Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси

• 136 518
  • 346
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ако си в заварено положение и сумите за болнични и майчинство ги получаваш чрез работодателя тогава работодателя трябва да впише в бележката всички суми, които ти е изплатил.

# 136
  • София
Да!Благодаря!

# 137
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Мерси,супер си!
На мен по-принцип проблема ми беше че мъжът ми не работи-на трудов договор,а и не е регистриран на борсата.И мислих че при това положение не мога да взимам детските,но една съседка ме светна,че никой не може да го задължи,да се запише на борсата и сега ще пробвам така.
Дано да стане-за 2 деца 50лв.не са за изтърване.

Между другото,преди време като казах на една приятелка,че са 18лв.помощите,тя мислеше,че я лъжа.После и стана смешно.
EVLORA, би ли споделила, какво стана с тебе? Защото и моят съпруг е в същото положение, но лошото е, че няма трудова книжка, изгубиха му я от една фирма, в която работеше преди 8 - 9 години и така и не я възстановиха. А четох, че в такива случаи искали трудови книжки. Та успя ли да се "класираш"? Да знам, струва ли си да си губя времето да подавам документи или да "преглътна" тези детски.

Преди година и нещо чух да искат в социалните собственоръчно написана декларация свободен текс, че за периода лицето не е било на трудов договор и няма доходи

# 138
А 25лв на месец детски надбавки влизат ли при определянето на  дохода за предходната година, защото ще подавам втора година документи за надбавките?
А също няколко месеца от предната година съм получавала по 100лв на месец от социалните, защото все още нямах право на майчинство, заради липса на стаж. Те също ли влизат в дохода за предходните 12месеца?
Благодаря за отговорите предварително! Heart Eyes

# 139
А 25лв на месец детски надбавки влизат ли при определянето на  дохода за предходната година, защото ще подавам втора година документи за надбавките?
А също няколко месеца от предната година съм получавала по 100лв на месец от социалните, защото все още нямах право на майчинство, заради липса на стаж. Те също ли влизат в дохода за предходните 12месеца?

Суми получени от НОИ и от социалните не се вписват в декларацията. Те си взимат сумите по служебен път

# 140

Суми получени от НОИ и от социалните не се вписват в декларацията. Те си взимат сумите по служебен път

Да, знам, че не е нужно да давам бележки за тях, но те смятат ли се за доход - влизат ли в сумата на дохода за предходните 12 месеца, защото са социална помощ?

# 141
Според мен не трябва да се вземат предвид.

# 142
  • София
Помощите, получени по Закона за семейни помощи за деца не влизат при определяне на дохода за получаване на детски добавки.

# 143
Може ли някой да ми каже получават ли се детси при инвалидност на дете 50%след навършване на 16г?При надхвърляне на дохода над 300лв

# 144
  • София
Може ли някой да ми каже получават ли се детски при инвалидност на дете 50%след навършване на 16г?При надхвърляне на дохода над 300лв
Месечните помощи по принцип са до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. За деца с трайно увреждане месечната помощ се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството в двоен размер на помощта.

# 145
Сина ми сега навършва 16г и след тази възраст трябва да се яви на телк за възрастни.Но за да получава соц пенсия трябва да има 71%.В момента е с 50% и получавам детските в двоен размер.Ако при повторното освидетелстване има пак 50% ще получавам ли детски?Брутния доход на семейството надхвърля с няколко лв сумата от300лв.С заболяванее от години и сега се оказва че най вероятно няма да получаваме.Ако някой наскоро се е сблъсквал с тази ситуация да пише.

# 146
Здравейте!Тъй като незнам към кого да се обърна се надявам някой от вас да може да ми помогне.та проблема ми е,че не искат от фирмата в която съм работила да ми издадат служебна бележка за доходите.Няма ли начин да се изисква по служебен път,или незнам как newsm78.Просто заради тях не мога да си подам документите за детски.Помагайте,че направо съм се луднала с тия тъпаци.

# 147
Здравейте!Тъй като незнам към кого да се обърна се надявам някой от вас да може да ми помогне.та проблема ми е,че не искат от фирмата в която съм работила да ми издадат служебна бележка за доходите.Няма ли начин да се изисква по служебен път,или незнам как newsm78.Просто заради тях не мога да си подам документите за детски.Помагайте,че направо съм се луднала с тия тъпаци.

Трябва да ви дадат бележка с нулев доход ако цялата година сте били в болнични или отпуск за гледане на дете. Незнам дали ще ви приемат документите без тази бележка. Иначе информацията си я взимат от НОИ по служебен път

# 148
Много полезна тема  Peace
Поздравлния за инициаторката и включилите се с пояснения   bouquet
Момичета извинете ме, ако е коментирано ... / не можах да прочета всичките страници  Praynig/
Въпросът ми е :
Бих ли могла да поискам да си получа полагаемите ми се детски надбавки за минал период ?
Благодаря предварително !

# 149
  • София
Много полезна тема  Peace
Поздравлния за инициаторката и включилите се с пояснения   bouquet
Момичета извинете ме, ако е коментирано ... / не можах да прочета всичките страници  Praynig/
Въпросът ми е :
Бих ли могла да поискам да си получа полагаемите ми се детски надбавки за минал период ?
Благодаря предварително !
Не. Месечните помощи за деца се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията.

Общи условия

Активация на акаунт