Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси

• 136 443
  • 346
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Мерси,супер си!
На мен по-принцип проблема ми беше че мъжът ми не работи-на трудов договор,а и не е регистриран на борсата.И мислих че при това положение не мога да взимам детските,но една съседка ме светна,че никой не може да го задължи,да се запише на борсата и сега ще пробвам така.
Дано да стане-за 2 деца 50лв.не са за изтърване.

Между другото,преди време като казах на една приятелка,че са 18лв.помощите,тя мислеше,че я лъжа.После и стана смешно.
Вземи му трудовата книжка, за да видят че не е работил. Някой Дирекции я искат.

# 76
Здравейте момичета!  Laughing Едно късно питане и от мен, много ще се радвам ако има кой да ме "осветли", може и да ми е глупав въпроса, но вие ще ме извините, та така:
Аз и Малечка сме семейство (припозната е), ще подам документи за тия 25 лв., но
1. Имам ли право на намаление за детската кухня (чувала съм нещо за 50%)?
2. На какви други помощи имам право (енергиини и др.)? - Единственият ми доход е майчинството - 220 лв.

Благодаря предварително за вниманието!   bouquet

# 77
  • София
Здравейте момичета!  Laughing Едно късно питане и от мен, много ще се радвам ако има кой да ме "осветли", може и да ми е глупав въпроса, но вие ще ме извините, та така:
Аз и Малечка сме семейство (припозната е), ще подам документи за тия 25 лв., но
1. Имам ли право на намаление за детската кухня (чувала съм нещо за 50%)?
2. На какви други помощи имам право (енергиини и др.)? - Единственият ми доход е майчинството - 220 лв.

Благодаря предварително за вниманието!   bouquet
1. За кухнята мисля, че има намаление, но незнам дали не зависи от самата кухня, най - добре попитай на място.
2. Молби за месечни помощи за отопление се подават от 1 ноември до края на март за съответния отоплителен  сезон, който е до 31.03. Като правото за целеви помощи за отопление се извършва ежемесечно. Трябва всеки месец да се декларира дохода за предходния месец със служебна бележка. Правото на такава помощ зависи от доста неща.
Чл. 2. (1) наредба 5 за условията и реда за отпускане на целеви помощи за отопление. Право на целеви помощи за отопление имат лицата и семействата, чийто доход е по-нисък от диференциран минимален доход за отопление и отговарят на условията на чл. 10 и 11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП) .
чл.10 и чл.11 са доста дълги можеш да видиш правилника в сайта на МТСП.
В твоя случай обаче, за да имаш право на помощ за отопление доходът ти трябва да е по - малък или равен на 186,45 лв., което значи, че нямаш право на тази помощ. Това е обаче за отоплителния сезон, който мина. За следващия цифрите може да се променят.

# 78
 Heart Eyes Мноооооооооого ти благодаря, ти си супер!  Grinning

# 79
   Искам да попитам дали в Декларацията за детските добавки трябва да сумирам брутния доход на съпруга ми и моя. Тъй като все още не ми е сменена ЛК, там фигурирам със старото си име и стария адрес - на Декларацията тях ли трябва да запиша или новите данни, въпреки, че не са същите, като на ЛК. И още един въпрос - тъй като малката е родена януари, а аз попълвам декларацията март, това означава ли, че губя детските за 1 месец.

Благодаря ви предварително.

# 80
  • София
   Искам да попитам дали в Декларацията за детските добавки трябва да сумирам брутния доход на съпруга ми и моя. Тъй като все още не ми е сменена ЛК, там фигурирам със старото си име и стария адрес - на Декларацията тях ли трябва да запиша или новите данни, въпреки, че не са същите, като на ЛК. И още един въпрос - тъй като малката е родена януари, а аз попълвам декларацията март, това означава ли, че губя детските за 1 месец.

Благодаря ви предварително.
В декларацията пишеш данните по лична карта и трябва да подадеш документите в Дирекцията, към която си по лична карта.  Към декларацията трябва да приложиш удостоверение за семейно положение, от което се вижда че си омъжена и колко деца имаш. И съответно добавяш и брутните доходи на съпруга ти.
Детските се отпускат от месеца на подаване на молбата, и се изплащат в месеца следваш месеца на подаването и. Това означава, че на теб ще ти отпуснат детски от март т.е губиш януари и февруари. 

