам свое бих казала, че и това се промени.
много ме впечатлява това, че в израел се набляга доста върху ранното възпитание на хората в доброта и милосърдие, можем да си вземем само пример.
не зная дали религията е до голяма степен причина, все пак християнската религия също проповядва милосърдие, но някак си в българия църквата се е изродила, както и всичко друго.
респектиращо е това, че един народ който винаги е бил преследван, малтретиран и гонен е запазил толкова много човечност.
в българия винаги се чува, ами те хората обедняха, нямат какво да ядат, затова са станали зли. ето, че евреите, макар и толкова изстрадали, не са се озверили.
все повече прегръщам идеята да отида до израел...........

# 197
  • България
  Мата,така е наистина,аз бях в Германия преди 10 години на екскурзия,просто усетих една голяма студенина и нямах търпение да се прибера у "дома" ,в Норвегия,тук наистина хората са много по -земни и не си придават важности.Мъжът ми пък е учител по немски и казва и той,че самите немци обожават Норвегия. Laughing
Иначе и  аз много се запалих по Израел,библейската връзка допринася за това,може би ,но не само.Много са ми интерсни нации и държави,които оцеляват въпреки трудностите. Peace
Та има какво да се научи от тях.  bouquet

# 198
И понеже сме на такава тема искам да ви разкажа нещо за училище то, в което учи дъщеря ми. Първо то е с хуманитарна насока, води се изпитателна програма и е тясно свързано с министерството на образованието. Сега им раздават едни проекти- разделят класът на групи и веднъж седмично вечер се събират в дома на някое от групата. Четем книги и правим проект на темата, която е засегната в произведението, разбира се и майките сме в играта  Wink. За тази седмица разказа е свързан с "различно" дете.  Чрез насочващи въпроси децата трябва да отговорят защо е различно и че трябва да разберем и уважаваме различните ( различен пол, раса, цвят на кожата, религия, инвалиди, глухи, слепи, Даун...). С ръка на сърцето трябва да кажа, че в началото всичко това ми се виждаше пресилено, но определено сега виждам, че им е доста интересно, работят в колектив и стигат до едни такива важни житейски мъдрости още на тази крехка възраст  Heart Eyes.  Учат се да уважават труда и мнението на другите, да се изчакват и да си помагат. Мога да кажа, че шапка им свалям за това.
А сега отивам да пишем домашни- много им дават според мен, но това е вече друг въпрос  Sunglasses.

# 199
да задам и аз един въпрос-сигурно ще го намерите за тъп но ми е интересен отговора
вие живеете е държава създадена на религиозен признак,а и от това което са ми казвали за евреи се признават само деца на които майката е еврейка какво е положението с вашите деца в това отношение newsm78

# 200
  • по пътя на светлината
Петя,ще напиша по възможност най кратко за това общество  - не използват никакви машини и съвременни технологии.Американците много си ги обичат,защото от тях могат да си купят вкусно месо и зеленчуци без хормони и препарати,дори предпочитат да си купуват от техните дървени мебели,които са на доста по прилична цена от тези по магазините.Мъжете,децата,жените са облечени еднакво,недопустимо е да видиш жена без дълга рокля и шапчица с която е прибрала косите си.Още от малки момченцата се възпитават,какво да им бъде отношението към жените,както момиченцата на морал които трябва да спазват.В някои селища има хотели,хижи,които могат да се посещават от туристи,нещо като селския туризъм,който имаме в България.Много добри и благородни хора са,но не обичат да бъдат снимани и да дават изявления.

# 201
   Евреи или не по религия  - израелци са , имат еднакви права.Това за  религията по майка  е така.При смесените бракове също.В първата тема много говорихме за това.Ако детето иска може да промени религията си като порасне.Майката -  също може ако не е еврейка.Ако промени религията си докато е бременна или докато детето е съвсем малко - неговата религия се сменя както и нейната.Но ако е голямо детето - само решава.Това е  в религиозен план.В израел живеят хора с разни религии, смесените бракове също са допринесли за това , особено руската вълна на заселници - там хептен са  смеслили работата  Mr. Green Това - информативно.

Кали, хич не прилича на кибуц  Simple Smile .Облекло еднакво , шапчици... , машини не използват , не  скъпо произвеждат .....Кибуците си имат  търговска дейност с най-модерно обурудване.Хората са  съвременни и модерни както  всички наоколо.В никакъв  случай не са  останали в миналото.Може би в религиозните кибуци ще се намери прилика по това , че се ходи с пола , ама тя не е винаги до земята  Wink  Мерси за информацията , интересно е . Peace

# 202
момичета нещо не разбрах,в Изараел може ли да се осиновяват деца,след като нямате такива домове за изоставени?Ако иа такива те ползват ли се с парава на останалите,просто не съм на ясно малко.

