За ПАП 3 - 2 тема

• 119 145
  • 282
  •   1
Отговори
# 90
марсиана, нещо тотално се обърквам.... До сега си мслех, че резултатите от ПАП са обвързани по някакъв начин с ЦИН-овете....  Confused То в такъв случай при всеки гинекологичен преглед трябва да се прави биопсия, за да е сигурно, че всичко е наред. Миналата година преди да сложа спиралата си правих цитонамазка и тя беше ПАП 2. Тогава гинеколожката ми каза, че за раждала жена това било нормално, сложихме спиралата и повече не съм се занимавала с проблема ПАП. Сега обаче се чудя дали наистина всичко е било ОК...  Thinking Утре чакам моите резултати от биопсията....  ooooh!

И аз мисля, че много точно не бих могла да го обясня, но при мен още от  прегледа с колпоскопа, лекаря заключи ,че съм веднага за биопсия т.е видя изменените клетки и за да не губиме време и да чакаме резултатите от цитонамазка  взе и биопсия едновремено с цитонамазката и така след 7 дена  цитонамазката показа пак 2-ра група, както съм си от години и дисплазия 2-3 степен и мнение за незабавна конизация, е 2 години по-късно след направена конизация пак съм си 2-ра група , но от прегледите с колпоскоп не се виждат изменени участаци от лигавицата,т.е всичко е ок .
Така, че незнам как да обясня този парадокс в случая, но е факт и че се случва и при други хора!

# 91
  • София
момичета, знаете вече моята одисея с биопсията...разнасям си стъкълцето в чантата и де що видя патолог му го показвам да го мушне под микроскопа:)
майтапа на страна...тази сутрин мъжа ми го е занесъм за мнение на доц.Хаджийолов в Ракова болница, за 3-то мнение. не му е казал мнението на неговия колега-онколог, който заключи че нямам никаква дисплазия, а му е показал само мнението, което ни ошашави на д-р Майхарт от Майчин дом. доц. Хаджийолов е категоричен, че нямам дисплазия, а псевдоерозия и е препоръчал типизация на вируса и оттам следене - ако е високорисков на 3-4 месеца, ако е ниско-рисков няма проблем и на 1-2 години да се проследява. казал, е че високорисковите са 4 типа. и че е практика да имат "разминавания с колегите си от Майчин дом точно по такива казуси"..."различна школа сме, много често стават тези неща точно с тяхната лаборатория" - коментирал ги е сравнително меко, все пак са колеги...докато е писал бележката е влязла още една колежка-патоложка /за съжаление мъжът ми не й е запомнил името/ и той й дал и на нея стъкълцето, та тя също била категорична, че не 3-та степен, а изобщо нямам дисплазия...значи мненията вече са 3:1...в полза на това, че не бива да ми се прави никаква конизация.
пиша ви тези неща, за да ви обърна внимание, не е нужно човек да е мнителен и дребнав всеки път, но все пак виждате какви грешки се случват, трябва да се проверяват и да не се доверяваме никога напълно, за съжаление...

факт е, че аз се позовах и на едно различно изследване, което на 6 месеца си правя...Оберон, може би сте го чували. може би това ме накара да се усъмня в биопсията най-вече. не знам дали е уместно да разказвам, да не се тълкува като реклама...но е факт, че този метод, който ми е показал по всякакъв начин рисковите промени в моя организъм и ми е диагностицирал абсолютно всичко до момента съвсем точно /както на мъжа ми, на мои приятели и близки/ не е показал такова отклонение. и денят след като разбрах за гадният резултат от биопсията отидох отново да го направя, недоумявайки как преди 3 месеца не ми показа никакво изменение се стигна дотук....там отново картината беше чиста и показа само раничка, която да се наблюдава...
както и да е, отплеснах се и стана дълго, но много ми се иска да обърна внимание на всички ви преди да се подложите на каквото и да било да получите поне 2 независими мнения...

