Израел 3

• 40 395
  • 265
  •   1
Отговори
# 165
    Криси, ние сме далеч от там -  около Тел Авив и не усещаме  нищо.И ние гледаме новини , за да разберем какво  става там.Усещат обаче и то доста осезаемо живеещите до границата с палестинците.От  Газа  започнаха изстрелване на ракети срещу  жители на Израел.Ракети попадат  в  дворовете и по къщите на израелците.Израел трудно може да започне официална война в защита на жителите си , защото Газа все пак не е точно държава , за да се води война между 2  държави. "Импотентната" държава Израел както я наричат  пострадалите от израелска страна хора много пъти ... търпи дълго без да реагира силно  и да защити жителите си  покрай граница.Все се изчаква да не стане голяма война и да не се вдигне света пак "против"  израелските  "окупатори" и войници , и танкове, и самолети  в Газа.А как трябва да постъпи една държава , когато изстрелват ракети  най-открито....От страна на Израел на границата се  виждат онези с ракетите отсреща.А  да чакаме  след всеки удар да видим къде ще попадне този път ракетата ли ....Не е игра това.... Питам се  аз ако беше друга държава .....и да изстрелват най- открито ракети отсреща през границата ....как щеше тя да реагира.Щеше ли да брои седмици на ред  попаденията и да мери дупките я  в  покрив на къща , я в тротоара , я в някоя градинка....Израел избра в отговор да  спре  електричеството което се подава натам (те нямат свое така да кажа) в Газа на  режим, не постоянно и да затвори границата и входа напълно.Мисля , че можеха да получат доста по-лош отговор.....Тока им спряха накрая, не с военна сила .....за сега...Сега палестинците немогат да влизат към Израел и се насочват към Египет, трябва работа, трябва  да се живее...при тях - трагедия...никакви  ги няма в нищо.....Израел предопреди израелците , които са на почивка  в Египет ( в мир с  Египет  сме) да се прибират , защото се очакваше , че след като се  затвори насам пътя палестинците ще хукнат към Египет.Египет не им се радва много , виждайки ги с тези каруци , магарета , торби и багажлъци ...А аз се чудя - нали са братя мюсулмани...От Египет  ги връщат , не ги искат.Израел беше готова по едно време да даде Газа на Египет и да стане част от Египет , поне щеше да  е официална  държава ....Египет не искаше Газа като част от територията си( изглежда нямат полза  от палестинците , а и не искат да  загубят туристите си заради терор , който палестиците показват открито и срещу туристите не само израелски).Лошото , е че има палестинци , които страдат от тоя развой на нещата , защото са мирни грждани, но и израелците страдат от ракетни попадения.Няма как , трябва да се реагира.Мисля , че ако стане открита война ще се реши въпроса лесно и бързо.Израел ще победи , ще има дъъъъъъъъъъъъълго  затишие и спокойствие в района , но света ще кресне -  стига, жертви....Затова решението е за сега - тока, бива.Ето сега изстрелват само по 3 ракети на ден  горе  долу.Що за държава търпи та дори и 1 ракета ....знам ли - политика , но да се вини Израел за реакциите си за мен е неприемливо.Ток - ток, танкове - танкове.Една държава трябва да се  защитава, длъжна е.

# 166
Знаеш ли сетих се когато бях преподаветл в англ.колеж там учиха много чужденци,включително и араби,по точно иракчани,учуди ме,че те нямат добро мнение за палестинците дори на глас ги наричат цигани.Останах изумена,а ливанците и те не долюбват палестинците,но не обичат и евреите.
Някак си останах с впечатлението,че и на самите араби им е дошло до гуша от палестинския проблем и като ли че участват в разрешаването му по необходимост,от немай къде.Е,има защитници,но не много.
Тук не се пише много  за пробелма,предполагам защото централата на ОПЕК е в Австрия.По точно имат сграда,която е тук и обслужва нечии интереси.Но пак има цял квартал еврейски доколкото знам.
Дано да не стават размирици,имам предвид големи.Защото може да се разрастне и извън ивицата газа.А що се отнася до жителите,които живеят там разбираемо да са недоволни от мерките,които взимате в тяхна защита.те все пак са потърпевши

