"Зелена" (ЕКОЛОГИЧНА) тема-2

• 37 659
  • 282
  •   1
Отговори
# 165
Жени,мен не ми стана ясно кое им е биото на тия пелени-хем дървета отиват,хем не се рециклират после.Пък че се разграждат-голям праз.
Аз слагам нагъната обикновена пелена в гащички,но това ми е само предпазна мярка при комбиниране с ЕБХ .Открила съм че си е напълно достатъчно ако бебето/детето само пишка,но виж при наакване би било неприятна работа.

# 166
  • София
  Тъкмо мислех да препоръчам и аз ЕБХ-то  Simple Smile
  Да се оплача, че събираме разделно боклука и като отида да го изхвърлям, капаците на контейнерите са отворени и в тези за пластмаса напремер има какво ли не. Като точно до него например си има от обикновенните контейнери  #Cussing out
  Направо побеснявам...
  Махин би ли споделила повече за твоя компостер. Аз лично миналата седмица се опитах да си направя нещо подобно от подръчни средства на село, като си занесох събраните отпадъци от предната седмица от София там и сега също ще чакам да видя какво ще стане. Уж съм инструктирала майка ми, но май осъзнавам, че има някои тънкости, които ми се губят. Гледах основно от този сайт съветите и идеите за домашен компостер - http://www.riosvbs.unacs.bg/compost.html
  А компостера ми е нещо подобно на това - http://www.digitalseed.com/composter/bins/palletbin.html
  Просто махнах дъното на една дълбока щайга  Mr. Green

# 167
                      Нещо за дечицата. И не само  Mr. Green.

# 168
  • София
Да, тези са много готини, гледам ги по Animal Planet. Peace Хем са забавни, хем те подсещат за разни дребни наглед неща...

# 169
# 170
Мисля си, че обществото не е наясно много с това рециклиране и разделно събиране на отпадъци... Ето сега в линка по горе чета, че опаковките от вафли и кофичките от кисело мляко не ставали за рециклиране... Ами не го знаех честно казано и си ги хвърлях най чинно в контейнера за пластмаса, въпреки че не съм наясно защо пък точно там, но не видях къде другаде...  newsm78  Освен това по отпадъците не трябва да има хранителни остатъци... И това научих от тази тема, никъде не чух по време на кампаниите, които провеждат такова нещо... Мислех, че си ги измиват по някакъв начин....

# 171
  • Пловдив
И аз не ги измивам предварително. Това сега го чувам, че не трябва да има хр. остатъци... Outta Joint
И аз отначалото още събирам боклука разделно.  Peace

# 172
... Ето сега в линка по горе чета, че опаковките от вафли и кофичките от кисело мляко не ставали за рециклиране...
                      Стават. Просто още нямат инсталация (аз поне така разбрах). Което не е много гот, тъй като изхвърлям доста опаковки от вафли и кофички от кисело мляко. Обаче всичко измивам перфектно, и ми е доста удобно тъй като рядко изхвърлям тоззи боклук, пък чистите хартия и пластмаса могат да отлежават вкъщи колкото си искат...
                     П.П. Бях постнала линкче с хубави обяснения кое става и кое не става за рециклиране - може би е в началото на темата. А може и да е останало в предишната тема... Но ако познаваш знаците върху опаковките пак е лесно.

# 173
bendji2710 ето това....  Peace

Цитат
Защо опаковките трябва да бъдат празни?
Задължително е опаковките, които изхвърляте в контейнерите да са изпразнени от продукта, който съдържат и по възможност да бъдат изплакнати с чиста вода. Наличието на замърсяване по опаковките затруднява, а понякога дори прави невъзможно тяхното рециклиране. При рециклиране на металните флакони под налягане (спрейове) е възможно да бъде предизвикана авария в инсталациите за преработване.
Моля, не изхвърляйте силно замърсени опаковки в контейнерите за разделно събиране, те не само че не могат да бъдат рециклирани, но замърсяват и останалите опаковки, които се намират в контейнера, както и създават риск за здравето на хората, които извършват всички по-нататъшни действия с тях.

От този сайт е... http://www.bulecopack.com/showpage.php?PageID=103

# 174
  • Пловдив
Ок. Вече разбрах, но защо не е било оповестено никъде?!  newsm78
Още при поставянето на новите контейнери трябваше да се разгласи, можеше и да се напише на тях, както е написано точно какви отпадъци се хвърлят във всеки един, нямаше да отнеме толкова време и средства, да се добави още едно изречение, изискващо хвърлянето на чисти опаковки!  Peace

# 175
  • Пловдив
Днес, случайно, видях в един магазин препарати XTRA- американски еко- препарати, според продавача, тъй като се поинтересувах, изкара отнякъде и една брошура, според която, са произведени предимно с натурални продукти и са био- разградими.
Аз, лично, за пръв път ги чувам и виждам.
Ще се радвам, ако някой се включи с инфо за тях, заслужават ли си и т.н., по специално, ме интересува препарата им за пране - както течния, така и гранулирания.
Благодаря!   bouquet

# 176
                       Честно казано виждала съм контейнери, на които е написано какво може и не може да се изхвърля в тях. Да не казвам, че съм виждала повече такива... Ама са едни сравнително ситни лепенки и може да не сте обръщали внимание...

# 177
Бихте ли ми казали в кой контейнер могат да се изхвърлят кутиите от нат. сок? Може ли , де...Защото имат картон и фолио отвътре newsm78

# 178
Ха сега де...  newsm78   Разцепи ги и махни фолиото...   Joy 

# 179
Бихте ли ми казали в кой контейнер могат да се изхвърлят кутиите от нат. сок? Може ли , де...Защото имат картон и фолио отвътре newsm78
                     Може, в 'Пластмаса и метал', изплакнати от съдържанието. Аз поне така знам... Май на самите кутии го пише.

Общи условия

Активация на акаунт