Модерна детска градина - има ли тя почва във Варна или не?

• 21 160
  • 427
  •   1
Отговори
# 195

Обаче откъде в Нова ги измислиха тези 10 лева - никой от нас не спомена цифра.........

Мисля, че в резюмето, което давахме на журналистите е посочена сумата от 5 до 10 лв. на месец да отиват в настоятелството. Което е толкава, колкото се събира сега, но не регламентирано и непризнато от Общината. Т.е на всички претенции на родителите се отговаря: "Какво искате при 30 лв такса?" А всъщност на родителите освен таксата от 30лв. за годината се налага дават още доста пари в детската/при нас за момента сумата е 90лв/, а от общината казват на обществеността, че "такова животно няма".

Това, което е сигурно, че докато не се въведе електронният прием на документи, без посредник/т.е направо от родителите(настойниците)/ и докато няма достатъчно места всякакви схеми за "спонсорство" и "връзкарство" ще продължават да съществуват.

# 196
Момичета, възхитена съм, колко добре сте се справили!!!!  Hands Clap
И аз съм съгласна със всичко, което беше предложено и според мен медиите добре са представили нещата. И на мен ми направи впечатление в интервюто с г-н Базитов, че не каза кой закон точно не позволява. Знаете ли кои са нормативите които регламентират детските градини? Аз не съм юрист, но все пак бих искала да попрочета нещо. така или иначе, това би трябвало да се представи, като процес - започваме с една среща с общината, ние казваме какво искаме, те казват какво могат, след това пак се срещаме да ни кажат до къде са стигнали, ние пак си представяме исканията, след това пак и така докато исканията или се удовлетворят или се стигне до някакво споразумение. В никакъв случай не трябва да се остава с една среща само.

съжалявам че не можах да дойда, бях с дете пак  Rolling Eyes

За носенето на храна в градината - аз съм го правила и много успешно се справяха учителките, но... имаха по макс. 12 деца в група на 1 учителка и 1 помощник-учител. А за яслата бяха 6 деца на същия брой преподаватели.

# 197
Bistraz, благодарим за комплиментите. Надяваме се следващия път да успееш да дойдеш, щом имаш желание, пък било то и с детенце.

Нещо лесно, което може да предложим на общината е да пусне анкета на страницата на регистъра, като я направи достояние за много хора, чрез медиите.
Така може да се попитат голям брой родители, дали са съгласни с предложението за дабавка към таксата, на месечна сума/от 5 до 10лв/, която да постъпва в  настоятелствата на градините с цел да се покрият нуждите от консумативи, текущи ремонти, играчки и др.

Още статии относно пресконференцията:

Родители предлагат: Записване за градина по интернет
Ивелина Станева: Храненето е нездравословно
Искат увеличаване на таксите за градина
http://pozvanete.bg/news.php?id=10075

# 198
....Така може да се попитат голям брой родители, дали са съгласни с предложението за дабавка към таксата, на месечна сума/от 5 до 10лв/, която да постъпва в  настоятелствата на градините с цел да се покрият нуждите от консумативи, текущи ремонти, играчки и др....

Дори с още 30 лв. да се увеличи месечната такса, тези пари няма да влязат директно в градината.
Те ще постъпят в общинския бюджет, а няма да покрият конкретна нужда на градината. Имам дълбоки съмнения, че градините могат да получават парични дарения, каквото би било даденото от настоятелството. Пределно ясно е, че таксата е ниска и тук не правя сравнение с частните детски градини, а с това, което аз, например, оставям за хранителни стоки всяка седмица в околните магазини. Базата на всички градини е остаряла и като не броим "предизборната" на Гладстон, последната ДГ е построена преди около 20 г. Няма начин да не се събират пари за козметични ремонти. Няма начин да не се помага. Когато стане държавна политика да се обръща внимание на образованието и в него да се наливат пари, тогава ситуацията би била различна. Положението в детските ни градини не е по-различно от това, което е в домовете за сираци. И градините, и домовете са на общинско подчинение. И на едните, и на другите се хвърлят дребни пари, с които да се оправят - кой, както може...Дано от общинската администрация помогнат с реални действия и когато се говори за законови пречки, нека се цитират разпоредби. Има достатъчно хора, които могат да четат закона между редовете.

# 199
....Така може да се попитат голям брой родители, дали са съгласни с предложението за дабавка към таксата, на месечна сума/от 5 до 10лв/, която да постъпва в  настоятелствата на градините с цел да се покрият нуждите от консумативи, текущи ремонти, играчки и др....

Дори с още 30 лв. да се увеличи месечната такса, тези пари няма да влязат директно в градината.
Те ще постъпят в общинския бюджет, а няма да покрият конкретна нужда на градината. Имам дълбоки съмнения, че градините могат да получават парични дарения, каквото би било даденото от настоятелството.

Училищните настоятелства нали са отделни юридически лица, които имат представители от родители, учители и директор. Ако парите се внасят към училищното настоятелство те ще бъдат за тази конкретна детска градина. Поне така беше решен проблема в Училищата още преди 8 години.

