За ПАП 3 - 2 тема

• 119 359
  • 282
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Ето нещо което вдъхва надежда все пак хората работят и по този въпрос пък дай боже всички тревоги и притеснения най накрая да свършат. hahaha http://www.lekar.bg/news-28/info-1019 , а ето и една много подробна информация (която обещах) за изопринозина и начина на  му на приложение при различните заболявания : http://www.doctorbg.com/data/File/9_I/Isoprinosine.pdf

# 121
  • София
M_A_R_Y, би ли могла да ми кажеш каква е цената за типизацията на вируса?

Rainbow, типизацията на вируса е около 100-тина лева. На мен ми правиха само за високорисковите типове, които са отговорни за рака на шийката ан аматката и носят по-голям риск за това. Цената е към 77 лева, а за нискорисковите се плаща още 40 и няколко и стават общо 100, че и малко отгоре. Ако те интересува нещо друго питай. Може и на лични да ми пишеш, ако искаш.
[/quote]

M_A_R_Y, благодаря ти за информацията. Аз също мисля да си направя типизация. Смятам, че е доста важно да се знае дали е високорисков или не. Просто не знаех какви са цените, а ми бяха казали, че е доста скъпичко. Явно не е чак толкова.

# 122
  • Пловдив
ОК за типизация на вируса и какво като знаете от кой щам е ще се следите по редовно или по нередовно или какво, за мен е без значение по важно е следенето и навременните действия, не виждам разлика от това дали ще се знае или не щама, освен в бързината (но и това е относително) на поява на рака или каквото и да е от другите гадости. Честно казано в Онкологията (където ме оперираха ) изобщо не са ме съветвали,препоръчвали или настоявали да си правя такава типизация, а там са специалисти и аз им вярвам (до някъде, защото на доктор вяра може ли да имаш като виждам какви различни мнения дават). Усмивки момичета  Simple Smile   следете се редовно, поддържайте имунната си система и се радвайте на живота. 261uu,

# 123
Абсълютно същото беше становището както на гинеколожката ми, така и на лекаря, който ме оперира. Типизация не са ме съветвали да правя.

Иначе имаше мнение по-горе, че типизация се прави само в Сф - така е, но има доста лекари в страната (пример - моята), които имат необходимите материали, пособия или там както се казва, за да вземат пробата и да я пратят за изследване в лабораторията, така че - ако някой смята да го прави, да знае, че може да стане и така.

# 124
Абсълютно същото беше становището както на гинеколожката ми, така и на лекаря, който ме оперира. Типизация не са ме съветвали да правя.

Иначе имаше мнение по-горе, че типизация се прави само в Сф - така е, но има доста лекари в страната (пример - моята), които имат необходимите материали, пособия или там както се казва, за да вземат пробата и да я пратят за изследване в лабораторията, така че - ако някой смята да го прави, да знае, че може да стане и така.

Подкрепям напълно казаното по-горе! Peace
Мен ме оперира мога да кажа най-голямото светило в тази област за България,всички останали са негови ученици, нито веднъж не ми спомена да правим типизация на вируса!! Напълно му се доверявам и смятам, че е излишно, даже ако трябва да съм искрена от този форум разбрах за тази типизация и го питах, но той каза че няма нужда!!

# 125
Благодаря на M_A_R_Y, която се отзова на постинга ми!

Наистина, момичета, трябва да си правим редовни профилактични прегледи и навреме, а не като мене, за срамотите, когато последната цитонамазка преди тая, си бях правила преди цели 9 години  Close .Тогава поне резултатът ми беше II група, а сега е II-III група  Cry

Моля ви, момичета, кажете ми къде е най-добре да си направя последващата цитонамазка (след лечението ми на кандида и стриптококи), независимо дали е София или Плевен? И трябва ли да си правя тест за определяне на щам?  #Crazy

# 126
Типизацията е необходима за да се констатира дали си носител на високорисков щам,понеже,ако си планувала бременност например,този вирус може да откючи дисплазия и това да обремени раждането или износването например

# 127
Добре бе, Джули, айде да разсъждаваме - правя си аз типизация - оказва се, че имам щам 16 (високорисков) и идеална шийка на матката (да речем - ПАП 2, щото на полово активна жена ПАП 1 е несериозно). И какво - няма да забременея ли? Надали. По-скоро, ще си правя прегледи редовно.

Да де, ама тя една добра женска консултация така или иначе при проследяването на бременностите включва профилактичните цитонамазки. Какво по-различно ще стане, ако знаеш какъв тип ти е вирусът?