# 81
   Много ти благодаря за отговорите и отделеното време.     bouquet

# 82
Здравейте! Трябва този месец да подавам декларация, но имам от миналата година работено 5 дена трябва ли да ходя за бележка от работодателя.

# 83
Здравейте! Трябва този месец да подавам декларация, но имам от миналата година работено 5 дена трябва ли да ходя за бележка от работодателя.

# 84
  • София
Щом влизат в 12 - те месечния период за дохода трябва.

# 85
Здравейте.Много моля за спешна помощ.
Миналата година подадох документи за детски надбавки и междувременно след няколко месеца смених адресната регистрация.Никой не ме е уведомил че трябва да си прехвърля документите в новата община.При опит да подам документи за нови детски надбавки ми издават документ с който ме наказват да ги върна че не съм ги уведомила за промяната в адреса.Пише че мога да обжалвам в 7 дневен срок.Има ли смисъл при положение че никой не ме е уведомил и при положение че се иска документи за доход една година назад,а през този период съм се водила към съответната община.
Надявам се ме разбрахте че ми е бясно в момента и незнам дали съм обяснила ясно.Благодаря на всички отзовали се.
Ваня

# 86
  • София
Здравейте.Много моля за спешна помощ.
Миналата година подадох документи за детски надбавки и междувременно след няколко месеца смених адресната регистрация.Никой не ме е уведомил че трябва да си прехвърля документите в новата община.При опит да подам документи за нови детски надбавки ми издават документ с който ме наказват да ги върна че не съм ги уведомила за промяната в адреса.Пише че мога да обжалвам в 7 дневен срок.Има ли смисъл при положение че никой не ме е уведомил и при положение че се иска документи за доход една година назад,а през този период съм се водила към съответната община.
Надявам се ме разбрахте че ми е бясно в момента и незнам дали съм обяснила ясно.Благодаря на всички отзовали се.
Ваня
В молба - декларацията за детски добавки пише
10. Известно ми е, че при промяна на обстоятелствата, при които е отпусната помощта се задължавам да уведомя дирекция “Социално подпомагане” в 7-дневен срок.
Като тук се изключва промяна в дохода през годината, в която се получават детските, за всяка друга промяна трябва да се уведоми Дирекцията.
Въпреки това нищо не ти пречи да отстоявш правата си, чрез оспорване на заповед. Не се знае в чия полза ще е решението.
Успех!

# 87
Здравейте!Детенцето ми е на 11месеца и половина и аз чак сега се наканих да подам декларацията, разбирайки, че с всеки месец губя пари, които няма да ми се дадат....   Blush
Искам да попитам, след като искат доходите ми през последните 12месеца, трябва ли да вземам документ за майчинството, което ми изплащат?Т.е. от НОИ ли трябва да ми издадат бележка за моите доходи?!? newsm78

Благодаря ви предварително!  bouquet

# 88
  • София
Здравейте!Детенцето ми е на 11месеца и половина и аз чак сега се наканих да подам декларацията, разбирайки, че с всеки месец губя пари, които няма да ми се дадат....   Blush
Искам да попитам, след като искат доходите ми през последните 12месеца, трябва ли да вземам документ за майчинството, което ми изплащат?Т.е. от НОИ ли трябва да ми издадат бележка за моите доходи?!? newsm78

Благодаря ви предварително!  bouquet
Ако има месеци, в който си била на работа трябва да вземеш служебна бележка от работодателя. За времето през, което си била в отпуск по майчнство и си получавала обещетение от НОИ информацията се получава по служебен път от Национален осигурителен институт до дирекциите “Социално подпомагане”, така че не е необходимо да се представя документ от НОИ. За съжаление незнам защо доста често хората се разкарват от едната институция до другата. Можеш да си извадиш сумите, които са ти изплатени от сайта на НОИ, но трябва да имаш ПИК. Или от банката можеш точно да видиш в кой месец колко ти е изплатено. Впиши ги в молбата - декларация, сметни си сумите и я подай. Не могат да откажат да ти приемат молбата.

# 89
Благодаря ти много   bouquet
А доходите на бащата трябва да са от март 2007ма до март 2008ма, след като ще подавам тези дни декларацията..., защото имаме спор с него и той е извадил за цялата 2007ма, предполагам, че ще ме върнат поради тази причина.  Confused

А момичетата ходят до НОИ, защото не могат да разберат колко са парите, които са получили. Но ми казаха, че за да ми дадат пик кода, мога да не ходя лично, а да изпратя някого с лична карта  Flutter Дано е полезно и на другите мами  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт