Френски мадами - 10

• 20 814
  • 296
  •   1
Отговори
# 105
Мамо Щрумф , за матернела не мога да отговоря,някой беше писал ,4е се питало в някакъв отдел в кметсвото ...защо не питаш в яслата където водиш Тони?
За другото - мога Wink:
През май и юни - в БГ е супер ,изобщо не е топло , и това трае някъде до към 15.07 ....след това стават големите жеги...макар ,4е сега се сещам 4е 2007 през юни беше ужасно топло...Но не се знае как ще е тази година...за мен това са идеалните месеци за по4ивка,особенно юни...Няма хора ,спокойно , 4исто...Но тази година ще пропусна ... Wink
За билета ,ако си го вземеш сега - ами гледай да е такъв , при който можеш да си смениш датите , та ако по4неш работа да смениш за някоя друга дата , или пък да го върнеш ако има такъв вариант...От АНПЕ нищо няма да могат да направят ,или по4ваш или губиш работата...Оба4е ако си купуваш билет на промоция , нямаш голям избор...
Ох ,да се опла4а - тази ве4ер съобщиха ,4е летище София , е затворено за кацащи и излитащи поради мъгла....дано в събота вси4ко е ОК и можем да излетим....и аз искам солдиииииииии.......... Simple Smile

# 106
Мамо Щрумпф, Мамба, записването в матернел има два етапа, независимо в кой град става. Първият е в кметството, в специален отдел, а след това се ходи в училището. В различните градове е различно. В Париж , например, се записва от момента от който детето стане на две, отдела се казваше Inscriptions scolaires, в новия ми град записването става през месец март, отдела се казва Affaires scolaires,после в рамките на месец се взема среща с директорката на градината. По принцип разпределението става по адрес и в момента на записването ти дават адреса на училището, в което ще ходи детето. Но дори и да закъснеете ил зпуснете срок, винаги ще ввземат детето в неговото училище, задължни са , или в краен случай ще му намерят място в друго.
Ето за Мериняк: http://www.merignac.com/fr/ages-de-la-vie/vie-scolaire-et-periscolaire/index.html Wink
Мамба, успешно излитане и кацане!

# 107
Шумби,видях темата ти за Бг и впе4атленията , наистина голям шок е било за теб..
Пове4ето хора в БГ , говоря за обикновенните ,които са останали виждат вси4ко това ,но са по4ти безсилни пред хората с пари...Пресен слу4ай - снегът - как можаха в определени градове да из4истят както трябва , а в други не ...и наглостта на Емел Етем с изказването си което направи в сутрешния блок на БТВ ,ужас.... ooooh!....за мен страната уж върви към по-добро и европейско ,но тъкмо направи две кра4ки напред , и някой се появи и стават три назад...лошото е , 4е ще е така докато в БГ-я управляват парите ,корупцията , Ахмед Доган ....
Мария Кара мерси за отговора, ще отида в кметството да питам ... а как стой въпросът ако искам то4но определено у4илище?Има ли възможност за избор  или не?

# 108
  • MERIGNAC, FRANCE
И скоро ставаше дума, 4е ако има един родител безработен, детето не може да ходи на стол. Мишенце, май вие бяхте така  newsm78
И помня 4е казвахте 4е е доста скъпо : тук видях 4е цената зависи от дохода на родителите и е от 0.40 до 2.42 евро. и При вас ли е така?

# 109
Ники е записан вече за матернел - още през ноември беше записването при нас, в кметството. Сега март-април трябва да отида да занеса документите и в матернела и това е. За започване през септември 2009 става въпрос.
В кметството заявихме кое училище искаме, с Бобо се наложи да сменим това към което ни беше района с по-близкото, стана без много проблеми. Ники автоматично го записаха в Бобовото училище, при братя и сестри е така.
Успех в записването!

За стола - да, на нас ни казаха в началото че не може да ходи детето на стол при един неработещ родител. Аз обаче разбрах че има места в стола и записах Бобо. Питаха ме защо не си го храня в къщи, казах че искам да ходя на курс някакъв и това беше. Заплащането зависи от дохода деклариран в КАФ, започва от около 2 евро до 6 евро. Ние плащаме 4.95.

# 110
Много кандидати за матернел тук  Mr. Green
И ние сме от тях. Тук записването за септември започва още от януари. Но не знам дали се минава през кметството. Поставила съм тази задача на баща й  Whistling

А иначе не могат да откажат, само ако детето има 3 навършени години. Иначе могат да кажат, че няма места.

