Строеж - къде, как, колко? тема за взаимопомощ

• 42 955
  • 292
  •   1
Отговори
# 105
Пазете си нервите. Не забравяйте че още разговаряте с нормални и интелигентни хора. После като почнете с майсторите какво ще правите???
hahaha Joy ей това беше забележка на място  Mr. Green тогава ще трябва май да минем на варианта  #2gunfire каквато съм импулсивна и лесно се паля  af

Един съсед съвсем насериозно препаса пищов в един момент като се разправяше с едни пияници железари...

# 106
И аз се включвам в темата.От 3 месеца не може да завършим даже идейния проект,а още в началото аз бях наясно какво искам.Не знам аз ли съм много претенциозна или архитекта не го бива?!Май е по-скоро второто!Земята ни е със сменен статут - мъжът ми плати на фирма да го направи,така че тук не съм наясно с нужните документи.На архитекта плащаме по 12 евро на кв.м.,като в тази цена влиза всичко - проектиране на ВИК и ел.инсталация ,изкарване на всякакви документи от общината и т.н. Тъй като квадратурата на къщата нарасна неимоверно от първоначалните ни планове и мъжът ми започна да се притеснява,ни посъветваха да изготвим количествена сметка и на тази база да потърсим изпълнител на строежа.Имахме сключени предварителни договори с ВИК и ЕВН , които се оказаха в последствие ненужна хартия.От ВИК искат 9000 лв. за водопровода , а ЕВН направо казаха да си направим трафопоста.Това съоръжение струва приблизително 20-25000 хил.лв. след което просто го подаряваш на ЕВН и те ако имат възможност ти плащат парите или което правят най-често ти го приспадат от сметката за ток.Другият огромен проблем , с който се сблъскахме е отоплението/охлаждането на къщата.Мъжът ми е от по-мързеливите  Grinning /не му се занимава с разните там котлета и др.системи , които искат ежедневно обслужване/ , а същевременно алтернативните варианти му излизат доста солено.Така ,че ще се радвам ако споделите как сте решили този проблем.Имаме приятел , който се занимава със строителен надзор ,така че тук проблем няма.По неговите думи грубият строеж ще бъде вдигнат за 3 месеца и след това ще я оставим да "отлежи " до следващата пролет.Тепърва ми предстоят главоболията,които някои от вас са минали ,затова ще следя с интерес темата.

# 107
  • България-Швейцария
Диди69, много полезно инфо Peace.
Ние, отгоре на целия цирк с апартаментите, имаме и вила, която е за основно изтърбушване и ремонт, който повече отива към строеж, май само основите ще запазим и всичко наново. В планински район е къщата, а на първия етаж височината на таваните е над 3 м, вЕрвайте ми - няма отопляване това нещо, искам да я преправя. Още повече, че няма и добро разпределение, вторият етаж е пристрояван малко като в час по трудово, той пък е с 2 м височина, на по-висок човек главата му опира в тавана. За капак там е и кухнята, а достъпът до етажа е през външна стълба. Въобще като започнем и там, голям купон ни чака baby_neutral. Отоплението и при нас ще е проблем, с котлета също не ни се занимава, а там има проблем и с напрежението, по-ниско е, така че и вариантът 'климатици' много не върви. Сестра ми твърди, че имало нов трафопост и бил решен вече проблемът, обаче нещо не го вярвам това, докато не видя.

Как ми липсвахте само в една тема за 'имотния балон' в клюкарника, в която се изпокарахме с разни разбирачи, които твърдяха, че 'мноо по-просто и евтино нещо това да си построиш къща, отколкото да си купиш апартамент'...

ПП.  Тази цена от 12 евро/ кв.м нали е за работен проект, а не само за идеен?