# 92
Aurora, какво е това стъкълце, което разнасяш? Нали биопсията е парченце тъкан от изменения участък, как така като го разнасяш не загнива и не се променя? Нещо не мога да те разбера... Rolling Eyes

# 93
Аврора пожелавам ти доц.Хаджийолов да е прав PeaceПри мен се получи почти същото само че моята хистология беше от Шейново там ми правиха абразиото и в резултат-хистология ЦИН3.Направо бях откачила.Тогава отидох при доктор от Раковата прегледа ме и т.н. и ме накара да си занеса стъкалцата при доц.Хаджийолов който каза че имам умерена дисплазия.Сега вече съм с направена конизация на 30.01.ме оперираха и вече чакам резултатите и се моля да са добри   bouquet
Малко се отклоних от думата си но исках да ти кажа че явно се получават такива разминавания.При мен също стана така аз се доверих на лекаря си от онкологията и на доц.Хаджийолов и дано да не съм сгрешила.
И да те питам я кажи за това изледване Оберон че нищо не съм чувала за него?Може и на лични да ми пишеш.
Желая на всички нас здраве и добри резултати Peace

# 94
  • София
BBB74, когато отидох в Майчин дом поисках да си взема и парченцето тъкан, но те ми казаха, че било остаряло да си разнасям и него, а на стъкълцето ми е всичко, което трбява да се наблюдава...има 4 точки на него и е като запечатано...не съм питала повече, но и от Ракова болница не са ме питали дали нося друго и не са коментирали, че това е недостатъчно.

svetla1971 , Оберон е ранна диагностика за проследяване на изменения, заболявания и предракови /или недай си Боже ракови/ заболявания в организма. ето това е сайта: http://www.medlogis.com/aparatura.htm
прегледът струва 50 лв., продължава 1 час, не боли...с един лъч насочен образно казано "в десетката" ти разчитат импулси от мозъчната кора. мозъчната кора помни всичко, което сте преживели и макар сега лаишки да обяснявам и да звуча като врачка ми диагностицира всички минали през главата ми някога заболявания, посочи ми с кои органи да внимавам и въобще дава една чудесна картина на организма. не искам да звучи като реклама, но наистина го препоръчвам с две ръце, особено като се има предвид, че за 50 лв. вече нищо не може човек да си прегледа, а това ти дава цялостна представа...

# 95
  • София
Здравейте момичета! След дълго чудене реших да си направя профилактичния преглед по здравна каса в Токуда, при д-р Евтимова (само тя преглежда по каса). Като излезнат изследванията ще реша дали да търся второ мнение. Лошото е, че имам някакво неясно неприятно предчувствие, но дано да се лъжа. Кажете, че вие сте доста по-напред с информацията, цитонамазка и колпоскопия достатъчни ли са като за начало, при профилактичен преглед на шийката, или да поискам и някакво друго изследване?... Когато аз имах проблеми с цитонамазката не типизираха никакви вируси и прочие, та още са ми доста неясни нещата. А виждам, че доста често има разлики в изследванията... Не мога да разбера, популяризират цитонамазката като сигурен профилактичен метод за предпазване от рак на шийката, а излиза, че този метод изобщо не е толкова точен, колкото казват...

Aurora, много се впечатлих от Оберон. Със сигурност ще отидем и двамата с мъжа ми.

# 96
Колпоскопията е достатъчна, при нея могат да се видят изменените участъци, (ако има такива). Ако в момента се установи изменение, задължително и биопсия от този участък. Трябва да е добър и лекаря, да знае какво гледа и разпознава ли го. Да е онкогинеколог.

# 97
на мен сестрите тогава ми казаха, че доктора изписвал антибиотик на млади не раждали жени, за да не се получи някава инфикция, след операцията ,т.е презастрахова се, докато на по-  възрастни раждали пациентки не изписвал антибиотик!

Аз също не съм раждала, но може всичко да е индивидуално и да се препоръчва антибиотик при конизация със скалпел, не знам.
Пожелавам на всички, незвисимо по какъв метод им е правена конизацията да се възстановят без проблеми! 

На мен ми изписаха пеницилин...
(секцио)

BBB74, може всичко да е по преценка на лекаря. А и на теб до колкото разбрах са ти правили конизация по стандартния начин със скалпел.
А какви са тези 30-40 дни чакане на резултат???!!! При мен резултатът от хистологията излезе след седмица.

Mari, за да не се повтарям ще ти копна това, което съм писала. Аз живея в Италия. На парченцето за хистологията му правят един куп изследвания, които отнемат много време.  Дори и като правим цитонамазка само, задължително се прави и биопсия , присъства резултат за ЦИН и получаваме резултата след 20-30 дни.  Моят лекар каза, че няма значение как се прави конизацията скалпел, лазер или ласо), важно е как лекаря е свикнал да работи. На моят му имам доверие, всеки ден вади по 3-4 бебета (секцио), италианките ги мързи да се напъват, а и раждат доста късничко.
----------------
Здравейте, момичета Hug
Благодаря ви за всичко, което сте написали. От десетина дни чета и вече не ме е толкова старах Thinking
Направих си цитонамазка в "Токуда" - резултат ПАП 3а и ПАП 3Б
Веднага на другия ден колпоскопия и биопсия (професор Карагьозов) - резултат ЦИН 3
Откачих, сега ми предстои конизация, някъде след 23.01.2008 - моят гинеколог каза, че е добре да е след цикъла, за да не се объркват евентуални кървенета. Стискайте ми палци, дано всичко мине добре, на 33 съм и тъкмо се бях засилила за бебе. Бях 10 години със спирала, дали пък от нея не ми дойде това до главата? Rolling Eyes