Шомон, този трактор е огромен. Не знам дали си го представяш. Познавам едно детe, което го има. Цял вол си е. Тракторът, де  Wink
Между другото, утре на ВП има SМOBY. Но трябва да станеш по-ранко, ако искаш да си вземеш нещо  Laughing А моделът, показан от Чумби (вторият) е наистина много добър и здрав. Още препуска Йо с него из къщи.

Погледни в Nature et découverte. Имат хубави неща.

А иначе в ebay първо се регистрираш, после купуваш. Много е лесно.

Много скъп парижкия стол. Тук е до 4,5 евро мисля, дори и с високи доходи.

Последна редакция: пт, 11 яну 2008, 14:53 от cleoven

# 111
Доколкото разбрах, от тази година ще има училищна карта и по принцип ще може човек да си избира училището - досега не можеше.

Мише, вярно много скъп вашия стол! При нас за повечето е около 3 евро - но май общината поема една част от разходите.

Наистина по принцип не разрешават стол ако единия родител не работи, но като се мине малко време и видят дали имат места - не е толкова невъзможно.

Шомон, ако ще пазаруваш по и-бей, мисля че го мярнах на Томи уреда там - някъде го имаше за 10 евро, примерно.

Мамба, какво е казал Емел Етем в сутрешния блок?  Аз се надявах поне ти да ме просветлиш за въпросния вход към магистрала Тракия откъм Казанлък Grinning  Вярно, промените в България доста шоково идват - какво ли ще стане при идването на еврото! Je crains le pire...

Мистик, минах доста инкогнито и набързо през родния К, че иначе става страшно. Но се позаинтересувах за "любимия" ти писател - още по-зле бил, наскоро направил скандал на сесия на общинския съвет. А пък не знам защо ми казаха, че Катя била отишла в друг град Thinking

Приятен ден - тук вали, вали и е доста мръчкаво - мечтая си за снежното и слънчево Чепеларе!

# 112
Привет момичета Hug
Аз пак да се оплача, след едноседмичен проблем с ходенето до тоалетна и след жестоки напъни , от два дни си отглеждам някакъв хемороид, външен е като малко топче и много болезнен, направо немога да спя нощем Cry Някой сблъсквал ли се е с този проблем през бременноста?Вчера си взех от аптеката едно мехлемче но то изобщо не помага  Cry
И друго да ви попитам, става въпрос за КАф понеже ние с мъжа ми не се вписваме за помощи, а ще вземам ли тези които се полагат за майчинство и пак ли трябва да си пусна документие там?

# 113
  • Paris
Френски мадами, интересува ме имате ли впечатления относно тази козметика? Купувана ли е, харесвана ли е, въобще какво е мнението на жените във Франция за  нея? Предварително благодаря!
http://www.aurachake.fr/frames/accueil.htm

# 114
  • France - Toulouse
Здравейте и от мен

mari_rus , по въпроса ти за КАФ ще кажа каквото знам, а пък майките, които вече са минали по този път да ме поправят или допълнят. Значи на мен лекарката ми даде един документ от 3 части една за Sécurité Sociale и 2 за КАФ, на тези документи пише предполагаемата дата за начало на бременността и най-късно 14 седмици след тази дата трябва да ги изпратиш на съответните инстанции, при теб този срок е минал, но се поинтересувай, дали няма възможност все пак да ти разгледат случая. След като ги получат от Каф ти искат да декларираш ресурсите за година н-1 или н-2, ако попълваш преди март-април на година н, има тавани за помощите, но са прилични 42 722 ? на двойка , в която двамата работят и 32 328 ?  при един работещ за година (това е доходът, който фигурира на данъчната декларация, и върху, който се облага), та ако се вписваш в рамките получаваш PRIME A LA NAISSANCE 863,79 ?, това в седмия месец от бременността и е еднократна помощ, след това всеки месец от раждането до навършване на 3 годинки на детето получаваш ALLOCATION DE BASE в размер на 172,77 ? и това при същите условия за доходи като за PRIME A LA NAISSANCE, за да получаваш тази ALLOCATION DE BASE трябва с бебето да се явявате на медицински прегледи (то според мен е нормално да се ходи на такива контролни прегледи, така че не е кой знае какво тежко изпълнимо условие), преглед в първите 8 дни след раждането, между 9 и 10 месечна възраст и между 24 и 25 месечна възраст. Това го преведох от сайта на КАФ, ако искаш погледни, дано да нямаш много трудности с разбирането, защото помня, че казваше, че си от скоро във Франция. Това, че не получвате помощи от КАФ в момента (предполагам за жилище) не значи, че няма да се впишете в условията за помощи за дете, тавана за ресурсите за тези помощи е доста по-висок.
Споменах, че имаше формуляр за Sécurité Sociale , но това е май за изплащане на майчинството и за поемане на медицинските разходи покрай бременността от 6 месец, но за това вече е късно при теб.
Успех с френската администрация