# 167
Сетих се още нещо този конфликт да го наречем така,вярвам не е само на религиозна основа,но как стои въпроса с Ерусалим,защото доколкото знам и палестинците имат претенции към града за столица на бъдещата държава плаестина,ако избщо я има.Питам какво основание имат те за претенции към статута на този град като изключим факата за свещената джамия Ал акса или нещо такова.
Лека и спокойна вечер

# 168
  Ерусалим е  свещен не само за евреите, а и за мюсулманите  и  християните(само, че последните нямат претенции за него).Тука има и политически претенции и исторически ,промяна на територии, прекрояване, география.Бабата на мъжа ми например по паспорт е родена в Йордания (Ерусалим).По онова време е било Йорданско.Сега обаче не е и ние няма да прекроим света.Ерусалим е част от Израел, свързан е с историята , стария завет и хиляди годишна любов.Ерусалим след  заселването на множество евреи добива днешния си развит вид.Преди  са били камили и къщи , малка територия , сравнително примитивен живот в сравнение с Ерусалим днес.Ерусалим днес е това , което е  след образуването на държавата Израел и това е постигнато с много труд и много любов.Ерусалим е сърцето на евреите.

ИСТОРИЯТА  НА ЕРУСАЛИМ  започва от преди около 5000  години ...градът е бил  завладяван от много...Около 2500 г. преди н.ера Ханаанците са  го заселили.1000 г. пр. н. ера юдейският  цар ДАВИД  завладява Ерусалим и го прави столица на царството си.Неговият син цар Соломон построява там Първия Храм  като дом за ковчега на завета (кивота).597 г. пр.н.ера цар НОвуходоносор пък завладява Ерусалим и депортира  евреите навън.След около 50 г. пък цар Кир ( дядото на царица Естер , за която говорих , дадох  снимка и негова) Персийски покорява  Вавилония , той дава на евреите да се  завърнат и да  се покланят в Храма си.Така  Персия  владее до 333 пр. н. ера.После Александър Велики прибавя Палестина към своята  империя.Той налага  поклонение на гръцките богове  със сила  върху  евреите. 167 г. пр.н.ера  те възстават против това водени от  Мататияс и петте му синове. и побеждават.Но след 3 г. пак гърците завладяват Ерусалим и храма.Издигат в храма гръцки богове и забраняват на евреите да се покланят на своя бог (от тук датира празника ханука).После римляните завладяват 63 г. пр. н.ера.Евреите възстават пак , което води до разрушаването на Храма на Соломон през 70 г.(вече след Христа).Отново те биват прогонени, депортирани от Ерусалим.Под  римско и Византийско влияние града Ерусалим става център на Християнството.После мюсулманите завладяват Ерусалим до Отоманско през 1517 г.........1917  пък  Британците  идват. После чак 1948 пък  се образува държавата Израел , където Евреите могат да имат свой дом отново на бащина земя.След битка Ерусалим се разделя между Израел ( западното крило) и Йордания(източното ).През 1967 г.  след "6 дневната война"  Йорданците са изтласкани на изток от евреите  зад  Реката Йордан и Ерусалим  остава цял в Израел.

Предъвках  на бързо историята на Ерусалим информативно.Това е много ценна и важна информация , която ще  ви спести дълго  ровичкане в историята.Надявам се да  ви е било интересно.

Тук има хубави снимки -  http://www.albatross.co.il/gallery/gallery.html   (в  ляво на  cityscape)

До скоро и лек ден!  bouquet

# 169
добро утро и от мен,ама този Ерусалим май му  е писано само да бъде превземан и все да се борите за него.Като ли,че все е ваш и все не е.
Сега още неяо,което ми направи впечатление,в сайтовете пише ,че парламента ви е в Ерусалим,даже има места,в които е споменат като ваша столица,но официално е Тел Авив,обяснете ми това.как така не го разбирам

# 170
Криси, съгласно конституцията на държавата Израел, Ерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен (Арабски) Йерусалим да стане тяхна столица.
До скоро много страни не искаха да признаят Ерусалим за столица, затова и повечето посолства са в Тел Авив. И аз като ученичка съм учила, че точно ТА е столица и бях изненадана, когато пристигнах тук и всички се усмихваха и казваха, че винаги Ерусалим е била столицата.