Благодаря за отговора. Попитах те, защото живея в Италия. Бях си в БГ и реших да си направя един основен профилактичен преглед в Токуда. Тук все не ми остава време, а и смятах да забременявам. Всичко останало се оказа ОК, но цитонамазката беше ПАП 3а и ПАП 3б. Веднага последва колпоскоп и биопсия при проф. Карагьозов. Резултата от биопсията ЦИН 3. Препоръча ми конизация. Моят гинеколог тук погледна резултатите и ми определи дата за 23.01. Каза, че ще го направи със скалпел, така било по-сигурно. Много се притесних, не съм правила втора цитонамазка, доверих се изключително на заключението на проф.Карагьозов, не вярвам да е станала грешка. Дори си мислех да отида отново в БГ и конизацията да ми я направи професора, но става малко сложно с болничните, иначе плащането не е проблем.  Сега треперя от страх, не за друго, а дали ще мога да забременея. На 33 съм, нямам време да чакам много - 10 години бях със спирала, дори не съм пробвала...

BBB74, значи живееш в Италия, но изследванията за които си писала там ли ти ги правят или в България. За професор Карагьозов съм чувала добри мнения. Всъщност той ли ти прави конизяцията или в Италия? А иначе за италиянките не знам дали ги мързи да раждат по естествен начин, но по принцип, когато е правена конизация май раждането е с операция.   
На мен както бях казала по-рано след конизацията лекаря, който ме оперира не изписа антибиотик, но след това оята гинеколожка ми изписа за 3 дни Азитрокс.

# 98
Здравейте и от мен момичета!Отдавна не съм писала и влизала в този подфорум и със съжаление констатирам,че новодошлите с подобни проблеми не секват,очевидно тези неприятности са,ако не безконечни,поне дълги и в напрегнато очакване.Ето,аз писах в тази тема почти близо 2 години и моята одисея за жалост продължава...Накратко,направиха ми конизация преди 2 години,от тогава цитонамазките са задоволителни,макар лекарката да настоява за бебе,понеже не съм раждала ,а след конизация е хубаво да се правят опити,понеже след време може да се получи рецидив.След поредната цитонамазка,която е с резултат PAP I,лекарката реши да направим и типизация,понеже при мен имаше и HPV.Резултата показа 45-ти щам-високорисков е,за съжаление...След консултация с нея реши,че и партньора трябва да се изследва,както и да започне съвместно лечение-щамът трябвало да се елиминира,попитах как,каза с ударно лечение с имуностимулатори.Моля ви,момичета,ако някоя от вас вече е минала по този път,споделете как е протекло лечението ви и въобще възможно ли е вируса да се притъпи,при положение ,че той живее в тялото на човек доживот?Благодаря ви предварително,много здраве,позитивни новини и резултати!!!

Julia_21 на мен също ми правиха типизация за HPV в лаборатория Геника. При мен излезе, че за високорисковите типове резултата е отрицателен. Само, че не ме изследваха за нискорисковите типове - 6 и 11 например. А знаеш ли дали те могат да доведат до изменения на шийката, освен кондиломите отвън, които могат да предизвикат. Освен да си направя и за този щам изследване. На теб правиха ли ти за нискорисковите типове. И в крайна сметка 45 щам ли излезе положителен?

# 99
момичета, още съм в потрес, писах и в миналата тема, че очаквам резултат от биопсия при цитонамазка ІІ-ІІІа група от раничка и ІІ група от канала. не очаквах нещо лошо, разбира се при такава цитонамазка и по думите на гинеколожката ми съвсем миниатюрна зона за третиране. но какво излезе във вторник от биопсията: "Хроничен цервицит, папиломитозен ивамозен /не съм убедена за думичката/ епител, огнище с тежка дисплазия." - това е от лабораторията в Майчин дом - д-р Майхарт.
добре, разбрах резултата, че се касае за ІІІ група дисплазия, че положението е сериозно, уточнихме конизация за другата седмица, ревах, притеснявах се, не спах, не ядох 2 дни...не разбирах как аз, с редовните цитонамазки, с горена преди 3 г. раничка и уж ликвидиран проблем...с хубавата цитонамазка, не можех да си намеря място как се случи толкова бързо.
и тази сутрин една моя колежка и приятелка препатила толкова от грешни изследвания ми пусна мухата...иди пак, занеси го другаде, в Онкологията са най-добрите. и обадих се аз на гинеколожката, упъти ме откъде в лабораторията да взема биопсията, ходих, взех го, веднага го занесохме в Онкологията. там бяха толкова мили и любезни, веднага жената на рецепцията прояви съчувствие, качи ме горе при патолога д-р Христов, той взе стъкълцето и много подробно го огледа. и какво мислите заключи човека - "моето момиче, ти нямаш трета степен дисплазия, ти нямаш дори втора, нито първа степен, ти изобщо нямаш дисплазия." оттам-насетне много ми говори човека, все много по-добри неща, от колкото и в мечтите си представях. имам съвсем малък кондилом, него са объркали за ерозия, нямам ерозия...шийката ми изглежда в този участък точно като на жена, която е раждала нормално и е в полова зрялост...направи сравнение с цъфнало цвете Mr. Green...този епител те са помислили за ерозивен и с тежка дисплазия. е, не бил, категоричен беше човека.
ето какво написа той като заключение: "Материал от порцио и ендоцервикс - островърх кондилом на многослойния плосък епител на огнището и в транзиторната зона. хроничен ендоцерцивит. дисплазия не се установява. за клинично и цитологично проследяване."
той препоръчва да не правя конизация, да не горя дори, защото това повече щяло да навреди, отколкото да помогне. препоръчва още една цитонамазка дълбоко от канала и типизация на вируса. а след това консервативно лечение на кондилома. каза така, че има 4 много опасни вируса, които трябва да следя и ако не е някой от тях да си свиркам и да си правя цитонамазки само.
сега съм в потрес...3 дни не бях на тоя свят, молех се с конизацията да изчистим всичко, а сега...?!
казах му, че нямам търпение да ликвидирам проблема, защото искаме второ бебе, но се притеснявам да не се развие с пълна сила когато забременея, а той ми каза нещо учудващо - препоръча ми забременяване, каза, че неоплазиите се повлияват много добре от него.
на излизане моята приятелка срещна нейна позната, която 22 години работи там и каза, че д-р Христов е човекът патолог с главно П., че най-заплетените случаи решава той. не знам късмет ли имах днес, чудо ли стана, има нещо горе, което ме пази, но знам, че трябва да съм много благодарна.
утре отивам при гинеколожката ми да решим заедно какво ще правим.
момичета, не вярвайте никога на 1 резултат от биопсията!!!

Първо накратко да кажа че мина и моята конизация (ел. примка) и вече излязоха резултатите - конуса е с чисти краища, а диагнозата на самия конус е Carcinoma in situ, т.е. всичко е изрязано до чисто, а резултата за високорисковите типове HPV е отрицателен, но не са ме изследвали за нискорисковите типове.

Aurora, аз бях в подобно на твоето положение. Имах два различни резултата от две различни лаборатории като едната беше Майчин дом, където излезе по-лошият резултат. Занесох стъклата при доц. Хаджийолов в Раковата болница и той беше на мнение, че резултата не е чак толкова лош, но и в двата случая мнението му беше за конизация. Сега вече ми я направиха. Резултата от конуса е пак от Майчен дом. И аз се бях объркала доста от различните резултати, но се подложих на конизацията и не съм раждала все още. Така, че Aurora май колкото повече лекари, толкова повече мнения май, но трябвада решиш ти и лекаря ти какво ще правите, защото когато има някаква раничка според мен не е добре да се оставя така. И ако мнението на достора, който ти е казал, че имаш само кондилом, това също не е за пренебрегване. Кондиломите също се причиняват от човешкия папиломен вирус и трябва да се махнат, ако има такива кондиломи.

# 100
При мен нещата ще се развият май по същия начин като Aurora.Резултата от конизацията-Са ин ситу,с мнение да се направи непълна хистеректомия.Имах уговорена дата за операция,но постъпих междувременно в МВР болница с белодробни проблеми.Там реших да направя ревизия на пробите.Занесох първо само тези,на които има "нещо",оказа се ,че има само дисплазия.Сега за по-сигурно съм занесла и останалите на които би трябвало да няма проблеми.Доктора е на мнение,че ако ще се прави нещо ,то ще се започне първо с една реконизация и така...ще се опита да запази матката.По телефона говорих с него ,/тъй като съм от провинцията/и ми каза ,че ще се консултира с доц.Кърлов и така ще предприемаме някакви действия.Лошото от цялата работа е че при конизацията не са описали както трябва нещата ,къде е върха на конуса ....и други неща,които са мн.важни.Извинявам се много за объркания пост,но в главата ми е пълна каша.