# 108
За всичко е цената - идеен,конструкторски,вик и ел.инсталация/проекти,не изграждане/ и всякакви документи свързани със строежа.Количествена сметка ни кацаха ,че се плаща отделно около 200 лв.,но с нея се свежда минимум разхода за кв.м. и естествено до минимум печалбата на изпълнителя.  Simple Smile

# 109
Записвам се и аз да следя  Peace
Ние сега тепърва регулирахме местото, май водопровода ще трябва да се мести, геоложкото заснемане...абе съвсем в началото Wink А като си помисля за регулирането какво беше - 1г ходене по мъките и 100 инстанции (добре че не се занимавах лично) и че сме в началото на какафонията  #Crazy
В интерес на истината се бях насочила към сглобяемото строителство, но везните накланят към тухла .. Mr. Green

# 110
А пък нашето местенце като го взехме в регулация, да не мислиш, че излезе по-лесно  Sick
Тъй като е било отдавна празно м/у къщи  Rolling Eyes отвсякъде съседите са "хапнали" по колкото им е дошло   Mr. Green и сега са едни разправии вече 2 месеца - от 2 страни добре се разбрахме с мир  Hug обаче от 3-та има едни "луди" старци  #Cussing out ужас направо  #Shocked
На всичко отгоре при заснемането излезе, че и в общината са писали по скиците размерите "едно към гьоторе"  #2gunfire та от техните закръгляния са ни "закръглили" 10-15 квадрата надолу  #Crazy и добре, че намерихме връзка с архитекта на общината, та сега геодезиста изготвя някакви ТИР КАРНЕТИ, за да се коригира всичко на хартия  Peace и после да видим как ще преборим съседите, за да направим ограда на мястото в реалните граници, че докато започнем да строим да не се преместят пак  Joy
Абе оказа се цяло приключение още преди да сме започнали  newsm78

# 111
ТИР карнените се използват за превоз на стоки не съм чувала да го правят в общината?!Да не би да е друго името?А пък със съседите като имате документ мъжът ти ще отиде с повечко приятели да прави оградата. LaughingУспех и да ти кажа,че въпреки всички главоболия , фактът , че ще живееш в мечтаната къща ,е достатъчен за да те прави щастлива.Поне аз се чувствам така. Simple Smile

# 112
ТИР карнети се използват за превоз на стоки не съм чувала да го правят в общината?!.............
И аз реагирах като теб, тъй като се занимавам с логистика  hahaha но се оказа, че и на тоз документ така му казвали  newsm78 представлявал някакво уточнение по архитектурните и геодезните чертежи  Thinking

# 113
Момичета и момчета,много Ви моля да внесете малко яснота в моята глава,че #Crazy
Купих си едно място на Добрева чешма-Виница/Варна/и ми дадоха тел на геодезистите от кметството във Виница.Звъня днес аз и питам за набиване на колчета при вас ли става, а тя аз колчета не набивам, друг да ти го набие и затвори!!!Звъня пак,но не ми вдига тел.Добре ще си наема лицензирана геодезиска фирма,обаче в такъв случай ще имам ли работа с този технически отдел?Дано сте ме разбрали!!!
Благодаря!

# 114
Мъжът ми доколкото знам плати на фирма 70 лв.за да определят точните граници на парцела , но колчетата сам си ги слага.Довечера като се прибере ще го питам по-подробно.И аз си мислех ,че те трябва да ги сложат , но май правят само заснемането и ти казват къде да ги сложиш.

# 115
  • София
  Толкова много искам да си построим къща, че вече съм се вманиачила. Проблема е че съпруга ми все още си държи на идеята за апартамент, но пък не му харесват цените. Просто не му се занимава с разправиите по строежа, а и се притеснява малките как ще ходят на ДГ и училище. Така че в момента сме в патова позиция, защото за да си позволим нещо, трябва и аз да се върна на работа и заедно да заплатим апартамента или къщата. И двамата не искаме да се съгласим с варианта на другия.
  Обикновенно каквото си реша го постигам, стискайте ми палци да успея и в това начинание.  Praynig
  Има ли някои, който е решил да си строи къща заедно с приятелско семейство. Знам, че винаги има риск в този случай, но мисля че разходите пък ще се поделят. Става въпрос например за малко по-голяма къща с два отделни входа например  newsm78

# 116
  • България-Швейцария
Aila, орташката работа не е работа, мен ако питаш Confused.
При всички разправии по един строеж, вероятността да се хванете накрая гуша за гуша и да си развалите приятелството с другото семейство е доста голяма.