# 171
  • Sofia - TelAviv
Сега още неяо,което ми направи впечатление,в сайтовете пише ,че парламента ви е в Ерусалим,даже има места,в които е споменат като ваша столица,но официално е Тел Авив,обяснете ми това.как така не го разбирам

Добро утро и от мен   bouquet

Тел Авив НЕ Е столица на Израел и никога не е била. Йерусалим е столицата.
Тел Авив е повече като търговски център на Израел, там е съсредоточено по-голямата част от населението, защото е по-модерен град, по-напреднал, повече туризъм и търговия, развлечения.
Йерусалим е приказния град, там също има много модерни търговски центрове и туризъм, но във въздуха витае друга атмосфера.  По-духовна, по-сдържана, по-историческа.

# 172
  Ето нещо писано  от цар ДАВИД за Ерусалим - Псалми 122 :

"1 Давидова песен на възкачванията. Зарадвах се, когато ми рекоха: Да отидем в дома Господен. 2Ето, нозете ни стоят Отвътре портите ти, Ерусалиме. 3Ерусалиме, който си съграден Като град сглобен ведно; 4Гдето възлизат племената, Господните племена.  Според надеждите на Израиля, За да славят името Господно. 5Защото там са поставени престоли за съд, Престолите на Давидовия дом. 6Молитствувайте за мира на Ерусалим; Нека благоденствуват ония, които те обичат! 7Мир да бъде отвътре стените ти, Благоденствие в палатите ти! 8Заради братята и другарите си Ще кажа сега: Мир да е в тебе! 9Заради дома на Господа нашия Бог Ще търся доброто ти."

# 173
В псалмите пише много за мир,но той така и не съществува на практика в Ерусалим.Пише и за благоденствие,но има ли го? Знам,че е ваш по право град,но питам защо палестинците имат претенции към него.?
А сега се сетих още нещо да питам знам,че евреите се делят на ешкензи,а другите сафарди.обяснете ми това,защо не долюбват ешкеназите западните люде,включително и арабите.

# 174
  • България-София
В псалмите пише много за мир,но той така и не съществува на практика в Ерусалим.Пише и за благоденствие,но има ли го? Знам,че е ваш по право град,но питам защо палестинците имат претенции към него.?
А сега се сетих още нещо да питам знам,че евреите се делят на ешкензи,а другите сафарди.обяснете ми това,защо не долюбват ешкеназите западните люде,включително и арабите.
На първата част от въпроса ти мога да отговоря: Йеросалим е третия свещен град за мюсюлманите. Според тях Мохамед се е възнесъл на небето от мястото, където е сега Ал Акса..., което е и мястото, където трябва да стои Храма на евреите. Това е проблема. Добре, че Голгота е встрани ....
Втората част не я разбрах много. Западните люде само ешкеназите ли недолюбват? Освен тях и сфаради има и евреи от арабските страни, и етиопски и индийски, а чух и за китайски Shocked. Коментирахме малко за отношенията между отделните групи в първата тема...

# 175
аз само за ешкензите знам,че не ги долюбват,за другите не знам.Бяха ми обяснили,че това са тези,които са се заселили по късно в вашите земи.

# 176
  • Sofia - TelAviv
аз само за ешкензите знам,че не ги долюбват,за другите не знам.Бяха ми обяснили,че това са тези,които са се заселили по късно в вашите земи.
и аз не разбирам  Shocked Кой кого не обича???

# 177
Ами момичета имам предвид,че преди да се създаде държавата Израел по арабските земи са живели евреи,които арабите смятат,че са живели добре и в мир.След като се основава вашата държава се преселват още други евреи,които те наричат ешкенази и смятат ,че с тях започват и проблемите.
Повтарям аз не съм запозната с това добре,пиша това,което съм чувала и понеже не знам доколко е вярно затова и питам.каква е разликата между тях.

# 178
  • по пътя на светлината
Защо  да е арабска земята ,където се създава държавата Израел?

# 179
   Сфаради са  евреите живели по тези места на близкия изток както казва  Криси.Ешкенази са  дошлите после от европа евреи.Има американски евреи също, етиопски , индийски, йеменски евреи.Криси, евреите живели тук (сфаради и други)  още  преди да има  държавата Израел са се разбирали и са живяли заедно със съседите си араби точно , защото още не е била държавата Израел , което да им бърка в очите .С основаването на държавата идват много евреи (ешкенази от  европа, американски и др.) да се  заселват , което не се харесва на арабите естествено, понеже те са против създаването на държавата Израел по принцип.Естествено изведнъж идват  евреи , стават много , после още повече и започва  острия конфликт.

Общи условия

Активация на акаунт