# 203
http://www.800padutch.com/amish.shtml  ето за, който иска нагледно за  Amish общество. Simple Smile

# 204
Да, криси могат да се осиновяват и се осиновяват. Дори майката получава доста подкрепа ( отпуска, пари). Детето получава всички права, които имат и останалите. В една от яслите, която редовно посещавах самотна майка (неомъжена) осинови момеченце от Украйна. Обгрижваше го с много обич и му купуваше какво ли не. Дори и учителките в яслата си я гледаха като любимка ( тя беше и мъничка около годинката), но беше системно недохранвана и изглеждаше по- малка от възрастта си.

# 205
Аз не успях да родя в Израел. Пометнах. По скоро, имах извънматочна бременност и Слава Богу, се отървах сравнително леко.
Бяхме осигурени в Клалит. Така ни посъветва родата. Не знам дали все още тази здравна каса съществува. Като цяло бях много доволна, защото  еталонът за сравнение тогава беше  българското здравеопазване от дъното на разрухата. Не плащахме много, защото доходите ни бяха ниски. Когато се ориентирах, че съм бременна бях почти в осма г.с. Уж ми беше дошъл мензис, пък не беше истинско кървене, гадеше ми се и ме боляха гърдите. тестът показа, че няма нищо, но аз все пак отидох на гинеколог, защото се чувствах зле. Клалит тогава (2001) имаше поликлиники - стоматологични, хирургически, ортопедични, стоматологични. Гинеколозите бяха на другия край на Холон, но аз се завлякох там ни жива ни умряла със сина ми . Не бях доволна от гинеколога си, но да го сменям беше разправия. Всеки път като отидех при него, а хич не беше рядко, все едно ме виждаше за първи път. Седеше си на бюрото и джиткаше на клавиатурата и за четири години си беше направил труда да ме прегледа само веднъж. Мързеше го да стане ли, беше му неприятно да гледа женски полови органи ли - нямам представа. Винаги изглеждаше кисел и недоволен от живота. Изпращаше  ме винаги на видеозона при техничката. Веднъж му казах, че искам някакво лечение, за да ми е редовен цикъла, а той иронично ми отвърна, че и той искал да има Байт )къща), ама нямал и нямало да има и затова и аз да не се надявам да имам редовен цикъл. Чудех се да се смея ли или да му тясна вратата без да се сбогувам. Но в онзи напрегнат момент нямаше кого и какво да избирам. Едвам се добрах да вляза при него. Помогна ми една българка от секретарките. Изобщо от българите в Израел много добро съм видяла. И сигурно това е единственото място дето българите си помагат и се подкрепят. Може би защото не са наистина българи. Laughing
Влязох при доктора (няма да му пиша името да не го излагам. Сигурно още си джитка на клавиатурата, да е жив и здрав) с готова диагноза. Сама си я бях поставила. В квартирата, в която живеехме имаше много книги останали от хазаите - стари емигранти от Полша. Беше някаква медицинска енциклопедия или "Домашен лекар" от 60-те години. По симптомите бях открила колко страшно съм загазила. Бях се паникьосала, защото пишеше, че ако не се вземат мерки на време се опъват петалата като нищо. Михаел (тъй му беше малкото име. Даже една руска сестричка влизаше непрекъснато при него и закачливо му припяваше "Хикити, хикит, бахити, бахити, ве ху льо ба - Михаел!") хич не се трогна. Каза, че трябва на видеозона и няколко дни изследвания и чак тогава - ше видим. Какво да правя? Стиснах зъби. Такава била процедурата. Бюрократщина. "А ако ми се пукне тръбата, казвам - тогава""Хващаш такси и отиваш в болницата, какво толкова!"От йом шени до йом шлиши се разкарвам по два пъти до поликлиниката и обратно. И нищо. Ще чакаме до понеделник. А на мене ми се е схванала цялата лява половина на тялото от болка и едно усещане сякаш ме напъва да акам. "Не мога, казвам да чакам до понеделник. Ще умра.." Не можах дори да се развикам, както си е в добрия тон в Израел. Нямах сили за това. Само се разревах на глас от ужас какво може да се случи по време на шабата. Казах на Михаел, че не мърдам оттук, докато не ми даде направление за болницата. Той се запъва и не дава. Работното време свършва. И добре, че се появи една сестричка, дето мъж ми я познаваше от улпана. Устроилась, както се казва. Помолихме я да поговори с инатливия Михаел. И успяхме! С връзки става навсякъде. Представете си ако я намаше тази сестричка. Не ми се мисли. Всъщност може би щях да устискам, ама знае ли човек!
Взехме такси и отидохме в "Ихилов". За Волфсон бях чувала гадни неща, въпреки, че ни е съвсем наблизо. Предпочетох в Ихилов. По пътя имаше задръствания.  А аз рева и рева, не мога да се спра. В приемната чаках около шест часа, докато ми дойде реда да ме прегледа гинеколог. Спешен случай. А ако съм с пукната тръба и трябва да чакам шест часа? Толкова. Всички са с проблем.  И тук пак късмет - лекарят, който ме преглеждаше имаше същото фамилно име като мен. Не, бе бяхме никакви роднини. той цабар,  с потекло някъде от западна Европа. Беше изключително мил и любезен и внимателен и то само заради съвпадението на имената, така ми каза.. Демек по роднинска линия малко.... Предписа ми метаткрексат. Това една страшна отрова, която я дават на раково болните, за да забавят растежа на клетките. Химиотерапия- Разтваря плода в тръбата и така се избягва оперативна намеса. Гаранция 50 на 50. Ако не задейства - на ножа. Докторчето оправи бюрократщината, успокои ме и ме изпрати  в отделението. Дойдоха две бухарки с количка да ме отведат. "Мога да ходя," казвам им."Беременная, казва ми едната , лягай че ако нещо се случи с теб по пътя ние ще сме виновни." На руски нали така се говори - девушка, бабушка, маладой человек, беременная Rolling Eyes!
Настаниха ме в сая с още една девушка. Не можех да се нагледам и да се начудя. Беше някаква изрусена африканска  сабричка видимо много млада.В момента, в който я настаниха извади хендито и започна за тръби  на целия свят, че е в болницата, защото имала нещо в матката. Дойдоха лекарите на визитация. Питат я: "На колко години си" - "На 16, всъщност на 15. Пиеш ли противозачатъчни. Вече не, казва, спрях ги преди шест месеца. Падна ми ченето като чух! На няма и 16, вече спряла хапчетата и има нещо в матката. Вав!  На другия ден се започна една процесия от посетители. Кой само не дойде на посещение. Баби, лели, тетки каки, гаджета, приятелки. Безкраен керван. Донесоха  плюскане. И мене ме почерпиха от манджите им - много люти, така ме сви коремът. А малката не си затваряше устата през цялото време - център на внимание. И не остави хендито целия ден, разбира се. Такова шоу беше. В 10.00 пазачът дойде да изгони последния посетител.  Такъв панаир беше, че аз самата забравих защо съм дошла тук. Всъщност, първо страшно ми прилоша, после се изпотих, а после ми дойде мензиса и болките понамаляха. Метатрексатът беше задействал, както се очакваше и... спасих кожата.
Иначе за условията - добри.  Тоалетна и баня към стаята оборудвана с всичко. Телевизор, радио, телефон. Ортопедични легла.  Чисто.Но не затова, че се пази, а защото много много се чисти. Иначе екстериорът - бетонен, хладен.  Имаше някакви саксии със зеленина за деко и толкова.  Храната диетична - за всички религии. Персоналът - хладен и дистанциран, но ангажиран и стриктен. Трудно може да се каже любезен и човеколюбив, но става!.  Но в никакъв случай ги няма простотиите от българските болници, дето сестрички и докторчета си позволяват какво ли не. Стана малко дълго...