Разсъждавам си просто... Пък и да оставим бременностите. Аз съм с конизация и диагноза карцинома ин ситу. Хич не ми дреме какъв щам ми е вирусът - явно е онкогенен, явно ще ходя през първите 4 години на цито всеки 3 месеца (по указанията на хирурга), а след това - на 6 месеца. И да знам, и да не знам, аз все съм принудена да правя стриктна профилактика.

# 128
  • София
Марсияна, сигурно си споменавала кой е твоят доктор, но би ли казала още един път, защото явно съм пропуснала?

# 129
Значи-нека всеки по своя преценка и най-вече по съвет на лекаря да прави типизация,понеже аз правя планове за забременяване и докторката реши че такава е нужна и предвид щама,който ми се откри ме посъветва да направя профилактиката с имуностимулаторите и тогава да правим опити,понеже съгласи се,ако не дай Боже,една бременност отключи вируса,ако не е елиминиран,как ще се гориш бременна,как ще слагаш глобули и т.н.Моята дисплазия от вируса се разви буквално за месеци,така че не ми се рискува.

# 130
Аааааааааа, не ти се меся, аз просто разсъждавам, както писах по-горе.

само да вметна, че такова животно като ликвидиране на тоя вирус няма. Да си знаеш.
На тия въпроси, зададени към моя хирург преди време, знаеш ли как ми отговори: ако нещо стане, докато си бременна, като дойде термин, ти правим секцио и после - хистеректомия.

Иначе сме говорили, че няма нужда да раждам със секцио, ако ще има следващо раждане - той не е фен.

# 131
Марсияна, сигурно си споменавала кой е твоят доктор, но би ли казала още един път, защото явно съм пропуснала?

проф. Карагьозов и д-р Карагьозов и двамата баща и син - т.е и при двамата ходя- сега са в Токуда. Оперира ме доктора,аз така пожелах и не съжелявам за избора си, а  са ме преглеждали и двамата- т.е при който има часове и двамата са запознати с моя случай Simple SmileИ двамата са страхотни специалисти!!

# 132
Очевидно разни лекари-разни теории,с моята сме се разбрали,че ще бъде секцио,иначе има опасност от предаване на вируса.Относно самия него-той съществува в тялото,но един път потиснат,по-трудно рецидивира,особено с възрастта,но както казах,очевидно се процедира индивидуално.

# 133
Добре бе, Джули, айде да разсъждаваме - правя си аз типизация - оказва се, че имам щам 16 (високорисков) и идеална шийка на матката (да речем - ПАП 2, щото на полово активна жена ПАП 1 е несериозно). И какво - няма да забременея ли? Надали. По-скоро, ще си правя прегледи редовно.

Да де, ама тя една добра женска консултация така или иначе при проследяването на бременностите включва профилактичните цитонамазки. Какво по-различно ще стане, ако знаеш какъв тип ти е вирусът?

Разсъждавам си просто... Пък и да оставим бременностите. Аз съм с конизация и диагноза карцинома ин ситу. Хич не ми дреме какъв щам ми е вирусът - явно е онкогенен, явно ще ходя през първите 4 години на цито всеки 3 месеца (по указанията на хирурга), а след това - на 6 месеца. И да знам, и да не знам, аз все съм принудена да правя стриктна профилактика.

Вярно типизацията е по-скоро с информативна цел. Да ни покаже какъв точно е вируса. Изледването все пак не е от най-евтините и затова е лична преценка дали ще си го направите или не, обаче queen of hearts , при мен резултата за високорисковите типове е отрицателен. За нискорискови не съм се изследвала, но и аз като теб бях с карцинома ин ситу (и вече с конизирана шийка), което уж би трябвало да се дължи на високорисковите типове.  Просто досега си мислех, ме имам 16 или 18 щам, които ги дават като най-онкогенни, но се оказа че нямам такива щамове.  По принцип и аз бях с уж хубави цитонамазки, но при биопсиите нещата бяха доста по-различни и едната показа карцинома ин ситу.

# 134
  • Пловдив
Вярно е, че всеки трябва да направи своя избор сам. Аз обаче не мога да си обясня, защо лекарите искат да се направи типизация при свършен факт , не е ли по разумно тогава да се правят тези изследвания предварително и изобщо да не се стига до там до където сме стигнали всички в тази тема.    newsm78 
За типизацията и аз знам,че се прави само в София, но от моят лекар разбрах, че може да се определи типа без значение високо или ниско рискови типове срещу сумата от 50 лв. Сега разбирам,че трябва да се правят и по два пъти за разбереш от кой тип е вируса.
Julia_21 според мен е добре преди забременяване ( а и не само ) да подсилиш имунитета си както е препоръчала твоят лекар.  Аз с нетърпение чакам деня в който ще можем да започнем с бебеправенето.

Общи условия

Активация на акаунт