# 117
Ние искахме такъв вариант - тип английски къщички, залепени, но с отделни входове  Peace и донякъде затова и се забавихме с купуването на място   Rolling Eyes
На няколко пъти /3 да бъда по-точна/ - с различни приятели стигахме до купуване на парцел и идейни проекти и отсрещната страна се одръпваше по различни причини  Sick и накрая се отказахме, въпреки, че по всичките ни сметки този вариант излиза много по-евтин и удобен, но уви ...имали различни хора в "играта" явно винаги има изненади  newsm78
И сега ще се борим самички, та да няма на кой да ни е яд  Peace

# 118
Aila и ние бяхме така.Аз от години мечтая за къща ,въпреки че живеем в голям и хубав апартамент.Само 5 апартамента на етаж във входа сме , по 1 апартамент на етаж ,но няма да ти разправям каква простотия е и как всеки се прави на по-голям баровец.Та последните 3 месеца преди нова година бях се вманиачила и аз като теб и ставах и лягах с мисълта за тази къща.Ситуацията при нас е малко по-различна с това ,че мъжът ми искаше да вложи пари в апартамент ,който да дава под наем или да го оправи и препродаде.Аз в един момент му предложих по-добре да ги вложи в къщата и той учудващо за мен се съгласи даже без сериозни разговори.Естествено имаме пари само за грубия строеж и после ще я довършваме постепенно.И аз съм като теб с постигането на мечтите ми  Simple Smile , така че -давай,не се отказвай,никакви апартаменти,само къща! Peace Обаче не те съветвам да го правиш това с приятелите.Както е казано орташките работи завършват най-зле.Разходите ще ви са по-ниски единствено при покупката на парцела.Ако ти искаш къща от 300 кв.м. примерно , тя ще ти си струва като за 300 кв.м. без значение дали е на калкан,с 2 входа и т.н.Не виждам как ще ти падне разхода от това ,че ще я строиш с още някой.Може би  за транспорта на материалите,но и там е съмнително , защото пък количеството ще е 2 пъти по-голямо - съответно повече курсове.Най-много после да влезнете в разправии за двора как да изглежда,кой го полива,чисти и поддържа градината и ред още битовизми.Само ще си развалите приятелството!Имахме такова предложение от познати да купят съседния парцел и да си направим общ басейн и въпреки , че нямаме парите на куп и двамата със съпруга бяхме против.Така че , действай,пребори се с мъжа  Peace , но без приятели!  Simple Smile

# 119
Мда, Aila, казали са ти вече-орташката работа не е работа...Пък и цената на строителството си е на РЗП-дали ще построиш 3 етажа по 100 квадрата, дали 1 от 150-все тая, дали ще имаш ортаци или не-пак ще ти вземат парите са това, в което релано ще живеете...Аз не знам по София как са парцелите, и въобще как е с транспорта, но нашето местенце се води във вилна зона на Варна, на 8 км от центъра, без светофари и т.н, има на 10 м автобусна спирка, минават 2 линии...Но ако не беше точно това място, и аз нямаше да се реша на къща-все пак няма да ставам роб на детето си, докато вземе книжка...Айла, успех!!!

Нещо друго да питам-сега друг проблем ни излезе на нас, на скицата на мястото ни пише ПИ(УПИ) и после номер на парцела и т.н. При проверка в общината ни казаха, но само на думи, че имаме 20% плътност, и можем да строим 3 етажа, визата за проектиране ще я чакаме 6 месеца. Междувременно решхме да ипотекираме мястото, за да имаме с какво да почнем да строим, и от банката казват, че на скицата трябвало да пише УПИ и някакви римски цифри след това. Да сме си проверяли пак мястото, нещо не било натаман. Същевременно собственика, от когото купихме парцела, е бил важна клечка доскоро точна в кметството на нашата вилна зона...Имате ли идея какво да првя от сега нататък???Има ли резон в твърдението на банката???

Общи условия

Активация на акаунт