# 206
Галит, ужасно е това, което си преживяла. Не знам за Клалит, но в Макаби да смениш лекар е много лесно.Достатъчно да отидеш при друг лекар, извън приемните часове на твоя.

Последна редакция: нд, 06 яну 2008, 22:58 от Tali Dan

# 207
    Ако моя  гинеколог  не се отнася  добре с мен няма  да повторя посещение  при него.Има  гинеколози под път и над път.Всеки работи в кабинета си по разни сгради навсякъде , не е като да са  в   една клиника например.

Жалко.

# 208
Хариет, кали  , мерси за сайта, ето сега се сещам колко филми съм гледала  за тези хора, а името ми е убягвало.

# 209
   Не ме оставят малките да напиша всичко в 1 постинг  Mr. Green , та се накъсвам.....после да не кажете , че окупирам темата  Joy

Та така  -  вчера  малките се връщат от градинка , тези дето са на градина до 16.00.ПО тротоара вървят много деца и майки ....Едното - на съседката ми.Носи един лист  с рисунка - ама по-голям от него  hahaha И там нарисувани няколко кръга в различни цветове.И аз я питам малката госпожица - какво носи , а тя вика , че имали в градината "проект - приятели".И аз викам - а какво е това.Това били деца с различни цветове - кръгчетата де  Joy, тоест глави .....а тя вика , ами може да са глави , ама може и да са дебели децата пък ... hahaha А какви деца има , я кажи ......Ей това жълтото е русначе , кафявото е етиопче, пък другите можеш да си избереш цвят - щото незнам какви да ги нарисувам.

Та , Тали , много  е хубаво това , учат ги песни на няколко езика да кажат  "здравей", "моля", "приятел"-  руски , иврит , арабски, езика на етиопците (как се казваше) и на английски.....Сладури. Hug

От мен за всички четящи  за добро  утро  Peace  това - Чай "нана".Много се пие  тук и встъклена чаша.Наната е всъщност гьозум(така ли се казва на бг).Не съм мислела , че  е  вкусно на чай. Ама е  Wink

Общи условия

Активация на акаунт