# 115
Мари, аз да ти кажа за хемороидите - потрай малко, след раждането ще мине много бързо. Почти няма жена, която да не се е обзавела с тия красоти около края на бременността и раждането. Особено нормално раждащите как цъфват след раждането заради напъните, не е истина.
Мажи с кремчето и потърпи още малко. Хемороидите са упорити, но ще минат.

# 116
Свети, благодаря за информацията, тъкмо пратих моят до Каф, да занесе едни документи които попълнихме, за еднократната помош аз съм я изпуснала, трябвало е да регистрирам бременността си тук до четвърти месец, по скоро ме интересуваха майчините добавки Simple Smile още веднъж благодаря за написаното Hug
Сбъдващи мечти, моят е явно възпален хемороиден възел защото от два дни не се прибира и се оголемява Cry ще трябва днес да ходя на доктор Sad

# 117
Сбъдваща мечти-разчисти си пощата  Wink
Благодаря ти за идеята-ще погледна.Наистина ми се е отворил голям мерак за такава джаджа.Колата,която ти си пуснала много ми хареса,още повече,че е в любимия червен цвят,но ми идва скъпичка  Cry

Клео-забелязах ,че трактора е огромен и както казва Мишето е за по-голямо дете.Иска ми се да поровя във ВП,ама в 9,когато ще започнат трябва вече да съм на другия край на града за лекции...та евентуално вечерта

Чумби-не,че съм решила да пазарувам в и-бей...Просто пуснах търсачката и гугъл ми намери джаджи там- нови http://stores.ebay.fr/KeDuLo_JEUX-ET-JOUET_W0QQcolZ4QQdirZ1QQfsu … 051QQftidZ2QQtZkm
На мен май това ще ми свърши най-добра работа за сега  newsm78   

Четох темата ти-аз бях много десю от Пловдив,след като се върнах за ваканция баш преди Коледа след първите 6 месеца прекарани в Париж.Влязох в града с автобус ,към шест вечерта, праз циганската махала...Оставила бях един богато осветен и украсен Париж и се депресирах от полутъмния ми роден град,без украси-тук-там някой прозорец със светлинки се мъчеше да пребори липсата на улично осветление,мръсен,кишав и сив...Вече си ходя само през лятото  Grinning

Мише ,наистина е много скъп този стол...Помня децата ,които гледах- за малкия плащаха някъде около 2 ?,хем не им бяха ниски доходите на шефовете...И щом си записала Ники за матернел-значи ,че и аз трябва да се информирам по въпроса-а мислех,че имам мноого вереме.И при проста сметка установявам,че Калоян ще е на 2 и половина през септември 2009-ще  ни върнат,за след година предполагам.Дано имам право на избор за училището-рискувам малкия да проговори арабски и някоя африканска разновидност,преди френския,ако останем тук

Свети-инфото е точно

Мари рус-сблъсквал се е  Laughing Аз пиех много течности,много вода и супички-важно е да се ходи.Така че всеки ден правех обиколки из квартала.Да ,ще се издува и после ще се спука-да не се панираш,ако видиш кръв.
Но истински проблем ми бяха адските киселини и нищо не ми помагаше.Престанаха след раждането   

Жаклинс-тази козметика ме е тотално непозната  Embarassed

# 118
Значи за записването първо се минава през кметството на съответния град и там ми посочват, в кои райони мога да го запиша?  И от сега трябва да го запишем на стол?Ох шашнала съм се с този матернел.  А Поло ще е почти на 3г. този септември - нали не сме закъсняли със записването? ooooh!
Марирус, дано се оправиш бързичко и се отървеш от това болезнено нещо. Аз помня, че докато кърмех с дни не можех да ида до ВЦ-то.

Последна редакция: пт, 11 яну 2008, 16:11 от Pollia

# 119
Поля, не сте закъснели, мисля. Днес на нас ни казаха, че имаме време до март още за записването. А документите за стола и гардери, пристигали директно по пощата. Може обаче за всяка област да е различно. Звънни в Сколарите на кметството и ще имаш веднага отговор.
При нас можем да избираме и училището.

Общи условия

Активация на акаунт