Последна редакция: сб, 12 яну 2008, 11:45 от Ivy

# 200
onche_bonche, аз не разбрах какво предлагаш в същност? Това, което констатираш на всички ни е ясно, затова и се опитваме да работим в насока подобрение.
Не може да няма начин пари да отиват право в детските градини.
Радваме се на всяко предложение!

# 201
моми4ета, и аз искам да ви поздравява за работата, която сте свършили  и за тежката зада4а, с която сте се нагърбили bouquet възхищавам се на ентусиазма и борбеността ви  Hug

в4ера говорих с една от учителките в градината на дъщеря ми, и тя ми разви една теория, 4е единственият начин да се реши генерално въпроса с липсата на места в градините е децата в 4-та група да се преместят по занимални в училищата.  вие обсъждали ли сте такъв вариант, смятате ли, 4е е възможен? изобщо, какво мислите?

# 202
Когато аз бях предучилищна или сегашната 4-та група, тези групи бяха към училищата. Вярно, че е било преди 25 год., но явно тогава системата е работила така, което навежда на мисълта, че не е невъзможно. Спомням си, че групата беше полудневна и на смени.

# 203

в4ера говорих с една от учителките в градината на дъщеря ми, и тя ми разви една теория, 4е единственият начин да се реши генерално въпроса с липсата на места в градините е децата в 4-та група да се преместят по занимални в училищата.  вие обсъждали ли сте такъв вариант, смятате ли, 4е е възможен? изобщо, какво мислите?

Да, обсъждали сме го! Включително с работещите в дирекция Образование в Общината.
- Оказва се обаче, че училищата за момента нямат също свободни класни стаи, за да поемат децата в предучилищна възраст.
- Освен това не могат да подсигурят целодневно пребиваване/а децата са малки за да се оправят сами, през половината работен ден/
- За това в момента положението е междинно - родителите, които работят на пълен работен ден ползват предучилищните групи в ДГ., а тези които могат да си позволят записват децата в училище, където ангажираността е около около 3 и половина астрономически часа.

# 204
Искам да подчертая, че училищата, в които има наплив на ученици/т.е са предпочитани от родителите/  НЯМА дори занимални, които да са безплатни или с поносими такси за родителите с по-ниски доходи. Съгласете се, че ако родителя получава заплата от около 450 лв., и трябва да дава 200лв за частна, трудничко ще се справи да живее с остатъка от 250лв.

Като причината за това се изтъква липсата на свободни класни стаи.

Родителите на по-малките деца/1 и 2 клас/ се спасяват кой както намери за възможно/самите родители се занимават през половината ден с детето, баби и дядовци помагат, частна занимална - в момента цените са около 200лв. на месец, детегледачка/

# 205
Здрвейте, по ? за децата с алергии и астма:
Нащият доктор спомена, че според статистика за неговите пациенти тук, във Варна процента на децата с астма е много висок. В начална училищна възраст 3 на всеки 10! Мога да го помоля за кратък коментар ако искате.
И така, според мен тези деца не би трябвало да се отделят в други групи, а да се намери начин , по аналогия с интегрирането на децата инвалиди(, макар обсъжданите тук състояния да са извън подобна квалификация) да им бъде давана специфичната за тях храна на отделни маси във всяка една група в ДГ. За мен това е по-добрия начин и при добро желание може да бъде осъществен- въпрос на планиране.

# 206
gal4w, естествено, че компетентно лекарско мнение по въпроса за храненето на деца с астма и други алергични заболявания ще ни бъде полезно особено ако съдържа и конкретни аргументи за нуждата от превенция и чрез диетичен режим.

Другото, което е че ние искаме всички деца да се хранят по здравословно, именно с идеята да се предпазят от алергични и други заболявания.   chef   chef   chef

Дори и това, че децата ставайки на обяд от масите, си лягат направо в леглата е нездравословно.

Даже четох за някаква детска градина в Китай, където практикували бавна разходка с цел подобряване на храносмилането и за да се избегне лягането непосредствено след ядене, което доказано води до тежест в стомаха.

# 207
Искате ли преди срещата с общинарите да се съберем и разговаряме с 2-3 директори на дг и с някой и друг лекар по нашите искания? Мисля, че вече сме на етап, в който трябва да привлечем и искаме мнение на останалите участници образователния процес на децата ни.

# 208
Искате ли преди срещата с общинарите да се съберем и разговаряме с 2-3 директори на дг и с някой и друг лекар по нашите искания? Мисля, че вече сме на етап, в който трябва да привлечем и искаме мнение на останалите участници образователния процес на децата ни.

Идеята ти е страхотна.
А какво ще кажете за следната идея: да оформим и анкетни листове, които учители, директори и лекари да попълнят. По този начин събраната информация по-лесно ще се обобщи.

Последна редакция: сб, 12 яну 2008, 18:24 от стрина Ягодина

# 209

Да  thumbsup

Идеята ти е страхотна.
А какво ще мислета за следната идея: да оформим и анкетни листове, които учители, директори и лекари да попълнят. По този начин събраната информация по-лесно ще се обобщи.

Да  thumbsup

Общи условия

Активация на акаунт