Andji77, защо са тиказали след конизацията да се направи непълна хистеректомия? При мен също резултатите от 2 биопсии, ревизия на едната и резултат от конизацията стана доста объркано. И моят резултат от конизацията сякаш не е много подробен. Пише само Връх на конуса - б.о. и конизирана маточна шийка - Carcinoma in situ. На твоя резултат какво пише? Но в крайна сметка ми е интересно защо са ти казали, че трябва да ти се прави хистеректомия - не е изрязано до здраво ли?

# 101
Mari,  изследванията ги направих в БГ в Токуда (на свободен прием). Конизацията тук в Италия.  Когато дойдох с резултатите от БГ, моят доктор тук също видя изменения участък на колпоскопа.  Сега, 12 дни след конизацията се чувствам добре. Леко кафеникаво зацапване от време на време (било нормално) и все още съм болнични. Не е задължително да се ражда със секцио след конизация, но ако е рязано по-дълбоко, се прави серклаж по време на бременността. Сега чакам резултата от хистологията и ако е добър, след 3 месеца можем да започнем с опитите за бебе Laughing (така каза моят доктор), нямам време за чакане, скоро ще стана на 34  Shocked

# 102
Здравейте, страхотно  е да има такива теми защото те са много полезни благодарение на тях и аз научих доста неща които докторите така и не ми обясниха. И аз декември 2007 г. минах по този път след три цитонамазки , после колоскопия и биопсия излезе тежка дисплазия ( гравис коли утери) и на 12.12.2007 г. конизация. А като си помисля, че допреди това даже не знаех (защото никой не ми е казвал) за какво изобщо се прави цитонамазката. Много от вас казват ,че са установили наличието на ЧПВ от биопсията или след хистологията , но на мен ми казаха , че не може да се определи така, а след вземане на материал , който се праща в София (защото аз съм от Пловдив) със сумата от 50 лв. се определя наличието на същия. Ако някой има някакво инфо и може да ме осветли ще му бъда благодарна.
Сега ще чакам март месец за първата цитонамазка след конизацията и да разбера кога ще можем да си направим още едно сладко бебче.
Желая на всички да сте здрави защото от това по хубаво няма и да се радвате на малките човечета около вас и само добри резултати след цитонамазките.

Zundik, изследването за човешкия папиломен вирус се прави в ДНК лаборатория в София. Има високорискови и нискорискови щамове на вируса. И за двата вида щамове изследването струва 100-тина лева. Само за високорисковите е към 77 лева и за другите още 44 и няколко. Може в Пловдив да ти вземат материал - цервикален секрет и да го изпратят по куриер до някоя от тези лаборатории в София.

# 103
Mari,  изследванията ги направих в БГ в Токуда (на свободен прием). Конизацията тук в Италия.  Когато дойдох с резултатите от БГ, моят доктор тук също видя изменения участък на колпоскопа.  Сега, 12 дни след конизацията се чувствам добре. Леко кафеникаво зацапване от време на време (било нормално) и все още съм болнични. Не е задължително да се ражда със секцио след конизация, но ако е рязано по-дълбоко, се прави серклаж по време на бременността. Сега чакам резултата от хистологията и ако е добър, след 3 месеца можем да започнем с опитите за бебе Laughing (така каза моят доктор), нямам време за чакане, скоро ще стана на 34  Shocked
BBB74,  скалпелна конизация ли ти правиха? Моята е ел. примка и при мен даста ми кървеше след това даже ощи въпреки, че ми е 19 ден от операцията. А зя серклажа знам, но ако има наличие на HPV вирус особено щамовете, които предизвикват кондиломи се препоръчва раждане със секцио, за да не се предаде вируса на бебето, в следствие на което може да има дихателни проблеми. Поне така съм чувала.

# 104
  • София

Julia_21 на мен също ми правиха типизация за HPV в лаборатория Геника. При мен излезе, че за високорисковите типове резултата е отрицателен. Само, че не ме изследваха за нискорисковите типове - 6 и 11 например. А знаеш ли дали те могат да доведат до изменения на шийката, освен кондиломите отвън, които могат да предизвикат. Освен да си направя и за този щам изследване. На теб правиха ли ти за нискорисковите типове. И в крайна сметка 45 щам ли излезе положителен?

M_A_R_Y, би ли могла да ми кажеш каква е цената за типизацията на вируса?

Общи условия

Активация на акаунт